به گزارش گروه نشريات خبري؛ حضرت آيتالله خامنهاي رهبر انقلاب اسلامي عصر روز سه شنبه در ديدار سران قوا، مسؤولان و كارگزاران نظام، جمعي از مديران ارشد دستگاه هاي مختلف، نمايندگان مجلس شوراي اسلامي و عناصر فعال سياسي، اجتماعي و فرهنگي، تصريح كردند:گزينه قطعي ملت ايران، مقاومت در مقابل آمريكاست و در اين رويارويي، آمريكا وادار به عقبنشيني خواهد شد.رهبر انقلاب اسلامي با بيان اينكه اين رويارويي، نظامي نيست؛ چون بنا نيست جنگي انجام بگيرد، افزودند: نه ما دنبال جنگ هستيم، نه آنها؛ كه مي دانند كه به نفعشان نيست. اين برخورد، برخورد ارادههاست و ارادهي ما قويتر است؛ چون علاوه بر ارادهي خود، توكل به خدا را هم داريم.
تاكيد رهبر انقلاب اسلامي بر مقاومت ملت ايران و عقب نشيني ناگزير آمريكا در رويارويي با جمهوري اسلامي بازتاب گسترده اي در رسانه هاي داخلي داشته است و در تيتر نخست بسياري از روزنامه هاي صبح امروز جاي گرفت. برخي از روزنامه هاي اصلاح طلب با پرداختن به سخنان مهم رهبر انقلاب در جمع كارگزاران نظام، 'گزينه قطعي ملت ايران مقاومت است' و 'مذاكره سمّ است؛جنگ هم نمي شود' را براي عناوين اين خبر برگزيدند و تيتر برخي از روزنامه هاي اصولگرا نيز به ' هيچ ايراني باشعوري دنبال مذاكره نيست' و موضوع ' مقاومت ' اختصاص يافت.
رسانه هاي اصلاح طلب وضعيت منازعات ميان ايران و امريكا را به مثابه آونگي تحليل كردند و نوشتند: بعيد به نظر مي رسد آمريكاييها بتوانند دست به آتش بازي تازهاي در منطقه بزنند، چون ايران توان تدافعي بسيار بالايي دارد و آمريكاييها از توان پاسخگويي تهران به خوبي مطلع هستند
رويكرد ايران در برابر يكجانبه گرايي واشنگتن؛ شايعه اعزام نظاميان آمريكايي به خاورميانه؛ بازتاب تنهايي پمپئو در رسانهها؛ ميانجي گري عراق ميان ايران و آمريكا؛ احتمال اخراج جان بولتون از كاخ سفيد؛ كشورهاي قرباني ترامپ از ديگر محورهاي مورد توجه رسانه هاي اصلاح طلب است.
رسانه هاي اصولگرا نيز جنگ رواني غرب عليه ايران را تحليل كرده و نوشتند: قدرت ايران براي آمريكا نگران كننده است با اين وجود اقدامات آنها در حد جنگ رواني بوده و ما نبايد مرعوب اين تهديدها شويم.
ابزار بازدارنده ايران در قبال غرب؛ تحليل سخنان اخير رهبر انقلاب؛ توانمندي هاي نظامي ايران؛ شكست پروژه يك ساله فشار حداكثري آمريكا؛ تاثير تنش ميان روابط آمريكا و چين بر روابط ايران و چين از ديگر محورهاي رسانه هاي اصولگرا است.
رسانه هاي اصلاح طلب
.................................
** آينده منازعات ايران و آمريكا
حسين شيخ الاسلام، مشاور اسبق وزير امورخارجه جمهوري اسلامي ايران در گفت و گو با آرمان در پاسخ به اين نظر كه 'برخي از كارشناسان با توجه به افزايش تنش ميان تهران-واشنگتن بر اين نظرند كه آمريكا به دنبال به راه انداختن آتش بازي تازه در منطقه است' گفت: بعيد به نظر مي رسد آمريكاييها بتوانند دست به آتش بازي تازهاي در منطقه بزنند، چون ايران توان تدافعي بسيار بالايي دارد. آمريكاييها از توان پاسخگويي تهران به خوبي مطلع هستند. بنابراين فقط لفاظي ميكنند. همگان بايد بدانند اگر آمريكاييها به دنبال جنگ با ايران بودند ناو هواپيمابرشان را وارد منطقه نمي كردند. چون ناو هواپيمابر آبراهام لينكلن خيلي هدف در دسترس و بزرگي بوده و اصطلاحا سيبل است. اگر آمريكاييها ميخواستند جنگ به راه اندازند ناوشان را ميبايستي به بيرون از خليج فارس مي بردند. پس انتقال ناو هواپيمابر در منطقه خليج فارس به معناي آغاز جنگ از سوي آمريكايي ها نيست. با توجه به توان دفاع موشكي بسيار بالاي ايران و همچنين آسيبپذير بودن ناوگان آمريكاييها در خليج فارس امكان آتش بازي از سوي آمريكاييها بسيار ضعيف است.
