به گزارش ايرنا، استان سمنان داراي 2.5 ميليارد تن ذخيره زمين شناسي و بيش از 600 ميليون تن ذخيره قطعي مواد معدني است، 599 معدن فعال در استان در حال بهره برداري است و چهار هزار نفر در اين بخش در سمنان مشغول به كار هستند.
شهرستان دامغان به دليل موقعيت جغرافيايي و زيست محيطي، داراي معادن بسيار زيادي به ويژه زغال سنگ است، اين در حالي است كه معدن زغال سنگ البرز شرقي طزره به عنوان بزرگترين بنگاه اقتصادي استان سمنان شناخته مي شود.
در دامغان 24 نوع ماده معدني وجود دارد و 127 واحد معدني مشغول فعاليت هستند كه 30 درصد اين معادن را زغال سنگ تشكيل ميدهد.
با توجه به وقوع بارش هاي فراوان و جاري شدن سيلاب در اين مناطق، آب به داخل معادن اين شهرستان نفوذ كرده و موجب آبگرفتگي در بسياري از معادن شده است.
ميزان آبگرفتگي به حدي است كه نيازمند ابزار پيشرفته و پمپ هاي قوي براي خروج آب از معادن است، علاوه بر اين، راه هاي دسترسي به چند معدن و پل هاي ارتباطي آن ها به دليل وقوع سيلاب نيز تخريب شده است؛ كارگران اين معادن براي بازگشت فعاليت خود به روزهاي عادي و استخراج از معادن، چشم انتظار همت مسوولان هستند.
** روند كند استخراج از معادن بعد از تعطيلي يك ماهه
مسئول روابط عمومي شركت البرز شرقي طزره در گفت و گو با ايرنا گفت: سيلاب هاي اخير و نفوذ آب به معادن اين منطقه سبب تعطيلي يك ماهه استخراج از معادن البرز شرقي شد كه در روزهاي اخير با كاهش حجم آب ورودي به درون معدن، استخراج با كندي در حال انجام است.
مظفر شعباني اضافه كرد: تعطيلي طولاني مدت اين معادن مي تواند سبب مشكلات بسيار فراواني مانند توقف استخراج، كمبود نقدينگي، از دست رفتن بازار فروش و تعطيلي معدن شود.
وي تصريح كرد: برآورد خسارت اعلام شده به ستاد مديريت بحران و سازمان صنعت، معدن و تجارت استان سمنان 50 ميليارد ريال است كه تا كنون هيچ اقدامي جهت جبران اين خسارات صورت نگرفته است.
شعباني افزود: اين ميزان خسارت به حوزه راه دسترسي و حمل و نقل معادن اين شركت وارد شده است كه اين 2 بخش از اصلي ترين ركن هاي فعاليت در معدن هستند.
مسئول روابط عمومي شركت البرز شرقي منطقه طزره دامغان گفت: اين معدن داراي يك هزار كارگر قراردادي و 600 كارگر پيماني است و به عنوان بزرگترين بنگاه اقتصادي استان سمنان شناخته مي شود.
**مشكلات معادن سيل زده نيازمند تدبير مسوولان
مدير عامل شركت معدني نورگستران در دامغان در گفت و گو با ايرنا، افزود: صورت وضعيت برآورد خسارت هاي وارده به اين معدن، پس از بررسي و محاسبه ميزان خسارت به ستاد مديريت بحران ارسال شده است.
محمد رضا مباركي گفت: راه و تعدادي از تجهيزات اين معدن دچار آسيب شده است و استخراج از معدن نيز به دليل آبگرفتگي غيرممكن است.
وي تصريح كرد: در حال حاضر، پس از حدود يك ماه تعطيلي اين واحد معدني، كار در برخي قسمت ها با كندي در حال انجام است.
مباركي اضافه كرد: ميزان خسارت وارده به اين واحد معدني 2 ميليارد ريال برآورد شده است كه اميدواريم با تخصيص اعتبار و يا تسهيلات لازم، مشكلات معدن به زودي برطرف شود.
