۱۸ خرداد ۱۳۹۸، ۱۵:۲۰
کد خبر: 83344235
T T
۰ نفر

بی اعتمادی ایران به سیاست های متناقض آمریکا

۱۸ خرداد ۱۳۹۸، ۱۵:۲۰
کد خبر: 83344235
بی اعتمادی ایران به سیاست های متناقض آمریکا

تهران-ایرنا- تغییر مواضع پی در پی و تناقضات آشکار در اظهارات مقام های آمریکایی، برخلاف انتظار آن ها نه تنها مورد استقبال ایران قرار نگرفته، بلکه بیش از هر زمان دیگری بر بی اعتمادی ها در داخل کشور دامن زده است.

دولتمردان آمریکا با اتخاذ سیاست‌های متناقض در قبال ایران؛ یعنی از یک سو تشدید تحریم‌ها و گسیل نیروهای نظامی به منطقه در راستای سیاست حداکثری و از سوی دیگر ابراز درخواست‌های حداقلی مبنی بر تمایل به مذاکره بدون پیش شرط، در پی فریب افکار عمومی جهانیان هستند. هم زمانی اظهارات ترامپ و پمپئو مبنی بر آمادگی برای نشستن پشت میز مذاکره و اعلام تحریم‌های وزارت خزانه داری آمریکا علیه ۳۹ نهاد مرتبط با صنایع پتروشیمی ایران را می‌توان مصداقی بارز از این بازی‌های اهالی کاخ سفید برشمرد. به نظر می‌رسد این ترفندها نه تنها از دید سیاستمداران ما بلکه از سوی رسانه‌های کشورمان نیز پنهان نمانده است. به طوری که امروز اغلب آنها (از طیف‌های مختلف سیاسی) بر غیرواقعی و غیرقابل اعتماد بودن آنها تاکید داشته‌اند.


به گزارش گروه نشریات خبری، رسانه‌های اصلاح طلب ضمن اینکه تغییر مواضع اخیر آمریکا را به "بازی موش و گربه‌" تعبیر کردند، نوشتند: ابتکار جدید مبنی بر ژست مذاکره برای خلع سلاح ایران و خارج کردن واشنگتن از سایه بازیگر مهاجم است (اعتماد) دولتمردان آمریکا به‌دنبال این هستند که اگر جنگ و خونریزی بین ایران وآمریکا به وجود آمد عنوان کنند که ما پیش از جنگ همه راه‌های مسالمت‌آمیز را طی کردیم (آرمان). این در حالی است که رسانه‌های اصولگرا در پرداخت خود به روابط ایران و آمریکا، بیش از همه ملاحظات جناحی خود را در نظر گرفته‌اند. به طوری که به بهانه سخنان رئیس جمهوری فرانسه مبنی بر نزدیکی با آمریکا در برخی از مواضع علیه ایران و نیز اظهارات پمپئو درباره در لزوم پذیرفتن FATF از سوی ایران، انتقادهای خود را از دولت و جریان‌های حامی آن تکرار کردند.



رسانه‌های اصلاح طلب


این رسانه‌ها در ارزیابی خود از رویدادها و اخبار اخیر در خصوص روابط ایران و آمریکا ضمن توجه به تناقض‌های موجود در مواضع آمریکا نسبت به ایران، به واکنش‌های طرف‌های برجام در مقابل آمریکا و نیز سیاست‌ها و اقدامات ایران پرداخته‌اند.


تناقض در مواضع آمریکا نسبت به ایران


به نوشته آرمان به نظر می‌رسد ترامپ و دولتمردان آمریکا که در گذشته با لحنی تند با ایران سخن می‌گفتند با مشاهده واقعیت‌های منطقه خلیج فارس و پیامدهای جنگ احتمالی از برخی مواضع گذشته خود عقب‌نشینی و یا شاید عدول کرده باشند و اما فریدون مجلسی دیپلمات و تحلیلگر روابط بین‌الملل در گفتگو با آرمان معتقد است هنوز نمی‌توان تغییر مواضع دولتمردان آمریکا را پس از تهدیدهای گذشته به عقب‌نشینی تعبیر کرد. اگر واقع‌بینانه به این قضیه نگاه کنیم باید نام این تغییر مواضع را توجه بیشتر ترامپ به منافع ملی آمریکا قلمداد کرد. دلیل این مسأله نیز گزارش‌ها و پندهایی بوده که درباره ایران به ترامپ داده شده است.


وی افزود: پمپئو مواضع گذشته خود را تغییر داده تا در تاریخ ثبت شود. دولتمردان آمریکا به‌دنبال این هستند که اگر جنگ و خونریزی بین ایران وآمریکا به وجود آمد عنوان کنند که ما پیش از جنگ همه راه‌های مسالمت‌آمیز را طی کردیم و به این وسیله بار مسئولیت خود را کاهش بدهند و تقصیرها را بیشتر متوجه ایران کنند. دولتمردان آمریکا به‌دنبال این هستند که به افکار عمومی جهان اعلام کنند ما همه تلاش خود را برای تداوم صلح انجام دادیم اما نتیجه نگرفتیم و این ایران بود که جنگ را ترجیح داد و شرایط را به‌سمتی برد که در نهایت درگیری نظامی بین دو کشور صورت بگیرد.


مهدی مطرنیا، کارشناس روابط بین‌الملل در گفتگو با روزنامه آرمان معتقد است: حضور نظامی آمریکا در منطقه و افزوده شدن بر حجم آنها با نماد ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن در جهت اعمال فشار بیشتر بر ایران در جهت پذیرش مذاکره و طرح شروط مطرح شده است. سران ایالات متحده از ترامپ گرفته تا پمپئو و بولتون همگی بر این نکته تاکید دارند که پرونده‌های موجود میان تهران-واشنگتن مورد توجه قرار گیرند، ضمن اینکه دستور جلسات را آمریکایی‌ها مشخص کنند. لذا حضور ناو لینکلن و دیگر ادوات و تجهیزات آمریکایی‌ها در منطقه در جهت اعمال فشار و سپس گرفتن امتیاز است. اینکه آیا تهران چنین موضوعی را خواهد پذیرفت یا نه، نکته مهمی است که گویی آمریکایی‌ها دوست ندارند به آن فکر کنند، اما آنچه که مسجل است حجم وسیع حضور ناوگان‌های نیروی دریایی آمریکا با هدف ایجاد فضا برای تأثیرگذاری است. ناو لینکلن به تنهایی در منطقه حضور ندارد بلکه مجموعه ناوگان سنتکام در منطقه حضور یافته و در پی ایجاد فضای مناسب برای ماندگاری در خلیج فارس و تنگه عدن بر خواهند آمد.


اعتماد در یادداشتی می‌نویسد: اظهارات مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده امریکا در هفته گذشته در سوئیس در مورد آمادگی امریکا برای گفت‌وگو با ایران بدون پیش‌شرط حاکی از آن بود که خط‌مشی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا برای اجتناب از بالا گرفتن تنش و بروز درگیری نظامی با ایران در تیم امنیتی او نیز تثبیت شده و افراد شاخص در این تیم در حال تطبیق دادن خود با خط مشی ترامپ در این حوزه هستند.


نگارنده در ادامه می‌افزاید: مشکل موضع‌گیری‌های جدید ترامپ و پمپئو این است که در حد تغییر لحن باقی مانده و حداقل هنوز راه به محتوا نبرده است. سیاست به اصطلاح «فشار حداکثری» همچنان پا برجاست و عوامل وزارت خزانه‌داری امریکا همچنان برای اعمال سخت‌گیرانه تحریم‌ها، به ویژه تحریم‌های نفتی و مالی، در مناطق مختلف جهان فعالند. معافیت شماری از کشورها از تحریم‌های نفتی که در دوره اوباما به طور نظام‌مندی اعمال می‌شد در دوره ترامپ تنها شش ماه برقرار بود…ترامپ با وجود اظهار آمادگی برای مذاکره هنوز هیچ نشانه‌ای مبنی بر آمادگی برای دادن امتیازاتی مشابه از خود نشان نداده است. به علاوه، سوال این است که در تئوری آیا ایران می‌تواند با دریافت امتیازاتی مشابه، انجماد وضعیت در شرایط کنونی را بپذیرد. با توجه به تفاوت فاحش بین شرایط ایران و شرایط کره شمالی و شدت تحریم‌ها علیه ایران، بعید است پاسخ این سوال بتواند مثبت باشد.


