به گزارش ایرنا، مقام معظم رهبری از سال 1378 با تعیین شعارهای سالانه، افق روشنی برای حركت نظام مشخص كرد و در طول 10 سال گذشته نامگذاری سال ها با محوریت اقتصاد، رونق تولید و حمایت از كالای داخلی نشان از هوشمندی در این حوزه و لزوم بسیج ملی در راستای ترمیم جراحات و نواقص اقتصادی است.
اگرچه امسال با شعار رونق تولید نامگذاری شد اما، این مهم از سال ها قبل در كانون هدف اركان مهم نظام بوده و اگر رهیافت ها با همت بخش خصوصی و دولتی همراه شود، افق های توسعه پیش روی كشور خواهد بود.
اهمیت تولید و لزوم توجه، حمایت و پشتیبانی هر چه بیشتر از این بخش موضوع مهمی است كه سایر بخش ها را متاثر می كند و از این منظر باید كلیدی ترین مولفهها در این راستا مد نظر بوده و در قالب گفتمانی هدفمند برای اصلاح ساختار اقتصادی و رونق تولید تلاش شود چراكه با به گردش درآمدن چرخهای تولیدی كشور، بسیاری از مسایل و بحرانهای فعلی اقتصادی جامعه گره گشایی می شود.
فاصله گرفتن از مصرف گرایی و جلوگیری از واردات كالاهای مصرفی غیرضروری موضوعی است كه باید بیش از پیش مد نظر باشد تا تولید داخلی توان رقابت و رشد را داشته باشد.
از این رهگذر حفظ و بهبود توان و دانش نیروهای متخصص و نخبه كشور برای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی مسئله مهم دیگری است كه كالاهای تولید داخل را به سمت كیفیت رهنمون می كندو بستر رقابت پذیری حوزه تولید را در بازار جهانی مهیا می آورد.
استان مركزی در زمره مناطق پیشگام صنعتی كشور است و وجود صنایع بزرگی همچون ماشین سازی، آلومینیوم سازی، آونگان، هپكو، آذرآب، واگن پارس، پالایشگاه، پتروشیمی و نیروگاه باعث شده تا چهارمین قطب صنعت كشور به عنوان نقطه اتكای صادرات غیرنفتی در كانون توجه توسعه اقتصادی قرار گیرد.
وجود صنایع بزرگ و مادر تخصصی ضمن ایجاد اشتغال پایدار در استان مركزی به خصوص در شهرستان اراك، ساوه و شازند نقش آفرینی بیش از پیش این استان در ذخیره ارزی، بالا رفتن نرخ بهره وری و تولید ناخالص ملی را به دنبال دارد چرا كه بخش عمده ای از تولیدات این استان به نقاط مختلف كشور صادر می شود و این مهم نقش موثری در تقویت بنیه اقتصادی كشور دارد.
در سال های اخیر برخی از واحدهای صنعتی استان مركزی مانند دیگر نقاط كشور با بحران و در برخی شرایط نیز با ركود مواجه شدند كه همكاری دستگاه های ذیربط از قبیل سازمان صنعت، معدن و تجارت، تشكل های بخش خصوصی، گمركات و دیگر نهادها از این صنایع حمایت كردند و امروز بسیاری از صنایع راكد استان مركزی به چرخه تولید بازگشته اند.
*** كارنامه دولت در راه اندازی واحدهای تعطیل و نیمه تعطیل قابل قبول است
نماینده ولی فقیه در استان مركزی گفت: بسیاری از واحدهای تولیدی این استان به خصوص شهرستان اراك كه در نتیجه واگذاری های غلط در گذشته به حالت تعطیل و نیمه تعطیل درآمده بودند در دولت تدبیر و امید احیا شدند و دولت در این مسیر گام های محكمی برداشت.
آیت الله «قربانعلی دری نجف آبادی» افزود: شركت صنعتی آونگان با تولید انواع نبشی و دكل های انتقال انرژی یكی از واحدهای با سابقه اراك بود كه درسال 1383 به بخش خصوصی واگذار شده و بیش از 10 سال از مدار تولید خارج و به حالت تعطیل درآمده بود.
وی ادامه داد: این واحد تولیدی سال گذشته پس از برگزاری 2 مرحله مزایده به مجتمع حوزوی خاتم الانبیاء(ص) اراك واگذار شد و پس از مدت ها تعطیلی به چرخه تولید بازگشت.
