مواضع آمریکای ترامپ در قبال ایران و توافق چندجانبه و بین المللی برجام، نشانه هایی از روند فشار و مذاکره را نشان می دهد؛روندی که با خروج ترامپ در 18 اردیبهشت 97 با امضای دستور خروج آمریکا از این توافق آغاز شد و سپس تحریم های یکجانبه را علیه ملت ایران بازگرداند؛ تحریم هایی که با واکنش های گسترده کشورهای عضو این توافق روبه رو شد.
پس از ماه ها لفاظی آمریکا علیه ایران و بعد از آنکه "دونالد ترامپ"رییس جمهوری آمریکا هفته گذشته در کنفرانس خبری مشترک دیدار با "شینزو آبه" نخست وزیر ژاپن صحبت از گفت وگو با ایران کرده بود، "مایک پمپئو" وزیرامورخارجه آمریکا نیز از آمادگی واشنگتن برای مذاکره با ایران بدون پیش شرط خبر داد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس روز گذشته(یکشنبه) اعلام کرد که "مایک پمپئو" وزیر خارجه آمریکا پس از دیدار با "ایگنازیو کاسیس" همتای سوئیسی خود برای مذاکره درباره ایران ادعا کرد که واشنگتن آماده مذاکره با ایران بدون پیش شرط است.
وزیر خارجه آمریکا این سخنان را در نشست خبری مشترک با همتای سوئیسی خود و پس از حضور در کنفرانس سالانه و محرمانه گروه "بیلدربرگ" بیان کرد و افزود: آمریکا آماده مذاکره با ایران بدون پیش شرط بوده، اما لازم است که ببیند ایران مانند کشوری عادی رفتار میکند.
خبرگزاری رویترز نیز در این باره نوشت: پمپئو با خودداری از اظهارنظر درباره آخرین گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی که روز جمعه انتشار یافت و برای پانزدهمین بار پایبندی تهران را به توافق هستهای تائید کرد، گفت: واشنگتن با دقت یافتههای این نهاد را پیگیری میکند و ما همچنین دانستههای مستقل خود را از رخدادهای آنجا (فعالیتهای هستهای ایران) داریم.
وی با اشاره به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) که دولت ترامپ از آن خارج شده است، گفت: جهان باید آگاه باشد که ما با دقت بر پایبندی ایران به الزامات و شرایطی که در برجام تعیین شده است، نه تنها در باره مساله آب سنگین، بلکه مقدار اورانیوم دارای غنای بالا که آنها (ایران) ذخیره سازی میکنند، نظارت میکنیم. ما به دقت بر بکارگیری سانتریفیوژها توسط آنها (ایران) نظارت میکنیم و اینکه آیا آنها واقعاً به چرخش درآوردن این ستانتریفیوژها را آغاز و آنها را بارگیری کرده اند.
مایک پمپئو در حالی صحبت از مذاکره بدون پیش شرط با ایران کرد که پیش از این شروطی دوازده گانه را برای مذاکره با ایران تعیین کرده بود.
میتوان این رفتار ایالات متحده را نوعی تاکتیک برای کشاندن ایران به پای میز مذاکره دانست.اما اساسا آمریکایی ها به دنبال ایجاد بنیان هایی برای پرونده سازی در حوزه های مختلف هستند. روند موضوع هسته ای ایران نشان می دهد باوجود اینکه آژانس بین المللی انرژی اتمی 15 بار برنامه هسته ای ایرا ن را تحت برجام مورد تایید قرار داده است اما آمریکای ترامپ صحبت از ایجاد یک ساز وکار مستقل نظارت بر توافق هسته ای ایران می کند.
از سوی دیگر، بسیاری از ناظران سیاسی با توجه به این تحولات پرسش های بی شماری دارند، از جمله اینکه آیا دولت ترامپ تمایل به یک مذاکره واقعی دارد یا تنها به دنبال اجرای یک مذاکره بدون نتیجه است؟
"حسن روحانی" رئیسجمهوری اسلامی ایران در این مورد تاکید می کند که «در طول این مدت نشان دادیم در برابر قدرتهای زورگو و زیادهخواه، تسلیم نمیشویم، ما اهل منطق و مذاکرهایم؛ اگر با احترام کامل و در چارچوب مقررات بینالمللی کنار میز مذاکره بنشینند، نه اینکه فرمان مذاکره صادر کنند».
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه نیز روز گذشته در گفت و گو با بخش "این هفته" شبکه خبریای بی سی نیوز آمریکا گفت: صحبت کردن با تداوم فشار بر ایران ممکن است در بنگاه های معاملاتی جواب دهد اما برای توافق با ایران کار نمی کند.
تحلیلگران بر این باورند که با وجود شروط دوازده گانه واشنگتن علیه ایران، خروج از توافق برجام، اعمال تحریم های گسترده وتمرکز بر استقرار و افزایش نیروی نظامی در منطقه خلیج فارس، صحبت از مذاکره به یک شوی انتخاباتی می ماند که ترامپ به دنبال اجرای آن در آستانه انتخابات ریاست جمهوری 2020 میلادی است. همانطور که پیش از این با افزایش تنش ها در شبه جزیره کره، ترامپ تنها با نمایش مذاکره با رهبری کره شمالی تلاش کرد تا از تنش ها بکاهد.
"وندی شرمن" معاون وزیر امور خارجه سابق آمریکا روز یکشنبه به ادعای آمریکا مبنی بر آمادگی برای مذاکره با ایران بدون هیچ پیش شرطی، واکنش نشان داد.
شرمن در صفحه توییتر خود نوشت: عکس گرفتن با (رهبر) کره شمالی، برای دونالد ترامپ نتیجه خوبی در بر نداشت. حالا وی در پی امتحان شانس خود با ایران است.
ترامپ، مرد عکس های یادگاری و لبخند زدن در برابر دوربین رسانه هاست. وی از زمان تکیه زدن بر کرسی ریاست جمهوری آمریکا در عرصه سیاست خارجی تنها دو کار انجام داده؛ از معاهده ها و پیمان های بین المللی خارج شده و با مقام هایی چون «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی عکس یادگاری انداخته است.
به نظر می رسد که در فضای کنونی صحبت از مذاکره و میانجیگری داستان دنباله داری از اقدامات عملی است که باید به آزمون گذاشته شود؛آمریکای ترامپ بازگشت به تعهدات برجامی را باید بپذیرد، تهدیدات لفظی را کاهش دهد و ترتیبات یک مذاکره برابر را عملیاتی کند.
مذاکره در وضعیت دیپلماسی اجبار مسیر دشواری را طی خواهد کرد ودر فرجام به نتیجه و اقدام عملی منجر نخواهد شد.
اروپام**2040
نظر شما