به گزارش ايرنا زمان و ميزان صرف غذا، نحوه غذا خوردن و انتخاب نوع غذا در ماه مبارك رمضان از اهميت ويژه برخوردار مي باشد و توجه به آنها در حفظ سلامت فرد بسيار تاثيرگذار است.
به عقيده كارشناسان وعده هاي غذايي در ماه مبارك رمضان شامل سحر، افطار و شام بايد از هم مجزا باشد و ميانه روي و خوردن آهسته غذا بايد بيشتر از ساير روزها مورد توجه قرار گيرد؛ انتخاب نوع غذا نيز با توجه به نقش آن در سلامت و بيماري هاي فرد از فاكتورهاي مهم به شمار مي رود.
خوردن ميوه، سبزي، صيفي جات، و غلات نيز به همراه غذا به روزه داران توصيه مي شود و كنترل ميزان مصرف انواع گوشت، ماهي و غذاهاي دريايي، لبنيات، تخم مرغ، حبوبات، خشكبار، شكر و روغن نيز از سوي روزه داران ضروري است.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني آذربايجان غربي مي گويد: چاي كمرنگ و ولرم و خرما بهترين گزينه افطار در ماه مبارك رمضان است و روزه داران بايد در اين وعده غذايي از خوردن غذاهاي چرب و آب زياد به صورت جدي خودداري كنند.
رسول انتظار مهدي افزود: در روزهاي ابتدايي ماه مبارك رمضان، مراجعه هاي زيادي به مراكز درماني به خاطر مشكلات معده و دستگاه گوارش صورت مي گيرد كه بخش عمده اي از اين مراجعه ها به خاطر رعايت نكردن موارد لازم در موقع افطار است.
وي اضافه كرد: روزه داران علاوه بر چاي و خرما مي توانند از مواد لبني نظير پنير و گردو در ادامه وعده افطار استفاده كرده و با فاصله زماني قابل قبول، وعده شام سبك را ميل كنند.
وي بيان كرد: پس از افطار براي ممانعت از سوزش معده و ترش كردن، بهتر است از غذاهاي سبك و كم چرب استفاده شده و از مصرف زياد خوراكي هاي شيرين و چرب نظير زولبيا و باميه در وعده سحري يا افطار پرهيز شود.
وي ادامه داد: استفاده نكردن از نوشابه هاي گازدار به علت تحريك معده به ويژه در افراد داراي التهاب اين بخش از دستگاه گوارش، استفاده از غذاهاي آب پز، كبابي و بخارپز، پرهيز از تغيير اساسي در عادت غذايي روزمره، استفاده از ميوه و سبزي به ميزان مناسب، پرهيز از پرخوري بين وعده افطار و سحر، خودداري از خوردن آب فراوان و استفاده از پنج گروه اصلي شامل غلات، ميوه ها، سبزي ها، گوشت و لبنيات از جمله ديگر مواردي است كه در ماه رمضان بايد رعايت شود.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني آذربايجان غربي رعايت موارد بهداشتي در خريد اقلام مورد نياز ماه رمضان را نيز مورد تاكيد قرار داد و گفت: آش، حليم، زولبيا و باميه، خرما، حلواشكري و پنير از جمله موارد پرمصرف در اين ماه است كه بايد از محل هاي بهداشتي و داراي مجوز خريداري شود.
پزشك اروميه اي نيز در اين خصوص گفت: روزه داران از خوردن غذاهاي چرب، شور و شيريني جات مصنوعي پرهيز كنند تا دچار سردرد نشوند.
دكتر علي افشاني افزود: روزه داران با خودداري از خوردن غذاهاي پرچرب مانند انواع كباب ها، كله پاچه، انواع شيريني هاي خامه اي و زولبيا و باميه مي توانند از بروز برخي بيماري هاي شايع ماه مبارك رمضان جلوگيري كنند.
وي با تاكيد بر اينكه روزه داران در وعده افطاري بايد از نوشيدن آب خنك خودداري كنند، اظهار داشت: تغيير عادت هاي غذايي نادرست در ماه مبارك رمضان ضروري است و روزه داران بايد اين موضوع را مورد توجه جدي قرار دهند.
وي ادامه داد: استفاده از برخي شربت ها از جمله شربت سكنجبين و گلاب نيز از تشنگي روزه دار در طول روز مي كاهد.
پزشك اروميه اي اضافه كرد: بوي بد دهان، يبوست، نفخ و سردرد از شايع ترين مشكلات روزه داران است و روزه داران علاوه بر رعايت بهداشت دهان و دندان بايد در هنگام سحر شربت ليموترش بنوشند.
دكتر افشاني تاكيد كرد: براي جلوگيري از خشكي، يبوست و برخي بيماري هاي گوارشي در ماه مبارك رمضان بايد در پخت و پز غذاها از آلو و قيصي استفاده شود.
كارشناس بهداشتي نيز گفت: خوردن و آشاميدن يك فرد در ماه رمضان بعد از تحمل ساعتهاي طولاني گرسنگي و تشنگي، بايد بر اساس اصول علمي و آداب تغذيه منطقي و عقلاني باشد.
دكتر فرهاد حيات افزود: بيشتر روزه داران در موقع افطار، نوشيدن يك ليوان آب خنك را به هر چيز ديگري در موقع افطار ترجيح ميدهند و با اين كار سلامت خود را به خطر مي اندازند.
وي اضافه كرد: نوشيدن آب سرد، موجب سوء هاضمه، اختلال در جذب، نفخ، دل دردهاي بي مورد و ناراحتيهاي گوارشي ديگري مي شود و براي جلوگيري از اين عوارض بهتر است افراد روزهدار ابتدا با مقداري آب جوشيده ولرم يا چاي كم رنگ و بهتر از همه اينها، با شير گرم به همراه عسل يا خرما براي جبران قند و آب از دست رفته بدن افطار كنند.
وي تاكيد كرد: براي جلوگيري از مشكلات سوء هاضمه و مشكلات گوارشي، باز كردن روزه بايد به آهستگي و رساندن مواد غذايي بايد به كندي در بدن صورت گيرد و از سرعت در خوردن و پرخوري در ماه رمضان به خصوص در موقع افطار كه مدت زمان طولاني معده خالي بوده است، جلوگيري شود.
اين پزشك اروميه اي ادامه داد: افراد روزه دار بايد سعي كنند از سبزي و ميوه به ويژه ميوه هاي فيبردار يا نوشيدني هاي به شكل پوره و حاوي فيبر در طول شب تغذيه كنند.
به گزارش ايرنا، رعايت نكردن هركدام از اين نكات مي تواند مشكلات گوارشي قابل توجهي را ايجاد كند كه اين امر ضرورت توجه به توصيه هاي كارشناسان را نشان مي دهد.
8137/3072/7129
اروميه- ايرنا- روزه داري به اذعان متخصصان اثر قابل توجهي در ارتقاي شاخص سلامت فردي دارد اما رعايت اصول تغذيه با تكيه بر افزايش سطح آگاهي يك نياز اساسي در اين ماه به شمار مي رود.