به گزارش ایرنا، سالانه 300 هزار نفر در كشور بر اثر سكته قلبی جان خود را از دست می دهند و باید اذعان كرد فشار خون عامل اصلی این سكته ها است.
به خاطر خاموش بودن این عارضه و افزایش قابل توجه بیماران دچار فشار خون بالا، وزارت بهداشت اقدام به راه اندازی بسیج ملی كنترل فشار خون كرده است.
از سوی دیگر فقط توجه به یك آمار ثبت احوال قزوین مبنی بر اینكه 38.5 درصد مرگ های سال گذشته ناشی از سكته های قلبی بوده، كافی است تا برای كاهش فشار خون كه از عوامل اصلی بیماری های قلبی است، تلاش جدی كنیم.
**24.6 درصد جمعیت قزوین دارای فشار خون بالا هستند
رییس دانشگاه علوم پزشكی قزوین در این خصوص گفت: بر اساس آخرین آمارها 24درصد جمعیت بالای 18 سال استان دچار فشار خون بالا هستند كه این میزان باید با برنامه ریزی درست و خودمراقبتی مردم كاهش یابد.
دكتر منوچهر مهرام افزود: بسیاری از افراد دارای فشار خون بالا احساس بیماری ندارند و حال عمومی آنان خوب است اما در زمانی كه فشار خون افزایش یابد فرد دچار سردرد، تهوع و استفراغ، سرگیجه، خواب آلودگی، تشنج و در نهایت سكته های قلبی و مغزی می شود.
وی اضافه كرد: وقتی فشار خون فرد بالاتر از حد طبیعی خود باشد قلب انسان مجبور است برای رساندن خون به بدن با شتاب بیشتری كار كند.
مهرام ادامه داد: هرچه فشار در عروق خونی بالاتر باشد، رگ ها ضعیف تر شده و ممكن است دچار خون ریزی هایی شود كه می تواند منجر به سكته مغزی شود.
وی همچنین گفت: افزایش بیشتر فشار خون ممكن است موجب تصلب شراین شود كه از عوامل اصلی سكته های قلبی است.
مهرام افزود: هرچه مدت زمانی كه فشار خون بالاست بیشتر شود احتمال ایجاد مشكلات جسمی بیشتر خواهد شد و كلیه ها و چشم ها نیز ممكن است آسیب جدی ببینند.
**طرح بسیج ملی كنترل فشار خون در قزوین اجرا می شود
رییس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های غیر واگیر و ناظر اجرای بسیج ملی كنترل فشار خون در استان قزوین گفت: كمپین اطلاع رسانی این طرح همزمان با سراسر كشور در قزوین آغاز شده و تست فشار خون به طور رسمی از 18 خردادماه تا 15 تیرماه انجام خواهد شد.
دكتر سولماز فرخزاد افزود: این آزمایش به طور رایگان در تمام مراكز بهداشتی و درمانی، پایگاه های سلامت، خانه های بهداشت، تمام بیمارستان ها و كلینیك ها و چند پایگاه موقت در سطح شهر و همچنین درمانگاه های وابسته به سایر سازمان ها قابل انجام خواهد بود.
وی اضافه كرد:گروه هدف این برنامه تمام افراد بالای 30 سال و همچنین زنان باردار و بیماران كلیوی در تمام گروه های سنی هستند.
فرخزاد از تمام مردم قزوین دعوت كرد با توجه به پیامدها و عوارض فشار خون بالا برای سلامتی در تاریخ اعلام شده در بسیج ملی كنترل فشار خون به نزدیك ترین مركز بهداشتی درمانی مراجعه و نسبت به اندازه گیری فشار خون خود اقدام كنند.
وی با بیان اینكه در همه ایام سال امكان مراجعه به مراكز جامع سلامت جهت كنترل فشار خون وجود دارد،گفت: طرح بسیج ملی كنترل فشار خون در واقع بیش از بیماریابی به دنبال حساس سازی و افزایش آگاهی مردم از عوارض فشار خون بالا است.
فرخزاد افزود: در افراد مراجعه كننده ای كه فشار خون بالاتری داشته باشند پیگیری تخصصی تر انجام خواهد شد.
وی، خواستار مشاركت تمام دستگاه ها و رسانه ها در اطلاع رسانی و دعوت مردم به انجام كنترل فشار خون شد.
**برای كاهش فشار خون مصرف نمك باید به حداقل برسد
كارشناس مسئول بهبود تغذیه جامعه در مركز بهداشت قزوین نسبت به مصرف بیش از حد مواد غذایی شیرین و پر نمك در بین تمام سنین هشدار داد و گفت: باید فرزندان خود را از همان دوران كودكی نسبت به ضررهای مصرف بیش از حد قند و شكر، نمك و غذاهای حاضری آگاه كنیم.
عطیه رزازی با بیان اینكه مصرف نمك ارتباط مستقیمی با افزایش فشار خون دارد،گفت: متاسفانه مصرف نمك ایرانیان حدود 11 گرم است در حالی كه استاندارد جهانی پنج گرم در روز است.
وی با بیان اینكه كاهش مصرف نمك روند بیماری های قلبی و مغزی تا درصد بسیاری بالایی كاهش می دهد، افزود: نان یكی از مهم ترین منابع نمك است و مدیریت مصرف آن راهكار مناسبی برای كاهش مصرف نمك و در نتیجه فشار خون است.
رزازی اضافه كرد: برای پیشگیری و كنترل فشار خون باید مصرف غذاهای شور مانند گوشت نمك سود شده، كنسروی، فست فودها، ترشی ها، شورها و سوپ های آماده و انواع آجیل كاهش پیدا كند.
این كارشناس ادامه داد: یك رژیم غذایی با چربی كم برای پیشگیری و كنترل فشار خون بالا بسیار مناسب است بنابراین باید روغن هایی با منابع حیوانی مانند پیه، دمبه و كره كمتر مصف شوند و در مقابل مصرف روغن های گیاهی مانند زیتون،كلزا و آفتابگردان جایگزین آنها شود.
وی اظهار داشت: مرغ و ماهی را باید جایگزین غذاهای دودی، كنسروی یا فرآوری شده شود و همچنین باید از مصرف تنقلاب بو داده پرهیز شود.
رزازی، انجام 30 دقیقه پیاده روی در طول روز را نیز برای كنترل وزن و فشار خون بالا موثر دانست و افزود: تا حد امكان غذاها باید به جای سرخ شدن ، به صورت آب پز و بخار پز و یا كبابی تهیه شوند و مصرف غذاهای فیبردار مانند میوه و سبزی و نان سبوس دار و حبوبات افزایش یابد.
7388*3013
قزوین - ایرنا - متخصصان می گویند یك پنجم جمعیت ایران دچار فشار خون بالا هستند و 6.5 میلیون نفر آنان از بیماری خود مطلع نیستند، چون این عارضه به طور خاموش اتفاق می افتد و تنها زمانی علایم خود را نشان می دهد كه فرد دچار سرگیجه و یا علایمی بدتر شود.