سفارت آمریكا در بغداد خبری از دیدار اخیر 'جوی هود' كاردار این كشور با 'محمد الحلبوسی' رئیس پارلمان عراق منتشر كرده كه در آن به نقل از دیپلمات ارشد آمریكایی و به شكل دستوری آمده كه 'عراق باید در برق به خودكفایی برسد'.
بسیاری از كارشناسان و ناظران عراقی، ویرانی وسیع زیرساخت در زمان اشغال عراق (2003) و سپس مفاسد و انحصارطلبی های شركت جنرال الكتریك آمریكا در اجرای طرح های توسعه برق در عراق را عامل اصلی مشكل كمبود برق این كشور می دانند كه در ایام پر مصرف گاه به 12 تا 15 ساعت خاموشی در شبانه روز می رسد.
كمبود شدید برق همچنین یكی از عوامل اصلی اعتراضات خونین خیابانی تابستان گذشته در بصره بود كه چندین كشته و زخمی بجا گذاشت و چندین مركز دولتی و حزبی قربانی آتش افروزی های ناشی از این اعتراضات شدند.
در خبر سفارت آمریكا از این دیدار آمده است: 'هود بر اقدام لازم برای تحقق بی نیازی عراق از واردات انرژی (گاز و برق) در سایه وجود فرصت های فراوان تعمیق روابط اقتصادی بین دو كشور (عراق و آمریكا) تاكید كرد'.
هر چند اطلاعیه نشان می دهد كاردار آمریكا بار دیگر شعارهای معمول واشنگتن مبنی بر پایبندی به توافقنامه چارچوب راهبردی از جمله عدم استفاده از خاك عراق برای حمله به كشورهای دیگر و همچنین استقلال و امنیت و ثبات این كشور را تكرار كرده است اما مشخص نیست دلیل طرح دوباره این سخنان در حالی كه بارها مقامات عراقی بر نیاز مبرم خود به واردات برق و گاز و نبود جایگزین برای آن تاكید كرده اند، چیست.
به نظر می رسد، فشار آمریكا به مقامات عراقی در مورد تجدیدنظر در واردات برق و گاز از ایران بخشی از مجموعه فشارهای واشنگتن به بغداد در ماههای اخیر برای همراهی با سیاست های ضد ایرانی در دو حوزه سیاسی و اقتصادی است.
مقامات عراقی با اشاره به روابط همسایگی و برادری میان دو كشور از یكسو و نیاز متقابل اقتصادی از سوی دیگر بارها تاكید كرده اند كه بخشی از نظام تحریمی علیه ایران نخواهند بود و تعاملات اقتصادی با جمهوری اسلامی ایران را ادامه می دهند.
همین امر به باور ناظران، سبب كینه و خشم آمریكایی از دولت عادل عبدالمهدی نخست وزیر شده و آنها به بهانه های مختلف سعی در تضعیف و زیر فشار گذاشتن وی دارند و اصرار بر استقلال عراق در زمینه انرژی در حالی كه مقامات مختلف عراقی بارها تاكید كرده اند كه این امر دست كم سه سال زمان می برد، نشانگر همین امر و سیاسی بودن این فشارهاست.
وزیر برق عراق اواسط اردیبهشت ماه جاری تصریح كرده بود كه كشورش در پاسخ به درخواست آمریكایی برای قطع واردات گاز و برق ایران تاكید كرده دست كم تا سه سال دیگر به این واردات نیاز دارد.
'لوی الخطیب' گفته بود كه رسیدن به مرحله خودكفایی عراق در زمینه برق به دو تا سه سال زمان آنهم در صورت اجرای طرح های بزرگ در این مدت، نیاز است.
وی گفت: عراق به آمریكایی ها گفته است كه در حال حاضر به واردات برق و گاز از ایران نیاز دارد و هم اكنون نزدیك به 1200 مگاوات برق و همچنین گاز مصرفی برای تولید 2800 مگاوات برق دیگر را از ایران وارد می كند.
وزیر برق عراق گفت: اگر طی دو تا سه سال آینده پروژه های بزرگ در زمینه تولید برق در این كشور اجرا شود می توانیم به مرحله خودكفایی و بی نیازی از واردات در این زمینه برسیم.
