وب سایت جدید ایرنا که از هفته گذشته به صورت آزمایشی در دسترس قرار گرفته بود، امروز (شنبه) با حضور سیدعباس صالحی در خبرگزاری جمهوری اسلامی به صورت رسمی افتتاح شد.
مطابق برنامه راهبردی، ایرنا باید؛ رسانهای هوشمند باشد. مقدمه هوشمندی یکپارچهسازی است که با این تغییر به سوی یکپارچهسازی گام برداشته شد. همچنین باید رسانهای جذاب و بههنگام و متناسب با نیازهای جامعه؛ رسانهای در دسترس از طریق توزیع مناسب محتوا و سازمانی حرفهای از طریق استانداردسازی محتوای حرفهای باشد. زیرساخت اصلی همه این اهداف چهارگانه بهروزرسانی سامانه محتوایی ایرنا و تبدیل آن به سامانهای پویا و منعطف و منطبق با فناوریهای روز بود. همه گامهای بعدی سوار بر بستری است که اکنون گام اول آن رونمایی میشود. مثلاً استانداردسازی محتوا بدون یکپارچهسازی اولیه و اعمال ردهبندی محتوایی به صورت جدی و یکپارچه امکانپذیر نبود یا توزیع محتوای ایرنا بدون اتصال خروجی آن به شبکههای اجتماعی به صورت یکپارچه امکانپذیر نیست. در سامانه جدید تلاش شده است براساس برنامه راهبردی ایرنا عمل شود و خواستههای بنیادین این برنامه در چارچوب نرمافزاری جدید دیده شود. سامانه جدید نرمافزاری وبسایت خبرگزاری جمهوری اسلامی به نام «صبا» که با همکاری شرکت دانشبنیان نستوه آمادهسازی و پیاده شده است، علاوه بر ابعاد فنی، در حوزه خبر نیز توانمندیهای بیشتری در اختیار خبرنگاران ایرنا قرار میدهد.
تغییر سایت ایرنا
۱. تغییر سایت ایرنا در وهله اول یک پروژه زیرساختی گسترده و موفق بوده است. چند بستر مختلف، عمدتاً قدیمی، فاقد انعطاف و همراهی لازم با تحولات فناورانه و حرفهای، وجود داشت و عملاً دادههای ایرنا روی بسترهای مختلفی ذخیره شده بود. در این تغییر همه سامانهها جمعآوری شدند و دادههای آنها در یک فرآیند تبدیل (کانورت دادهها) به صورت یکپارچه و منسجم ذیل سامانه جدید خریداری شده گرد آمد.
۲. همه سایتها و زیرسایتهای ایرنا حول یک پورتال یکپارچه شدند و همه کاربران ایرنا در پنل و دیتابیسی (مرکز داده) واحد عمل و محصولات خود را عرضه میکنند. بر همین اساس مدیریت محتوای کل ایرنا (بیش از هزارخبر در روز) در سامانهای واحد و پنلی واحد صورت میگیرد؛ در صورتی که پیش از این از بیش از ۴۰ پنل مختلف صورت میگرفت و سرعت عمل ایرنا را کم میکرد.
۳. سامانه قبلی به دلیل قدیمی بودن بسیاری امکانات ابتدایی یک پورتال خبری را نداشت. از درج عکس و فیلم داخل متن خبر تا امکان ساخت صفحات پروندهای و بولتنهای دیجیتال تا دهها امکان فناورانه دیگر که این روزها به صورت عادی در همه رسانههای کوچک و بزرگ استفاده میشود.
۴. افتتاح وبسایت جدید خبرگزاری اولین حلقه از مجموعهای از تحولات فناورانه ایرناست که هدف همه آنها «دسترسپذیر کردن» توانمندیهای ذاتی ایرناست. قبلاً درباره این سلسله تحولات صحبت شده است. امروز به طور خاص سایت جدید خبرگزاری به همراه زیرسایت اخبار ویژه با نام پیک ایرنا رونمایی میشوند.
سایت ایرنا شامل صفحات هفت سرویس اخبار داخلی به اضافه سه سرویس اخبار خارجی و پنج سرویس دفتر پژوهشهای خبری و صفحات اختصاصی محتوای چندرسانهای و اداره تولید عکس است. علاوه بر اینها صفحات ۳۱ استان و ۲۴ دفتر داخل کشور و ۱۷ دفتر فعال خارج کشور نیز به صورت مستقل در این سایت وجود دارد و قابل مدیریت هستند. سایت جدید ایرناپلاس و سایت جدید ارائه خدمات ویژه خبری به نام پیک ایرنا نیز امروز رونمایی میشود.
