۱۸ خرداد ۱۳۹۸، ۹:۵۴
کد خبر: 83337724
T T
۰ نفر
آموزش های مهارتی؛ حلقه گمشده اشتغال

یاسوج- ایرنا- امروزه داشتن شغل دغدغه اصلی هر جوان جویای کار است و تحصیل در مراکز دانشگاهی اگرچه مهم است اما نمی تواند آینده شغلی افراد را تضمین کند و در برخی مواقع، حاصلی جز بیکاران شیک با سطح توقعات بالا به همراه نداشته است.

اشتغال پایدار به عنوان بخش جدایی ناپذیر زندگی، همواره مورد توجه بوده و به عنوان یک نیاز ضروری از اهمیت بالایی برخوردار است اما این امر مهم زمانی با پایداری همراه خواهد بود که با مهارت آمیخته شود.


در چند دهه اخیر بیشتر متقاضیان اشتغال، چشم انتظار استخدام در ادارات، نهادها و شرکت‌ها هستند و بر این باورند که تنها مفهوم شغل، استخدام در ادارات دولتی است غافل از آنکه با مهارت اندوزی و ایجاد اشتغال پایدار می‌توانند علاوه بر زمینه سازی برای اشتغال خود، کارآفرینی را نیز به ارمغان بیاورند.


این تفکر غلط زاییده برخی عوامل از جمله ایجاد انتظار کاذب در بازار کار، گرایش بیشتر جوانان به تحصیلات دانشگاهی و افزایش سطح توقعات آنها و جدایی میان مهارت اندوزی در کنار تحصیل بوده است.


بدون شک ایجاد اشتغال آن هم از نوع پایدار نیازمند دانش و مهارت کافی است و صرف دانستن دانش بدون مهارت نمی‌تواند راه به جایی برد.


امروزه یکی از علل عدم موفقیت در ورود جوانان به بازار کار نداشتن روحیه، پشتکار و مهارت است که موجب کاهش نرخ رشد اقتصادی در حرکت رو به جلو شده است.


به اعتقاد بسیاری از کارشناسان تلاش مراکز رسمی و آموزشی باید تربیت تکنسین باشد تا در کنار دانش و آموزش‌های علمی بتوان از استعداد و توانمندی افراد در حوزه‌های مختلف استفاده کرد و از رفتن به سمت جامعه پشت میز نشین جلوگیری کرد.


یکی از ارکان توسعه هر کشوری تربیت نیروی متخصص و ماهر است و ترویج آموزش‌های مهارتی نقش مهمی در رشد اقتصادی خواهد داشت.


براساس آخرین سرشماری سال ۹۵ کهگیلویه و بویراحمد حدود ۱۶ هزار و ۶۸۱ نفر دانش آموخته بیکار دارد، وجود این حجم بالا از آمار بیکاران خود گواه این مطلب است که برای اشتغال پایدار به دنبال راه چاره بود، راه حلی که بتواند در کمترین زمان حداکثر خروجی را به ارمغان بیاورد.


خبرگزاری جمهوری اسلامی کهگیلویه و بویراحمد با برگزاری میزگردی در زمینه مهارت آموزی و نقش آن در اشتغال با حضور صاحب نظران و کارشناسان به بررسی چالش‌ها و راه‌های دستیابی به شغل پایدار پرداخته است.


**شرط لازم برای شغل پایدار مهارت آموزی است


مدیرکل آموزش فنی حرفه‌ای کهگیلویه و بویراحمد در این نشست گفت: باید پذیرفت دوران پشت میز نشینی تمام شده و برای شغل پایدار مهارت آموزی لازم است.


فرج الله راد اظهار داشت: رسالت مهم سازمان فنی حرفه‌ای به جامعه هدف خود، ارائه آموزش به افراد جویای کار و ارتقای دارندگان مشاغل در راستای پایداری آنها است.


وی افزود: ارزشیابی و سنجش مهارت، تهیه و تدوین استانداردهای آموزشی از دیگر رسالت‌های سازمان فنی حرفه‌ای است.


راد با بیان اینکه با توجه به متحول شدن فضای کسب و کار، تاکنون بیش از ۶ هزار استاندارد آموزشی تهیه و تدوین شده است، ابراز داشت: طبق مصوبه ۴۸۳ شورای عالی انقلاب فرهنگی، تنها متولی آموزش‌های مهارتی و غیر رسمی در کشور، سازمان فنی و حرفه‌ای است.


مدیرکل آموزش فنی حرفه‌ای کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: بخاطر اعتبار بخشی به گواهینامه‌های صادر شده، بخش آموزش به طور کامل از آزمون و سنجش در سازمان فنی حرفه‌ای جدا شده است.


راد عنوان کرد: اعتبار گواهینامه‌های فنی حرفه‌ای بین المللی است به گونه‌ای که دارندگان مدارک آکادمی دانشگاهی در برخی موارد برای رفتن به خارج نیازمند آن هستند.


وی با اشاره به ارائه خدمت به جامعه هدف به ۲ شکل دولتی و خصوصی، ابراز داشت: سازمان فنی حرفه‌ای کهگیلویه و بویراحمد در بخش دولتی ۱۱ مرکز آموزشی در سطح استان دارد.


راد گفت: در بخش خصوصی به منظور رعایت اصل ۴۴، کاهش تصدی گری های دولت و واگذاری امور مردم به خودشان بیش از ۹۴ آموزشگاه در سطح کهگیلویه و بویراحمد مجوز فعالیت دارند.


وی همچنین با اشاره به انجام نظارت راهبردی از آموزشگاه‌های خصوصی افزود: این مراکز زیر نظر فنی حرفه‌ای کهگیلویه و بویراحمد کار می‌کنند و اجازه صدور مدرک را ندارند.


** بیکاران شیک با توقعات بالا


راد با اشاره به مهم بودن نقش دانشگاه در کسب مهارت، گفت: بعضی مواقع خروجی دانشگاه‌ها حاصلی جز بیکاران شیک با سطح توقعات بالا به همراه نداشته است.


وی با اشاره به اینکه افراد ماهر و متخصص بیکار نخواهند ماند، افزود: مهمترین مشکل اشتغال در حال حاضر این است که همه به دنبال شغل دولتی هستند.


راد بیان کرد: این انتظار که دانشگاه منجر به اشتغال پایدار برای افراد شود یک تفکر غلط است.


**نبود فرهنگ کار چالش فراروی آموزش‌های مهارتی است


مدیرکل آموزش فنی حرفه‌ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: مهمترین چالش فراروی آموزش‌های مهارتی فنی و حرفه‌ای در این استان نبود فرهنگ کار و کار آفرینی است.


راد با بیان اینکه شرط لازم برای یک زندگی پویا آموزش است، اظهار داشت: پیشرفت و توسعه بدون کمک آموزش امکان پذیر نخواهد بود.


وی تصریح کرد: مبنای طول دوره‌های آموزشی فنی حرفه‌ای بر اساس استاندارد آموزشی تدوین شده از ۵۰ ساعت تا یکهزار و ۹۰ ساعت متغیر است.


مدیرکل آموزش فنی حرفه‌ای کهگیلویه و بویراحمد افزود: برای اینکه دوره‌های فنی حرفه‌ای مورد استقبال مردم و جامعه هدف قرار گیرد استانداردهای آموزشی براساس شایستگی‌ها به بخش‌های کوچک‌تر تقسیم شده‌اند.


مدیرکل آموزش فنی حرفه‌ای کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: استانداردهای تعریف شده طبق سازمان جهانی کار است و معاونت پژوهشی سازمان فنی حرفه‌ای، بروز رسانی آموزش‌ها را انجام می‌دهد.


راد با اشاره به موظف بودن مربیان فنی حرفه‌ای به ارتقای سطح مهارتی خود، تصریح کرد: برای رشته‌های اشباع شده نیز مربیان متناسب با آن باید رشته‌های جدید را آموزش دهند.


وی عنوان کرد: سازمان فنی حرفه‌ای در قالب مراکز ثابت، تیم‌های سیار، پادگان‌ها، مراکز ترک اعتیاد، زندان‌ها و در صنایع و صنوف به جامعه هدف خود خدمت ارائه می‌دهد.