هدايتا... آقايي تحليل گر روابط بينالمللي در گفت و گو با آرمان در پاسخ به اين پرسش كه تنش با ايران در نهايت در انتخابات رياست جمهوري آينده آمريكا به سود ترامپ خواهد بود يا به ضررش؟ گفت: هنوز 18ماه تا انتخابات رياست جمهوري آمريكا زمان باقي مانده و در طول اين مدت اتفاقاتي رخ خواهد داد كه ممكن است در سرنوشت دونالد ترامپ در انتخابات تعيين كننده باشد. هدف اصلي ترامپ در تحريم ايران اين بود كه ايران را تسليم كند و دوباره به پاي ميز مذاكره بكشاند. ترامپ گمان ميكرد ميتواند با اين اقدامات در ايران تغيير رفتار ايجاد كند و با مذاكره مجدد با ايران در محتواي برجام تغيير ايجاد كند. مواضع مسئولان جمهوري اسلامي نيز نشان ميدهد كه به هيچ عنوان حاضر نيستند شرايط ترامپ را بپذيرند. اگر ترامپ بتواند ايران را پاي ميز مذاكره بكشاند يك برگ برنده بزرگ انتخاباتي براي خود فراهم كرده و در مقابل اگر اين اتفاق رخ ندهد شرايط به شكلي ديگري براي وي رقم خواهد خورد. به هر حال بسياري از متحدان اروپايي آمريكا در اين مدت ضررهاي زيادي متحمل شدهاند و در صورتي كه ترامپ نتواند به اهداف خود دست پيدا كند فضاي انتخابات رياست جمهوري آينده آمريكا به ضرر ترامپ خواهد بود.
اعتماد در يادداشتي با عنوان ' آينده منازعه ايران و امريكا' نوشت: دولت ترامپ طي دو سال اخير علاوه بر ترك توافق هستهاي از ابزارهاي مختلفي نظير بازگشت تحريمهاي يكجانبه امريكا و تشديد آنها در مورد صادرات نفت ايران (تلاش براي صفر كردن صادرات نفتي)، تهييج كشورهاي منطقه عليه تهران، تلاش براي ايجاد ناتوي عربي و... براي فشار بر ج.ا.ايران استفاده كرده است....در مجموع، با توجه به سه الگوي حداكثرسازي تنش و نمايش قدرت و مذاكره، الگوي مذاكره تاكتيكي و الگوي متغيرهاي ناخوانده ،ميتوان وضعيت منازعه ميان ايران و امريكا را به مثابه آونگي تحليل كرد كه بين اين سه حالت در رفت و آمد است اما بايد در نظر داشت كه هرچند الگوي اول و دوم به ترتيب در اختيار امريكا و ايران است و از ابزارهايي براي عمل در چارچوب آن برخوردارند اما الگوي سوم شايد از اختيار يكي يا هر دوي آنها خارج باشد و آنها را به سمت وضعيتهاي ناخواسته سوق دهد .
به گزارش ايسنا، خبرگزاري العهد نيوز عراق در گزارشي به قلم 'محمود المفرجي الحسيني' تحت عنوان' آمريكا شرط بندي اش درباره ايران را باخت و اعلام كرد كه جنگي رخ نميدهد' نوشت: جهان امروز صبح چشمانش را باز كرد و دو اظهارنظر مهم را ديد، اولي از زبان آيت الله خامنه اي رهبر معظم انقلاب اسلامي ايران و ديگري از زبان دونالد ترامپ، رئيس جمهور آمريكا كه هر دو تاكيد ميكنند 'هيچ جنگي رخ نخواهد داد'.در اين گزارش آمده است: اين دو اظهارنظر به بحث و جدل در رابطه با امكان وقوع جنگ در خاورميانه ميان آمريكا و ايران پايان داد و آمريكا عليرغم ارسال تجهيزات نظامي به خليج (فارس) به منظور ايجاد فشار بر ايران اهداف خود را محقق نكرد زيرا ايران تسليم اين تهديدات نشد .نويسنده در ادامه به سخنان مقام معظم رهبري در ديدار با مسئولان عالي رتبه كشور پرداخت و نوشت: رهبر معظم ايران مذاكرات با آمريكا در اين شرايط را به 'سمي كشنده' توصيف كرد و اعلام كرد كه گزينه نهايي ملت ايران مقاومت است.در ادامه گزارش اين رسانه عربي آمده است: پس از اين اظهارات مهم از سوي ايران، دونالد ترامپ، رئيس جمهور آمريكا ظاهر شد و سخناني ايراد كرد كه مفاد آنها عدم وقوع جنگ است...نويسنده ميگويد: علاوه بر اين دو اظهار نظر، اظهارنظر ديگري را نيز ميتوان به آنها الحاق كرد كه به طور واضح نشان دهنده موضع آمريكا است و آن اظهارات مايك پمپئو، وزير خارجه آمريكا از مسكو است؛ پمپئو اعلام كرد كه آمريكا به دنبال جنگ با ايران نيست.
