هرچند اين شرايط موقتاً آسيبهايي را به ناشران فرهنگي و صاحبان رسانههاي مكتوب خواهد زد اما فعاليت آنها در فضاي فرهنگي كشور را متوقف نخواهد كرد. خوشبختانه مسئولان و متوليان فرهنگي نيز در اينخصوص تدابير و اقدامات جدي را براي عبور از اين بحران انديشيدهاند كه نتايج آن براي جامعه مطبوعات و حوزه نشر اجرايي خواهد شد در اين زمينه لازم است اشارهاي به اقداماتي كه در سال گذشته انجام شده داشته باشم.
در شهريورماه 97 با تشكيل كارگروه كاغذ كه نمايندگان سازمانهايي همچون سازمان حمايت از مصرفكنندگان و توليدكنندگان، وزارت صنعت، معدن و تجارت، گمرك جمهوري اسلامي ايران، تعزيرات حكومتي و انجمنها و تشكلهاي فعال در حوزه كتاب و مطبوعات حضور داشتند پروفورماي مربوط به 105 هزار تن كاغذ روزنامه به تصويب اعضاي كارگروه رسيده و براي طي مراحل بعدي به وزارت صمت ارسال شده كه 90 هزار تن از پروفورم هاي مصوب كارگروه كاغذ با تأييد وزارت صمت، براي تأمين ارز به بانك مركزي ارجاع شد و بانك مركزي نيز با تأمين ارز 16هزار تن كاغذ مطبوعات موافقت كرد كه تاكنون حدود 11هزار تن كاغذ پس از طي مراحل گمركي با نظارت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در اختيار نشريات كشور قرار گرفته است.
در پي توزيع 11هزار تن كاغذ به روزنامههاي سراسري، محلي، استاني و منطقهاي و همچنين نشريات با دورههاي انتشار هفتهنامه، دوهفتهنامه، ماهنامه، فصلنامه و سالنامه در سراسر كشور، تخصيص و گزارش آماري آن در درگاه اينترنتي معاونت امور مطبوعاتي و اطلاعرساني منتشر شد.
در چنين شرايطي بود كه ما شاهد يك بازار باثبات و آرامي بوديم كه كاغذ با ارز دولتي به مبلغ 5هزار تومان و با ارز آزاد 7 هزار تومان عرضه ميشد تا اينكه از ابتداي بهمنماه اختصاص ارز دولتي به كاغذ متوقف شد و با توجه به اينكه واردكنندگان، كاغذ مورد نياز را به بازار عرضه نميكردند، قيمت كاغذ در بازار آزاد با افزايش 100درصدي مواجه شد. خوشبختانه با رايزنيهاي صورتگرفته با رئيس دفتر رئيس جمهوري و رئيس كل بانك مركزي براي حل اين مشكل نيز اخيراً دولت به اين نتيجه رسيد كه كاغذ را از ليست كالاهاي اساسي حذف و ارز مورد نياز واردات آن از محل ارز نيمايي تأمين شود كه بديهي است در صورت بروز چنين اتفاقي، با افزايش دوباره قيمت كاغذ مواجه خواهيم شد.
بازديد مقام معظم رهبري از نمايشگاه كتاب و تأكيد ايشان به وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي مبني بر حل مشكل كاغذ با كمك وزير صنعت، معدن و تجارت، موجب شد تا وزيران مربوطه براي بازگرداندن كاغذ به فهرست كالاهاي اساسي اقدام كرده و در جلسهاي به رياست معاون اول رئيس جمهوري مقرر شد تخصيص ارز دولتي به كاغذ نشر و مطبوعات تداوم داشته باشد.
بعد از اين تصميم و تخصيص ارز، بزودي شاهد ترخيص كاغذهاي مستقر در بنادر كشور براي تأمين نياز مطبوعات خواهيم بود. از طرفي در شوراي سياستگذاري معاونت امور مطبوعاتي مصوب شده است از اين پس حمايتهاي صورت گرفته در قالب «يارانههاي مستقيم» و «كاغذ يارانهاي» در صورتي اختصاص يابد كه گزارش شمارگان واقعي از نشريه اخذ و اطلاعات دريافت شده پس از استعلام از چاپخانه و جهت راستيآزمايي، موارد در اختيار سازمان امور مالياتي قرار داده شود.
*مديركل مطبوعات و خبرگزاريهاي داخلي وزارت ارشاد
منبع: روزنامه ايران، 24/02/1398
پژوهشم**1197**
تهران- ايرنا- اين روزها بحران كاغذ جامعه مطبوعات، اهالي نشر، واردكنندهها و توليدكنندههاي كاغذ را با چالشهاي گوناگوني مواجه كرده و شرايط توليد محصولات فرهنگي را براي دستاندركاران اين حوزه دشوار كرده است تا جايي كه برخي از بنگاههاي مطبوعاتي كشور بهطور مقطعي براي ادامه حيات خود مجبور شدند تيراژ و صفحات روزنامه خود را كاهش دهند.