امام جمعه اراك اظهار داشت: جذب بازارهای جهانی با تولید با كیفیت و رقابت پذیر دست یافتنی است و صنایع استان مركزی باید نگاه ویژه ای به این مهم داشته باشند.
وی ادامه داد: صنایع استان باید علاوه بر بهره گیری از تجهیزات و فناوری روز دنیا در افزایش كیفیت تولیدات، توجه ویژه ای نیز به قیمت تمام شده محصولات داشته باشند چرا كه قیمت و كیفیت 2 ركن اساسی رقابت در بازارهای بین المللی است.
امام جمعه اراك اظهار داشت: در سایه تولید با كیفیت، كار و تلاش شبانه روزی می توان ضمن خنثی سازی تحریم های دشمنان، كشور را در مسیر توسعه و بالندگی قرار داد.
وی اضافه كرد: در سال رونق تولید باید به روز رسانی تجهیزات و عوامل تولید، حمایت از شركت های دانش بنیان و استفاده از فناوری های روز دنیا در راستای بهترین تولیدات در دستور كار صنایع استان و كشور قرار گیرد.
*** صادرات یك میلیارد دلاری استان مركزی گامی در راستای رونق تولید
استاندار مركزی نیز در خصوص رونق اقتصادی معتقد است: بیش از یك میلیارد دلار انواع كالاهای غیر نفتی پارسال از استان مركزی به نقاط مختلف جهان صادر شد كه به لحاظ وزن، ارزش و مقصد صادراتی افزایش چشمگیری را نسبت به سال 96 داشته است.
سید «علی آقازاده» بیان كرد: صادرات یك میلیارد و 200 میلیون دلاری برای استان درسال جاری هدفگذاری شده و استانداری مركزی با تمام توان از تولیدكنندگان و صاحبان تولید هم در بخش صنعت و هم در بخش كشاورزی و خدمات حمایت می كند.
وی بیان كرد: رمز موفقیت در جذب بازارهای هدف كشورهای همسایه از قبیل افغانستان، عراق، تركیه، پاكستان و حوزه آسیای میانه تولیدات باكیفیت و قیمت های رقابتی است و استان مركزی به عنوان قطب صنعت ایران باید در این راستا گام بلندی بردارد.
استاندار مركزی بیان كرد: این استان در حوزه تولید صادرات محور، استعدادهای بالقوه ای دارد كه از جمله آن می توان به محصولات صادراتی در بخش های صنایع غذایی، معدنی، نساجی، كشاورزی، شیمیایی، برق و پتروشیمی اشاره كرد كه در صورت معرفی این ظرفیت های ارزشمند می توان به راحتی بازارهای منطقه را در اختیار گرفت.
آقازاده افزود: نامگذاری امسال با عنوان رونق تولید از سوی رهبر معظم انقلاب نشان از دغدغه های معظم له در خصوص تقویت بنیه اقتصاد ملی است و آحاد جامعه باید در تحقق منویات معظم له مشاركت گسترده داشته باشند.
وی ادامه داد: شعار امسال كامل كننده اهداف سال گذشته با عنوان حمایت از كالای ایرانی است، بنابراین توسعه كشور وابسته به تولید با كیفیت و صادرات محور است كه باید مورد توجه مسئولان امر قرار گیرد.
***حمایت از واحدهای تولیدی اولویت اصلی استانداری مركزی است
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری مركزی گفت: حمایت از واحدهای تولیدی، شناسایی و رفع مشكلات آن ها اولویت اصلی استانداری این استان در سال جاری است.
«سعید فرخی» بیان كرد: پایش و شناسایی مشكلات واحدهای تولیدی در بخش كشاورزی و صنعتی باید در دستور كار دستگاه های مربوطه قرار گیرد.
وی ادامه داد: حفظ و ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی تنها با توسعه هدفمند صنایع محقق می شود و باید حمایت از صنایع داخلی جنبه عملیاتی به خود گیرد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری مركزی بیان كرد: نقش آفرینی فعالان عرصه اقتصاد در ایجاد اشتغال و رونق تولید و توسعه صنعت از سال های گذشته در استان مركزی آغاز شده و امروز باید با پیش بینی تسهیلات و امكان سنجی بازار فروش، در حفظ و بقای صنایع تلاش كرد.