**رويكرد ايران در برابر يكجانبه گرايي واشنگتن
هرميداس باوند، كارشناس ارشد روابط بينالملل و استاد تمام روابط بينالملل در گفت و گو با روزنامه آرمان در پاسخ به اين سوال كه 'تهران در برابر يكجانبهگرايي واشنگتن دست به چه اقدامات احتمالي ميتواند بزند؟' گفت: ايران بايد كارتهاي مورد ادعاي واشنگتن را از دستش بگيرد. همچنين تهران بايد افكار عمومي جهاني را به نفع خودش بسيج كرده و هم زمينه را براي كشاندن مسأله به يك داوري حقوقي بينالمللي فراهم نمايد. تهران ميبايست برخي از زندانيان را آزاد كرده تا بهانههاي حقوق بشري واشنگتن را خنثي كند. زماني كه ايالات متحده اعلام ميدارد ما بهدنبال آن هستيم كه صادرات نفت ايران را به صفر برسانيم، توده مردم ايران از اين مسأله متضرر ميشوند. اين اقدام يكجانبه ايالات متحده درست برخلاف حقوق بشر مورد ادعاي واشنگتن، معيشت مردم ايران را هدف گرفته و با خطر جدي مواجه كرده است، لذا هدف اصلي واشنگتن آن است كه جمهوري اسلامي را براساس آنچه كه مدعي آن است به زانو درآورد و مطرحكردن مسائلي همچون حقوق بشر بهانهاي بيش نيست.
عصر ايران در يادداشتي نوشت: آمريكا با علم به اينكه نميتواند به سمت جنگ نظامي با ايران برود بر كوس جنگ ميكوبد اما هدف اصلياش را در جنگ اقتصادي دنبال ميكند.به جز عربستان و اسرائيل و يكي دو كشور عربي حوزه خليج فارس، هيچ كشوري در جهان موافق حمله نظامي آمريكا به ايران نيست. آنها ميدانند جنگ آمريكا و ايران يعني يك بحران تمام عيار بينالمللي به خاطر همين تلاش ميكنند اين بحران شكل نگيرد.آمريكا به خوبي نظر كشورهاي اروپايي، روسيه و چين را در مورد جنگ با ايران ميداند، به خاطر همين از درخت نظامي ميخواهد ميوه اقتصادي بچيند.آمريكا همه كشورهاي جهان را تهديد كرده است كه اگر با ايران معامله كنند هدف خشم او قرار خواهند شد....ايران بايد در اين بازي ديپلماسي حواسش به دوستان خود باشد. نبايد دوباره در موضع انزوا قرار بگيرد و تبديل به كشوري تنها در عرصه بينالمللي شود.ايران حق دارد به كمكاريهاي اروپا و ديگر كشورها اعتراض كند و از آنها بخواهد به تعهدات خود در قبال برجام عمل كنند اما تصميمهاي تهران نبايد زمينه ساز تنهايي ايران در برابر آمريكا و روساي ماجراجويش شود.رابطه ايران و امريكا در وضعيتي است كه هر حركتِ نسنجيده ميتواند هزينههاي زيادي براي دو كشور داشته باشد به همين دليل نقش ديپلماسي و گفتوگو بيش از هر زمان ديگري به چشم خواهد آمد.
آرمان در يادداشتي نوشت: اظهارات و مواضع تازه رئيسجمهوري آمريكا عليه جمهوري اسلامي ايران نيز افزودن برگ سياه ديگري بر دفتر پر غلط سياست خارجي آمريكا است. ملت صاحب تمدن و دلاور ايران در طول تاريخ پرفراز و نشيب خود اثبات كرده است كه تهاجم هيچ بيگانه اي را برنمي تابد و اجازه توفيق و سلطه قدرتهاي خارجي و نظامي را در صحنه ايران به احدي نمي دهد. امروز نيز مردم ايران، به رغم همه دشواري ها، سختي ها و اختلاف سلايق موجود در عرصه سياست و حتي برجام، در برابر تهاجم هر بيگانهاي و جسارت هر دولتي از جمله آمريكا صفهاي آهنين خود را مستحكم تر از گذشته برپا خواهند كرد و اجازه عبور از سد استقلال و آزادي خويش را به احدي نخواهند داد. دل بستن به ايجاد شكاف و اختلاف و اعتراض در جامعه پرنشاط، پويا و متنوع ايران و سوءاستفاده از آن براي شرارت طلبان خيال خامي بيش نخواهد بود. ملت بزرگوار ايران كه همواره صلح و امنيت و عدالت را براي ملتها به ويژه همسايگان خواسته است، در برابر بيگانگان جان خود را تيري مينهد كه هريك كار صدها هزاران تير را ميكند. ملت رشيد ايران اسلامي و عموم گروههاي مرجع جامعه، متحد و يكصدا در دفاع از حريم استقلال و آزادي ملك و ملت ايستاده و اعلام ميدارد كه مواضع تازه رئيسجمهوري آمريكا كه فشار حاميان رژيم صهيونيستي و دلارهاي حاكمان مستبد عربستان و امارات در پشت آن نمايان است، تهديدي عليه صلح و امنيت جهاني است و ضروري است همه ملتهاي حقطلب وآزاده جهان در برابر اين آتشافروزي و بيخردي بايستند و اجازه ندهند اين انديشه ناصواب بر جهان غالب شود كه زور و تهديد و ثروت حاكم اصلي بر دنياست و انديشه جنگ طلبانه را در دنيايي كه بيش از هرچيز به صلح و دوستي و مدارا محتاج است، طرح كنند.
