در این مطلب آمده است: براساس آمارها در سا ل های اخیر میزان تجرد قطعی درکشور افزایش یافته است. این پدیده به دلیل داشتن آثار سوء فردی و اجتماعی باید در سیاستگذار ی ها موردتوجه قرار بگیرد. سیاست و قانو نگذار ی در راستای افزایش سن ازدواج می تواند به این مسئله دامن بزند.
ازدواج در کشور و جامعه ایران از مهم ترین مسائل جوانان محسوب می شود. از آنجا که این امر به نیازهای اساسی انسان پاسخ می دهد، به همین دلیل افراد باید در زمان مناسب و به هنگام ازدواج کنند. یکی از معضلات اصلی ازدواج درکشور بالا رفتن سن ازدواج در میان جوانان است. براساس آمارها میانگین سن ازدواج در ده سال اخیر دو سال افزایش پیدا کرده است؛به طوری که میانگین آن در دختران به 24 سال و در پسران به 29 سال رسید ه است.علاوه بر تبعات روانی افزایش سن ازدواج برای فرد، فرصت برای تشکیل خانواده نیز محدود می شود. دراین صورت جوانان با گذراندن دهه سوم زندگی خودکم کم وارد سن تجرد قطعی می شوند.
وقتی جمعیت به سنی برسد که دیگر در میزان تجرد کاهشی ایجاد نشود، آن سن را، سن تجرد قطعیمی گویند.سن تجرد قطعی برای زنان در ایران 40 تا 44 سالگی و در مردان 50 تا 54 سالگی است. در چندین سال قبل 1.8 درصد زنان و 2 درصد مردان به تجرد قطعی رسید ه بودند.در سا ل های اخیر به دلیل تغییرات رخ داده، مانندتغییرات فرهنگی و سیاست گذاری در جامعه، آمار تجرد قطعی زنان در محدوده سنی 45 تا 49 سال به 4 درصد و مردان در همین سن به 2.7 درصد رسید ه است.براساس این آمارها می توان دریافت، تحول اساسی در این سا ل ها منجر به افزایش سهم تجرد قطعی برای زنان شد ه است.تجرد قطعی تبعات و نتایج سوء بسیاری دارد، که بیشترآن معطوف به زنان است. زنان تا 35 سالگی به دلیل وجود خانواده به آن صورت احساس تنهایی نمی کنند اما از برهه زمانی به بعد این احساس تنهایی به معضل تبدیل می شود و موجب آسیب پذیری آنان است. آمارها نشان می دهند استفاده از مواد مخدر با وسعت بسیاری در میان دختران و زنان افزایش یافته است. براساس این آمارها از سال 1391 میزان دختران معتاد بسیار افزایش پیدا کرده است. علاوه بر این ازدواج سفید نیز می تواند از پیامدهای اصلی این معضل باشد. تک زیستی و مجرد زندگی کردن خطرات روحی زیادی دارد. به طوری که در این سبک زندگی مشکلات روانی و روحی مانند خودکشی نسبت به زندگی متاهلی بیشتر است.
حمید حبشی یکی از کارشناسان حوزه خانواده معتقد است فشار متداومی که بر روی دختران مجرد می آید، موجب آسیب های اجتماعی در قالب آلودگی محیطی و فساد اجتماعی می شود. وی معتقد است آسیب های درونی این امر از آسیب اجتماعی آن بسیار جد ی تر است.یکی از مهم ترین را هکارهای حل این معضل، گسترش فرهنگ همسان سازی همسری است. هم اکنون درکشور فاصله سنی زوجین در کشور حدود 5 سال است. براساس آمارها بر اساس فاصله سنی 5 سال میان زوجین 100 پسر مجرد در مقابل 82 دختر مجرد داریم.اگر این فاصله سنی به 2 و یا 1 سال کاهش پیداکند تعادل جمعیت دختران و پسران به حد مطلوب می رسد. در نتیجه نرخ تجرد قطعی نیز به طرز چشمگیری کاهش پیدا می کند.
اگر این فرهنگ سازی در کشور رواج پیدا نکند، پسران دهه 70 در ازدواج و انتخاب همسر به مشکل برخواهند خورد. از دیگر را ه حل ها، تسهیل ازدواج و آسا ن گیری خانواد ه ها در این امر است. هنگامی که به دلایل سخت گیرانه ازدواج افراد به تعویق می افتد احتمال ازدواج آنان نیز کمتر می شود. در نتیجه خانواد ه ها باید معیارهای سخت گیرانه خود را تعدیل کنند تا احتمال ازدواج فرزندان آنان نیز بالا رود. در نتیجه با توجه به این که میزان تجرد قطعی در کشور درحال افزایش است و تبعات آن ابتدا برای فرد و سپس جامعه جبرا ن ناپذیر است باید برای حل و پیشگیری آن اقدا م های مناسبی از سوی نهادهای حاکمیتی صورت پذیرد. در صورت بی توجهی، این مسئله همچنان به سیر صعودی خود ادامه می دهد و به معضل و بحران در کشور تبدیل خواهد شد. به خصوص که تجرد قطعی با جمعیت که از مهم ترین مسائل کشور است، ارتباط پیدا می کند.
در حال حاضر که تجرد قطعی اولویت بالاتری در میان جوانان دارد، برخی به بهانه کودک انگاری در پی افزایش سن ازدواج هستند. با قانو نگذاری در زمینه افزایش سن ازدواج نه تنها نیازهای اساسی افراد جامعه نادیده انگاشته می شود بلکه می تواند بر روی تجرد قطعی تاثیر مستقیمی بگذارد. با این نوع سیاستگذاری از سوی دستگاه های حاکمیتی فضا برای ازدواج به هنگام جوانان تنگ تر می شود و احتمال تجرد قطعی را افزایش می دهد.
7141/6026/
نظر شما