مدير عامل شركت معدني نورگستران دامغان به فعاليت مستقيم تعداد 85 كارگر در اين معدن اشاره كرد و گفت: زغال سنگ و كُك از توليدات اصلي اين واحد معدني است.
**تعطيلي برخي معادن در اثر خسارت سيل
رئيس اداره تعاون، كار و رفاه اجتماعي دامغان در گفت و گو با ايرنا، گفت: سيلاب هاي اخير، روند كار تعدادي از واحدهاي معدني دامغان را با كندي مواجه و تعدادي را تعطيل كرده است.
محمود پورمعظمي افزود: زيرساخت هاي معدني دامغان متحمل خسارت در بخش هاي ساختماني، تجهيزات و ماشين آلات، راه دسترسي، عملياتي و كارگاه هاي استخراج معادن شد.
رئيس اداره تعاون، كار و رفاه اجتماعي شهرستان دامغان اضافه كرد: اصلي ترين مشكل موجود در معادن اين شهرستان، آب گرفتگي و خرابي راه هاي دسترسي است.
پورمعظمي گفت: با توجه به اينكه معادن زغال سنگ در زير زمين قرار دارد، بر اثر نفوذ آب به درون معادن، آب گرفتگي ايجاد شده است كه با توجه به حجم بالاي آب، امكان خروج آب به وسيله پمپ نيز وجود ندارد.
وي افزود: با توجه به بروز مشكلات در اين بخش، بسياري از معادن امكان استخراج زغال سنگ را ندارند كه بايد با پيگيري ستاد بحران، اين معادن به حالت عادي بازگردد.
رئيس اداره تعاون، كار و رفاه اجتماعي دامغان ادامه داد: معدن البرز شرقي طزره به عنوان بزرگترين بنگاه اقتصادي استان سمنان با يك هزار و 100 كارگر نيز در حوزه راه و آبگرفتگي دچار مشكل شده است.
* 120 ميليارد ريال خسارت جزئي و كلي به30 معدن دامغان
رئيس اداره صنعت، معدن و تجارت دامغان نيز به خبرنگار ايرنا گفت: بر اساس اعلام مدير عامل معادن اين شهرستان، تعداد 30 واحد دچار خسارت هاي جزئي و كلي شدند كه برآورد اوليه از خسارت واحدها، 120 ميليارد ريال اعلام شده است.
علي سلاحي ادامه داد: در روستاي معلمان و طزره به دليل وقوع سيلاب و تخريب راه هاي دسترسي به معادن، چهار واحد معدني خصوصي تعطيل شده است.
وي افزود: تكميل گزارش هاي اوليه و اعلام خسارت به ستاد مديريت بحران شهرستان دامغان به منظور ارائه دستورالعمل براي جبران خسارت ريالي و يا رفع مشكل توسط معادن انجام شده است.
سلاحي تصريح كرد: ستاد مديريت بحران استانداري سمنان با پيگيري موضوع و برقراري جلسات مختلف، در حال رسيدگي به مشكلات حوزه معادن است.
وي اظهار داشت: عمده معادن خسارت ديده در زمينه توليد محصولات معدني مس و زغال سنگ فعاليت مي كنند.
رئيس اداره صنعت، معدن و تجارت دامغان خاطر نشان كرد: به لطف خدا هيچ واحد صنعتي در اين شهرستان بر اثر سيلاب هاي سال جاري، دچار خسارت نشده است.
به گزارش ايرنا، در حال حاضر 60 درصد معادن دامغان فعال و 40 درصد ديگر نيمه فعال و راكد هستند؛ باريت، اكسيد، خاك صنعتي، زغالسنگ، روي، سرب، سنگآهن و سنگ گچ از مهمترين محصولات و توليدات معادن اين شهرستان محسوب ميشود.
9856/6103
سمنان- ايرنا- خسارت سيل در تعدادي از واحدهاي معدني منطقه طزره و معلمان دامغان و تعطيل يا نيمه تعطيل شدن اين واحدها، نيازمند ورود پيگيرانه ستاد مديريت بحران و نهادهاي مربوطه است.