"یوشیهیده سوگا" دبیر ارشد هیات دولت ژاپن امروز سه شنبه به صورت رسمی اعلام کرد "شینزو آبه" نخست وزیر این کشور، فردا چهارشنبه به منظور دیدار و گفت و گو با مقامات جمهوری اسلامی ایران راهی تهران می شود.
این نشریه هندی اضافه کرد ژاپن در موقعیت خاصی قرار دارد زیرا این کشور یکی از متحدان نزدیک آمریکا محسوب می شود و همچنین دارای روابط نزدیک با تهران است.
روابط ایران و آمریکا پس از آنکه دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا از توافق هسته ای ایران یا برجام خارج شد، با تنش های شدید روبرو بوده است. آمریکا همچنین نیروها و تجهیزات نظامی خود را در منطقه خلیج فارس افزایش داده است.
ماه گذشته ترامپ در طول سفر خود به ژاپن، از تلاش های شینزو آبه برای میانجی گری میان تهران و واشنگتن قدردانی کرد و اذعان داشت که ایران و ژاپن دارای روابط بسیار خوبی هستند.
از سوی دیگر منافع ژاپن و شریان حیاتی صنعت و اقتصاد این کشور به چاههای نفت منطقه خلیج فارس گره خورده و توکیو برای تامین امنیت اقتصادی خود، ناگزیر به هرتلاشی برای برقراری امنیت، ثبات و آرامش در این منطقه و پیشگیری از وقوع تنشهای تازه در خاورمیانه است.
کارشناسان معتقدند که احتمالاً آبه بتواند ایران و آمریکا را برای احیای مذاکرات مستقیم، احتمالاً در یک کشور سوم، متقاعد کند.
مومویو کاندو یک تحلیلگر در موسسه خاورمیانه در ژاپن گفت: به عنوان مثال آبه می تواند حسن روحانی رییس جمهوری ایران را برای شرکت در اجلاس جی ۲۰ که در اواخر ماه جاری در ژاپن برگزار خواهد شد دعوت کند.
موتوهیرو اونو یک دیپلمات سابق ژاپنی گفت: اگر این امر امکان پذیر نباشد آبه می تواند پیام ایران را به آمریکا منتقل کند.
این نشریه هندی در ادامه نوشت ژاپن در میان کشورهای امضا کننده توافق هسته ای ایران یا برجام نیست بنابراین این کشور نمی تواند در این زمینه اقدام زیادی انجام دهد اما این کشور حتی توانسته است تایید روسیه جهت میانجی گری میان ایران و آمریکا را به دست آورد.
ژاپن به طور کلی در ۷۰ سال گذشته دارای روابط مثبتی با ایران بوده است. اکثر این روابط بر نفت متمرکز بوده اند. در دهه ۱۹۵۰ پالایشگاه ایدمیتسو ژاپن تحریم های بریتانیا علیه نفت ایران را شکست و یک نفتکش برای خرید نفت ایران ارسال کرد.
سی سال پس از این واقعه، در طول جنگ ایران و عراق، شینتارو آبه، وزیر امور خارجه سابق ژاپن و پدر شینزو آبه، از هر دو کشور دیدار کرد تا میان آنها میانجی گری کند.
کاندو توضیح داد: در خاورمیانه ژاپن به عنوان کشوری محسوب می شود که آمریکا را به سایر جهان متصل می کند.
ژاپن به طور کل یک رابطه خنثی با تمام کشور های خاورمیانه داشته است زیرا برای نفت به این کشور ها احتیاج دارد.
ایران یک تامین کننده بزرگ نفت برای ژاپن بوده است و پیش از سال ۲۰۱۲ و وضع تحریم ها علیه تهران، ۱۰ تا ۱۲ درصد از نیاز ژاپن به نفت را تامین می کرده است.
نتیجه کلی سفر آبه به ایران مثبت خواهد بود. حتی اگر او نتواند به هیچ توافقی برسد، جهان شینزو آبه را به عنوان یک سیاست مدار خواهان صلح شناسایی خواهد کرد. همچنین موفقیت این سفر می تواند شانس آبه را در انتخابات آینده ژاپن افزایش دهد.
آساق **۲۶۷**۱۶۰۰
نظر شما