۱ خرداد ۱۳۹۸، ۷:۳۴
کد خبر: 83323238
T T
۰ نفر

حاجت خواهي با «كيسه مراد» در ماه خدا

۱ خرداد ۱۳۹۸، ۷:۳۴
کد خبر: 83323238
حاجت خواهي با «كيسه مراد» در ماه خدا

سمنان- ايرنا- رمضان ماه مهماني خداست و بندگان پاك سرشت اين ماه را بهترين فرصت براي حاجت خواهي مي دانند، مردم استان سمنان نيز در آييني كهن با «دوختن كيسه مراد» ماه خدا را واسطه مرادخواهي خود از درگاه پروردگار مي كنند.

به گزارش ايرنا، آيين دوختن كيسه مراد قدمت 300 ساله در استان سمنان دارد و هر سال در دهه آخر ماه مبارك رمضان انجام مي شود، به اين ترتيب كه دختران و زنان ديار دارالمرحمه روز بيست و هفتم ماه مباك رمضان با دوختن كيسه مراد، اجابت دعاي خود را از خداوند مهربان طلب مي كنند.
در آيين دوختن كيسه مراد زنان و دختران بين 2 نماز ظهر و عصر روز بيست و هفتم ماه رمضان كيسه اي كوچك دوخته و براي برآورده شدن حاجات خود سكه يا پولي درون آن مي اندازند و تا سال آينده نزد خود نگه مي دارند.
آيين دوختن كيسه مراد بيشتر در بين مردمان شهرستان هاي شاهرود و دامغان مرسوم است و به طور معمول اين آيين در مسجد جامع و برخي ديگر از مساجد قديمي شهر شاهرود و همزمان با قصاص ابن ملجم مرادي قاتل اميرالمومنين امام علي(ع) انجام مي شود.
در شهر صددروازه دامغان زنان و دختران حاجت مند پس از دوختن كيسه مراد دو ركعت نماز حاجت به اميد برآورده شدن نياز خود مي خوانند و معتقدند كه خداوند در اين روز عزيز هيچ بنده اي را بي بهره نمي گذارد.
كساني كه در سال هاي قبل با دوختن كيسه مراد به آرزوهاي خود رسيده اند، مقداري نخ و سوزن با خود به مسجد مي آورند و برخي مبلغي پول به نيت تشرف به اماكن متبركه بين ديگر زنان حاضر در مسجد تقسيم مي كنند.
اگر بانويي امكان حضور در مسجد را نداشته باشد، دوخت كيسه مراد را به ديگر نمازگزاران مي سپارد تا از سوي او اين آيين را به جا آورند.

** حنابندان با عطر رمضان
حنا بستن و خضاب كردن از ديگر آيين هاي ماه رمضان در استان سمنان محسوب مي شود، مردم اعتقاد دارند كسي كه دست خضاب بسته را به سوي درگاه خداوند دراز كند بي بهره نخواهد بود.
شبيه اين آيين در شهر مجن نيز برگزار مي شود، گروهي از زنان اين شهر با اجتماع در منزل يكي از اهالي محل با سردادن صلوات، كف دست، انگشتان پا و دست و برخي حتي سر خود را حنا مي مالند.
در باور برخي اهالي، نزول قرآن در شب 27 ماه رمضان بوده و بر اين اساس برخي افراد تا پاسي از شب به احياء و شب زنده داري در مساجد مي‌پردازند. زنان سمناني، گرمساري و دامغاني نيز مانند شاهرود و مجن در اين روز براي پاس داشتن مقام اين شب به دست و پاي خود حنا مي‌بندند.
حتي برخي زنان در اين روز گوش دختران خود را سوراخ كرده و براي آن‌ها گوشواره مي‌خرند.

** شكوه رمضان در آيينه آيين ها
مردم ديار دارالمرحمه هرساله با برگزاري آيين هاي مختلف ديگر در ماه مبارك رمضان نظير پرواركشان، شوخواني و قندشكني جلوه خاصي به اين ماه معنوي مي بخشند.
مردم استان سمنان هر ساله در ماه مبارك رمضان با برگزاري آيين هاي ويژه سنتي، كمك به يتيمان، انفاق و بخششش را به خود گوشزد مي كنند.
آيين ها ريشه در ميراث فرهنگي و نشان از هويت و اصالت مردم يك منطقه است و به واسطه قدمتي كه دارد همواره در كانون احترام و توجه قرار دارد، اگر چه برخي از آيين هاي رمضان در گذر زمان به فراموشي سپرده شده، اما هنوز ردپايي از اين آيين هاي مبارك در استان سمنان وجود دارد.
مردم ديار دارالمرحمه به رعايت اخلاق و توجه به معنويات و مذهبي بودن شهره هستند از اين رو روزهاي قبل از شروع ماه ميهماني خداوند با برگزاري جشن، خيرات به نيت درگذشتگان و روزه گرفتن به استقبال از اين ماه پر خير و بركت مي روند.
با شروع ماه مبارك رمضان، سمنان حال و هواي رمضاني به خود مي گيرد، گويي شهر، پر از مهرباني، صفا، صميمت و بخشش مي شود.
شلوغي و هياهوي شهر در ماه ميهماني خداوند گره خورده به ربناي نزديك به افطار است كه از گوش و كنار شهر از دور و نزديك از بلندگوهاي مسجد ها به گوش مي رسد، جالب است لحظه اي بعد از طنين اندازشدن اذان در گوش شهر ديگر نشاني از هياهو در خيابان هاي شلوغ شهر نيست گويي تا دقايقي قبل خبري از شلوغي نبود و سكوت پر از معنا شهر را فرا مي گيرد.
مردم سمنان در اين ماه پر خير و بركت، به ميهماني دادن و پذيرايي از روزه داران اهميت زيادي مي دهند تا جايي كه بيشتر مساجد شهر به ياد يتيم نوازي و انقاق امام علي(ع) در مساجد افطار مي دهند و اين سفره افطار خودجوش از سوي مردم براي روزه داران گسترده مي شود، شايد اين آيين ها در گوشه و كنار كشور مرسوم باشد، اما مهم اين است كه آيين ها همواره موجب تقويت حس نوع دوستي، تعاون، وحدت، بخشش و همكاري در بين نمازگزاران و روزه داران مي شود.

**قندشكني رسمي كهن در سمنان
شكستن قند، غبارروبي مساجد، خرد كردن سنگ نمك، خشك‌كردن بادمجان و سبزي براي تهيه غذا و خردكردن آجر براي مهياساختن پودر شستشوي ظروف از جمله رسوم ويژه سمنان، در ماه مهماني خدا در گذشته محسوب مي شود.
ذبح گوسفند پيش از ماه مبارك رمضان به منظور استفاده از گوشت آن در اين ماه عزيز، پخت نان خانگي، شيره انگور و نگهداري آن در خمره از جمله آداب پيش از شروع ماه رمضان در سمنان بود.

** آيين سفيد كردن ديوار خانه
در گذشته اي نه چندان دور، مردم برخي از روستاهاي استان سمنان مانند ميقان، ابرسِج، كلاته خيج، و شهرهاي مُجِن و مهدي شهر، با انجام ‌آيين سفيد كردن ديوارخانه ها با خاك‌مخصوص سفيد به استقبال ماه رمضان، ماه بهار قرآن مي رفتند.
اين آيين به نوعي نونواركردن خانه به يمن ورود به ماه مهماني خدا محسوب مي شود، همان روحيه اي كه مردم براي نوروز خود را مهيا مي كنند، پيش از ماه رمضان نيز در دل مومنان شور و هيجاني خاص ايجاد مي كند.

** پرواركُشان
پرواركُشان، يعني كشتن و ذبح گوسفند و بره پرواري، يكي ديگر از آيين هايي است كه هنوز هم در برخي از روستاهاي استان سمنان از جمله سطوه، خارتوران و دروار در ماه رمضان براي تهيه انواع غذاها در ماه مبارك رمضان رايج است.
اين آيين نيز به نوعي پيش از ماه مبارك، نوعي برنامه ريزي براي ورود به ضيافت الهي و زمينه سازي براي آمادگي هر چه بيشتر و بهتر مومنان محسوب مي شود.

**شب خواني
اهالي روستاي عشقوان در منطقه خارتوران بيارجمند شاهرود مراسم شب خواني را چووشي يا همان چاووشي مي گويند؛ در اين آيين مردم از ساعتي مانده به اذان صبح روي بام خانه‌ها و مساجد رفته و با صداي دل‌نشين با شوخواني يا سحرخواني، مردم را بيدار مي‌كنند.
البته در شهرها، شوخوان ها، با نواختن طبل و شيپور، شوخواني خود را تكميل مي‌كردند و از ابيات و اشعار كهن و مذهبي براي بيدار كردن مردم بهره مي‌بردند كه اين آيين اكنون دچار گرد فراموشي شده است.

**آيين هر شب يك مسجد
برنامه هرشب يك مسجد از ديگر آيين هاي ميامي است كه از چند سال گذشته تاكنون اجرا مي شود، براساس اين آيين مردم هر شب در يكي از مساجد شهر اجتماع كرده و جزء خواني قرآن و دعاهاي مربوط به ماه مبارك را قرائت مي كنند.
برخي از زنان در شب هاي احياء ظرف آبي كه حاوي زعفران است با خود به مسجد مي آورند و با خواندن هر بند از دعاي جوشن كبير درون آب فوت مي كنند و درآخر به عنوان تبرك به خانه خود مي برند.

**پخت غذاي بره در ميامي
پخت غذاي بره يكي ديگر از رسوم ويژه ماه رمضان در ميامي است كه صرف آن همراه با خانواده انجام مي شود و يا در بين افراد به‌خصوص در نخستين افطار ماه ميهماني خدا توزيع مي شود.
به گزارش ايرنا، ماه مبارك رمضان، ماه خودسازي است، ماه رسيدن به سلامت جسم و روح است، ضيافتي الهي است و به همين دليل است كه مردم در گوشه و كنار كشور و استان سمنان آمدن رمضان را جشن مي گيرند.
7342/6103/7408
۰ نفر