۱۹ خرداد ۱۳۹۸، ۱۰:۱۱
کد خبر: 83344393
T T
۰ نفر

سیاست های تهاجمی آمریکا خطری برای صلح جهانی

۱۹ خرداد ۱۳۹۸، ۱۰:۱۱
کد خبر: 83344393
سیاست های تهاجمی آمریکا خطری برای صلح جهانی

تهران- ایرنا – یکه تازی ها و سیاست های تهاجمی «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا صدای اعتراض مقامات کاخ کرملین را بلند کرده است؛ سیاست های بلندپروازانه ای که از نگاه روسیه و دیگر بازیگران بین المللی، صلح جهانی را به خطر می اندازد.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، باورود ترامپ به کاخ سفید در حالی که انتظار می رفت روابط روسیه و آمریکا فصلی کم تنش را سپری کند اما چنین رخدادی به وقوع نپیوست و کاخ سفید و کرملین بارها اقدامات یکدیگر را با جدیت زیر سوال برده اند.


یکی از آخرین موضع گیری های ضدآمریکایی روسیه هفدهم خردادماه در جریان همایش اقتصادی سن پترزبورگ علنی شد. در این نشست «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه به شدت سیاست های زیاده خواهانه و سلطه جویانه ترامپ را زیر سوال برد و آمریکا را تهدید کننده صلح جهانی معرفی کرد. پوتین همچنین هشدار داد «جهان به سمتی در حرکت است که قوانین یک کشور یا گروهی از کشورهای قدرتمند، جایگزین قوانین بین المللی می شود.»


از آنجا که اجلاس سن پترزبورگ در زمینه بررسی تحولات و فرصت های اقتصادی برگزار شده بود، پوتین خودخواهی اقتصادی آمریکا و سوء استفاده این کشور از دلار را برجسته کرد؛ ابزاری که کاخ سفید از آن برای فشار بر کشورهای دیگر استفاده می کند. روسیه نیز از کاربرد ابزار این ابزارهای فشار آمریکا در امان نبوده و بارها از سوی ترامپ مورد تحریم قرار گرفته است.



چین نیز به عنوان متحد روسیه که در این همایش اقتصادی حضور یافته بود، از دیگر قربانیان تحریم ها و سیاست های تعرفه ای آمریکا به شمار می رود. در روزهای اخیر وزارت بازرگانی آمریکا شرکت هواوی را به اتهام جاسوسی برای چین در فهرست تحریم های خود قرار داد؛ تحریمی که پوتین از آن به عنوان «نخستین جنگ تکنولوژی در عصر دیجیتال» نام می برد.


جنگ اقتصادی ترامپ حد و مرزی نمی شناسد و وی نزدیکترین متحدان خود را نیز مورد حمله قرار داده تا بلکه شعار «نخست آمریکا» را تحقق بخشد.


جنگ اقتصادی ترامپ حد و مرزی نمی شناسد و وی نزدیکترین متحدان خود را نیز مورد حمله قرار داده تا بلکه شعار «نخست آمریکا» را تحقق بخشد. در این میان از اتحادیه اروپا گرفته تا همسایه شمالی و جنوبی آمریکا از گزند تعرفه ها و تصمیمات اقتصادی کاخ سفید در امان نمانده اند.


جنگ تعرفه ای آمریکا یک طرف قضیه است و تلاش ترامپ برای توفق و برتری نظامی بر جهان طرف دیگر آن.


به رغم شعارهای انتخاباتی ترامپ مبنی بر کاهش هزینه های نظامی اما بودجه نظامی این کشور در دولت وی افزایش چشمگیری پیدا کرده است؛ موضوعی که به تازگی در نشست پوتین با مدیران خبرگزاری های شاخص جهان نیز مورد توجه قرار گرفت و و رئیس جمهوری روسیه تاکید کرد: آمریکا با ۷۰۰ میلیارد دلار بودجه نظامی، بزرگترین ارتش جهان را دارد و بودجه نظامی این کشور از مجموع جهان بیشتر است.