فرخی اضافه كرد: تامین نیازهای مالی واحدهای تولیدی با استفاده از ظرفیت بانك های دولتی و خصوصی یكی از موارد مهم حمایت از تولید است كه بانك ها نیز باید در این مسیر نقش خود را به خوبی ایفا كنند.
وی گفت: جذب سرمایه گذار به خصوص در بخش صنعت فصل جدانشدنی از توسعه اقتصادی پایدار در جامعه است كه باید مورد توجه قرار گیرد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری مركزی بیان كرد: 146 نشست ستاد تسهیل و رفع موانع تولید پارسال در استان برگزار شد كه 833 مصوبه به دنبال داشت كه 551 مصوبه اجرایی و بقیه نیز در دست اقدام و پیگیری است.
فرخی افزود: مهمترین مشكلات واحدهای تولیدی در بخش های مختلف صنعتی، كشاورزی و خدمات با بانك ها، بیمه ها و امور مالیاتی است كه انتظار می رود این دستگاه ها در راستای حمایت از تولید با واحدهای تولیدی همكاری كنند.
وی با بیان اینكه نامگذاری امسال با عنوان رونق تولید از سوی مقام معظم رهبری حجت را برای مسئولان تمام كرد، اظهار داشت: مردم و مسئولان باید در راستای تحقق منویات معظم له كه عزت و توسعه ایران اسلامی را به دنبال دارد، تلاش كنند.
*** احیای 55 واحد صنعتی شاه بیت راهبردهای اثربخش رونق تولید دراستان مركزی
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مركزی نیز گفت: 55 واحد تولیدی تعطیل این استان پارسال با حمایت مستقیم دولت و تزریق تسهیلات مختلف به چرخه تولید بازگشتند و اكنون در مدار تولید قرار دارند.
«محمدرضا حاجی پور» افزود: با توجه به اینكه سال جاری از سوی مقام معظم رهبری بعنوان سال رونق تولید نامگذاری شده، در سازمان صنعت ،معدن و تجارت استان به همراه دیگر دستگاه های اجرایی تلاش می شود كه موانع و مشكلات پیش روی تولید شناسایی و گره گشایی شود چرا كه با راه اندازی واحدهای تولیدی و سرمایه گذاری در استان مركزی می توان به رونق تولید و اقتصاد دست یافت.
وی ادامه داد: استان مركزی به عنوان قطب چهارم صنعت در كشور شرایط ویژه ای دارد كه از نظر تنوع تولیدات در رتبه ی اول كشور و در بحث صنایع بزرگ و مادر رتبه دوم در كشور را داراست و وجود این عوامل حساسیت كار در استان مركزی را بیشتر كرده است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مركزی گفت: با وجود تحریم ها و نوسان شدید نرخ ارز و مشكلات تامین مواد اولیه در بخش تولید و صنعت در كشور پارسال استان مركزی بدون حاشیه و مشكلات اساسی با قدرت از این معبر سخت عبور كرد و حتی احیای شماری از واحدهای مشكل دار نیز رقم خورد.
حاجی پور در ادامه گفت: بر اساس گزارش شورای امنیت كشور و مجموع وزارت اطلاعات، استان مركزی به لحاظ تجمعات و اعتراضات كارگری كه منجر به تعطیلی واحدهای تولیدی شده بود در رتبه 30كشور را قرار دارد كه این امر نشان دهنده وجود برنامه و تیم اقتصادی و مدیریتی قوی در این خطه است.
رئیس سازمان صمت استان مركزی خاطرنشان كرد: هماهنگی و انسجام مجموعه اقتصادی استان و حمایت های كارگروه ملی وزارت صنعت،معدن و تجارت باعث شد كه استان مركزی حداقل مشكلات را داشته باشد و رونق اقتصادی تا حد ممكن حفظ و احیا شود.
حاجی افزود: 13 هزار و 77 میلیارد ریال تسهیلات رونق تولید پارسال به بیش از یكهزار و 600 واحد تولیدی صنعتی و كشاورزی پرداخت شد.
وی ادامه داد: تسهیلات رونق تولید در سه بخش نوسازی و بازسازی، سرمایه در گردش و تكمیل طرح های بالای 60 درصد پرداخت شده است و بیش از نیمی از صنایع استان مركزی از سال 95 تاكنون موفق به دریافت تسهیلات اقتصادی شده اند كه ضمن حفظ اشتغال موجود، میزان قابل توجهی اشتغال جدید ایجاد شده است.
