به گزارش گروه نشریات خبری؛ برگزاری آخرین انتخابات هیاترییسه مجلس دهم با توجه به اینكه سال پایانی كار مجالس همواره سال انتخاباتی نمایندگان نیز هست و طبیعتا اینكه درآستانه برگزاری انتخابات مجلس، چه كسی رییس باشد و چه كسانی نواب رییس و اعضای هیات رییسه، اهمیتی قابل توجه خواهد داشت.
بررسی امروز 29 اردیبهشت ماه روزنامه ها، خبرگزاری ها و تارنماهای داخلی نشان می دهد كه رسانه های اصلاح طلب به موضوع انتخابات هیات رئیسه مجلس توجه بیشتری نشان داده و هر 3 فراكسیون تاكید دارند كه هنوز در این رابطه به اجماع نرسیده و برنامه مشخصی ندارند.
در مقابل تعداد اندكی از رسانه های منتسب به جریان اصولگرا با انتشار اخبار صرف كه حاكی از زمان برگزاری این انتخابات است، به موضوع پرداخته اند.
** لاریجانی یا عارف ؟
روزنامه شرق با اشاره به انتخاب هیات رئیسه مجلس دهم در پنجم خرداد و با تیتر'لاریجانی همچنان شانس اول' نوشت: درحالیكه به نظر میرسد 11 سال ریاست علی لاریجانی بر قوه مقننه به ایستگاه دوازدهم نزدیك میشود. فراكسیون امید از آغاز مجلس دهم به جایگاه نواب رئیس رضایت داده. محمدرضا عارف، رئیس فراكسیون، هم در این سال رقابت ریاست مجلس را به لاریجانی واگذاركرده. هنوز مشخص نیست كه او برای آخرین بار نامزد انتخابات مجلس خواهد شد یا نه. هرچند نمایندگان امیدی از تشكیل كمیته انتخابات هیات رئیسه در این فراكسیون خبر دادند؛ اما شنیدهها حاكی از آن است كه این كمیته هنوز به جمعبندی نهایی نرسیده است.
**مجلس فراكسیون ها
ابتكار نوشت: به هر روی، گرچه عمر هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی در مجلس چهارم از دیگر سالها كوتاهتر و شرایط برای آنها به مراتب پیچیدهتر خواهد بود، اما آنچه در این میان مهم است، وزنكشی سیاسی هر یك از فراكسیونهای حاضر در مجلس است. نباید فراموش كرد كه این مجلس را مجلس فراكسیونها نامیده بودند و بیش از مجلس دیگری در ادوار مختلف دارای فراكسیونهای متعدد و متكثر بود. اما فراكسیونهای سیاسی آن بیش از هر زمان دیگری گوی رقابت را از دیگر زیرنهادهای حاضر در مجلس شورای اسلامی ربوده بودند و توانسته بودند در جهتگیریها و سوگیریهای مجلس شورای اسلامی نقشی به مراتب قابل ملاحظه و چشمگیر ایفا كنند. حال باید منتظر ماند و ملاحظه كرد كه سرانجام كدامیك از فراكسیونها گوی رقابت را از دیگر فراكسیونها ربوده و هیات رئیسه مجلس را به سمت خود متمایل میكنند.
** لاریجانی خط قرمز مستقلین
روزنامه شرق نوشت: نمایندگان فراكسیون مستقلین كه نزدیك به رئیس كنونی مجلس هستند، حفظ لاریجانی را خط قرمز انتخابات هیات رئیسه میدانند. ولاییها هم سال گذشته با كنارهگیری در لحظات آخر باعث ادامه ریاست لاریجانی بر بهارستان شدند و هنوز كاندیدایی برای ریاست اعلام نكردهاند.
'مهرداد لاهوتی' سخنگوی فراكسیون مستقلین، به «ایسنا» گفته كه اعضای فراكسیون مستقلین در جلسهای روی ریاست آقای لاریجانی تفاهم كردند؛ زیرا حفظ ریاست ایشان خط قرمز فراكسیون مستقلین است؛ اما درباره نواب رئیس قرار شد نظر فراكسیونهای دیگر را ببینیم. اگر آنها تصمیمی برای ائتلاف داشتند، ما هم آمادگی این امر را داریم.
