دکتر «رضا ملک زاده» روز پنجشنبه در سمینار هفته سلامت گوارش با رویکرد تشخیص زودهنگام و درمان سرطان گوارش در سالن همایش بیمارستان شریعتی تهران افزود: از مجموع سرطان معده، ۷ هزار و ۴۰۰ مورد مربوط به مردان و بقیه مربوط به زنان است.
وی سرطان معده را سرطان شایع در کشور اما در عین حال قابل پیشگیری دانست و اظهار داشت: در مردان ایرانی اولین سرطان و در زنان سومین سرطان شایع است.
رئیس پژوهشکده بیماریهای گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد: عوامل خطر سرطان معده در ایران شناخته شده است و مردم اگر نکات لازم را رعایت کنند احتمال سرطان معده در آنان بسیار کم میشود.
ملک زاده کاهش مصرف مناسب میوه و سبزیجات، مصرف سیگار، قلیان و تریاک، تحرک بدنی کم، مصرف غذاهای شور، رعایت نکردن بهداشت دهان را از عوامل خطرآفرین در بروز این سرطان اعلام کرد.
وی با اشاره به اینکه جمعیت زیادی در کشور از تریاک استفاده میکنند، یادآورشد: این افراد با تصور اینکه تریاک فایدهای برای آنها دارد، از آن استفاده میکنند اما از این مسئله غفلت کردهاند که یکی از عوامل مهم سرطان ریه، معده، لوزالمعده در ایران همین نوع از ماده مخدر است.
معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان این نکته که ثابت شده که غذاهای شور سرطان زا هستند، اظهار داشت: عامل مهم دیگر در ابتلاء به سرطان معده، نوع غذاهایی است که افراد مصرف میکنند.
رئیس پژوهشکده بیماریهای گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران به مردم توصیه کرد غذاهایی مصرف کنند که نمک کم داشته باشد و یادآورشد: نمک در غذاهای ما خیلی زیاد است که این کار علاوه بر ایجاد فشارخون سبب شیوع سرطان معده هم میشود.
ملک زاده ادامه داد: مردم باید از غذاهای برشته و سوخته مانند گوشت قرمز کبابی و مصرف زیاد ته دیگ به شدت پرهیز کنند.
وی گفت: عامل مهم دیگر ابتلاء به این سرطان که بسیار قابل توجه است بهداشت دهان است زیرا هر زمان به بهداشت دهان اهمیت داده نشود، سرطان مری و معده افزایش پیدا میکند.
** ریفلاکس عامل سرطان انتهای مری و ابتدای معده
رئیس پژوهشکده بیماریهای گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران اظهار داشت: ریفلاکس عمدتاً نتیجه شیوه زندگی افراد است و میتواند سبب ایجاد سرطانهای انتهای مری و ابتدای معده شود.
ملک زاده یکی از شایع تربن بیماریهای گوارشی در ایران را ریفلاکس اعلام کرد و افزود: نزدیک به ۲۵ درصد ایرانیها ریفلاکس دارند.
وی به این افراد توصیه کرد که وزن خود را طبیعی نگه دارند و از مصرف فست فودها، نوشابههای گازدار و چای داغ پرهیز کنند.
** اضافه وزن ۳۵ درصد علت ایجاد سرطانها است
رئیس پژوهشکده بیماریهای گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران در ادامه با اشاره به اینکه علت ۳۵ درصد سرطانها اضافه وزن است، گفت: افراد باید به اندازه غذا مصرف کنند.
ملک زاده با اشاره به اینکه سرطان مری در مردان شایعتر است، اظهار داشت: سرطان مری و معده در مردان سه برابر بیشتر از زنان است زیرا هورمونهای زنانه از سرطانها جلوگیری میکند.
به گفته وی ۲۰ سالی که زنان در دوره باروری هستند و هورمون بالایی دارند سبب میشود سرطان در آنان پایینتر باشد و به نوعی زنان ۲۰ سال دیرتر به برخی سرطانها مبتلا میشوند.
** برگزاری سمینار هفته سلامت گوارش به مدت یک هفته در ۱۲ استان
دبیر اجرایی هفته سلامت گوارش اظهار داشت: با توجه به روز جهانی گوارش که از سوی سازمان جهانی بهداشت تعیین شده، دربسیاری از کشورها برنامههای علمی در راستای سلامت گوارش به مدت یک یا چند روز برگزار میشود.
دکتر «سید محمدمهدی میرناصری» افزود: هر سال عنوان مشخصی برای این روز بر اساس نیاز جامعه جهانی از طرف سازمان جهانی بهداشت اعلام میشود و موضوع امسال «تشخیص زودهنگام و درمان سرطانهای دستگاه گوارش» است که هر کشور متناسب با شرایط خود به نوعی در راستای این موضوع، برنامههای علمی برگزار و آگاهی بخشی میکند.
به گفته وی از برنامههای هفته گوارش پخش پوستر و بروشورها و بنرهای مرتبط با موضوع این هفته است که در ۱۷ فرهنگسرای تهران و ۷٠٠ بیمارستان در سراسر کشور برای افزایش آگاهی مردم توزیع میشود.
دبیر اجرایی هفته سلامت گوارش افزود: هفته سلامت گوارش در ایران به مدت یک هفته از اول تا هشتم خرداد ماه در ۱۲ استان کشور با برپایی سمینارها به منظور آگاهی بخشی به عموم مردم برگزار میشود.
میرناصری استانهای فارس، تهران، گیلان، اصفهان، قم، گلستان، خراسان رضوی، مازندران، اهواز، کردستان و آذربایجان شرقی را از جمله استانهای مجری طرح هفته سلامت گوارش برشمرد و خاطرنشان کرد: سرطانهای گوارش سهم زیادی از ابتلاء به سرطان را به خود اختصاص داده و با توجه به شیوع سرطانهای معده و کولون، تمرکز بیشتری برای پیشگیری، تشخیص و درمان به موقع این دو بیماری در این هفته خواهیم داشت.
اول تا هشتم خرداد ماه هفته سلامت گوارش نامگذاری شده که شعار امسال تشخیص زودهنگام و درمان سرطان دستگاه گوارش تعیین شده است و به همین مناسبت برنامههایی در ۱۲ استان برگزار میشود.
معاون وزیر بهداشت:
سالانه ۱۱۲ هزار مورد سرطان جدید در ایران رخ می دهد
۳ خرداد ۱۳۹۸، ۱۲:۴۰
کد خبر:
83325563
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: ۱۱۲ هزار مورد سرطان هر ساله در کشور رخ می دهد که ۱۰ هزار و ۵۰۰ مورد آن مربوط به سرطان معده است.
نظر شما