بارش نزولات آسمانی در ابتدای سال جاری هرچند مردم طارم را با سختی هایی مواجه کرد و در برخی موارد خسارتهایی را به بار آورد اما از طرف دیگر این شهرستان را با پرآبی و منظره ای زیبا از گیاهان بهاری و جنگلهای سرسبز عجین کرد.
اما آنچه که در این موقعیت، مهم و نگرانکننده به نظر می رسد این است که با گرم شدن هوا این علوفه های سبز در مراتع طارم خشک شده و به عنوان یکی از عوامل اصلی آتش سوزی با ایجاد کمترین حرارتی میتواند آغاز کننده آتشی وسیع و جبرانناپذیر در سطح جنگلها و مراتع وسیع این شهرستان باشد.
در این شرایط علاوه بر آمادگی دستگاههای اجرایی برای پیشگیری و اطفای به موقع آتش، عموم مردم نیز باید نسبت به سرنوشت مراتع و جنگل های غنی و زیبای این شهرستان احساس مسئولیت کنند زیرا بیش از ۹۰ درصد آتشسوزی در منابع طبیعی ناشی از عوامل انسانی است.
طبق پیش بینی کارشناسان حوزه منایع طبیعی با توجه به بارش مناسب باران و رویش بیش از حد علوفه، امسال سالی بحرانی از نظر آتش سوزی منابع طبیعی است.
حال مسئولین شهرستان طارم بعد از مدیریت بحران سیل در اثر بارش ها، باید به فکر پیشگیری از بحران آتش سوزی در منابع طبیعی باشند.
این آتش سوزی موجب آلودگی محیط زیست، از بین رفتن حاصلخیزی خاک، نابودی عناصر مفید زنده خاک، انهدام بافت خاک، کاهش ظرفیت نگهداری آب، رطوبت خاک و خلاصه در یککلام مرگ زمین و خاک خواهد شد.
به اذعان کارشناسان اداره منابع طبیعی طارم، کل زمین های مرتعی، کشاورزی و زراعی شهرستان طارم ۲۲۴ هزار هکتار است که از این میزان ۱۷۳ هزار هکتار شامل مراتع و جنگل ها و مابقی مربوط به زمین های کشاورزی و زراعی است. در شهرستان طارم ۳هزار و ۵۶۱ نفر دامدار بهره بردار با پروانه وابسته به مراتع هستند و ۱۰۵ هزار و ۸۵ راس دام خود را از طریق مراتع مربوط به زمین های ملی نگهداری می کنند. در صورت ایجاد حریق در این مراتع، علاوه بر ایجاد مشکلات زیست محیطی، صنعت دامداری شهرستان طارم که سابقه طولانی در تاریخ و تامین بخشی ار اقتصاد شهرستان دارد نیز آسیب جدی خواهد دید.
آماده باش ۳ اکیپ اطفاء حریق در اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان طارم
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان طارم در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به تقویت پوشش گیاهی مراتع طارم در دشت ها و ارتفاعات این شهرستان بر اثر بارش های چشمگیر اواخر سال قبل و اوایل سال جاری و گرمتر شدن هوا احتمال آتش سوزی در مراتع بسیار بالا است.
ضیاءالدین حسنلو اظهار داشت: به دلیل اهمیت موضوع و پیش بینی های انجام شده ۳ اکیپ اطفاء حریق مجهز به امکانات اولیه اطفاء حریق منابع طبیعی از قبیل سه دستگاه خودرو، آتش کوب و دستگاه دمنده در ۳ منطقه حادثه خیز در حالت آماده باش هستند.
حسنلو افزود: ارتفاعات و ییلاقات روستای هزارود در شمال شهرستان طارم، ارتفاعات حاشیه مسیر زنجان- بناب- طارم و ارتفاعات حاشیه مسیر زنجان- تهم- چورزق در جنوب طارم سه منطقه حادثه خیز از لحاظ حریق منابع طبیعی هستند که در سالهای گذشته خسارات زیادی به مراتع و پوشش گیاهی- جنگلی این مناطق وارد شده است و بنابر این برای پیشگیری از وقوع آتش سوزی و یا کاهش خسارات در صورت این اتفاق از طریق گشت موتوری کارکنان منابع طبیعی، این مناطق به صورت مستمر پایش می شود.
وی با بیان اینکه جنگل ها و مراتع جزو سرمایه ملی و متعلق به همه نسل هاست از عموم مردم خواست، هنگام مراجعه به طبیعت مراقب این منابع ارزشمند باشند و ضمن رعایت نکات ایمنی از روشن کردن آتش در مراتع و جنگل ها جداٌ پرهیز و از رها کردن بطری های شیشه ای خودداری کنند چرا که بر اثر یک سهل انگاری و بی احتیاطی خسارات جبران ناپذیری متوجه طبیعت خواهد شد.
حسنلو یادآور شد: مردم هنگام وقوع آتش سوزی و مشاهده آن مراتب را فوراً از طریق شماره تلفن ۱۵۰۴ به یگان حفاظت منابع طبیعی اطلاع دهند.
شهرستان طارم با ۴۷ هزار نفر جمعیت (حدود ۵ درصد جمعیت و ۱۰ درصد مساحت استان زنجان) در ۹۰ کیلومتری شمال شرقی زنجان واقع شده و با استانهای قزوین، اردبیل و گیلان همسایه است.
۹۸۸۶/۶۰۸۵
نظر شما