به رغم برخورداری آمریکا از بزرگترین ارتش جهان و پیشرفته ترین جنگ افزارهای روز، ترامپ همواره روسیه را به چالش می کشد همانند دعوایی که بر سر «منع موشک‌های میان برد هسته ای» (INF) ایجاد کرد. مقامات کاخ سفید، روسیه را ناقض پیمان مذکور می دانند اما در مقابل، مقامات مسکو معتقدند آمریکا از مدت ها پیش به این توافق پشت کرده است.


تداوم جنجال ها و تنش ها در این زمینه باعث شد تا در ماه های پایانی پارسال ترامپ دستور تعلیق اجرای پیمان مذکور را صادر کند. رئیس جمهوری آمریکا در بیانیه خود اظهار کرد که روند خروج «تا شش ماه به طول خواهد انجامید، مگر آنکه روسیه با نابود کردن همه موشک ها، پرتابگرها و تجهیزاتی که ناقض متن پیمان هستند، به تعهداتش عمل کند.»


بر پایه پیمان مذکور که حدود سه دهه پیش (۱۹۸۷ میلادی) بین «رونالد ریگان» رئیس جمهوری آمریکا و «میخائیل گوباچف» آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی به امضا رسید، تولید و آزمایش موشک های کوتاه برد ۵۰۰ کیلومتر تا میان بردهایی ۵۵۰۰ کیلومتری (در مجموع ۳۰۰ تا ۳۴۰۰ مایل) از سوی دو طرف منع شد.


به دنبال افزایش هزینه های نظامی آمریکا و شانه خالی کردن های مکرر ترامپ از زیر بار تعهدات بین المللی، روسیه در صدد تضعیف ائتلاف های نظامی غرب برآمده است؛ به دنبال افزایش هزینه های نظامی آمریکا و شانه خالی کردن های مکرر ترامپ از زیر بار تعهدات بین المللی، روسیه در صدد تضعیف ائتلاف های نظامی غرب برآمده است. ائتلاف هایی همچون «سازمان پیمان آتلانتیک شمالی» (ناتو) که ایالات متحده در آن نقشی محوری ایفا می کند.


از این رو بعد از آنکه «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه موضوع ارتش مستقل اروپا را پیش کشید و خشم ترامپ را برانگیخت، روسیه بلافاصله از این ایده آشکارا حمایت نمود.


از نگاه پوتین تقویت بنیه دفاعی و استقلال در زمینه های مختلف از جمله در بخش نظامی حق طبیعی اتحادیه اروپا است که دیر یا زود باید به آن دست یابد. ضمن اینکه استقلال اروپا به تحقق چندجانبه گرایی در جهان یاری رسانده و به عنوان مانعی در برابر یکجانبه گرایی آمریکا عمل می کند.


اخیراً نیز چالش تازه ای بین آمریکا و ترکیه به عنوان یکی از اعضای ناتو شکل گرفته که به توافق تسلیحاتی و موشکی آنکارا و مسکو ارتباط می یابد.


ترامپ که پارسال سعی می کرد با وعده فروش ۳.۵ میلیارد دلاری سامانه دفاع موشکی پاتریوت و هواپیماهای نسل پنجم اف ۳۵ به ترکیه، آنکارا را از خرید سامانه موشکی اس ۴۰۰ روسی منصرف سازد، اینک راه تهدید و تنبیه را در پیش گرفته است.


ترامپ که پارسال سعی می کرد با وعده فروش ۳.۵ میلیارد دلاری سامانه دفاع موشکی پاتریوت و هواپیماهای نسل پنجم اف ۳۵ به ترکیه، آنکارا را از خرید سامانه موشکی اس ۴۰۰ روسی منصرف سازد، اینک راه تهدید و تنبیه را در پیش گرفته است.


به تازگی «پاتریک شاناهان» سرپرست وزارت دفاع آمریکا ضمن صدور دستور متوقف سازی آموزش خلبان های ترکیه برای پرواز با جنگنده اف ۳۵، تاکید کرده که از تحویل چهار جنگنده خریداری شده به ترکیه نیز اجتناب خواهد کرد.


مقامات آمریکا معتقدند که توافقات موشکی ترکیه و روسیه به پیمان ناتو و همکاری های ترکیه با این پیمان نظامی لطمه می زند در حالی که سران آنکارا منافع ملی خود را بیش از غرب در گرو همکاری و نزدیکی با شرق می بینند.


پژوهش **۹۲۴۲**۱۵۵۲



 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha