محمد فرامرز روز دوشنبه با بيان اين مطلب به خبرنگار ايرنا گفت: چالش هاي آبخيزداري در اين استان ناشي از عوامل طبيعي و انساني است و موجب بروز سيل و فرسايش خاك مي شود.
وي اظهار داشت: سهم پارسال آبخيزداري خراسان شمالي از منابع صندوق توسعه ملي 190 ميليارد ريال شد كه با آن عمليات آبخيزداري در 24 حوضه آبخيز با 90 درصد پيشرفت اجرا شده و تا 2ماه آينده به پايان مي رسد.
وي بيان كرد: امسال نيز درخواست اختصاص 510 ميليارد ريال را از صندوق توسعه ملي در حوضه آبخيزداري كرده ايم كه 150 ميليارد ريال آن ابلاغ شده است.
وي افزود: در يك ميليون هكتار از منابع طبيعي استان عمليات آبخيزداري قابل اجراست اما تنها در سطح 12 درصد آن اين طرحها اجرا شده كه معادل 336 هزار هكتار است.
فرامرز با بيان اينكه ميزان فرسايش خاك در 2 شهرستان راز و جرگلان و مانه و سملقان بيش از ميانگين كشوري است، افزود: فرسايش سالانه خاك در خراسان شمالي 17 تن است.
وي جنس زمين، تخريب سرزمين و فقر پوشش گياهي را مهمترين عوامل فرسايش و بروز سيل بيان كرد و گفت: انجام فعاليت هاي آبخيزداري موجب شد تا در هر بار جاري شدن سيل 800 هزار متر مكعب سيلاب كنترل شود.
خراسان شمالي 2 ميليون و 832 هزار و 529 هكتار گستره دارد كه حدود 72 درصد آن را منابع طبيعي تجديد شونده به مساحت 2 ميليون و 330 هزار و 36 هكتار دربرمي گيرد.
از مجموع عرصه هاي منابع طبيعي تجديد شونده استان 43 هزار و 455 هكتار آن شامل 21 درصد عرصه جنگلي و بيشه زارها، يك ميليون و 414 هزار و 850 هكتار اراضي مرتعي و معادل 183 هزار و 636 هكتار فاقد پوشش گياهي يا اراضي كويري است.
ارزش 25 درصد مراتع مربوط به علوفه و 75 درصد مربوط به زيست محيطي است كه مراتع در حفاظت از منابع پايه آب و خاك، جلوگيري از فرسايش خاك، تغذيه سفره هاي زيرزميني، حفظ تنوع بيولوژيكي، توليد گوشت و لبنيات، تامين علوفه مورد نياز احشام، تامين غذا و مامن وحوش و پرندگان و توليد گياهان دارويي و زينتي نقش دارند.
ب/5132
بجنورد- ايرنا- معاون آبخيزداري اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري خراسان شمالي گفت: تخريب سرزمين در اين استان گسترده تر از ديگر استان هاست كه منجر به بروز پديده هايي مانند سيل و فرسايش خاك شده است.