یزد نخستین شهر خشتی و دومین شهر تاریخی جهان است و سختکوشی ساکنان این خطه که برخی صاحب نظران آن را ناشی از قرار گرفتن در منطقه بیابانی و گرم و خشک میدانند از گذشته با اقدامهایی از جمله حفر قناتها وساخت بادگیرهای بلند مشهود است.
هنر که در یزد قدمتی به تاریخ هزاران ساله این دیار دارد در مواردی به خدمت فرهنگ دینی در آمده و یکی از شاخص ترین نمودهای آن شعر، ریتم، اجرای نوحه و سینه زنی عزاداران اباعبدالله الحسین (ع) در ماه محرم است؛ عزاداری خالصانه ای در قالب هیأتهای مذهبی که لقب دارالعباده و حسینه ایران را نیز بیش از پیش برازنده این خطه تاریخی کرده است.
حضرت آیت الله خامنه ای سال ۱۳۹۳ در پی پخش عزاداریهای پرشور مردم دارالعباده از شبکههای سراسری سیما، این حرکت شورآفرین و شایسته را مورد تفقد و عنایت قرار دادند. دفتر رهبر معظم انقلاب اسلامی اعلام کرد که معظم له پس از مشاهده عزاداری هیأت باغ گندم یزد فرمودند: برنامه شما را دیدم؛ خیلی خوب بود، هم از لحاظ سینه زنی، هم از لحاظ مداحی، هم از لحاظ دعاهایی که کردید، ان شاء الله موفق باشید.
استفاده از شیوه هنرمندانه و تأثیرگذار توسط عزاداران و نوحه خوانهای یزدی در دوران مبارزه با رژیم ستم شاهی (پهلوی) نیز به کار گرفته شد، به طوری که در کتاب «محرم وانقلاب اسلامی» که توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شد درباره مبارزات مردم یزد علیه رژیم پهلوی در محرم سال ۱۳۵۷ آمده است: در روز اول محرم نزدیک ساعت ۹:۳۰ جمعیتی از مردم شهر یزد به نزدیکی مسجد حظیره شهر رفته و با برافراشتن پرچم مزین به عکس امام خمینی و خواندن نوحه به سمت آن مسجد حرکت کردند. آنگاه به گروهی از مردم که در خیابانها مستقر بودند پیوسته و به داخل مسجد رفتند و به جمعیت حاضر در آن پیوسته و شروع به عزاداری کردند.
شاعران عاشورایی یزد در بحبوحه انقلاب، شعرهای خود را با مطالعه اعلامیهها و بیانات رهبر کبیر انقلاب و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران برای مداحان هیأتهای مذهبی و نوحه خوانیها میسرودند، چرا که استفاده از زبان شعر و هنر برای اعلام نارضایتی و اعتراض به وضع موجود، شیوهای تأثیرگذار بود و یزدیها با استفاده مطلوب از این ابزار، همگام با مردم سایر مناطق ایران به رهبری امام خمینی (ره) در مبارزه حضور فعال داشتند؛ حال آنکه معمار انقلاب خود نیز عارف و شاعری توانمند بود.
۱۴ خرداد سالروز رحلت امام خمینی (ره) معمار و بنیانگذار انقلاب است؛ شخصیت وارسته ای که مردم ایران باگذشت ۳۰ سال از ارتحالش همچنان به او عشق میورزند و ادامه دهنده راهش هستند.
امام خمینی (ره) ۳۰ شهریور ۱۲۸۱ در شهرستان خمین در خانهای تاریخی و قدیمی در مرکز شهر خمین دیده به جهان گشود و شامگاه ۱۳ خرداد ۱۳۶۸ به دلیل ایست قلبی دعوت حق را لبیک گفت.
وی بنیانگذار نظام جمهوری اسلامی ایران است که ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ به پیروزی رسید.
۷۵۳۲/ ۶۱۹۷
نظر شما