اعتماد همچنین در گزارشی با تیتر "موش و گربه بازی تیم ترامپ" به نقل از یک منبع آگاه در وزارت خارجه نوشت: اظهارنظرهای وزیر خارجه و مشاور امنیت ملی امریکا درباره اینکه ما به دنبال تغییر نظام در ایران نیستیم و گزینه جنگ را هم دنبال نمی‌کنیم، واقعی نیست. چهره‌هایی مانند جان بولتون در یک سال اخیر دائماً تلاش در تحریک ترامپ داشته‌اند و با طرح این حرف که قدرت امریکا در سطح بین‌المللی زیر سوال رفته ادعا می‌کنند که تنها راه برای احیای این قدرت، اقدام نظامی است.


براساس ارزیابی اعتماد تصمیم‌گیرندگان در تهران دست تیم ترامپ را خوانده‌اند و از موضع‌گیری‌های چند وقت اخیر رئیس‌جمهور امریکا مبنی بر تمایل برای مذاکره با عنوان «ابتکارهای جدید امریکا در صحنه بین‌المللی» برای تغییر هویت بازیگر خوب و بد یاد می‌کنند. اینکه دونالد ترامپ می‌گوید، تنها چیزی که به دنبال آن است عدم دستیابی ایران به سلاح اتمی است و وزیر خارجه‌اش با عقب‌نشینی از موضع‌گیری‌های تند و تیز قبلی ادعا می‌کند، حاضریم بدون پیش‌شرط با ایران مذاکره کنیم تنها یک هدف واحد را دنبال می‌کند و اتفاقاً خیری در آن هدف برای ایران نهفته نیست.


ابتکار جدید تیم ترامپ مبنی بر ژست مذاکره در حالی که مطمئن است، ایران زیر بار چنین فشارهایی مذاکره نمی‌کند برای خلع سلاح ایران در سطح بین‌المللی و خارج کردن واشنگتن از سایه بازیگر مهاجم است. ترامپ و تیم او یکصدا پیشنهاد مذاکره می‌دهند و انتظار دارند که جامعه بین‌المللی صدای بلند آنها در فراخوان برای مذاکره را ببیند و چشم بر سیاست زیرپوستی تنگ‌تر کردن حلقه فشارهای همه جانبه بر ایران ببندد.


بنا به ارزیابی روزنامه اعتماد هرچند که ترامپ و اعضای تیم وی از جمله مایک پمپئو و جان بولتون می‌گویند به دنبال تغییر نظام در ایران نیستند اما مجموعه اخباری که به خصوص در شش ماه اخیر منتشرشده نشان می‌دهد این ادعا با گام‌هایی که این دولت در دو سال گذشته علیه ایران برداشته، تطبیق ندارد. رسانه‌های امریکایی در چند هفته اخیر اقدام به افشاگری‌های گسترده‌ای درباره بودجه نهادهای متفاوت در دولت ترامپ برای جنگ روانی علیه ایران کرده‌اند و البته در این میان باید به نقش برخی ایرانی‌های خارج از کشور در این روشنگری‌ها هم اشاره کرد. در ۱۰ روز اخیر نامی که بسیار شنیده شده پروژه «ایران‌دیس‌اینفو» و ارتباط مالی آن با وزارت خارجه امریکا است.


پروژه «ایران‌دیس‌اینفو» بخشی از فعالیت‌های دفتر کوچکی به نام «دفتر فعالیت جهانی» در وزارت امور خارجه امریکاست و هدف آن مقابله با تبلیغات سیاسی جمهوری اسلامی ایران در فضای مجازی اعلام شده است. این پروژه قرار بود با تبلیغات سیاسی جمهوری اسلامی ایران مبارزه کند اما ماجرای تخلف این پروژه از مقررات و حمله به خبرنگاران، فعالین سیاسی و حقوق بشر ایرانی به کنگره کشیده شده است.


داوود هرمیداس باوند، تحلیلگر مسائل بین الملل در گفتگو با فرارو به بررسی مواضع جدید آمریکا و چشم انداز رابطه دو کشور می‌پردازد: خواست آمریکا این است که با ایران به یک تفاهم برسد. آمریکایی‌ها از مدت‌ها قبل تبلیغات گسترده و مبالغه‌آمیزی در مورد خطر ایران برای منطقه و جهان انجام داده‌اند و هدف آمریکا این است که به یک تفاهم کوچک با ایران دست یابد و اعلام کند جامعه بین المللی را از خطری بزرگ رهانیده است. این اقدام دستاوردی بزرگ برای ترامپ تلقی می‌شود. با این کار هم جایگاهش ترقی پیدا می‌کند هم در انتخابات آینده از آن بهره‌برداری می‌کند. اشتباه آن‌ها این بود که اول ۱۲ شرط گذاشتند…بعد از مطرح شدن ۱۲ شرط، خود ترامپ از مذاکره بدون قید و شرط گفت و بعد وزیر امور خارجه آمریکا گفت ۵ شرط اساسی است…صحبت از مذاکره بدون قید و شرط حاکی از این است که تعدیلی در سیاست آمریکا به وجود آمده است، چون اقدام نظامی هم برای آمریکا، نه در عراق نه در افغانستان و نه در سوریه دستاوردی نداشته است؛ غیر از اینکه آن کشور یا منطقه را تبدیل به یک فاجعه کرده است و حتی امروز هم این فجایع پایدار است.


خبرآنلاین در مطلبی ضمن یادآوری ادعای محمد سرافراز (رئیس سابق صدا و سیما) مبنی بر احتمال حمله نظامی آمریکا به ایران بعد از ماه رمضان، نوشت: طبق پیش‌بینی‌های سرافراز اکنون که دو روز از عید سعید فطر می‌گذرد باید کم کم منتظر حمله نظامی آمریکا باشیم البته این سوال مطرح است که چرا در حالی که معتقد بود جنگ می‌شود و آمریکایی‌ها می‌خواهند بعد از عید فطر به ایران حمله کنند انواع پیغام‌ها از سوی کاخ سفید حاوی نشستن بر سر میز مذاکره است؟!


مواضع طرف‌های برجام در مقابل آمریکا


به گزارش شرق امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، در ملاقات با دونالد ترامپ از لزوم مذاکره مجدد با ایران سخن گفته است. رئیس‌جمهوری فرانسه گفته: «دو کشور اهداف یکسانی در قبال ایران دارند و لازم است مذاکرات جدیدی با ایران آغاز شود».


این اظهارنظر او در کنفرانس خبری مشترک با همتای آمریکایی‌اش بوده. البته این موضع پاریس پیش از این هم سابقه داشته و به زمانی بازمی‌گردد که رئیس‌جمهوری فرانسه در تلاش بود تا ترامپ را متقاعد کند تا از برجام خارج نشود. مکرون در همان دوران بحث افزودن موضوعات منطقه و مسائل موشکی به مذاکره با ایران را مطرح کرد؛ موضوعی که همان زمان با واکنش منفی ایران مواجه شد؛ مانند روز گذشته که سخنگوی وزارت امور خارجه افزودن مباحث فرابرجامی را بی‌فایده دانسته است.


این در حالی است که به گزارش روزنامه ایران ولادیمیر پوتین در یکی از نشست‌های بیست و سومین همایش بین‌المللی اقتصادی سن پترزبورگ که مربوط به رسانه‌های شاخص جهان بود، در پاسخ به پرسشی از سید ضیا هاشمی، مدیرعامل ایرنا در خصوص واکنش جهانی به عدم پایبندی آمریکا به توافق‌های بین المللی و یکجانبه گرایی ترامپ، ضمن غیرسازنده خواندن به‌کارگیری هرگونه فشاری بر ایران، گفت: این مسیری رو به بن‌بست است و روسیه از امکانات خود برای حل مسائل موجود از طرق دیپلماتیک و مذاکره حمایت می‌کند.