***311 فرصت شغلی جدید در معادن استان مركزی
معاون امور معدن سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مركزی نیز در گفت و گو با ایرنا، گفت: 311 فرصت شغلی جدید پارسال در معادن نقاط مختلف استان مركزی ایجاد شد.
«محسن بسارده» افزود: بیش از 570 میلیارد ریال حقوق دولتی معادن پارسال در استان مركزی وصول شد كه نسبت به سال 96 رشد قابل توجهی داشته است.
وی ادامه داد: سرمایه گذاری بخش خصوصی در معادن استان مركزی در سال گذشته نیز بیش از 515 میلیارد ریال برآورد می شود.
معاون امور معدن سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مركزی اظهار داشت: 59 پروانه اكتشاف معدنی جدید و 49 گواهی كشف نیز پارسال در نقاط مختلف استان مركزی صادر شد و شمار پروانه های بهره برداری معدنی صادره و تمدید شده نیز در این مدت 39 فقره بوده است.
بسارده بیان كرد: ذخیره قطعی معادن استان مركزی در سال جاری حدود 25 میلیون تن و ظرفیت اسمی معادن نیز بیش از یك میلیون 328 هزار تن ارزیابی می شود.
***سرمایه گذاری 91 طرح اقتصادی در شهرك های صنعتی استان مركزی
مدیرعامل شركت شهرك های صنعتی استان مركزی نیز گفت: 91 طرح تولیدی با سرمایه چهار هزار183 میلیارد ریال در سال گذشته توسط بخش خصوصی در شهرك های صنعتی این استان به بهره برداری رسید.
«مصطفی آمره» بیان كرد: با آغاز به كار این واحدهای صنعتی در مجموع یكهزار و 449 فرصت شغلی پایدار در شهرك ها و نواحی صنعتی در این استان ایجاد شد.
وی توضیح داد: علاوه بر ایجاد این فرصت های شغلی مستقیم شمار زیادی كارسازی در واحدهای تولیدی پایین دستی و همكار این واحدها نیز صورت گرفته است.
مدیرعامل شركت شهرك های صنعتی استان مركزی بیان كرد: زمینه فعالیت واحدهای تولیدی بهره برداری شده در شهرك های صنعتی استان در سال گذشته درحوزه صنایع فلزی، تولید شمش آلومینیوم، شیشه، انواع صنایع غذایی و مصالح ساختمانی است كه در مجموع ارزش سرمایه گذاری آن ها توسط بخش خصوصی چهار هزار و 183 میلیارد ریال است.
آمره اظهار داشت: 335 قرارداد واگذاری زمین در سال گذشته در شهرك های صنعتی این استان منعقد شده است و 162 هكتار زمین به متقاضیان سرمایه گذاری واگذار شده است.
وی افزود: سال گذشته 161 دوره آموزشی از سوی شركت شهرك های استان مركزی در شهرك ها و نواحی مختلف استان مركزی برگزار شد كه بیش از چهار هزار و 30 نفر از فعالان این بخش در این دوره های آموزشی شركت كردند.
مدیرعامل شركت شهرك های صنعتی استان مركزی اضافه كرد: استقرار 2 واحد نماینده بیمه در شهرك های صنعتی و صدور 67 بیمه نامه برای صنایع كوچك، برگزاری 12 تور صنعتی و شركت 302 نفر در این تورها، جمع آوری و بررسی 9 عنوان ایده های نخبگان استان از دیگر فعالیت های شركت شهرك های استان در سال گذشته است.
بیش از 2 هزار و 800 واحد تولیدی كوچك، متوسط و بزرگ در استان مركزی فعالیت می كنند.
استان مركزی واقع در قلب ایران دومین جایگاه صنایع مادر تخصصی و رتبه چهارم صنعت كشور را به خود اختصاص داده است.
گزارشگر:مصطفی مجللی
3017/6013/3075/
اراك - ایرنا - توانمندسازی، رونق تولید و در نهایت بالندگی و توسعه اقتصادی تنها راه رسیدن به توسعه پایدار و مقابله مقتدرانه با تحریم و تهدیدهای اقتصادی دشمنان است كه این مهم از سال های گذشته در استان مركزی هدفگذاری شده است.