به گزارش ايرنا، ساختمان حمام ميرزا رسول يكي از اماكن تاريخي مهاباد و از جمله بناهاي اواخر دوره صفويه و اوايل دوره قاجاريه است كه به دليل شيوه خاص معماري، تزئينات داخلي و خارجي و آجرنماهاي زيباي آن از اهميت تاريخي زيادي برخوردار است.
بناي اين حمام توسط فردي به نام «ميرزا رسول» ساخته شده و تا سال 1375 به عنوان حمام عمومي از آن استفاده شده است و در سال 1380 توسط اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خريداري و پس از 6 سال مرمت و بازسازي، در سال 1388 به عنوان موزه مردمشناسي افتتاح شد.
پوشش حمام ميرزا رسول داراي 2 گنبد بزرگ و سه گنبد كوچك بوده و مصالح به كار رفته در آن نيز مانند بيشتر معماري هاي آن دوره آجرهاي قرمز، سنگ هاي محلي و ملات گچ است.
اين حمام ساختاري مشابه ديگر گرمابههاي قديمي ايران دارد و شامل سربينه، گرمخانه و فضاي انتقالي و گنبد است؛ وقتي وارد فضاي سربينه شده و از گوشه مقابل وارد يك فضاي مكث و يك دالان مي شود، به فضاي گرمخانه خواهيد رسيد.
2 فضاي گرمخانه و سربينه داراي پلانهاي مربع نابرابر بوده و فضاهاي پشت بند در اطراف آن واقع است؛ هر كدام از گنبدهاي گرمخانه و سربينه داراي چهار نور گير در بغل و يك نور گير در مركز گنبد بوده كه تفاوت اندازه و ارتفاع گنبدها به فضاهاي بنا تنوع و جلوهي خاصي بخشيده است.
خزينه اين حمام در قسمت گرمخانه داراي پلان تقريبا مربع شكل و پشت بند بوده و حمام داراي 2 گنبد نابرابر است كه بر روي هر كدام چهار نورگير قرار دارد.
به گفته رييس اداره ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي مهاباد يكهزار و 187 قلم انواع اشياي فرهنگي - تاريخي و مطالعاتي در موزه مردم شناسي اين شهرستان نگهداري ميشود.
غلامرضا عبده اظهار داشت: اين اقلام شامل 984 عدد شي اهدايي، 139 شي فرهنگي - تاريخي، 31 عدد شي مطالعاتي، 27 عدد شي غيرفرهنگي - تاريخي و پنج شيء تقلبي است.
وي با بيان اينكه موزه اين شهرستان از نظر تعداد اشياي اهدايي در كشور كم نظير است و نظر هر گردشگري را به خود جلب ميكند، افزود: 85 درصد از اشياي تاريخي اين موزه توسط مردم اين شهرستان به اين مكان اهدا شده كه اين آمار در نوع خود بي سابقه است.
وي اظهار داشت: لباس ها و پوشش هاي مختلف مردانه و زنانه براي آيين هاي مختلف و متداول منطقه در آن به چشم مي خورد.
وي ادامه داد: قسمت هاي ديگري از موزه انواع ابزارآلات و ادوات مورد استفاده قديمي در مشاغل مختلف كشاورزي، آهنگري، طبابت، پخت نان، سفالگري و مسگري و حتي ريسندگي و رنگرزي وجود دارد.
وي اضافه كرد: همچنين انواع ظروف سفالي، مسي و مفرغي و انواع سكه هاي قديمي كه در اين مناطق معمول بوده و امر داد و ستد با آنها صورت مي گرفت و نام حاكمان دوران خود را به يادگار دارد، ديده مي شود.
انتخاب يك بناي تاريخي به عنوان موزه مردم شناسي از ابتكارهاي جالب ميراث فرهنگي اين شهرستان بوده كه هم به حفظ اين بنا كمك مي كند و هم محلي براي نگهداري آثار تاريخي و باستاني اين شهرستان است.
به گزارش ايرنا در مهاباد علاوه بر حمام ميرزا رسول آثار تاريخي و باستاني ديگري از جمله به مقبره هاي فخريگاه و بداق سلطان، معبد برده كنته، پردي سور (پل سرخ)، مسجد سور، حوضخانه هاي شاه و درويش، عباس آقا و رستم بيگ نيز وجود دارد.
در قطعنامه ي شماره ي پنج ِ دوازدهمين مجمع عمومي كميته ي بين المللي موزه ها ايكوم (ICOM) كه در 28 مه 1977 ميلادي در مسكو برپا شد، روز 18 مه برابر با 28 ارديبهشت به عنوان روز جهاني موزه ها اعلام شد.
3020/3072
مهاباد- ايرنا- «حمام ميرزا رسول» مهاباد كه به موزه مردم شناسي اين شهرستان تبديل شده و گنجينه اي از ميراث به يادمانده پيشينيان را در خود جاي داده است، اكنون گذرگاه و حافظ فرهنگ و هنر اين ديار به شمار مي رود.