** شايعه اعزام نظاميان آمريكايي به خاورميانه
روزنامه شرق نوشت: شايعاتي مبني بر تصميم پنتاگون مبني بر اعزام نيرو به سمت خليج فارس، به سرعت در فضاي رسانهاي بازنشر شد. روز دوشنبه روزنامه نيويورك تايمز خبر داد كه طرحي در كاخ سفيد در دست بررسي است با اين محتوا كه اگر ايران به نيروهاي آمريكايي حمله كند يا فعاليت هستهاي «به سوي ساخت بمب اتم» را تسريع ببخشد، آمريكا 120 هزار نفر از نظاميان خود را راهي خاورميانه ميكند...مجيد تختروانچي، سفير ايران در سازمان ملل، در برنامهاي به اين ادعا پاسخ داد. مجري برنامه شبكه خبري سيانان پرسيد: پنتاگون به شوراي امنيت ملي طرحي ارائه داده است تا در صورت حمله ايران به منافع آمريكا در منطقه خليج فارس، 120 هزار نيرو اعزام كند. واكنش شما به اين مسئله چيست؟ سفير ايران در سازمان ملل متحد پاسخ داد: اين يك جنگ رواني است. به نفع ما نيست كه بخواهيم در همسايگي خود درگيري ايجاد كنيم؛ چراكه هيچ كسي از اين درگيري بهويژه برخي از آنهايي كه در واشنگتن هستند و برخي در منطقه ما، سود نميبرند. او تأكيد كرد: طرح اعزام نيروهاي آمريكايي به منطقه خليج فارس يك جنگ رواني است.
تارنماي عصرايران به نقل از يورونيوز نوشت: دونالد ترامپ رئيس جمهوري آمريكا روز سه شنبه 14 مه، گزارش روزنامه نيويورك تايمز درباره طرح اعزام 120 هزار سرباز به خاورميانه درصورت حمله ايران به نيروهاي اين كشور يا نزديك شدن تهران به ساخت سلاح هستهاي را تكذيب كرد. ترامپ در نشستي خبري در كاخ سفيد اعلام كرد: «فكر ميكنم اين يك خبر جعلي است. اوكي؟ حالا، آيا من ميتوانم آن را انجام دهم؟ قطعا. اما براي آن برنامهريزي نكردهايم.»وي ابراز اميدواري كرد كه نيازي نباشد برنامهاي در اين رابطه داشته باشند اما در عين حال گفت: «اگر هم بخواهيم چنين كاري كنيم، خيلي بيشتر از اين نيرو ميفرستيم.»
** بازتاب تنهايي پمپئو در رسانهها
اعتماد در يادداشتي با ميان تيتر 'بازتاب تنهايي پمپئو در رسانهها' نوشت: دونالد ترامپ در سياست هايش براي تشديد تنش با تهران تنهاست و بهترين مصداق براي اين ادعا جلسه روز گذشته در بروكسل بود. كنارهگيري امريكا از توافق هستهاي با ايران برخلاف آنچه واشنگتن تصور ميكرد نهتنها منجر به انزواي تهران و جلب اجماع عليه اين كشور در صحنه بينالمللي نشد، بلكه امريكاي ترامپ را به عنوان عضوي غيرقابل اعتماد در مذاكرات به جهان معرفي كرد و البته فرصت ترامپ براي جلب اجماع عليه ايران در ساير پروندههاي غيربرجامي مانند حقوق بشر، فعاليتهاي منطقهاي و آزمايشهاي موشكي را هم از كاخ سفيد گرفت. همين انزوا روز دوشنبه در بروكسل و زماني كه مايك پمپئو در جامه مهمان ناخوانده خود را به جلسه اروپاييها درباره ايران رساند، نمود پيدا كرده و اتفاقا به چشم رسانههاي غربي هم آمد. واشنگتن پست در اين باره نوشت: مايك پمپئو، وزير خارجه خود را به جلسات اروپاييها در بروكسل تحميل كرد تا شايد بتواند پردهاي از اتحاد فراآتلانتيكي عليه ايران و برنامه هستهاي اين كشور را به نمايش بگذارد كه موفق نشد. اروپاييها بيمناك تنش نظامي ميان ايران و امريكا هستند، لذا ترجيح ميدهند فاصله خود را با چنين نمايشي حفظ كنند.
** ميانجي گري عراق ميان ايران و آمريكا
به گزارش ايسنا يك نماينده عراقي با اشاره به سفر قريب الوقوع وزير خارجه كشورمان به بغداد گفت كه عمار حكيم به نخست وزير اين كشور و امير كويت پيشنهاد داده است تا ميان تهران و واشنگتن ميانجي گري كنند. 'حسن فدعم' نماينده جريان حكمت ملي عراق كه رياست آنرا عمار حكيم برعهده دارد در گفت وگو با پايگاه خبري بغداد اليوم گفت: عمار حكيم، رئيس ائتلاف اصلاح و سازندگي در پارلمان عراق ابتكار عملي در رابطه با تنش ميان آمريكا و تهران ارائه داده و از دولت عراق خواسته تا اقداماتي عملي براي ميانجيگري ميان واشنگتن و تهران اتخاذ كند.وي افزود: در رابطه با پيشنهاد عمار حكيم اتفاق نظر سياسي وجود دارد تا جايي كه اين ابتكار عمل به موضع رسمي عراق تبديل شده است و عادل عبدالمهدي، نخست وزير عراق اين پيشنهاد را با مايك پمپئو، وزير خارجه آمريكا در سفر اخيرش به بغداد مطرح كرد. اين نماينده عراقي با اشاره به اينكه بغداد ميتواند ميان تهران و واشنگتن نقش ميانجيگر ايفا كند افزود: عمار حكيم همچنين از امير كويت خواسته كه با توجه به روابط خوب اين كشور با ايران و آمريكا از موقعيت خود استفاده كند و ميان اين دو كشور ميانجيگري كند.
**احتمال اخراج جان بولتون از كاخ سفيد
به گزارش ايلنا به نقل از «نشنال اينترست»، منابع آگاه خبر دادند كه ترامپ خواهان اخراج جان بولتون است. بر اساس اين خبر، افزايش تنش با ايران، يكي از دلايلي است كه ترامپ را قانع كرده است تا جان بولتون را اخراج كند. البته ترامپ تاكنون اين موضوع را صريحا بيان نكرده است. حتي بارها از علاقه شخصي خود به بولتون صحبت كرده است.ترامپ اخيرا در مصاحبهاي در مورد بولتون گفت: بولتون مواضع شديد و جنگطلبانهاي دارد و من مدام بايد او را متعادل كنم. وي همچنين در مورد علاقه خود به بولتون گفت: من جان بولتون را عميقا دوست دارم.اما اين اطمينان دادنهاي ترامپ شايعه اختلاف بين ترامپ و بولتون را از بين نبردهاست و اكنون بين ترامپ و بولتون اختلاف وجود دارد و در واقع جان بولتون است كه سياستهاي جنگطلبانه آمريكا به ويژه در زمينه ايران را هدايت ميكند.
**كشورهاي قرباني ترامپ
روزنامه شرق در يادداشتي با عنوان 'صف بلند قربانيان ترامپ'، نوشت: استراتژي جهاني آمريكا در سه دهه گذشته بر اين تعلق گرفته بود كه مركز فرماندهي سياسي، نظامي و امنيتي خود را از خاورميانه به خاور دور منتقل كند تا به مهار چين بپردازد؛ اما امروز آمريكاي دونالد ترامپ سعي دارد با عقبزدن رقبايي مانند ايران خود را در صف اول صادركنندگان نفت به خاور دور قرار دهد؛ يعني رقابت را از سطح جهاني به سطح منطقهاي كشانده است. آمريكاي ترامپ به جاي رقابت در سطح يك ابرقدرت، درصدد يارگيري در خاورميانه و جهان با كشورهاي بدنام است تا در ايام فترت، متحدان او به شمار آيند؛ زيرا اروپاييها متحدان قابل اعتماد چنين آمريكايي نيستند. به عبارت ديگر آمريكا به جاي پيشروي، تصميم گرفته قبل از اينكه دير شود، با سركوب رقبا، درصدد حفظ جايگاه خود برآمده كه مرحلهاي محافظهكارانه در سلسلهمراتب مديريت جهان است... اگر امروز ايران زير ساطور آمريكاست، قدرتهاي بزرگ شكي نبايد داشته باشند كه نوبت آنها هم رسيده و در ساختار ترامپي هيچ جايگاهي براي آنها جز تضعيف بيشتر تعريف نشده است. تعجبآور است كه اين قدرتها بهويژه روسيه و چين هنگامي كه بر سر ميز مذاكره با آمريكا مينشينند، به جاي اتخاذ روشي براي حفظ صلح و امنيت بينالمللي و مهار آمريكاي ترامپي، درصدد برميآيند با كارت ايران صرفا بخشي از مشكلات خود را حل كنند.
رسانه هاي اصولگرا
............................
** جنگ رواني غرب عليه ايران
جهان نيوز نوشت: اعزام ناو آمريكايي آبراهام لينكلن به خليج فارس در ابتدا با بيانهاي كه «جان بولتون» مشاور جنگ طلب امنيت ملي آمريكا منتشر كرد مورد توجه رسانهها قرار گرفت. اين موضوع اسباب يك جنگ رواني تمام عيار عليه كشورمان را بوجود آورد، جنگي كه بي بي سي فارسي به عنوان پيشاني اين جبهه دست به خبرپراكني در آن زد. اين موضوع سبب شد تا به نوعي در كشورمان مسئله جنگ با آمريكا مطرح شود اما جالب اينجاست كه پيامها و اخباري كه درخصوص واكنش رسانهها و برخي سياستمداران آمريكايي درز پيدا كرد نشان مي داد كه بيشتر از اينكه ايرانيان نگران اين خبرپراكني مسموم باشند، خود آمريكاييها بودند كه اعلام كردند اين آتشي است كه جان بولتون جنگ طلب به پا كرده است و به هيچ وجه ماموريت ناو آمريكايي جنگي نيست. در همين زمينه برخي از رسانهها تاكيد كردند كه اعزام آبراهام لينكلن به خليج فارس يك برنامه بلند مدت بوده و از يك ماه پيش اين برنامه چيده شده است و اصلا ارتباطي به موضوع امروز ندارد. اما نكته جالب ديگر بازي برخي از رسانههاي داخلي در پازل بي بي سي فارسي و جان بولتون است.