الخطیب البته نخستین مسوولی نبود كه این امر را به آمریكایی ها گوشزد می كرد. پیشتر نیز مقامات عراقی در واكنش به تحریم های ضد ایرانی و نیز فشارهای واشنگتن به بغداد، تاكید كرده بودند كه فعلا امكان قطع واردات بویژه در زمینه برق و گاز از ایران نیست و بی نیازی از این واردات چند سال زمان می برد.
از جمله 'ثامر الغضبان' مشاور نخست وزیر در امور انرژی و وزیر نفت عراق، نیز به عدم امكان قطع واردات گاز و برق از ایران در شرایط كنونی و برغم فشارهایی كه روی بغداد وارد می شود، اشاره كرده بود.
وزیر نفت عراق گفته بود كه عراق در زمینه های مختلف از جمله در زمینه برق و گاز بدنبال خودكفایی است اما این امر چند سال زمان می برد.
یك عضو كمیسیون اقتصادی پارلمان ملی عراق نیز گفته بود: در صورتی كه معافیت از تحریم های آمریكا علیه ایران برای عراق تجدید نشود و واردات گاز متوقف شود، عراق در تابستان پیش رو شاهد خاموشی نیمی از نیروگاه های گازی خود خواهد بود.
'هیبت الحلبوسی' تاكید كرده بود: در صورت عدم تمدید معافیت عراق از تحریم های آمریكا علیه ایران عراق با یك شرایط بحرانی واقعی از جمله در زمینه برق روبرو خواهد شد.
وی گفت: برآوردها نشان دهنده تولید هفت هزار مگاوات برق از مجموع 15 هزار مگاوات كل برق مصرفی كشور است و این نشان دهنده آن است كه عراق نیمی از ظرفیت تولید برق خود را از دست خواهد داد.
'مصعب المدرس' سخنگوی وزارت برق عراق تاكید كرد كه با وجود تصمیم اخیر دونالد ترامپ مبنی بر تمدید نكردن معافیت برای خریداران نفت ایران، عراق واردات گاز از ایران را ادامه می دهد.
وی گفت: در حال حاضر عراق روزانه حدود 28 میلیون فوت مكعب گاز از ایران وارد می كند كه گاز مورد نیاز تعدادی نیروگاه با حدود 2800 مگاوات برق تولیدی را تامین می كند.
المدرس افزود: انتظار می رود این مقدار واردات از اوایل ماه ژوئن میلادی (اواسط خرداد ماه) به 35 میلیون فوت مكعب در روز افزایش یابد تا میزان تولید برق به 3500 مگاوات افزایش یابد.
وی اضافه كرد: ایران نیز تامین روزانه 1200 مگاوات برق شبكه سراسری عراق را ادامه خواهد داد و با این حال مجموع برقی كه عراق از ایران وارد می كند 4700 مگاوات می باشد كه منجر به كاهش قابل توجه زمان خاموشی در فصل تابستان می شود.
المدرس با اعلام اینكه مبالغ قراردادها با ارز محلی پرداخت می شود گفت: هدف وزارت برق عراق ارائه 18 هزار مگاوات برق می باشد تا میزان برق عراق در فصل تابستان به بیشترین حد خود در تاریخ عراق برسد.
وی گفت: با توجه به اینكه تقاضا برای برق در این كشور (سالانه) هفت درصد افزایش می یابد و نیاز به افزودن سالیانه هزار مگاوات دارد، بخش برق عراق نیاز به توسعه بیشتری دارد.
المدرس افزود: وزارت برق عراق برنامه هایی آماده كرده است كه پیشرفت در این بخش در سال های آینده نزدیك را تضمین می كند.
خاورم**10**380*
بغداد - ایرنا - با گذشت 15 سال از اشغال عراق توسط آمریكا و ایفای نقش مستقم واشنگتن در ویرانی زیرساخت ها و فساد گسترده در اجرای طرح های توسعه برق، اظهارات هفته های اخیر مقامات آمریكا نشان می دهد گویی آنان بتازگی به بحران برق عراق پی برده و در نتیجه نگران وابستگی این كشور به واردات برق و گاز شده اند.