**تصمیم فراكسیون امید درباره انتخاب هیات رئیسه مجلس
روزنامه شرق نوشت: در فراكسیون امید اجماعی برای انتخابات هیات رئیسه وجود ندارد. با اینهمه طبق شنیدهها فراكسیون درجلسه پیشروی خود، یك هفته پیش از انتخابات هیات رئیسه دراین باره به اجماع نهایی میرسد. اینكه محمدرضا عارف یا عضو دیگری برای ریاست مجلس مطرح خواهد شد، هنوز مشخص نیست. از سوی دیگر ممكن است در نواب رئیس هم كه از اولین انتخابات هیئت رئیسه تاكنون امیدی بودند، تغییراتی رخ دهد.
**تصمیم فراكسیون ولایی درباره انتخاب هیات رئیسه مجلس
شرق در این باره می نویسد: فراكسیون ولایی مجلس هنوز تصمیمی را درباره انتخابات هیاترئیسه اعلام نكرده؛ فراكسیونی كه قریب به 50 عضو در مجلس دارد. در انتخابات سال سوم حمیدرضا حاجیبابایی، رئیس این فراكسیون، اعلام كاندیداتوری كرد و تأكید كرد كه به صورت مستقل وارد انتخابات شده و تا لحظه آخر هم كنار نخواهد كشید. با اینهمه وقتی انتخابات به دور دوم كشید و رقابت بین لاریجانی و عارف تنگاتنگ شد، ناگهان میكروفون حاجیبابایی باز شد تا او به نفع لاریجانی كنار بكشد. با اینهمه آرای عارف باز هم افزایش داشت كه شائبه فراكسیونینبودن تصمیم حاجیبابایی را مطرح كرد. حالا درست یك سال بعد حسین نقویحسینی، سخنگوی فراكسیون ولایی، مثل سال قبل به «ایرنا» گفته كه «ائتلاف با سایر فراكسیونها و ارائه فهرست واحد بعید به نظر میآید و اكثریت اعضا موافق ائتلاف نیستند و معتقدند فراكسیون باید مستقل كاندیدا معرفی كند». به نظر میرسد ائتلاف فراكسیون ولایی با مستقلین در نهایت برای حفظ لاریجانی محتملترین گزینه به استناد انتخابات پیشین است.
**نبود توافق بین فراكسیون ها برای ائتلاف
روزنامه ابتكار در این باره می نویسد: 'فاطمه سعیدی' سخنگوی فراكسیون امید در خصوص استراتژی فراكسیون برای ورود به انتخابات هیات رئیسه می گوید كه در خصوص اركان هیات رئیسه مجلس و چگونه عملكردن فراكسیون هنوز به جمعبندی نرسیدهایم؛ راههای مختلفی پیشرو داریم كه در نهایت با نظر جمعی اعضای فراكسیون، یكی از این راهها انتخاب میشود.
اكثریت اعضای فراكسیون ولایی موافق ائتلاف با سایر فراكسیون ها نیستند
'سیدحسین نقویحسینی' سخنگوی فراكسیون نمایندگان ولایی مجلس هم گفت: ائتلاف با سایر فراكسیونها و ارائه لیست واحد بعید به نظر میآید، اكثریت اعضا موافق ائتلاف نیستند و معتقدند فراكسیون باید مستقل كاندیدا معرفی كند.
روزنامه ابتكار با تیتر'ایستگاه پایانی مجلس دهم' نوشت: هیات رئیسه مجلس دهم در سال چهارم، در شرایطی پنجم خرداد 98 برگزار میشود كه هنوز سه فراكسیون نمایندگان ولایی، امید و مستقلین ولایی نظر نهایی خود را اعلام نكردهاند و رایزنی های درون فراكسیونی ادامه دارد.
همزمان با نزدیك شدن به انتخابات هیات رئیسه در سال چهارم كه آخرین سال مجلس دهم است، شاهد كاهش رایزنی ها نسبت به سه سال گذشته در میان فراكسیون ها هستیم.
فراكسیون های سیاسی مجلس شورای اسلامی كه در سه سال قبل نتوانستند به وحدت برسند، این بار نیز تاكنون جلسه مشتركی برگزار نكرده اند و به نظر می رسد كه درسال چهارم هم فراكسیون های سیاسی نتوانند به ائتلاف برسند.
پژوهشم**9054**1732
تهران-ایرنا- آخرین انتخابات هیات رییسه مجلس دهم روز یكشنبه / 5 خرداد ماه 98 برگزارخواهد شد و سه فراكسیون سیاسی مجلس (امید، نمایندگان ولایی و مستقلین ولایی) خود را برای این آخرین مبارزه سیاسی درون پارلمانی در دوره دهم مجلس آماده میكنند.