بر اساس این گزارش رؤسای جمهوری روسیه و چین در حاشیه همایش سن پترزبورگ بعد از دیدار با یکدیگر در بیانیه‌ای مشترک تحریم‌های یکجانبه امریکا علیه ایران را محکوم و بر ضرورت پایبندی همه طرف‌ها به برجام تأکید کردند.


اما فریدون مجلسی دیپلمات و تحلیلگر روابط بین‌الملل به آرمان گفت: روسیه و کشورهای اروپایی نیز از سیاست‌های آمریکا حمایت خواهند کرد. اروپایی‌ها شاید به‌صورت علنی از اقدام اخیر ترامپ حمایت نکنند اما نسبت به این اقدام احساس نگرانی نیز نخواهند کرد.


مهدی مطرنیا، کارشناس روابط بین‌الملل در گفتگو با روزنامه آرمان درباره بررسی ادعاهای امارات و عربستان علیه ایران مبنی بر دخالت در سازمان ملل نیز تصریح کرد: آنچه که اکنون در شورای امنیت صورت می‌پذیرد به موازات و تکمیل کننده آن چیزی است که تحت عنوان مذاکره از سوی ترامپ مطرح می‌شود این دو در تقابل با یکدیگر نیستند بلکه در یک سپهر گفتمانی معنادار هدفمند و هوشیارانه یکدیگر را تکمیل می‌کنند.


ابتکار در یادداشتی با عنوان "و باز هم زمستان رفت و روسیاهی به زغال ماند! " ضمن اشاره به عقب نشینی دولتمردان آمریکا در مقابل ایران نوشت: قطعاً روسیاهی این عقب‏نشینی برای دشمنان منطقه‌ای ما خواهد ماند… بن زائد و بن سلمان باید درس سیاست بیاموزند. در سیاست هرکس طمع زیادی بکند به سرنوشت آن خسیس طماعی دچار می‌شود که هم چوب را خورد، هم پیاز را و هم پول را داد! حکایت این سیاست‏نابلدان حکایت همان خسیس طماع شده است. هم تا توانستند شیر مفت به آمریکا دادند و هم نهیب جهادگران منطقه را دیدند و چشیدند و پیش چشم دنیا با آن همه جنگ‏افزارِ پیشرفته مرعوب دستان خالی جهادگران شدند و آبروی نیروی نظامی‌شان در دنیا رفت که وقتی زورشان به جهادگرانِ بی امکانات نمی‌رسد چگونه در مقابلِ ایرانِ بزرگ، غدی و درشتی می‌کنند.


مواضع ایران


به گزارش روزنامه همدلی سعید حجاریان در گفت و گو با سایت مشق نو ضمن تشریح موقعیت حاضر ایران و قدرت‌های جهانی به ویژه آمریکا، از دوگانه «ابر قدرت-ابرمقاومت» سخن گفته است. وی راهبرد ایران را ابرمقاومت می‌داند و معتقد است حاملان این راهبرد می‌توانند و باید، بر سر کلیدواژه «صلح» توافق کنند و ذیل «نیروی مقاومت صلح‌طلب» گردهم آیند.


این روزنامه در همین راستا گفتگویی با غلامعباس توسلی، استاد جامعه‌شناسی و فعال اصلاح‌طلب داشته است. وی با بیان اینکه مقاومت تنها زمانی رخ خواهد داد که ملت کشور و سرنوشت آن را از خود بدانند، تصریح کرد: به نظر می‌رسد نظام سیاسی ایران به این باور رسیده است که گزینه مقاومت، بارها در برابر آمریکا جواب داده است و باز به نظر آنها به‌زودی مقاومت در برابر آمریکا نیز جواب خواهد داد و در جنگ اراده‌ها، پیروزی با آنهاست. این شور و احساس برای ایستادگی و مقاومت در برابر کشورهای بیگانه قابل ستایش است، اما بهترین مقاومت همان است که منافع ملی ما به اندازه‌ای که اگر مذاکره می‌کردیم تأمین می‌شد، در مقاومت نیز تأمین شود.


تارنمای انتخاب به نقل از یک کارشناس آگاه درصنعت پتروشیمی اعلام کرد موضوع تحریم صنعت پتروشیمی چیز جدیدی نیست. وی گفت صنایع پتروشیمی ایران و تمامی محصولات آن از قبل هم تحت تحریم امریکا قرار داشته است و بطور کلی این صنعت در دوران تحریم‌های دهه‌های اخیر رشد کرده و ارز آن نیز به کشور برگشته است.