گامهای بعدی
مطابق برنامه راهبردی تشکیل درخت کلیدواژه استاندارد برای خبرگزاری، راهاندازی بانک عکس و گرافیک خبری، تولید محتوای هدفمند و سوژهمحور در قالب پروندههای خبری در کنار پوشش متداول اخبار، بهینهسازی فرآیندهای پوشش اخبار با توجه به قابلیتهای ویژه نرمافزار تحریریه فعلی، تبدیل و آزادسازی آرشیو بیستوسه چهار ساله ایرنا که اکنون به صورت آفلاین در اختیار است و به نوعی آرشیو ملی رویدادهای ایرنا در بیش از دو دهه گذشته به شمار میآید، از جمله اقدامات آتی در دستورکار است.
همچنین توانمندیهای نرمافزار جدید تحریریه به کمک سایتهای برون مرزی خواهد آمد تا روند رشد هشت سایت غیرفارسی ایرنا به خصوص ایرنای انگلیسی و عربی شدت یابد. همچنین رونمایی از سایت ایرنای چینی نیز با توجه به راهاندازی سایت جدید ایرنا در دستور کار است.
حلقههای بعدی زنجیره
مطابق برنامه راهبردی ایرنا به زودی شیوهنامه ایرنا نیز رونمایی میشود. همچنین جشنواره تولیدات ایرنا نیز در حال برگزاری است و به زودی داوری آثار آن آغاز خواهد شد. راهاندازی سایت عرضه آرشیو عکس، آرشیو تلکس ایرنا، مدرسه خبر ایرنا نیز
از دیگر برنامههای درنظر گرفته شده است. با توجه به همه این تحولات برنامه جدیدی برای آموزش ایرنا تدارک دیده شده که همزمان با این تحولات عملیاتی خواهد شد.
تحول ماهیت خبرگزاریها در اکوسیستم خبر در ایران، خبرگزاری جمهوری اسلامی را که همچنان مأموریتهای ذاتی خود را به عنوان خبرگزاری احساس میکند، بر آن داشت تا میان ارائه خدمات به رسانههای دیگر و بنگاههای خبری همچنین ارتباط گرفتن با عامه مردم و مخاطبان نهایی، مسیر تعادلی را بیابد.
بر همین اساس ایرنا در طراحی سایت جدید مشابه سایر خبرگزاریها عمل نکرد و یک لایه سردبیری اضافهتر برسر چینش محتوا را مدنظر قرار داد. ۳۱ رئیس مرکز در گوشه و کنار ایران و حدود ۳۰ سردبیر و سردبیر ارشد در سازمان مرکزی در چینش اخبار در صفحه اول و صفحات دوم (صفحات سرویسها و استانها) نقش دارند و اولویتدهی (Agenda Setting) محتوای تولیدی در ایرنا را با توجه به منطق سنتی خبرگزاریها برای مخاطب تعریف میکنند.
علاوه براین از امروز همزمان با رونمایی سایت، بر تولید محتوای سوژهمحور و پرونده محور با توجه به ضرورتهای اطلاعرسانی دولت محترم و نظام جمهوری اسلامی تأکید میشود و خروجی ایرنا از شکل واکنشی به آرایش کنشمند دقیقتری درخواهد آمد.
ایرنا خبرگزاری رسمی کشور است که از سال ۱۳۱۳ خورشیدی در زمینه اطلاع رسانی فعالیت میکند. این سازمان که اکنون ۸۵ سال از عمر آن میگذرد، تا سال ۱۳۶۰ «خبرگزاری پارس» نام داشت اما پس از آن، با مصوبه مجلس شورای اسلامی به «خبرگزاری جمهوری اسلامی» تغییر نام داد. این خبرگزاری بر اساس حروف اختصاری نام خود به زبان انگلیسی، با عنوان «ایرنا» هم شهرت دارد. ایرنا درون کشور هم اکنون در ۳۱ مرکز استان و ۲۴ شهرستان نمایندگی مصوب سازمان امور اداری و استخدامی دارد و در ۴۲۸ شهرستان دیگر با استفاده از خبرنگار آزاد، فعالیت خبری خود را انجام میدهد.
این خبرگزاری در ۲۲ کشور در نقاط مختلف جهان هم نمایندگی دارد. فرآوردههای خبری ایرنا علاوه بر سایت، در شبکههای مختلف اجتماعی همچون تلگرام، توئیتر و اینستاگرام و به ۹ زبان شامل فارسی، انگلیسی، عربی، اسپانیایی، فرانسوی، آلمانی، ترکی استانبولی، اردو و روسی منتشر میشود.
فراهنگ **۹۱۵۷
نظر شما