حميدرضا قائم پناه، دبير شوراي تبيين مواضع بسيج دانشجويي دانشگاه فرهنگيان در گفت وگو با خبرگزاري دانشجو با بيان اينكه شكست دشمن در همه عرصههاي سياسي و نظامي در مقابل جمهوري اسلامي موجب شده تا به تهديد روي بياورند، افزود: دشمن از قدرت دفاعي ايران باخبر است؛ با اين وجود تحركات و اقدامات اخير آنها و حرفهايي كه ميزنند بيشتر جنبه رواني دارد. دبير شوراي تبيين مواضع بسيج دانشجويي دانشگاه فرهنگيان گفت: واقعيت اين است كه جنگي در كار نيست و آمريكا نيز در جايگاهي نيست كه جنگي را آغاز كند. در هر حال قدرت ايران براي آمريكا نگران كننده است. با اين وجود اقدامات آنها در حد جنگ رواني بوده و ما نبايد مرعوب اين تهديدها شويم.
حجت الاسلام مجتبي ذوالنور رئيس كميته هستهاي مجلس در گفت و گو با خبرنگار مهر، با اشاره به حضور ناو آمريكا در خليج فارس گفت: اين اقدامات صرفاً گرد و خاكهاي سياسي و تهديدات آمريكا براي اخذ امتياز است وقطعاً آمريكاييها دست به اين اقدام نميزنند. وي با اشاره به حضور ناو آمريكايي در خليج فارس، گفت: قطعاً آمريكا چنين ريسكي نميكند كه با ايران وارد جنگ نظامي شود چرا كه ما بازدارندگي خود را بالا برده ايم و فرمول سود و هزينه را به ضرر آمريكا تغيير داده ايم. وي تأكيد كرد: قطعاً اگر آمريكا عليه ايران حمله نظامي كند، اين اقدام بي پاسخ نميماند و بيش از آنكه به ايران ضربه بزنند، از طرف ما ضربه خواهند خورد... وي خاطرنشان كرد: با توجه به هزينهاي كه براي شروع جنگ براي دشمن درست كرده ايم، قطعاً آنان هم دست به اين كار نخواهند زد و اين اقدامات صرفاً گرد و خاك سياسي و تهديداتي براي گرفتن امتياز است و همه اطمينان داشته باشند كه جنگ نظامي ميان ايران و آمريكا رخ نخواهد داد.
روزنامه جوان نوشت: به گزارش نيويوركتايمز در دولت ترامپ اختلافنظر عميقي درباره چگونگي واكنش به ايران در صورت افزايش تنشها وجود دارد. شاناهان اين برنامه عملي را در ديدار با دستياران رئيسجمهور امريكا در امور امنيت ملي در روز 9 ماه مه معرفي كرد. برنامه جديد تحت فشار «شاهينها» به رياست جان بولتون مشاور دونالد ترامپ تهيه شده است. اما ساعاتي بعد ترامپ با جعلي خواندن اين خبر گفت: خبر جعلي است ولي آيا من ميتوانم چنينكاري انجام دهم؟ حتماً، ولي در حال حاضر براي اين كار برنامهريزي نكردهايم. اميدوارم مجبور نباشيم برنامهريزي كنيم، اما اگر اين كار را انجام دهيم، خيلي بيشتر از اينها نيرو ميفرستيم.
روزنامه وطن امروز هم نوشت: لاف جديد بولتون درباره اعزام نظاميان بيشتر به غرب آسيا هم مانند ديگر نقشههاي او جدي گرفته نشد.... ماجراهاي بولتون و اقدامات او عليه ايران به گونهاي شده است كه تقريبا در محافل تخصصي سياسي، يك فاصله معنادار ميان رفتار بولتون و تصميم نهايي هيات حاكمه آمريكا و بويژه كاخ سفيد قائل ميشوند. بويژه اينكه در دولت ترامپ، همواره نسبت به تندرويهاي بولتون هشدارهايي داده شده است. هشدارهايي كه نشان ميدهد در كاخ سفيد نيز حالا ديگر همه بولتون را ميشناسند و او را آقاي بلوف ميخوانند.
** ابزار بازدارنده ايران در قبال غرب
محمد جمشيدي، عضو هياتعلمي دانشگاه تهران و كارشناس مسائل بينالملل در گفت و گو با فرهيختگان در پاسخ به اين پرسش كه آيا گزينه جنگ براي طرف مقابل جدي است؟ گفت: آمريكا به لحاظ راهبردي درگير شدن در يك جنگ در خاورميانه را خطا ميبيند و براي همين است كه به شركا و متحدان منطقهاي وابسته شده و نيازمند حمايت آنهاست. وي گزينه جنگ را كه برخي در داخل از آن سخن ميگويند، يك گزينه تبليغاتي و آدرس غلط دانست و ادامه داد: اگر شما قدري مطالعات راهبردي داشته و نبض واشنگتن را داشته باشيد، خواهيد ديد كه آمريكاييها قطعا به دنبال درگير كردن خود در خاورميانه نيستند، چراكه امروز مساله آنها اين است كه چطور هزينههاي خود را در خاورميانه كمتر كنند . وي افزود: «درواقع مساله اين است كه اگر بخواهد اتفاقي رخ دهد، ايران ميتواند اين جنگ را بهلحاظ زماني و دامنه گسترش دهد. اين مهمترين ابزار بازدارنده است. مهمترين ابزار بازدارنده ايران، توانايي در گسترش نامتقارن جنگ است. اتفاقا جنگ و اقدام نظامي مزيت مكفي جمهوري اسلامي است.
جوان در يادداشتي با عنوان 'اقتدار، تنها نسخه براي عقبنشيني دشمن' نوشت: مطالعه رخدادها و حوادث در طول تاريخ، نشان دهنده آن است كه كشورهايي كه با قدرت در عرصه بينالملل رفتار كردهاند، همواره موفق بوده و توانستهاند نفوذ خود را حفظ كنند. ايران نيز از اين قاعده مستثنا نيست و رفتارهاي مقتدرانه ايران در عرصه بينالملل همواره باعث عزت، اعتبار و ارتقاي جايگاه ايران شده است. از همين منظر است كه امريكاييها همواره تلاش داشتهاند با طراحي يك سناريوي نخنما، ايران را از جايگاه خود در عرصه منطقهاي و بينالمللي دور كنند.
**تحليل سخنان اخير رهبر انقلاب
روزنامه رسالت در يادداشتي نوشت: سخنان روز گذشته رهبر معظم انقلاب منشور مقاومت خردمندانه است. اين سخنان بايد مكرر، با روايتها و در قالبهاي گوناگون، براي اقشار و گروه هاي مختلف، بازتعريف شود.مخاطب اول سخنان ديروز، مسئولان كشورند، چه اينكه اين سخنان هم در جمع كارگزاران نظام مطرح شد. تأكيد اصلي مقام معظم رهبري، با تحليل دقيق فضاي موجود بر آن بود كه اساسا جنگي در كار نيست و دشمن براي حمله نظامي نه عزم دارد و نه تواني. اما تلاش دشمن بر اين است كه با ايجاد سر و صدا و با هوچيگري و دميدن بر شيپور جنگ، برخي از مسئولان كشور را به ترس بيندازد و كاري كند كه آنها، دچار خطاي محاسباتي شوند و آتش جنگ را واقعا نزديك احساس كنند؛ در نتيجه با دستان خود، خويشتن را مهار كنند و از پافشاري بر نقاط قوت كشور يعني عمق راهبردي در منطقه و يا توان دفاعي و موشكي كوتاه بيايند....مخاطب دوم سخنان رهبري مردمند. اما نكته ديگر ديدار روز گذشته رهبر معظم انقلاب با كارگزاران نظام، القاي آرامش بود. «جنگ نميشود و مذاكره نميكنيم» ترجيعبند سخنان ايشان در يكسال گذشته بوده كه ديروز با قطعيت تكرار شد...اما مخاطب سوم سخنان ديروز رهبري، خارج از ايران است. مستكبرين و در رأس آن ها آمريكا، دو سال است تمام تلاششان را براي ترساندن ملت و مسئولان ايران اسلامي كرده اند و هيچ چيز آن ها را به اين اندازه خشمگين نمي كند كه ببينند هيچ عاقلي در ايران، آن ها را جدي نمي گيرد.
به گزارش خبرگزاري دانشجو، سيدمحمدعلي ابطحي عضو مجمع روحانيون مبارز در كانال شخصي خود با اشاره به حضورش در ديدار ديشب رهبر انقلاب با كارگزاران نظام اظهار داشت: ديدار رمضاني رهبري معظم با مسئولان نظام و دست اندركاران حكومت، امسال در شرايط پر هياهو و در اوج رجز خواني آمريكا و توجه همه دنيا به ايران بسيار مهم بود. اعلام تصميمات نظام در مورد مسايل اقتصادي به خصوص بخش پاياني آن كه در مورد آمريكا وعدم مذاكره و نبود جنگ اعلام نظر كردند در اين وضعِ سخت ميتواند در داخل و خارج تكليف همه را روشن كند و از سردرگمي و بلا تكليفي و انتظار وترس بيرون آورد.
**توانمندي هاي نظامي ايران
كيهان در مطلبي به نقل از نشريه آمريكايي نشنال اينترست نوشت: ايران قدرت نظامي مرگبار و قدرتمندي دارد و ميتواند ضربات جدي بر آمريكا وارد كند.نشنال اينترست در تحليلي خاطرنشان كرد: واشنگتن و تهران در مسابقه ژئوپوليتيك درازمدتي در خاورميانه به سر ميبرند و يك بنبست در اين مسابقه ايجاد شده است.آمريكا رقابت مشابهي را نيز با چين سالها براي نفوذ در مناطق آسيا، هند و اقيانوس آرام داشته است. ايران كشوري است كه همانند چين احساس ميكند كه تاريخ نبايد در دست غربيها باشد. تهران درصدد ايجاد يك امپراتوري در سرتاسر خاورميانه نبوده است. اما بر روي گسترش منافع و نفوذ خود در منطقه تمركز كرده است؛ همانند هر قدرت رو به رشد ديگري كه چنين سياستي را دنبال ميكند.
به گزارش كيهان نشريه آمريكايي فارينپاليسي نيز نوشت: ايران، سلاحهاي نظامي قدرتمند و بازدارندهاي در مقابل آمريكا دارد. تقريباً يكسوم نفت خام جهان معادل 18 ميليون بشكه هر روز از اين تنگه كه پهنايش 21 مايل است عبور ميكند. همچنين 30 درصد كشتيهاي حامل گاز طبيعي از اين مسير براي تردد استفاده ميكنند. پهناي مورد استفاده تنگه از اين هم كمتر است چرا كه آبهاي عميق مورد استفاده نفتكشها تنها دومايل پهنا دارند. ايران با حضور در خطوط ساحلي شمالي و تعدادي از جزاير مستقر در اين منطقه، بر عبور و مرور از آن سلطه دارد.اين حضور به نيروهاي مسلح ايران و سپاه پاسداران امكان ميدهد كه يكي از حساسترين گذرگاههاي اقتصادي جهان را تهديد كنند و خسارت اقتصادي سنگيني به رقبا تحميل كنند.
**شكست پروژه يكساله فشار حداكثري آمريكا
روزنامه رسالت در يادداشتي نوشت: اگر قصد واكاوي نيت اصلي ترامپ از پيگيري فشار حداكثري را داشته باشيم بدون شك به اين نكته پي خواهيم برد كه تيم آمريكايي-صهيونيستي حاكم بر كاخ سفيد قصد دارند تا ﺑﺎ اﻋﻤﺎل ﻓﺸﺎر شديد اﻗﺘﺼﺎدي به مردم ايران ﺟﺮﻗﻪ لازم را ﺑﺮاي اجراي پروژه ﺗﻐﯿﯿﺮ ﻧﻈﺎم يا “Regime Change” در ﮐﺸﻮرمان اﯾﺠﺎد ﮐﻨﺪ، هر چند كه تجربيات چهار دهه گذشته اثبات مي كند كه اين راهبرد آمريكايي سرانجام به نتيجه نخواهد رسيد،زيرا هر چند هدف تيم ترامپ ﮐﺎﻫﺶ ﻗﺎﺑﻞ ﺗﻮﺟﻪ ﺻﺎدرات ﻧﻔﺘﯽ كشورمان است اﻣﺎ بنا بر داده ها و واقعيت هاي آماري اين ﭘﯿﺮوزي ﭘﻮﺷﺎﻟﯽ هزينه هاي سنگيني را به مجريان و حاميان آن تحميل خواهد كرد، زيرا جهان، چه آمريكا بخواهد و چه نخواهد تشنه منابع انرژي ارزان قيمت است لذا خريداران نفت ايران از جمله چين و تركيه احتمالا بدليل مخالفت با سياستهاي اقتصادي يكجانبه آمريكا به هر شكل ممكن خريد خود را از طرق ممكن از جمله بهره گيري از شركت هاي كوچك نفتي ادامه خواهند داد كه اين مسئله در نهايت منجر به شكست پروژه فشار حداكثري آمريكا مي شود كه البته يكي از مهمترين تبعات آن بر آمريكا نمايش چهره اي شكست خورده از يك امپراتوري رو به افول در مقابل افكارعمومي جهان است، زيرا دنيا شاهد است كه ايالات متحده با بهره گيري از تمام ظرفيت هاي سياسي و اقتصادي خود نيز نتوانسته بر يك رقيب منطقه اي در قلب غربآسيا مقابله كند!
از سوي ديگر بايد توجه داشت كه بزرگترين بازندگان كمپين فشار حداكثري آمريكا ميراث داران آينده كاخ سفيد هستند زيرا با توجه به سياست هاي بيخردانه ترامپ در حوزه سياسي و اقتصادي، كمكم دنيا و خاصه اروپا تصميم به بازكردن پيوندها و جدا كردن راه خود از آمريكا گرفته است كه ميراث آن براي رهبران آينده آمريكا چيزي جز افول نخواهد بود!
** تاثير تنش ميان روابط آمريكا و چين بر روابط ايران و چين
صباح زنگنه، كارشناس مسائل بينالملل در گفت و گو با روزنامه رسالت در پاسخ به اين پرسش كه تنش ميان روابط آمريكا و چين تا چه اندازه در روابط ايران و چين تاثيرگذار خواهد بود؟ اظهار داشت: چين در محاسبات خود در بخشهاي اصلي اقتصادي فعلا نميتواند به يك مبارزه رودررو و جدي با آمريكا وارد شود اما راههاي گريز از اين محدوديتها را ميشناسد و ميتواند آنها را به كار گيرد. او در پاسخ به اين سوال كه ايران بايد مقابل اين رفتار آمريكا چه واكنشي از خود نشان دهد، گفت: در ابتدا ايران بايد دو برنامه زمانبنديشده داشته باشد. نخست برنامه زمانبندي شده براي فاصلههاي كوتاه يا يك ساله و ديگري برنامه زمانبندي شده (ميانمدت و بلندمدت). ايران پيگير ايجاد نظام اقتصادي محكم باشد.زنگنه افزود: آمريكا اين رفتار خصمانه با ايران را حدود 40 سال داشته و دارد، بنابرين ايران بايد براي پيادهسازي يك نظام اقتصادي محكم برابر آسيبهاي خارجي بينديشد؛ ايران بايد به دنبال يافتن پايههاي اصلي اين موضوع باشد تا اقتصاد يا توليد ويژهاي را دارا باشد كه جهان اقتصادي به آن نيازمند باشد.
**گروه نشريات خبري
پژوهشم**1181**1025
تهران-ايرنا-راه اندازي جنگ رواني آمريكا و شايبه اقدام نظامي عليه ايران، رسانه هاي داخلي را بر آن داشت تا به تحليل و بررسي جنجال تبليغاتي غرب بپردازند و آينده منازعات ميان ايران و آمريكا را مورد تحليل قرار دهند.