این کارشناس اعلام کرد خوشبختانه صنایع ما کاملاً تجربه فعالیت زیر سایه تحریم‌ها را دارند و می‌توانند به فعالیت خود ادامه دهند بنابراین این خبر موضوع جدیدی نیست و موضوع تحریم هلدینگ خلیج فارس که تبلیغاتی بوده نمی‌تواند اثر چندانی بر فعالیت‌های صادراتی و ارز آوری این صنعت برای کشور داشته باشد.


«محسن شاطرزاده یزدی»، سفیر پیشین ایران در برزیل در گفتگو با آرمان ضمن تاکید بر اینکه ماندن در برجام در حال حاضر به نفع ایران است، یادآور شد: بعید می‌دانم اروپایی‌ها راضی به امتیاز دادن به ایران شوند. به نظر می‌رسد با توجه به اظهارات رئیس‌جمهور و وزیر امور خارجه فرانسه، اروپا به دنبال آن است که مسائل دیگر را مجدداً مطرح کند و از آن طریق ایران را تحت فشار بگذارد. ما باید سریعاً از مصوبه شورای امنیت ملی استفاده کنیم و برگ برنده‌هایی برای مقابله با زیاده‌خواهی‌ها فراهم کنیم تا دست سیاست‌مداران ما در مذاکره با طرف غربی باز باشد. اروپا از قدرت هسته‌ای ایران هراس دارد و تنها راه امتیازگیری از آن‌ها هم همین است که تعهدات برجامی را به مرور کاهش دهیم تا به این وسیله اروپا راضی به امتیازدهی برای باقی ماندن ایران در این توافق بین‌المللی شود.


براساس ارزیابی روزنامه اعتماد تصمیم‌گیرندگان در تهران دست تیم ترامپ را خوانده‌اند و از موضع‌گیری‌های چند وقت اخیر رئیس‌جمهور امریکا مبنی بر تمایل برای مذاکره با عنوان «ابتکارهای جدید امریکا در صحنه بین‌المللی» برای تغییر هویت بازیگر خوب و بد یاد می‌کنند. اینکه دونالد ترامپ می‌گوید، تنها چیزی که به دنبال آن است عدم دستیابی ایران به سلاح اتمی است و وزیر خارجه‌اش با عقب‌نشینی از موضع‌گیری‌های تند و تیز قبلی ادعا می‌کند، حاضریم بدون پیش‌شرط با ایران مذاکره کنیم تنها یک هدف واحد را دنبال می‌کند و اتفاقاً خیری در آن هدف برای ایران نهفته نیست.


رسانه‌های اصولگرا


محورهایی که امروز این رسانه‌ها مطرح کرده‌اند، عبارتند از: "مواضع نزدیک آمریکا و اروپا علیه ایران"، "تغییر مواضع آمریکا نسبت به ایران"، "بی اثری تحریم آمریکا علیه صنایع پتروشیمی ایران" و "FATF".


مواضع نزدیک آمریکا و اروپا علیه ایران


به نوشته کیهان ترامپ، ماکرون و پمپئو درحالی از موضع متحد اروپا و آمریکا بر سر مسئله هسته‌ای ایران سخن می‌گوید که برخی مدعیان اصلاحات در هفته و ماه‌های گذشته ادعا می‌کردند بین آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها شکاف ایجاد شده و این شکاف رو به تعمیق است. اصلاح‌طلبان که مذاکره را مرهم همه دردهای اقتصادی کشور گمان می‌کردند، در همنوایی با برخی دولتمردان از این مقدمه نادرست این نتیجه نادرست را القا می‌کردند که باید به سمت مذاکره و رایزنی با اروپایی‌ها برویم و این در حالی است که به گواه تاریخ، آمریکا و اروپا همواره در مواجهه با جمهوری اسلامی وحدت استراتژیک داشته و دو لبه قیچی تهدید و تهاجم علیه ایران اسلامی بوده و هستند…اگر هم درخصوص برجام اختلافی داشته‌اند، به اعتراف رؤسای جمهور دو کشور و وزیر خارجه آمریکا، اختلافشان تاکتیکی بوده است و نه راهبردی!


