به گزارش روز دوشنبه گروه اخبار علمي ايرنا، اين ماده كه يك هورمون طبيعي بوده و درون گياهان يافت ميشود، مقاومت برنج را در برابر خاك شور نيز افزايش ميدهد و ابزار مناسبي براي توليد گياهان مقاوم تر و سالمتر براي كشاورزان محسوب مي شود.
ريشه، تقريبا نيمي از گياه را تشكيل ميدهد اما معمولا توسط كشاورزان ناديده گرفته ميشود. محققان پيش از اين در تلاش براي كشف هورمونهاي موثر بر رشد ريشه گياهان دريافتند انواعي از مولكولها وجود دارند كه با كارتنوئيدها مرتبط هستند. كارتنوئيدها در واقع نوعي رنگدانه موثر در جذب نور توسط گياهان هستند. در آن تحقيقات گروهي از مولكولها مشخص شد، اما به درستي معلوم نشد كدام يك از آنها بيشترين ارتباط را با كارتنوئيدها دارند.
بسياري از اين مولكولها در حال حاضر به عنوان افزودنيهاي خوراكي و مكملهاي رژيمي در بازار عرضه مي شوند. محققان 20 نوع از اين مولكولها را جداسازي كرده و آنها را با ژل آگار كه از نوعي جلبك به دست ميآيد و به عنوان بستر پرورش گياه از آن استفاده ميشود تركيب كردند. سپس گياهاني را درون اين ژلها قرار دادند و ميزان رشد گياهان را در طول يك دوره 10 روزه مورد بررسي قرار دادند. در نتيجه اين آزمايش مشخص شد مولكول بتا سايكلوسيترال موجب رشد سريعتر ريشه گياه گوجه فرنگي و برنج و همچنين افزايش تعداد شاخههاي آن ميشود. اثر ديگر اين مولكول در مورد برنج، افزايش مقاومت گياه در برابر خاك شور است.
محققان اميدوارند اين مولكول زمينه را براي توسعه كشاورزي و افزايش محصول گياهان موردنياز بشر فراهم كند.
گزارش كامل اين تحقيقات در نشريه Proceedings of the National Academy of Sciences منتشر شده است.
علمي **9259**1485
تهران- ايرنا- محققان دريافتند مادهاي موسوم به بتا سايكلوسيترال كه به عنوان يك افزودني خوراكي در بازار عرضه شده است، موجب تسريع رشد ريشه برنج و گوجه فرنگي ميشود.