به گزارش ايرنا، آذربايجان غربي از جمله استان هاي درگير با معضل كم آبي و تغيير اقليم است و در همين راستا به ذخيره آب هاي سطحي و زيرزميني به ويژه در شمال و جنوب استان نياز اساسي دارد.
بر همين اساس به جز حوضه آبريز درياچه اروميه كه سدسازي در آن با هدف احياي درياچه ممنوع است، در شمال و جنوب استان طرح هاي سدسازي ارزشمندي به تازگي به بهره برداري رسيده يا آماده بهره برداري است كه سيلوه پيرانشهر، سردشت و كرم آباد پلدشت از جمله آنها به شمار مي رود.
سد كرم آباد پلدشت كه در نوع خود در صنعت سدسازي كم نظير است، در حوضه ارس از زيرمجموعه هاي حوضه درياي خزر قرار دارد و با افتتاح آن، بخش قابل توجهي از نياز آبي بخش كشاورزي اين منطقه رفع مي شود.
اين سد در 11 خرداد سال 1395 و در سفر اول حجت الاسلام و المسلمين حسن روحاني و اعضاي هيات دولت به آذربايجان غربي كلنگ زني و در كمتر از سه سال حدود 14 هزار ميليارد ريال براي ساخت آن هزينه شد.
حجم ذخيره مطلوب بيش از 54 ميليون مترمكعبي نشان دهنده جايگاه اين سد در ذخيره سازي آب هاي سطحي از جمله سهم ايران از آب رودخانه مهم ارس بوده كه تاكنون به ميزان بسيار كمي از آب آن استفاده شده است.
استاندار آذربايجان غربي در بازديدي كه طي اواخر سال گذشته از آخرين مراحل ساخت اين سد داشت، گفت: سد كرم آباد پلدشت يكي از بزرگترين طرح هاي اقتصاد مقاومتي كشور بوده و با تكميل آن 19 هزار و 250 هكتار از اراضي باير 2 شهرستان پلدشت و شوط احيا مي شود كه در راستاي توسعه كيفي و كمّي كشاورزي شمال استان موثر است.
«محمدمهدي شهرياري» افزود: اجراي اين طرح نشان دهنده اهتمام دولت تدبير و اميد در راستاي توسعه مناطق محرومي نظير شمال آذربايجان غربي است كه نمود عيني آن در ساخت اين سد و ديگر طرح هاي عمراني ديده مي شود.
مديرعامل شركت آب منطقه اي آذربايجان غربي نيز در اين خصوص گفت: بدنه اين سد از نوع خاكي با هسته رسي بوده و طول تاج آن 2 هزار و ٤٠٠ متر با حجم تنظيمي 57.3 ميليون مترمكعب آب است.
«كيومرث دانشجو» به حقابه ايران از آب رودخانه مرزي ارس اشاره كرد و افزود: احداث اين سد مخزني خارج از بستر، تدبيري براي استفاده بهينه از آب هاي عبوري از كشور است.
وي بيان كرد: با تدبير مقام معظم رهبري و دورانديشي ايشان در خصوص اهميت ويژه مهار رودخانه هاي مرزي، امكان تخصيص اعتبارات مورد نياز اين طرح ها از محل صندوق توسعه ملي در 13 استان كشور فراهم شد و اجراي اين طرح ها در اولويت برنامه هاي دولت تدبير و اميد و وزارت نيرو قرار گرفت.
وي، احداث سد كرم آباد را يكي از بزرگترين طرح هاي اقتصاد مقاومتي كشور برشمرد و اضافه كرد: اين طرح با 9 واحد عمراني، ايستگاه هاي سه گانه پمپاژ اصلي آب، ايستگاه هاي پنج گانه داخل مزارع و خط انتقال 22 كيلومتري رودخانه ارس تا مخزن سد احداث شد.
مديرعامل شركت آب منطقه اي آذربايجان غربي ادامه داد: شبكه پاياب سد مخزني كرم آباد نيز بيش از 19 هزار و 250 هكتار از اراضي منطقه را تحت پوشش قرار مي دهد و اين حجم از تاسيسات آبي و ايستگاه هاي پمپاژ و پست هاي برق و شبكه هاي وسيع در مدت زمان كوتاه سه ساله با تلاش هاي شبانه روزي عوامل اجرايي محقق شد.
وي اهداف مهم اين طرح را استفاده از حق آبه قانوني جمهوري اسلامي ايران در مناطق مرزي و ايجاد اشتغال و بهبود وضعيت اقتصادي در منطقه برشمرد و افزود: با پايان اين طرح ها و استفاده بهينه از اين منابع آب، تحول عظيم اقتصادي و اجتماعي، توسعه پايدار در بخش كشاورزي و ايجاد اشتغال وسيع براي مردم اين مناطق را شاهد خواهيم بود.
مديرعامل سازمان منطقه آزاد ماكو نيز گفت: با افتتاح سد كرم آباد سالانه به ميزان 112 ميليون مترمكعب آب سطحي جمع آوري و پمپاژ مي شود.
غلامرضا سليماني اظهار داشت: با اين ميزان جمع آوري در سد كرم آباد بيش از 19 هزار و 250 هكتار از اراضي منطقه در پلدشت و شوط از ديم به اراضي آبي تبديل شده است.
وي افزود: سرمايه گذاريها در حوزه كشاورزي پاياب سد كرم آباد در حال انجام است كه به اشتغالزايي 15 هزار نفري منجر خواهد شد.
به گزارش ايرنا در حال حاضر 13 سد در آذربايجان غربي فعال است كه ظرفيت ذخيره آنها به بيش از يك ميليارد و 900 ميليون مترمكعب مي رسد.
با راه اندازي سدهاي كرم آباد و سردشت اين ميزان به بيش از 2 ميليارد مترمكعب خواهد رسيد كه ظرفيتي قابل توجه در حوزه آب به شمار مي رود.
دكتر حسن روحاني، رييس جمهوري اسلامي ايران ديروز/سه شنبه/ در سفري يك روزه به آذربايجان غربي چندين طرح توسعه منابع آب و خاك استان هاي مرزي از جمله سد كرم آباد، سد سردشت، آبياري و زهكشي سد سيلوه، كانال انتقال آب از سد سيلوه به درياچه اروميه /جلديان/ و شبكه آبياري و زهكشي پاياب اين سد و چندين طرح ديگر به ارزش چهار هزار و 465 ميليارد تومان را افتتاح كرد.
2093/3072/7129
گزارش از: صابر چهرقاني
اروميه- ايرنا- سد كرم آباد كه روز گذشته /سه شنبه/ در قالب طرح هاي توسعه منابع آب و خاك استان هاي مرزي توسط رييس جمهوري در شمالي ترين نقطه آذربايجان غربي و در شهرستان پلدشت افتتاح شد، از جمله طرح هاي طلايي در عرصه اقتصاد مقاومتي كشور و «رونق توليد» در بخش كشاورزي به شمار مي رود و در مدت كمتر از سه سال و با همت دولت تدبير و اميد اجرايي شده است.