کیهان همچنین در یادداشتی می‌نویسد: اگر مهم‌ترین دستاورد برجام عیان شدن قابل اعتماد نبودن آمریکا بود، که عیان شد! اما اگر این بی‌اعتمادی برای برخی تا قبل از نشستن پشت میز مذاکرات محرز نشده بود، امید می‌رود پس از این هزینه گزاف محرز شده باشد و دیگر نخواهند به کشور آسیبی به نام برجام وارد کنند.


وطن امروز نیز در این باره نوشت: در شرایطی که طی یک‌سال گذشته و پس از خروج آمریکا از برجام شاهد تکیه دستگاه دیپلماسی دولت بر اروپا برای مقابله با تحریم‌ها آن هم با ادعاهای عجیبی چون ایجاد شکاف میان آمریکا و اروپا بوده‌ایم، روز پنجشنبه گذشته رئیس‌جمهور فرانسه برای چندمین بار بر همسو بودن اهداف ۲ کشور فرانسه و آمریکا در قبال ایران تأکید و اذعان کرد اختلافات میان آمریکا و کشورهای اروپایی در قبال ایران به مسائل راهبردی مربوط نمی‌شود.


به نظر می‌رسد این مواضع اروپایی‌ها در کنار بیانیه یک ماه پیش سران این اتحادیه که گستاخانه ضرب‌الاجل ۶۰ روزه جمهوری اسلامی را رد و بر ادامه انجام تعهدات برجام از سوی ایران تاکید کرده بودند، نشان داد همانطور که منتقدان سیاست خارجی روحانی و ظریف از قبل پیش‌بینی می‌کردند، سیاست وقت دادن به اروپا کاملاً بی‌فایده بوده و صرفاً کشور را معطل می‌کند. ضمن اینکه هزینه این رویکرد را نیز مردم متأثر از اوضاع اقتصادی کنونی خواهند پرداخت. از این رو باید ضرب‌الاجل ۶۰ روزه به اروپا را در روز بیست‌ونهم تمام‌شده تلقی کرد. همچنین با توجه به آشکار شدن ماهیت اروپا و بخصوص اینکه اروپا در مدت باقیمانده از ضرب‌الاجل ۶۰ روزه هیچ اقدامی برای عمل به تعهداتش در برجام نخواهد کرد، ضروری است دولت گام دوم فرآیند قانونی عدم اجرای تعهدات برجامی ایران را بردارد.


FATF


کیهان: برخلاف آنچه طیف همسو با دولت و مدعی اصلاحات و اعتدال ادعا می‌کند، آمریکا و اروپا در مقام گردانندگان اصلی FATF تاکنون بارها بر تصویب و اجرای توصیه‌ها و لوایح خودتحریمی FATF اصرار و تصریح کرده‌اند تا کشور را پس از دام برجام به تله FATF بکشانند. صدای این توطئه این بار آشکارا از وزارت خارجه آمریکا بلند شده است. مایک پمپئو به تازگی در نشست خبری مشترک با هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان صراحتاً خواستار تصویب بدون تأخیر و بدون شرطِ لوایح گروه ویژه اقدام مالی (FATF) از سوی ایران شده است…افراطیون مدعی اصلاحات و اعتدال با وجود نشانه‌های آشکار و آگاهی از تقلای گرگ‌ها برای کشاندن ایران به دام کنوانسیون‌های پخت و پز شده در اتاق‌های فکر استکبار، حامی همکاری ایران با FATF و تصویب لوایح خودتحریمی آن هستند و پیوندشان با اتاق جنگ اقتصادی علیه ایران را جار می‌زنند.


به نوشته مشرق نیوز همان طیفی که «امضای وزیر خارجه دولت اوباما» را تضمین اجرای برجام نامیده بود، بدون عبرت گرفتن از نتایج این رویکرد اشتباه، در مرحله بعد مدعی شد که «آمریکا نمی‌خواهد ایران به FATF بپیوندد» و پیوستن ایران به FATF نقشه‌های دولت ترامپ را نقش بر آب می‌کند. اظهارنظر پمپئو بیش از پیش ثابت کرد که هدف اصلی FATF فشار بر ایران و هوشمندسازی تحریم‌هاست و اقدام هوشمندانه ایران در نپیوستن به این سازمان بین دولتی، مقامات آمریکایی را عصبی کرده است.


