۱۶ خرداد ۱۳۹۸، ۱۱:۰۱
کد خبر: 83342218
T T
۱ نفر

پروندهٔ خبری

جاری بودن آب زاینده رود برای ادامه کشت محصولات  ضروری است

اصفهان - ایرنا - دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزی استان اصفهان گفت: اختصاص ۳۵۰ میلیون متر مکعب آب از حقابه های مربوط رودخانه زاینده رود برای کشت بهاره و ادامه جریان آب آن در فصل تابستان ضروری است.

اسفندیار امینی روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: بر همین اساس می‌خواهیم زاینده رود پس از خرداد ماه جریان داشته باشد و از لحاظ آماری، آورد این حوضه آبریز از ابتدای سال آبی جاری (مهر ٩٧) تاکنون افزون بر یک هزار و ۸۰۰ میلیون متر مکعب بوده که ۵۰۰ میلیون متر مکعب بیش از پیش بینی‌های قبلی است.


وی با اشاره به بارش‌های مطلوب در سرشاخه‌های زاینده رود خاطرنشان کرد: سال آبی جاری تاکنون افزون بر دو هزار و ۲۰۰ میلی متر در منطقه وجود داشت و با این وجود کشت فصل تابستان که همه آن را به عنوان کشت بهاره می‌شناسیم در منطقه میسر است، پس می‌توان آب را طی تابستان در بستر زاینده رود جاری کرد.


دبیر نظام صنفی کشاورزی اصفهان با بیان اینکه طرح‌های آبیاری نوین در منطقه اصفهان اجرا می‌شود، تصریح کرد: روش‌های نوین آبیاری در مصرف آب کمک شایانی می‌کند و در این ارتباط این طرح‌ها می‌تواند در سایر نقاط استان اجرا شود.
وی با تاکید بر اینکه کشاورزان خواهان اختصاص حقابه خود از زاینده رود هستند، بیان کرد: اینگونه مدیریت صحیح نیست که آب آشامیدنی به صنعت و دیگر استان‌ها اختصاص یابد و چنانچه آبی باقی ماند آن را برای کشاورزان اختصاص دهیم.


امینی گفت: شیوه‌های نوین کشاورزی در شرق اصفهان اجرا می‌شود و در ۳۰ سال گذشته با وجود اینکه اثری از چاه‌ها، قنوات چشمه‌ها و رودخانه دائم وجود داشت اما الان این‌طور نیست باز هم میزان تولید کنونی محصولات منطقه شرق با گذشته پرآب یکسان است.


وی با بیان اینکه پیشتر در منطقه شرق اصفهان ۸۰ هزار تن ذرت علوفه‌ای، ٢ میلیون تن چغندرقند، ۲۴۰ هزار تن گندم، ۹۰ هزار تن جو، سه میلیون تن انواع محصولات دیگر و یک هزار و ۵۰۰ تن شیر تولید می‌شد، گفت: این آمار هم اکنون بسیار کمتر شده است.


دبیر صنف کشاورزی استان اصفهان ادامه داد: یکی از شاخص‌های مهم شرق اصفهان وجود تالاب بین‌المللی گاوخونی است و همچنین در منطقه شرق نقش مهمی در تولید اکسیژن برای سایر مناطق دارد.


امینی تصریح کرد: در سال ۹۶ و قبل از آن مبلغی که به عنوان جبران خسارت کشاورزان پرداخت شد بسیار ناچیز تر از ضررها بوده اما حتی این مبالغ در سال ۹۷ و ۹۸ نیز اختصاص نیافت.


وی خاطرنشان کرد: در منطقه شرق اصفهان اشتغال مکمل نیاز است و نباید در مورد شغل‌های جایگزین صحبت کرد، استفاده از ظرفیت خود مردم و کشاورزان بهترین راهکار برای توسعه اشتغال در مناطق خواهد بود.
امینی اضافه کرد: لزوم توجه به حق مالکیت، ضروری و مهم است برای مثال نمی‌توان گفت تمام خودروها، تمام خانه‌ها و تمام دارایی‌های افراد بدون در نظر گرفتن حق صاحبان و مالکان باید به طور مساوی بین همه مردم تقسیم شود، بنابراین برای قضیه آب همین روال است و باید به اصل مالکیت احترام گذاشت.


به گفته وی در منطقه شرق اصفهان افزون بر یکصد اتحادیه و تعاونی وجود دارد که می‌توان برای توسعه از ظرفیت‌های آن استفاده کرد.


دریچه‌های سد زاینده‌رود که از ساعت یک بامداد روز دوشنبه هشتم بهمن سال قبل به منظور استفاده کشاورزان برای کشت پاییزه این دوره بازگشایی و آب در بستر این رودخانه در کلان شهر اصفهان جاری شده بود، بامداد یکشنبه ۲۸ بهمن کاهش یافت تا بخش وسیعی از این رود به ویژه در منطقه کلانشهر اصفهان تا نوروز ۹۸ با خشکی روبرو شود و قرار شد برای نوبت دوم آبیاری کشت کشاورزان در فروردین امسال دوباره زاینده‌رود بازگشایی شود.


پس از آن ‎رییس جمهوری ۱۳ اسفند امسال به وزارت نیرو دستور داد تا با در نظر گرفتن نیازهای زیست محیطی در ایام نوروز، آب را در زاینده‌رود رها کند و بعد از آن زمان تاکنون آب در بستر زاینده‌رود جاری بوده است و بر پایه اعلام آب منطقه‌ای تا روزهای پایانی خرداد امسال ادامه خواهد داشت.


حوضه زاینده‌رود از اصفهان و چهارمحال و بختیاری تشکیل‌شده که ۹۳ درصد از گستره و ۹۸ درصد از جمعیت زیر پوشش این حوضه در اصفهان و هفت درصد از گستره و ۲ درصد از جمعیت زیر پوشش آن در استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد.


زاینده رود به طول بیش از ۳۸۰ کیلومتر به عنوان بزرگترین رودخانه منطقه مرکزی ایران از کوه‌های زاگرس مرکزی سرچشمه می‌گیرد و در نهایت به تالاب بین المللی گاوخونی در شرق اصفهان می‌ریزد.
این رودخانه در دهه‌های اخیر به دلیل خشکسالی، تراکم جمعیت و افزایش برداشت و بارگذاری‌های غیر اصولی، به یک رودخانه فصلی تبدیل شد و در پایین دست در بیشتر ایام سال بویژه فصول گرم با خشکی مواجه می‌شود که این موضوع مشکلات بسیاری را برای بخش‌های آشامیدنی، صنعت، کشاورزی، گردشگری و محیط زیست استان اصفهان بوجود آورده است.


مردم بخش‌ها، مناطق و شهرهای شرقی اصفهان از جمله زیار، کرارج، ورزنه، اژیه، براآن و خوراسگان با جمعیتی بالغ بر ۴٣٠ هزار نفر بیشتر به فعالیت کشاورزی مشغولند.


استان اصفهان افزون بر ۵۴۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی دارد.


۶٠٢٠/‏۶۰۲۶/‏

پروندهٔ خبری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha