به گزارش ايرنا رقيه كرمانيان روز چهارشنبه در نشست معرفي پروژه پيشگام خدمات جامع سلامت رواني و مراقبت هاي اجتماعي(سراج) افزود: اين طرح يكي از گام هاي مثبت در ارتقاي سلامت رواني و اجتماعي شهرستان است.
وي اضافه كرد: اجراي اين طرح درسطح شهرستان كه يكي مهمترين پروژه هاي وزارت بهداشت در ارتقاي سلامت روان و كاهش اختلالات روانپزشكي مي باشد مطمئنا سبب موفقيت هايي خواهد شد .
معاون سياسي ، امنيتي و اجتماعي فرمانداري اردكان درادامه به اهميت مراقبت هاي اوليه بهداشتي در سلامت جامعه پرداخت وتصريح كرد: سلامت، اجتماع محور است و به مشاركت مردمي و همكاري بين بخشي جهت شناسائي، اولويت بندي و حل مشكلات نياز اساسي دارد.
سيد محمد پورهاشمي اردكاني مدير شبكه بهداشت و درمان اردكان نيز درخصوص طرح سراج و چگونگي اجراي آن بصورت پيشگام در شهر اردكان گفت: در بسته اقدام براي جامعه طرح سراج، اقداماتي نظير تشكيل شوراي فرمانداري و انعقاد تفاهم نامه مشترك با ادارات، طرح برنامه در خانه مشاركت با حضور نمايندگان ادارات و سازمان مردم نهاد، استقرار بسته خود اتكايي و تشكيل كميته راهبردي بايد صورت گيرد.
براساس پيمايش ملي سلامت روان در سال 89- 90 ، 3.6 درصد از افراد 15تا 66 ساله ساكن كشور دچار يك يا چند اختلال روانپزشكي در 12 ماه قبل از بررسي هستند.
اين الگو شامل سه بسته خدمتي مرتبط به هم ميباشد:
بسته اول: خدمات سلامت رواني اجتماعي پايه
خدمات سلامت روان در اين بسته براي ارايه در خانههاي بهداشتي، پايگاههاي سلامت و مراكز سلامت جامعه تدارك ديده شده است:
غربالگري اختلالات رواني و عوامل خطر اجتماعي توسط مراقب سلامت و ارجاع به پزشك و پيگيريهاي آتي،تشخيص و درمان اختلالات رواني (اختلالات رواني شايع) توسط پزشك عمومي، خانواده؛ ارجاع موارد مشكوك به سايكوز و مقاوم به درمان به سطح تخصصي.
خدمات كارشناس روان و اجتماعي (كارا) كه شامل آموزش چهرهبهچهره به بيماران معرفي شده از طرف پزشك عمومي، خانواده، آموزش عمومي جمعيت تحت پوشش مركز بهداشتي درماني در اصول و فنون پيشگيري از اختلالات رواني و آسيبهاي اجتماعي و ارجاع اجتماعي نيازمندان به مراكز معين در شهرستان است.
بسته دوم: خدمات تخصصي در قالب مركز سلامت روان جامعهنگر و بخش روانپزشكي بيمارستان عمومي.
تشخيص، درمان و مراقبت از اختلالات سايكوز و بيماران ارجاعشده از پزشك عمومي، خانواده در اين بسته انجام ميشود اما اين بسته خدمات آموزش خانوادههاي بيماران، پيگيري بعد از دريافت خدمات، ويزيت در منزل، كاردرماني و حمايتهاي اجتماعي را هم شامل ميشود تا چرخه درمان بيماران كامل شود.
بسته سوم: بسته اقدام جامعه
بيش از ۵۰درصد علل موثر در ايجاد اختلالات رواني ريشههاي اجتماعيمحيطي دارد، بههمين منظور بسته اقدام جامعه با هدف سازماندهي همكاريهاي بينبخشي و مشاركت مردم در ارتقاي سلامت رواني و اجتماعي شهرستان طراحي شده است تا عوامل خطر اختلالات رواني در شهرستان كاهش يابد و حمايتهاي اجتماعي از افراد داراي اختلالات رواني افزايش و انگ اجتماعي كاهش يابد.
اين بسته چهار اقدام دارد:
شوراي فرمانداري نسبت به وضعيت سلامت روان، پيامدها و عوامل موثر بر آن حساس شده و تفاهمنامه همكاري بين ادارات شهرستان و نمايندگان مردم امضا ميشود.
دبيرخانه رصد اقدامات جامعه (راج) در فرمانداري ايجاد ميشود تا با آموزش رابطان اقدامات تفاهمنامه را پايش و عملكرد ادارات را رتبهبندي و تشويق كند.
تسهيلات مراقبت اجتماعي از مبتلايان به اختلالات رواني توسط ادارات شهرستان فراهم شود.
هدف كلي طرح سراج كاهش اختلالات رواني و كاهش بار بيماري هاي اعصاب و روان مي باشد كه با حمايت ارگان هاي و نمايندگان قواي سه گانه اين مهم محقق مي گردد.
مركز شهرستان 98 هزار نفري اردكان در 60 كيلومتري شمال شهر يزد قرار دارد.
7544/ 6197
يزد - ايرنا - معاون سياسي ، امنيتي و اجتماعي فرمانداري اردكان گفت: اين شهر به عنوان پايلوت اجراي طرح سلامت رواني و مراقبت هاي اجتماعي (سراج) در استان يزد انتخاب شد .