در حالي كه تا چند دهه قبل استان سيستانوبلوچستان تنها در چند ماه از سال از وزش بادهاي 120 روزه بهره ميبرد، اما حالا افزايش زمان اين بادها موجب شده تا كارشناسان براي استفاده بهينهتر از اين نوع انرژي، ساخت و تجهيز نيروگاههاي بادي را پيشنهاد دهند. اين مهم سبب شد تا عضو هيئتمديره و معاون برنامهريزي و امور اقتصادي شركت مادر تخصصي توانير در زاهدان اعلام كند: «نيروگاه بادي در شمال سيستان و بلوچستان احداث خواهد شد.» موضوعي كه ميرود تا پس از رتبهدار شدن اين استان در زمينه دارا بودن پنلهاي خورشيدي، از لحاظ نيروگاههاي بادي نيز پس از شهرستان منجيل در استان گيلان داراي رتبه دوم شود.
بادهاي 120 روزه سيستان و بلوچستان كه از اواخر ارديبهشت تا پايان شهريور در اين استان ميوزد و گاهي حتي تا 170 روز هم طول ميكشد موجب شده تا كارشناسان اين منطقه را پس از شهرستان منجيل در استان گيلان يكي از بهترين موقعيتها براي ايجاد نيروگاههاي بادي بدانند. اين مهم در حالي است كه وجود مستمر خورشيد در بيشتر اوقات سال در اين منطقه موجب شده تا سيستانوبلوچستان در زمينه استفاده از پنلهاي خورشيدي نيز حرفهاي بسياري براي گفتن داشته باشد؛ موضوعي كه با توجه به سرمايهگذاريهاي خوب در اين رابطه ميتواند اين استان پهناور را در زمينه توليد انرژي در كشور و حتي منطقه صاحبنام كند.
**بادهاي 120 روزه، انرژيهاي هميشگي
ادامهدار بودن وزش بادهاي 120 روزه در سيستانوبلوچستان كه حالا در بيشتر سال مردمان منطقه شاهد گستردگي آن در اكثر شهرهاي اين استان قديمي هستند موجب شده تا كارشناسان ساخت نيروگاههاي بادي در اين مناطق را پيشنهاد بدهند. عضو هيئت مديره و معاون برنامهريزي و امور اقتصادي شركت مادر تخصصي توانير در زاهدان با اشاره به موقعيت ويژه اين استان در زمينه وزش باد در طول سال كه حالا فراتر از بادهاي 120 روزه است، ميگويد: «اين مهم ميطلبد تا براي استفاده بهينه از آن، نيروگاه بادي در شمال سيستان و بلوچستان احداث شود.»
مصطفي رجبي مشهدي ميافزايد: «موافقت احداث نيروگاه بادي دولتي در منطقه ميل نادر در شمال اين استان به توانير تفويض شده كه تا 18 ماه آينده به پايان خواهد رسيد.» وي ادامه ميدهد: «هم اكنون شركت صبا نيرو هم در حال ساخت 34 دستگاه توربين بادي 660 كيلوواتي است كه دو دستگاه آن آماده است و به زودي براي نصب به لوتك در شمال استان منتقل ميشود.» عضو هيئت مديره و معاون برنامهريزي و امور اقتصادي شركت مادر تخصصي توانير با اشاره به وضعيت تابش خورشيد در كشور بيان ميكند: «ظرفيت انرژي حاصل از تابش خورشيد در اين منطقه دو برابر اغلب كشورهاي اروپايي است.» رجبي مشهدي ميافزايد: «با بررسيهاي انجام شده در اين استان، يكي از مشكلات سرمايهگذاران در بخش نيروگاه خورشيدي، قيمت خريد برق از آنان است كه قرار شد خريد برق از اين نيروگاهها، از طريق سامانه مربوطه به دو برابر برسد و مشكلات سرمايهگذاران حل شود.»
اين مسئول با اشاره به اينكه در حال حاضر ميزان توليد برق از انرژيهاي تجديدپذير در كشور 700 مگاوات است، تصريح ميكند: «اگر هزينهها از طريق منابع مالي مدنظر شامل عوارض، خريد برق از نيروگاههاي تجديدپذير و حذف سوخت نيروگاهها تأمين شود، ميتوان تا سال آينده اين ميزان توليد برق را به 1500 مگاوات رساند.» از آنجا كه از اهداف دولت، توليد 5 هزار مگاوات برق از منابع انرژي تجديدپذير تا سال 1400 است، لذا اين هدف موجب شده تا در اين زمينه سرمايهگذاري ويژهاي انجام پذيرد.
**ظرفيتهاي بينظير براي توليد انرژيهاي نو
سيستان و بلوچستان اگرچه از نفت، گاز و جنگلهاي انبوه بهرهاي نبرده است، اما نعمتهاي خدادادي همچون باد و تابش خورشيد اين استان را به مجموعهاي بينظير از انرژيهاي نو در ايران تبديل كرده است. مسير بادهاي پر قدرت سيستان، انرژي تابشي خورشيد با بيش از 6 كيلووات ساعت بر مترمربع در روز، دو انرژي تجديدپذير است كه بهترين شرايط را در اين منطقه به وجود آورده است.
در كنار اين منابع مهم انرژي ميتوان به «انرژي زمين گرمايي» آتشفشان نيمهخاموش تفتان، بلنديهاي بزمان، انرژي امواج اقيانوسي درياي بزرگ چابهار با ارتفاع بيش از 12 متر در فصل مونسون و انرژي «بيومس» منطقه كشاورزي و گاوداريهاي زابل، بمپور و باهوكلات اشاره كرد. بر اساس اطلاعات سينوپتيك هواشناسي در 40 سال گذشته، ديتاهاي مقدماتي اطلس باد «سازمان انرژيهاي نو ايران» و نقشههاي به روز شده سازمان هوانوردي بزرگ جهاني از جمله «ناسا»، بادهاي سيستان از نظر قدرت و تداوم و جهت وزش ثابت باد رتبه نخست جهاني را به خود اختصاص دادهاند. همچنين، قدرت زياد بادهاي سيستان و مسطح بودن زمينهاي فلات هامون يكي از مزاياي منحصر به فرد دشت سيستان براي احداث نيروگاه بادي در اين منطقه است.
بادهاي پرقدرت سيستان كه به طور متوسط سالانه با سرعت 10 متر برثانيه ميوزد باعث شده تا بيش از 310 روز وزش باد در منطقه «ميل نادر سيستان» فلات هامون را براي ايجاد مزارع بزرگ برق بادي به منطقهاي نمونه در اين زمينه تبديل كند. اين شرايط ايدهآل موجب شده تا فلات سيستان با زمينهايي صاف و توپوگرافي بسيار اندك يا زبري زير 3 درصد بهترين زمين براي ايجاد نيروگاههاي بادي به شمار رود.
به منظور بررسي شرايط احداث نيروگاه بادي در منطقه، توربين بادي در «لوتك سيستان» در تيرماه سال 88 آماده بهرهبرداري شد كه پس از نصب و اتصال به شبكه سراسري تنها تا پايان آبان 92 حدود 4 ميليون كيلو وات ساعت برق پاك را به شبكه سراسري كشور تزريق كرد كه اين مهم نشاندهنده شرايط مناسب منطقه براي احداث نيروگاه بادي است.
منبع: روزنامه جوان؛ 1398،02،28
گروه اطلاع رساني**2059**2002
تهران- ايرنا- بادهاي 120 روزه سيستان و بلوچستان كه از اواخر ارديبهشت تا پايان شهريور در اين استان ميوزد و گاهي حتي تا 170 روز هم طول ميكشد موجب شده تا كارشناسان اين منطقه را پس از شهرستان منجيل در استان گيلان يكي از بهترين موقعيتها براي ايجاد نيروگاههاي بادي بدانند.