تغییر مواضع آمریکا نسبت به ایران


جوان در صفحه نخست خود و زیر تیتر "سفسطه مذاکره ترامپ روی قهقهه تحریم پتروشیمی‌ها" نوشت: رئیس‌جمهور امریکا در ادامه دست و پا زدن رندانه‌اش برای دستاوردسازی در موضوع ایران ضمن توهین مجدد به ایرانیان با تکرار تروریست خواندن ایرانی‌ها و داستان‌سازی درباره موفق بودن سیاست مهارش علیه ایران، دوباره خود را مشتاق گفت‌وگوی مستقیم با تهران نشان داده است. اما با این حال دیروز دولت امریکا پتروشیمی ایران را به لیست تحریم‌های خود اضافه کرد. صحبت‌هایی در مورد نامه نوشتن او به ایران و آمادگی برای کنار گذاشتن جان بولتون مطرح است. هر چه که باشد، این پیشنهاد تاکتیکی چند هدفه مذاکره در شرایطی انفعالی صورت گرفته و ترامپ به ناچار با ارائه چهره صلح‌طلبانه تقلا می‌کند سرپوشی بر ضعف نظامی امریکا در برابر اقتدار موشکی و منطقه‌ای ایران بگذارد و دلیل واقعی «جنگ نمی‌خواهیم» امریکایی‌ها هراس از جنگ با ایران است. در این فضا ادبیات ترامپ با کمی تعدیل ۱۲ پیش‌شرط پمپئو لحن فرانسوی به خود گرفته است؛ گسترش دادن توافق هسته‌ای به مسائل موشکی و منطقه‌ای.


در بخشی از سرمقاله جوان آمده است: با تروریست نامیدن مجدد ملت ایران از سوی ترامپ در جریان سفر به انگلیس و با توجه به موضع هفته قبل او مبنی بر اینکه «می‌خواهم با ایران راه بیایم» یا اینکه «ایران با همین رهبران می‌تواند یک کشور فوق‌العاده باشد» تردیدی باقی نمی‌ماند که ایستادگی و مقاومت مردم ایران کاخ سفید را درمانده کرده و به رغم طراحی و اجرای پیچیده‌ترین جنگ اقتصادی و روانی در مصاف با مردم ایران، این نظام محاسباتی کاخ سفید است که بر هم ریخته و دچار سردرگمی حتی در مواضع اعلامی شده است.


بی اثری تحریم آمریکا علیه صنایع پتروشیمی ایران


فریبرز کریمایی قائم‌مقام انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی در گفت‌وگو با تسنیم در خصوص تهدید امریکا به تحریم پتروشیمی ایران اظهار داشت: طبق منطق تجارت، همه تولیدکنندگان پتروشیمی در جهان قبل از اینکه محصولات‌شان را به تولید برسانند یا افزایش تولید دهند، به بازارهایشان فکر می‌کنند. وی افزود: با توجه به اینکه حجم تولیدات پتروشیمی ایران رقمی قابل توجه بوده و سال‌هاست بخشی از مصرف‌کنندگان تولیدات پتروشیمی به تولیدات پتروشیمی ایران وابسته هستند، به‌نظر من تولیدات پتروشیمی ایران در بازار جهانی به این سادگی‌ها قابل‌جایگزینی نیست.


به گزارش رجانیوز به نقل از خبرگزاری فارس محمد زیار، مدیر اسبق صنایع پایین‌دستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه کیفیت محصولات پتروشیمی ایران شناخته شده است، گفت: این محصولات به راحتی قابل تحریم نیست.


وی تصریح کرد: از طرف دیگر ما در دوره تحریم قبلی توانستیم این محصولات را به راحتی صادر کنیم زیرا قابل ردگیری هم نیستند.


گروه نشریات خبری


پژوهشم **۹۰۲۶**۱۷۳۲