راد ابراز داشت: در قالب آموزش‌های سیار بخشی از تجهیزات آموزشی که امکان حمل و جابجایی آنها وجود دارد در حاشیه شهرها مستقر شده و به مردم آموزش‌های مهارتی ارائه می‌دهند.


** احصا و نیازسنجی آموزش‌های مهارتی به عهده شرکای اجتماعی است


مدیرکل آموزش فنی حرفه‌ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: شریک‌های اجتماعی سازمان فنی حرفه‌ای، کمیته امداد، بهزیستی، شرکت برق و گاز و آموزش و پرورش، دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی، سازمان زندان‌ها و ستاد مبارزه با مواد مخدر هستند که احصا و نیازسنجی حرفه‌های آموزشی در کهگیلویه و بویراحمد را تعیین می‌کنند.


راد با اشاره به نیازمندی دستگاه‌های اجرایی به آموزش‌های مهارتی، افزود: طبق بخشنامه دیوان محاسبات کشور هیچ دستگاهی حق ندارد بخش آموزش‌های مهارتی خود را به شرکت‌های حقیقی و حقوقی که مجوز از فنی حرفه‌ای ندارند، واگذار کند.


**ارائه آموزش به کارکنان دستگاه‌های اجرایی


رئیس مرکز فنی حرفه‌ای یاسوج با بیان اینکه آموزش‌های فنی حرفه‌ای در ۲ سال اخیر تقاضا محور و متناسب با بازار کار است، گفت: در همین راستا با شرکت‌های مختلف، صنایع، دانشگاه‌ها، آموزش و پرورش و بخش‌هایی که نیاز به آموزش دارند تفاهم نامه منعقد شده است.


سید علی موسوی اظهار داشت: به منظور پیشگیری از وقوع حوادث احتمالی و همچنین لزوم آموزش کاربران سی ان جی، تفاهم نامه همکاری بین سازمان فنی حرفه‌ای و شرکت ملی نفت در این زمینه امضا شده است.


وی افزود: در حال حاضر در بخش قراردادهای آموزشی و نیازهای بازار کار، آموزش کاربران سی ان جی در یاسوج مرکز استان برگزار می‌شود.


موسوی بیان کرد: کهگیلویه و بویراحمد جز استان‌های پیشتاز در زمینه ارائه آموزش‌های کاربران سی ان جی در سطح کشور بوده و تاکنون ۶ دوره مهارتی در این زمینه برگزار شده است.


وی تصریح کرد: در حال حاضر طبق بخش نامه شرکت ملی نفت، پیمانکاران نمی‌توانند کاربران سی ان جی بدون گواهینامه آموزشی از فنی حرفه‌ای را استخدام کنند.


رئیس مرکز فنی حرفه‌ای یاسوج عنوان کرد: برای افرادی که بدون مهارت فنی لازم کارهای مربوط به نصب شبکه برق را انجام می‌دهند دوره آموزشی کاربران فن ورز شبکه برگزار می‌شود.


موسوی ابراز داشت: براساس تفاهم نامه با شرکت گاز، دوره‌های آموزشی برای کنتور خوان‌ها و کاربران مربوط به این شرکت نیز در مرکز فنی حرفه‌ای یاسوج برگزار خواهد شد.


وی گفت: با توجه به تفاهم نامه‌های منعقد شده بین سازمان فنی حرفه‌ای و اداره کل زندان‌ها بخشی از آموزش‌ها برای زندانیان ارائه می‌شود.


موسوی افزود: سال گذشته در طرح ابتکاری اشتغال باز ۷۰ نفر زندانی در مرکز فنی حرفه‌ای یاسوج دوره‌های آموزش مهارتی کسب کردند و امسال نیز این روند ادامه خواهد داشت.


وی با اشاره به اینکه در استانداردهای فنی و حرفه‌ای میزان ساعت آموزشی برای دوره‌های تئوری و عملی به طور دقیق مشخص شده است، اظهار داشت: به دلیل اهمیت سلامت مردم، دوره آموزشی کاربر گیاهان دارویی ویژه عطاری‌ها نیز برگزار می‌شود.


** تشکیل کاپ‌ها و کمپ‌های کارآفرینی


مدیر کارآفرینی و اشتغال اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد گفت: اشتغال بدون آموزش معنا ندارد و ضعف فرهنگ کار و کار آفرینی چالش اصلی کشور و استان در این زمینه است.


