بسياري از كارشناسان و تحليلگران بر اين باورند كه قطع همكاري گوگل با هوآوي به معناي خداحافظي اجباري گوشيهاي هوشمند و محصولات اين شركت از سيستمعامل اندرويد است و اين امر بدونشك بدترين قسمت اين ماجرا خواهد بود.
آنها همچنين معتقدند كه اين قطع همكاري نه تنها روي سيستمعامل اندرويد بلكه بر ساير بخشها همچون پشتيباني از نرمافزار و سرويسهاي توسعه داده شده توسط گوگل نيز تاثيرگذار خواهد بود، بنابراين انتظار ميرود كه در صورت عملي و اجرايي شدن اين تصميم، هوآوي با ضرر و زيانهاي گسترده و خسارات جبرانناپذيري روبهرو خواهد شد كه در قبال آن هيچ پاتك و ضدحملهاي را براي اجرا عليه آمريكا در دست نداشته باشد.
بدون شك مشكلات و كشمكشهاي دولت آمريكا با هوآوي از جنجالبرانگيزترين و خبرسازترين اتفاقات سال 2018 ميلادي بود كه به نظر ميرسد به اين زودي تمام نخواهد شد. دونالد ترامپ رييسجمهور آمريكا ثابت كرد كه براي مبارزه با ديگر كشورها نيازي به جنگ نظامي ندارد و ميتواند با تحريمها و راهاندازي جنگ اقتصادي كشورهاي ديگر را به خاك سياه بنشاند. شركت هوآوي غول فناوري چين محسوب شده و درآمد بسياري دارد. اين شركت در سال گذشته فروش بسيار خوبي داشته و سهم بزرگي از بازارهاي جهاني را در حوزه گوشيهاي هوشمند كسب كرده است.
ترامپ نيز همواره از اينكه هوآوي پيش از آمريكا به نسل پنجم اينترنت دسترسي پيدا كند شكايت داشته و علنا اعلام ميكرده است كه آمريكا ميبايست پيش از هر شركت ديگري به اينترنت G 5 دسترسي پيدا كند. اين امر تاثير بسيار زيادي در درآمدزاييهاي آينده در حوزه فناوري به همراه دارد. با قرار دادن هوآوي در ليست سياه ترامپ جدالي نابرابر و جنگي ناعادلانه را براي شكست غول فناوري چيني آغاز كرد. البته هوآوي غول بزرگ فناوري به شمار ميرود و به اين سادگيها از عرصه كنار نميكشد، هوآوي در نظر دارد سيستمعامل مخصوص خود را عرضه كند.
**قطع همكاري آلفابت
گوگل محصولات شركت تلفنسازي هوآوي را از بعضي آپديتهاي سيستم اندرويد منع كرده كه ضربهاي به اين شركت تلهكام چيني به حساب ميآيد. بعضي از تلفنهاي هوشمند جديد هوآوي هم دسترسي به اپهاي گوگل را از دست خواهند داد. اين گام در پي تصميم دولت آمريكا براي افزودن هوآوي به فهرست شركتهايي كه كمپانيهاي آمريكايي امكان تجارت با آنها را ندارند برداشته ميشود.
گوگل در بيانيهاي گفت كه درحال پيروي از اين دستور است و پيامدهاي آن را بررسي ميكند. هوآوي هنوز در اين مورد اظهار نظر نكرده است. اين اقدام گوگل كه ابتدا از سوي خبرگزاري رويترز گزارش شد به اين معني است كه هوآوي آپديتهاي امنيتي و حمايت فني گوگل را از دست ميدهد و تلفنهاي جديد آن ديگر مجهز به اپهايي مثل يوتيوب و مپس نخواهند بود.
هوآوي همچنان ميتواند از يك سيستمعامل اندرويد كه از طريق منابع باز (اوپن سورس) در دسترس است استفاده كند.
**پيامدهاي بزرگ
دولت ترامپ چهارشنبه پيش هوآوي را به فهرست نهادهايي افزود كه مشمول دستور دونالد ترامپ ميشوند. اين دستور فروش يا انتقال فناوري آمريكايي بدون داشتن مجوز به شركتهاي نام برده كه تهديدي امنيتي به حساب ميآيند را ممنوع ميكند. بن وود از شركت مشاوره سيسياس اينسايت گفت كه اين حركت داراي پيامدهاي بزرگي براي محصولات مصرفي هوآوي است.
تاكنون چندين كشور در جهان شركتهاي تلهكام خود را از بهكارگيري تجهيزات هوآوي براي راهاندازي نسل جديد شبكههاي تلفنهمراه موسوم به 5G منع كردهاند؛ تصميمي كه به دلايل امنيتي گرفته شده.
**با اين حال بريتانيا تاكنون چنين ممنوعيتي را اعلام نكرده است.
آقاي وود گفت: هوآوي همانطور كه در زمينه ساخت مجموعه تراشهها (چيپ ست) انجام داده، سخت مشغول توسعه مجموعه اپها و ساير نرمافزارهاي خاص خود بوده است. شكي نيست كه اين شركت آرزو دارد سرنوشت خود را به دست گيرد.
**كوالكام، اينتل و برادكام دنبالهروي گوگل
علاوه بر آلفابت شركت اصلي گوگل، كوالكام، اينتل و برادكام سه نام بزرگ حوزه چيپها هم به اعمال محدوديت عليه اين شركت چيني پيوستهاند. البته سخنگوي گوگل اعلام كرده كه كاربران فعلي گوشيهاي هوآوي كه از اپليكيشنهاي گوگل استفاده ميكنند همچنان قادر به آپديت اپهاي خود از طريق گوگل پلياستور خواهند بود. علاوه بر اين سرويس گوگل پلي پروتكت نيز در دسترسي كاربران فعلي قرار خواهد داشت.
