با وجود دشواریهایی که برای پذیرش در کنکور در ایران وجود دارد، هنوز هم در کشورهایی مانند کشور ما، کنکور یکی از دروازههای رشد و بالندگی برای نسل جوان به شمار میرود.بسیاری از جوانان با قبولی در کنکور و ورود به دانشگاه، علاوهبر اینکه مجال تحصیل در رشته موردعلاقه خود را پیدا میکنند، در کنار آن انگیزهای برای انتخاب شغل آینده برایشان ایجاد میشود. اما مانند هر امتحان دیگری، در کنکور هم امکان تقلب وجود دارد. با روی کار آمدن گوشیهای هوشمند و گسترش اینترنت در دنیا، تقلب در جلسات امتحان رواج بیشتری پیدا کرده و برخی افراد به راحتی میتوانند مرتکب تقلب و خلاف شوند. از اینرو، بسیاری از کشورهایی که هنوز برای گزینش دانشجویان آینده خود اقدام به برگزاری امتحان ورودی دانشگاه میکنند، از برخی راهکارها و سیستمهای امنیتی بهمنظور جلوگیری از بروز تخلف و تقلب در جلسات امتحان ورودی دانشگاه استفاده میکنند.
کشف تقلب با پهپاد در چین
چین یکی از کشورهای آسیایی است که مانند ایران برای ورود به دانشگاه، کنکور برگزار میکند. مجازاتی که برای تقلب در جلسه کنکور در چین وجود دارد، سنگین است و فرد متخلف به بیش از هفت سال حبس محکوم میشود. بهمنظور جلوگیری از تخلف و تقلب در کنکور، دولت چین راهکارها و سیستمهای امنیتی زیادی را اتخاذ کرده است. البته با تغییر شیوههای تقلب، مقامات و مسئولان امر نیز به همین سرعت سیستمها و تاکتیکهای خود را بهروز کرده و از فناوریهای نوینی بهره میبرند که بتوانند مانع از تقلب متخلفان شوند. یکی از سیستمهای امنیتی که در کنکور چین مورد استفاده قرار میگیرد، استفاده از سیستم شناسایی عروق اثرانگشت است که یکی از دقیقترین و مورداعتمادترین شیوههای جایگزین سیستمهای پرینت اثرانگشت است تا از این طریق بتوانند هویت داوطلبان کنکور را شناسایی کنند.
در این روش از سیستم تشخیص هویت بیومتریک استفاده میشود که از فناوری تشخیص الگو استفاده میکند. بهعنوان مثال، با این روش میتوان مانع تخلف دوقلوهای همسانی شد که به جای هم در جلسات امتحانی شرکت میکنند. به گزارش scmp، در یکی از ایالتهای مرکزی چین موسوم به «هوبئی»، پلیس تمام املاک و متعلقات نزدیک در محدوده کنکور مانند فضاهای اجارهای کوتاهمدتی که مشکوک هستند و احتمال میرود دریافت سوالات و رساندن پاسخهای آزمون با دستگاهی بیسیم نقش داشته باشند را شناسایی میکند. در سال ۲۰۱۵، از پهپادها برای کنترل داوطلبان کنکور در ایالت هنان چین استفاده میکردند تا بتوانند مانع تخلف در این رقابت شوند.
این پهپادها با پرواز در ارتفاع ۵۰۰ متری از سطح زمین، هرگونه سیگنالی که اتصال وسایل الکتریکی را به مراکز امتحانات منتهی میشد، شناسایی میکردند. علاوهبر سیستمهای تشخیص چهره و اثرانگشت، ردیابهای فلزی هم در سالنهای امتحان کنکور مورداستفاده قرار میگیرند تا گوشیهای موبایل و دیگر وسایل الکترونیکی و گوشیهای بیسیم را شناسایی کنند. وسایل و پهپادهای مجهز هم جز سیستمهای امنیتی هستند که سیگنالهای ارسالشده در محوطه محلهای برگزاری کنکور را مسدود میکنند. دوربینهای ویدئویی در اتاقهای امتحان حتی بدون نیاز به حضور مراقبان امتحان هم به خوبی میتوانند مانع تقلب داوطلبان و دانشجویان شوند.
