به گزارش ایرنا، خانواده به عنوان مهم ترین و بنیادی ترین نهاد اجتماعی در تشكیل شخصیت افراد بسیار موثر بوده و موجب دوام و بقای جامعه و فرهنگ است.
نخستین شرط داشتن جامعه ای سالم و پویا، سلامت، پایداری و تحكیم خانواده است و زنان، تضمین كننده سلامت و تحكیم خانواده هستند.
از آن جایی كه زنان به عنوان یك مربی در نهاد خانواده، نقش تعیین كننده ای در مدیریت و برنامه ریزی سلامت و پویایی خانواده، رشد و كمال افراد و در نتیجه سلامت و سعادت جامعه دارند لذا می طلبد كه این قشر كه تقریبا نیمی از جمعیت كشور را تشكیل می دهند از لحاظ جسمی، روحی و روانی، عاطفی، اجتماعی و معنوی در سلامت باشد.
امروزه زنان علاوه بر تربیت اجتماعی فرزندان و مدیریت خانواده، در تمامی مراكز اقتصادی، علمی و فرهنگی حضوری فعال و اثرگذاری دارند و بار مسوولیت های اجتماعی را در كنار فعالیت های خانوادگی به دوش می كشند.
جامعه صالح و سالم نتیجه نقش و فعالیت زنان است و اگر جامعه ای رو به نابودی و سقوط رود این امر در وهله اول متوجه زنان خواهد بود.
در همایش 30 اردیبهشت به مناسبت روز ملی جمعیت كه از سوی اداره كل ثبت احوال هرمزگان و با حضور اعضای شورای راهبردی جمعیت و مسوولان استانی برگزار شد خبرگان این حوزه به نقش سلامت و سعادت زنان دراین زمینه پرداختند.
مسوولان و كارشناسان هرمزگان در این همایش با اشاره به اینكه نیمی از جمعیت این استان را زنان تشكیل می دهند، تصریح كردند: برای این كه جامعه ای سالم، پویا و فعالی داشته باشیم نیاز است كه سلامت روحی و روانی جامعه زنان مورد توجه بیشتر قرار گیرد.
**تربیت نسل آیندگان برعهده زنان است
عضو هیات علمی دانشگاه فرهنگیان در بحث تحكیم خانواده و نقش زنان گفت: برای این كه بتوانیم بنیان محكمی در خانواده داشته باشیم، زنان و مادران در جامعه ما، نقش بی بدلیلی دارند.
اسحق ملكی ادامه داد: تربیت نسل آیندگان برعهده زنان است و نقش این قشر در فعالیت های اقتصادی و اجتماعی بسیار مهم است.
وی بیان داشت: قبل از انقلاب این دیدگاه نسبت به زن بود كه باید در خانه مشغول باشد و خانواده را مدیریت كند اما بعد از انقلاب این رویه تغییر پیدا كرده و فعالیت زنان در عرصه های علمی، اجتماعی و اقتصادی شاهد هستیم كه البته این امر كافی نیست و باید بیشتر مشاركت داشته باشند.
این عضو هیات علمی دانشگاه فرهنگیان تصریح كرد: مادران باسواد و زنان باسواد و با دانش در تربیت فرزندان و برخورد مسائل بهتر عمل خواهند كرد.
ملكی ادامه داد: هرچند رعایت شئونات اخلاقی متوجه زنان و مردان است اما نقش زنان در رعایت این امر بسیار مهم و بی بدیل است.
**نهاد خانواده زیربنا و سنگ بنای نهاد اجتماعی است
جامعه شناس هرمزگان به نهاد مقدس خانواده اشاره كرد وگفت: یكی كهن ترین و با ارزش ترین نهادهایی كه در بین نهادهای اجتماعی از اهمیت خاصی برخوردار است، نهاد خانواده است.
ملكی افزود: امروزه نهاد خانواده به عنوان زیربنا و سنگ بنای نهاد اجتماعی است و اگر استحكام نظام خانواده دچار مشكل شود، آسیب های زیادی بوجود می آید.
وی ادامه داد: در جامعه غرب نیز خانواده به عنوان یك عنصر مهم تلقی شده و به پایداری نظام خانواده اقدام كرده اند، چرا كه اگر به این امر توجه نشود هرج و مرج و بی نظمی در جامعه ایجاد می شود.
**ویژگی جمعیت كیفی و مطلوب
عضو هیات علمی دانشگاه فرهنگیان به حوزه جمعیت پرداخت و گفت: جمعیت شناسی، علمی است كه به مطالعه جمعیت های انسانی به لحاظ كمی و كیفی می پردازد.
ملكی ادامه داد: جمعیت شناسی در زمینه كمی به بحث آمار و سرشماری از افراد می پردازد اما در بحث كیفی بیشتر با علم ژنتیك و بهداشت بدنبال سالم سازی جمعیت است.
وی با پاسخ به این سئوال كه چگونه می توان جمعیت مطلوب و كیفی داشته باشیم؟، گفت: یكی از سایست های جمعیتی در بحث جمعیت مطلوب، گرفتن آزمایش های ژنتیك و مشاوره قبل از ازدواج است كه كشور در سال های اخیر قدم های موثری در این زمینه برداشته شده است.
این عضو هیات علمی دانشگاه فرهنگیان، بهبود نسل را از دیگر سیاست های جمعیت مطلوب دانست و در این راستا كشور ژاپن را مثال زد كه در سال های اخیر با بهره گیری از علم تغذیه و بهداشت قبل و بعد از زایمان میانگین قد را افزایش داده است و بسیاری از كشورها نیز در این زمینه قدم های مثبتی برداشته اند
ملكی ادامه داد: یكی دیگر از سیاسیت هایی كه باید در بحث جمعیت مطلوب و كیفی مورد توجه قرار گیرد، سیاست بهداشت روانی است كه در كشور ما مورد مغفول مانده است.
وی گفت: باید در خصوص بهداشت روانی نیز در كشور زیاد كار شود تا جامعه ای سالم تر و پویاتر داشته باشیم و كمتر شاهد پرخاشگری در كف خیابان و بروز انحرافات اجتماعی، هرج و مرج و ناهنجاری ها باشیم.
این عضو هیات علمی دانشگاه فرهنگیان اظهار داشت: مهاجرت از سیاست های جمعیت مطلوب و كیفی و دولت موظف است در ارتباط با مهاجرت سیاست های مدون و آینده نگری داشته باشد كه در این راستا اخیر طرح آمایش سرزمینی انجام شده است.
ملكی گفت: یكی از كارهای موفقی كه در ایران به عنوان بزرگترین سیاست كیفی می توان یاد كنیم ریشه كنی فلج اطفال است، چرا كه این امر جز شاخص هایی بوده كه در سلامت جامعه موثر است و هر چه تعداد معلولان بیشتر باشد به مراتب مشكلات نیز بیشتر خواهد شد.
وی با اشاره به این كه 40 تا 45 درصد ایرانی ها براساس نظرسنجی های صورت گرفته دچار مشكلات روحی و روانی هستند، گفت: هرچه سلامت روانی در جامعه افزایش یابد به همان میزان كارآیی افراد نیز افزایش می یابد و میزان پرخاشگری و خشونت نیز كاهش می یابد.
ملكی گفت: تعریف سازمان بهداشت جهانی از سلامت این است كه فرد از لحاظ جسمانی و روحی و روانی سالم باشد.
وی یاد آور شد: می طلبد به نوعی سازمان ثبت احوال ارتباط بیشتری دستگاه ها كه بیشتر با موضوع جمعیت و سلامت افراد در ارتباط هستند از جمله آموزش و پرورش، دانشگاه ها، تامین اجتماعی و علوم پزشكی ارتباط یابند تا از این نشست ها نتیجه علمی و عملی و كاربردی داشته باشیم.
** جامعه پوپا نتیجه وجود مادران سالم و آگاه
مدیركل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری هرمزگان نیز گفت: مادران سالم، با نشاط و آگاه در پرورش و تربیت فرزندان سالم و همچنین جامعه ای پویا نقش تاثیرگذاری دارند.
حسین امیرتیموری افزود: كشور و جامعه ای می تواند حرفی برای گفتن داشته باشد و روی سعادت و خوشبختی را ببیند كه دارای جمعیتی پویا و فعال و زنانی سالم باشد.
وی بیان داشت: با توجه به ظرفیتی كه از بانوان در كشور وجود دارد باید بیش از پیش به این بخش توجه شود، زیرا جامعه ای كه زنان سالم دارد به طور قطع آینده ای روشن خواهد داشت.
مدیركل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری هرمزگان اظهارداشت: از آن جایی كه نصف جمعیت استان ما را زنان تشكیل می دهند و باتوجه به این ظرفیت باید در راستای سلامت روحی و روانی، اقتصادی و اجتماعی این قشر گام برداریم كه یك خانواده فعال و پویا داشته باشیم.
وی با اشاره به نرخ جمعیت در كشور و استان گفت: در سال 1365 با توجه به این كه زمان جنگ تحمیلی بود اما بیشترین میزان زاد و ولد را در كشور داشتیم اما بتدریج این روند جمعیتی كاهش یافته كه باید كارشناسی و آسیب شناسی شود.
امیر تیموری گفت: مهاجرت روستاییان به شهر، باورهای دینی و مذهبی، شهرنشینی، كاهش ازدواج، بالارفتن سن ازدواج، تك فرزندی، معیشت و اقتصاد از مواردی هستند كه در كاهش زاد و ولد و در نتیجه كاهش جمعیت بسیار تاگذار است.
وی یاد آورشد: هر چه بیشتر وارد زندگی شهری شدیم به دلیل شرایط و ضوابط زندگی شهری از جمله مسكن، آپارتمان نشینی، ترافیك، معیشت و اقتصاد میزان زاد و ولد و جمعیت كاهش پیدا كرده است.
این مسوول ادامه داد: در سال های اخیر آمار ازدواج نیز در كشور و به تبع آن در هرمزگان روند كاهشی داشته كه این امر در كاهش زاد و ولد و در نتیجه كاهش جمعیت تاثیرگذار است.
امیرتیموری اضافه كرد: اگر به دنبال ایجاد جامعه ای فعال و آینده ی روشن برای كشور هستیم باید بدانیم كه افزایش زاد و ولد و افزایش جمعیت، ازدواج و فرزندآوری بسیار تاثیرگذار خواهد بود و موجب بقا و دوام خانواده و جامعه می شود.
وی یا دآورشد: عمران و آبادانی روستاها، توجه به دغدغه زندگی شهرنشینی، توجه به سلامت جسمی و روحی زنان، اقتصاد و معیشت مردم خود می تواند نقش تاثیرگذاری در افزایش جمعیت داشته باشد.
**49 درصد از جمعیت هرمزگان را زنان تشكیل می دهند
مدیركل ثبت احوال هرمزگان نیز در این همایش كه با محوریت سلامت و سعادت زنان برگزار شد، گفت: 49 درصد برابر با 869 هزار و 601 نفر از جمیعت یك میلیون و 776 هزار و 415 نفری این استان را زنان تشكیل می دهند.
داوید صادقی افزود: به ازای هر 100 زن 104 نفر مرد در استان سكونت دارد كه حدود 104 درصد از جمعیت را مردان تشكیل می دهند.
وی با اشاره به این كه هرمزگان به لحاظ جمعیتی دومین استان جوان كشور است، بیان داشت: براساس سرشماری سال 95 نرخ رشد جمعیت هرمزگان 2/39 درصد و نرخ كشوری 1/24 درصد است.
مدیركل ثبت احوال هرمزگان ادامه داد: جمعیت شهری استان 971 هزار و 822 نفر با 54 و 71 صدم درصد، جمعیت روستایی 802 هزار و 595 نفر با 45 و 17 صدم درصد و جمعیت غیرساكن نیز 2 هزار و 81 نفر با 12 صدم درصد است.
صادقی ادامه داد: جمعیت زیر 15 سال هرمزگان برابر با 528 هزار و 660 نفر با پوشش 29 و 8 دهم درصدی و جمعیت بالای 15 سال نیز یك میلیون و 247 هزار و 755 نفر با پوشش 70 درصدی است.
وی گفت: تعداد ولادت های ثبت شده در سال گذشته، 37 هزار و 934 واقعه است كه نرخ ثبت ولادت حدود 21 و 2 دهم در هزار بوده است.
مدیركل ثبت احوال هرمزگان ادامه داد: نرخ جمعیت در هرمزگان در سال های 96 و 97 حدود 7 و 1 دهم درصد كاهش داشته است.
صادقی اضافه كرد: با روند كاهش جمعیت در استان می طلبد اعضای شورای راهبردی جمعیت و ادارات مرتبط در این خصوص بشیتر در نشست های مختلف مطرح شود و راهكاری های لازم ارایه شود.
7195/6048
بندرعباس- ایرنا- همان طور كه می دانیم نهاد خانواده از ازدواج مشروع زن و مرد و تولد فرزندان شكل گرفته كه در واقع با یك هدف و منافع مشترك زیر یك سقف گردهم آمده اند.