چنين محدوديتي ممكن است براي كاربران چيني چندان مهم نباشد، چرا كه بيشتر اپليكيشنهاي موبايل گوگل در اين كشور مسدود هستند. در مورد بازارهايي از جمله اروپا اما شرايط متقاوت بوده و ممكن است علاوه بر ايجاد مشكلاتي براي كسبوكار هوآوي كاربران بلافاصله امكان آپديت اندرويد را از دست بدهند. علاوه بر اين دستگاههاي آتي هوآوي هم احتمالا فاقد دسترسي به اپليكيشنهاي گوگل از جمله پلياستور، جيميل و يوتيوب خواهند بود. به اين ترتيب هوآوي مجبور ميشود به سمت استفاده از نسخههاي پروژه كد منبع باز اندرويد (AOSP) روي آورد.
هوآوي احتمالا بايد به نسخههاي پروژه كد منبع باز اندرويد (AOSP) روي آورد و قيد ارائه اپليكيشنهاي گوگل در برخي از كشورها را بزند. از سوي ديگر بر اساس گزارش بلومبرگ، كوالكام، اينتل و برادكام هم به گوگل پيوسته و محدوديتهايي را بر شركت چيني اعمال كردهاند. به گفته منابع آگاه به كارمندان اين شركتها در سراسر ايالات متحده اطلاع داده شده كه مبادلات با هوآوي تا اطلاع ثانوي معلق ميشود. اينتل چيپهاي مربوط به سرورها و نيز پردازندههاي لپتاپها را در اختيار هوآوي قرار ميدهد. كوالكام هم پردازندهها و مودمهاي خود را به اين شركت چيني عرضه ميكند.
البته با توجه به اينكه هوآوي چيپستها و مودمهاي ويژه خود را توسعه ميدهد ميتوان گفت كه تا حد زيادي از وابستگي به كوالكام كاسته است. علاوه بر اين گزارش ديگري به اين موضوع اشاره كرده كه هوآوي ميزان ذخيره مورد نياز از چيپستهاي كوالكام براي حداقل 3 ماه آتي را دارد. براي اينكه هوآوي دريابد كه اين ممنوعيت موقتي است يا دائمي، احتمالا همين زمان كافي خواهد بود و ميتواند به برخي فعاليتهاي خود ادامه دهد.
**توسعه سيستمعامل اختصاصي
در كوتاهمدت، اين تصميم ميتواند براي هوآوي در غرب شديدا زيانبار باشد. تلفنهاي اندرويدي كه فاقد دسترسي به فروشگاه پلي، سيستم كمك مجازي يا آپديتهاي امنيتي گوگل باشند طرفدار ندارند، درحالي كه فرض ميشود اينها از جمله خدماتي است كه گوگل، هوآوي را از آنها محروم كرده.
با اين حال در درازمدت اين وضع ممكن است به فروشندگان تلفنهاي هوشمند بهانهاي بدهد تا آلترناتيوهاي سيستمعامل گوگل را به طور جدي مدنظر قرار دهند، به خصوص در زماني كه گوگل سعي دارد مارك خود، پيكسل، را عرضه كند. به نظر ميرسد هوآوي خود را براي اين سناريو كه از دانش فني آمريكا محروم خواهد شد آماده كرده باشد.
تلفنهاي هوشمند اين شركت مجهز به پردازندههاي خاص هوآوي است و يكي از مديران شركت پيشتر گفته بود كه ما سيستمعامل خود را آماده كردهايم تا در صورت اجبار به آن رجوع كنيم. با اين حال تصميم تازه ميتواند جاهطلبي هوآوي براي سبقت گرفتن از سامسونگ و بدل شدن به بزرگترين فروشنده تلفنهاي همراه تا سال 2020 را مهار كند.
از ماهها قبل هوآوي اعلام كرده بود كه به دنبال توسعه سيستمعاملهاي اختصاصي خود به عنوان جايگزينهايي براي ويندوز و اندرويد است. البته بايد اشاره كرد كه مايكروسافت هنوز خبر از اعمال محدوديتها بر هوآوي نداده است اما ممنوعيت ارائه مجوز ويندوز براي لپتاپهاي شركت چيني چندان هم دور از انتظار نخواهد بود.
در هفته قبل وزارت بازرگاني ايالات متحده اعلام كرد كه هوآوي و 70 شركت وابسته به آن را به ليست سياه خود موسوم به فهرست موجوديت اضافه ميكند. در توضيح گفته شده بود كه اين اقدام مانع از فروش قطعات توسط شركتهاي آمريكايي به هوآوي ميشود و تنها با صدور مجوز از سوي دولت ايالات متحده اينگونه مراودات امكانپذير خواهد بود.
منبع: روزنامه جهان صنعت؛ 1398،02،31
گروه اطلاع رساني**2059**9131
تهران- ايرنا- شركت آلفابت كه شركت اصلي گوگل به شمار ميرود همكاري خود را با هوآوي تعليق كرده است. بر اين اساس گوشيهاي هوشمند هوآوي ديگر قادر نيستند نرمافزارهاي گوگل را آپديت كنند و نرمافزارهاي مرتبط با گوگل را از دست خواهند داد. از سوي ديگر اين امر به معناي قطع ارتباط هوآوي با سيستمعامل اندرويد نيز محسوب ميشود.