نرم افزار ضد تقلب در آمریکا
در آمریکا و بسیاری از کشورهای دنیا ازقبیل استرالیا درحال حاضر برای بالا بردن ضریب امنیتی آزمونهای ورودی دانشگاهها، از تستهای انطباق کامپیوتری استفاده میشود. در این سیستم، از الگوریتمی برای انتخاب گزینههای تست براساس قدرت و ضعف دانشجویان استفاده میشود که طیف گستردهای از دانش را دربرمیگیرد. استفاده از این روش تست انطباق کامپیوتر، بدون به کار گرفتن اقدامات امنیتی پرهزینه و حتی حضور مراقبان، احتمال تقلب را در جلسات امتحانی به شدت کاهش میدهد. در این شیوه، داوطلبان تستها را بهطور آنلاین دریافت میکنند و پاک کردن پاسخهای غلط برای استادان غیرممکن است. تست CAT همچنین انطباقهای تستی نامناسب را هم حذف میکند.
به گزارش «نیویورکتایمز»، ازجمله شیوههای نظارتی بر آزمون ورودی دانشگاهها، نرمافزاری به نام Proctortrack، بهعنوان نوعی فناوری ضدتقلب است که آزموندهندهها را از طریق وبکم کنترل میکند و چهره و دست داوطلبان را پیش از آزمون کنترل و هویت آنها را شناسایی میکند تا در این میان تقلبی صورت نگرفته باشد. این فناوری، از وبکم برای اسکن هویت افراد استفاده میکند. آزمون که شروع میشود، یک نوار هشدار قرمزرنگ در صفحه کامپیوتر داوطلبان ظاهر میشود که بیانگر آن است که سیستم آنها از طریق این نرمافزار تحت کنترل بوده و از چهره داوطلب در خلال امتحان ویدئو گرفته میشود.
برای اینکه به داوطلب یادآوری شود مدام تحتنظر است، این نرمافزار تصویر کوچکی از ویدئوی در حال ضبط از او را روی صفحه کامپیوتر فرد نمایش میدهد. با پیشرفتهتر شدن تقلبها دانشگاهها هم شیوههای جدیدی را برای جلوگیری از رواج تقلب مورد استفاده قرار میدهند. برخی دانشکدهها از نرمافزاری استفاده میکنند که مانع از این میشود که داوطلب موقع امتحان نرمافزار یا جستوجوگری را باز کند. برخی دانشگاهها هم از خدماتی استفاده میکنند که داوطلبان را از راه دور و از طریق وبکم کنترل میکنند.
اسکن سیگنالهای رادیویی در کرهجنوبی و تایلند
به گزارش japantimes، طبق آماری که چند سال پیش منتشر شد، تعداد تقلبها در کنکور ورودی دانشگاهها در کره جنوبی و تایلند رو به افزایش است. استفاده از وسایل الکترونیکی که بتوانند موارد تقلب را به راحتی تشخیص دهند، ازجمله ابزارها و سیستمهای امنیتی و پیشگیرانه برای جلوگیری از بروز تخلف و تقلب در جلسات کنکور محسوب میشود. از آنجا که برخی داوطلبان آزمون ورودی دانشگاهها از ابزارهای الکترونیکی ذخیرهسازی اطلاعات و دریافت و ارسال اطلاعات به صورت دیجیتال استفاده میکنند، در کرهجنوبی و تایلند از تجهیزات الکترونیکی یا اسکن سیگنالهای رادیویی بهمنظور شناسایی تقلب داوطلبان در آزمون ورودی دانشگاهها استفاده میشود.
تشخیص هویت بیومتریک در انگلیس
تا سالهای پیش، بسیاری از کشورها از کارتهای مخصوص هر داوطلب برای شناسایی او استفاده میکردند اما با پیشرفت فناوریها، تقلب و تخلف در آزمونهای ورودی دانشگاهها افزایش یافته و همین باعث شده کشورها از شیوههای جدیدی برای کنترل این وضعیت و شناسایی موارد تقلب استفاده کنند. آنها بهمنظور شناسایی بهتر داوطلبان و جلوگیری از تخلف حضور در آزمون، از فناوریهای جدیدی برای تشخیص هویت افراد استفاده میکنند. امروزه انگلیس و برخی کشورهای پیشرفته، در کنار تشخیص هویت داوطلبان با استفاده از اثر انگشت، روش دیگری موسوم به تشخیص عنبیه مورد استفاده قرار میگیرد که شانس تخلف را تا حد زیادی کاهش میدهد.
منبع: روزنامه فرهیختگان؛ ۱۳۹۸،۰۳،۲۲
گروه اطلاع رسانی **۲۰۵۹**۲۰۰۲
نظر شما