آیت ارمغانی افزود: با همکاری مرکز آموزش فنی حرفه‌ای و طبق تفاهم نامه منعقد شده با این سازمان کاپ‌ها و کمپ‌های کارآفرینی در استان تشکیل می‌شود.


وی اظهار داشت: براساس این تفاهم نامه دانش آموزان مستعد و خلاق در سطح کهگیلویه و بویراحمد در قالب تیم‌ها و اردوهای ۶ تا ۲۰ نفره به صورت شبانه روزی شناسایی می‌شوند.


مدیر کارآفرینی و اشتغال اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: در این طرح دانش آموزان خلاق در یک دوره حداکثر سه ماهه برای تبادل ایده و نظر بهم وصل می‌شوند.


ارمغانی تصریح کرد: طی یک فرآیند ۲ ساله افراد خلاق شناسایی و به شبکه‌های اصلی بازار کار و کار آفرینی متصل خواهند شد.


وی عنوان کرد: کانون کارآفرینان که در بخش مشاوره، تکمیل کننده آموزش‌های فنی حرفه‌ای هستند و هم اکنون چهار مرکز فعال کارآفرینی در استان وجود دارد.


**مشوق‌های دولتی برای استخدام شغل اولی‌ها


مدیر کارآفرینی و اشتغال اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد گفت: کار فرمایانی که فارغ التحصیلان شغل اولی را استخدام کنند به مدت یک سال، دولت ۴۰ درصد حداقل حقوق مصوبه شورای کار را به آنها پرداخت می‌کند.


ارمغانی اظهار داشت: این طرح در راستای رونق تولید و کاهش هزینه‌ها کمک خوبی برای کارفرمایان است.


وی با بیان اینکه در سال ۹۸ تنوع برنامه‌ها بیشتر شده است، افزود: طی سفر سال گذشته مدیر کل سیاست گذاری اشتغال به استان و با توجه به آمار بالای دانش آموختگان بیکار، این طرح ابتکاری از طرف اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد پیشنهاد شد.


ارمغانی با اشاره به اینکه یکی از راه‌های رونق تولید کاهش هزینه‌ها است، بیان کرد: طرح اشتغال فارغ التحصیلان شغل اولی در سطح کشور مورد تأیید قرار گرفت و هم اکنون در هشت استان کشور در حال اجرایی شدن است.


مدیر کارآفرینی و اشتغال اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: مبلغ ۱۲۸ میلیارد ریال اعتبار اختصاصی این طرح و با پیش بینی اشتغال حدود چهار هزار و ۸۰۰ نفر است.


ارمغانی عنوان کرد: کهگیلویه و بویراحمد در طرح اشتغال فارغ التحصیلان شغل اولی به طور عمده به عنوان پایلوت اصلی در سال ۹۸ انتخاب شده است.


وی ابراز داشت: مزیت اصلی این طرح بیمه شدن فارغ التحصیلان شغل اولی از ابتدای شروع به کار است.


ارمغانی گفت: هدف طرح کارورزی ارتقای تجربه مهارتی برای فارغ التحصیلان دانشگاهی بود که مورد استقبال واحدهای پذیرنده قرار نگرفت.


وی افزود: از مجموع یک هزار و ۵۰۰ نفر سهمیه کهگیلویه و بویراحمد برای کارورزی در سال گذشته ۴۹۵ مورد عملیاتی شد.


ارمغانی با اشاره به اینکه در طرح کارورزی واحد پذیرنده به مدت ۲ سال معاف از مالیات هستند، گفت: یکی از مشکلات این طرح بیمه نبودن کارجویان بود که برای فارغ التحصیلان شغل اولی حل شده است.


وی افزود: در طرح کارورزی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مبلغی را به عنوان کمک هزینه کارورزی برای یک دوره ۶ تا ۹ ماهه در نظر گرفته بود.


ارمغانی بیان کرد: هدف اصلی طرح کارورزی انتقال ۲ سویه تجربه و دانش بین واحد تولیدی پذیرنده و دانش آموخته است.


۹۹۲۸/‏۶۱۱۰

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha