تارنماي شبكه خبري آمريكايي 'سي ان ان' در گزارشي نوشت، جنگ لفظي آمريكا و ايران يادآور سال 2017 است زيرا همان راهبردي كه آمريكا در آن سال استفاده كرد، اكنون، نيز در حال استفاده است. دولت ترامپ از شگردي مشابه در قبال كره شمالي و ايران استفاده مي كند. در واقع، با استفاده از كارزار فشار حداكثري به دنبال در تنگنا قرار دادن دشمن و در نهايت، تلاش براي مذاكره، است. شگرد دولت ترامپ، واكنش به تهديد از طريق دامن زدن به تهديد طرف مقابل و سپس كاهش تنش و ادعاي پيروزي است.
اين 'اولتيماتوم شرم آور آتش و خشم' ترامپ كه 'كره شمالي بهتر است آمريكا را تهديد نكند. آنها(كره شمالي) با آتش و خشمي مواجه مي شوند كه دنيا تاكنون شاهد آن نبود'، موجب دامن زدن به بزرگ ترين تنش ها شد.
ترامپ در توئيت يكشنبه ايران را نيز به شكلي مشابه تهديد كرد و گفت: 'اگر ايران بخواهد وارد جنگ شود، اين به معناي مرگ رسمي ايران خواهد بود. ديگر آمريكا را تهديد نكنيد.'
'ون جكسون'، از مقامات وزارت دفاع آمريكا در دوران رياست جمهوري 'باراك اوباما' به 'سي ان ان' گفت، ترامپ در كره شمالي به قمار تهديدهاي بزرگ متوسل شد و تا كنون هزينه اي هم بابت آن نپرداخته است. در نتيجه، فكر مي كند از قمار خوبي استفاده مي كند.
وي افزود، ترامپ درباره اين مساله كه بحران هسته اي كره شمالي، آمريكا را به جنگ هسته اي نزديك مي كند، ايده اي ندارد. ناديده گرفتن اين مساله باعث مي شود بسياري از اشتباهاتي را تكرار كند كه درسال 2017 تقريبا فاجعه به بار آورده بود.
ترامپ در مصاحبه اي كه روز يكشنبه از فاكس نيوز پخش شد، گفت: 'نمي خواهم آنها(ايران) تسليحات هسته اي داشته باشند. آنها نمي توانند ما را تهديد كنند. با اين حال، من فردي نيستم كه اعتقاد به جنگ داشته باشم و بخواهم جنگ كنم زيرا جنگ به اقتصادها لطمه مي زند و مهم تر از همه، باعث كشته شدن انسان ها مي شود.'
براساس اين گزارش، آيت الله 'علي خامنه اي'، رهبر عالي ايران، بارها اين مساله را كه ايران در حال ساخت بمب است، تكذيب كرد و مي گويد، تسليحات كشتار جمعي در اسلام حرام است.
'ويپين نارانگ'، كارشناس اشاعه تسليحات هسته اي، با اشاره به ادعاي ترامپ مبني بر موفقيت راهبردش در قبال كره شمالي گفت، مساله اين است كه آيا اين راهبرد در نهايت، نتيجه بخش خواهد بود يا خير. در حال حاضر، به نظر نمي رسد كه راهبردي خوبي باشد. آنچه واضح است، ترامپ به دنبال اعمال فشار بر ايران به منظور واداشتن اين كشور به مذاكره درباره برجام است كه به گفته ترامپ، توافقنامه اي ناقص است.
نارانگ افزود، استفاده از راهبرد مشابه و مبتني بر باور اشتباه كره شمالي در قبال ايران، خطرناك است.
نشست فوريه 'كيم جونگ اون'، رهبر كره شمالي، و ترامپ در هانوي بدون دستيابي به توافقي پايان گرفت. ترامپ به دنبال امضاي توافقنامه اي همه جانبه با كيم بود كه براساس آن، كره شمالي همه تسليحات هسته اي و برنامه هاي موشك بالستيك خود را در ازاي لغو كامل تحريم ها برچيند.
با توجه به نحوه روند مذاكرات پس از شكست ترامپ و كيم در دستيابي به توافق، كيم ناراضي است و ماه پيش گفت كه تا پايان امسال منتظر مي مانم تا ببينم آمريكا تصميم ترغيب كننده اي خواهد گرفت يا خير.
به گفته جكسون، ادعاي پيروزي ترامپ در مساله كره شمالي از دو جبهه خطرناك است: جنبه نخست، كره شمالي است. كيم به تدريج به رفتاري كه از نظر آمريكا، تحريك آميز است، خو مي كند و جنبه دوم، ايران است. به نظر مي رسد ترامپ داستان عاري از واقعيت خود درباره كارايي عصاي جادويي اش درباره كره شمالي را در داخل آمريكا جا انداخته است.
آزار و ارعاب بسياري از شخصيت ها در واشنگتن باعث ازسرگيري شليك موشك هاي كوتاه بردي از سوي كره شمالي شد كه بالقوه قابليت حمل كلاهك هاي هسته اي را دارند.
'سي ان ان' در بخش پاياني اين گزارش خاطر نشان كرد، اگر كره شمالي به آمريكا اعتماد و با آن رابطه اي پايدار و ثابت برقرار كند، احتمالا از برنامه هسته اي اش خلاصي خواهد يافت و اگر از اين برنامه اش دست بردارد، احتمالا آمريكا فقط رابطه خود با كره شمالي را عادي خواهد كرد.
با وجود اعلام آژانس بين المللي انرژري اتمي مبني بر پايبندي تهران به تعهداتش، حذف فرصت ايجاد اعتماد از سوي ترامپ و خروج از توافقنامه هسته اي ايران، شرايط مذاكره را براي رئيس جمهوري آمريكا دشوارتر مي كند.
طرفداران ترامپ مي گويند، خروج از توافقنامه ايران حامل پيامي روشن درباره نوع توافقنامه اي است كه دولت ترامپ خواستار مذاكره درباره آن است.
منتقدان ترامپ نيز مي گويند، خروج از اين توافقنامه به پيونگ يانگ، تهران يا هر كشور خواستار مذاكره با آمريكا نشان داد كه هرگونه توافقنامه اي فقط در همان دوره رئيس جمهوري كه آن را امضا كرد، اعتبار دارد.
آساق**1088**1663**
تهران - ايرنا - يكي از مقامات سابق وزارت دفاع آمريكا گفت: به نظر مي رسد 'دونالد ترامپ' داستان عاري از واقعيت خود درباره كارايي عصاي جادويي اش در رابطه با كره شمالي را در داخل آمريكا جا انداخته است.