پیچ و خم جادهها و گذر از مناظر چشم نواز در مسیر روستای موغان واقع در ۲۰ کیلومتری مرکز فریدن، دریچه چشمها را به رویداد شگفت انگیزی گشود که " اختتامیه نکوداشت هفته فرهنگی فریدن" نام داشت.
پهنه سرسبز موغان همچون مغناطیسی گیرا، جمعیت انبوه گردشگران را در بر گرفت تا بزرگترین رویداد فرهنگی به نشانه پایان یک هفته تکاپو برای معرفی فریدن رقم بخورد.
در حرکت از بلندیهای موغان به سمت محل برگزاری جشنواره، آن هنگام که خنکای فرح بخش روستا بال و پر خیال را به پرواز در آورد، یکپارچه نمایش نمادهای فرهنگی قومی فریدن بود که از مقابل دیدگان عبور میکرد.
از نوای ساز محلی تا سیاه چادر قوم بختیاری و از همهمه برای آش رشته تا زمزمه شعر و خاطره، همه چیز نشان از تحرک و پویایی داشت، گویی زندگانی پیشینیان کهن دیار فریدن با همه خرده فرهنگها و رمز و رازهایش اکنون در پیش چشمها پدیدار گشته تا بار دیگر تاریخ به دیرینگی این سرزمین شش قوم ببالد.
هیچ صحنهای لذت بخش تر از آن نبود که گردشگر تازه از راه رسیده دمی در سایه سیاه چادر غبار خستگی از تن بتکاند و به نظاره پخت نان محلی بنشیند.
چند قدم آنطرف تر وقتی پیرزن شیرین سخن بختیاری نغمه اصالت میخواند، این ریشه محکم فرهنگ بود که از زیر پوسته مشک به بیرون تراوش میکرد.
جمعیت همچنان در هم می لولید، گویی هر رهگذر به دنبال گمشدههای اصیل خود میگشت، لبها همه خندان و نگاهها همه پرسشگر، شاید چیزی شبیه ریشه در اذهان میرویید.
از هر کرانه این تبلور گنجهای نهفته در فریدن بود که همچون ورق زدن دفترچه تاریخ، جوهر افتخار را بر لوح دل حک کرد.
چند قدم آنطرف تر، در غرفهای به وسعت برکت، این دسترنج ها و محصولات روستاهای فریدن بود که یکی پس از دیگری هوش از سر گردشگران میپراند، آخر روستا این کانون تلاش و کارآفرینی به زیبایی به منصه ظهور رسیده بود.
عطر آشنای خوراک های بومی و تنوع بی نظیر غذاهای سنتی، بال خاطره را تا سفرههای روزگاران دور به پرواز در آورد، آن هنگام که پارنج و شوربا ودلمه و حلوا همنشین مطبخ خانهها در گذر تاریخ بود.
در سمت دیگر، شیطنت نونهالان در لا به لای سرسرهها چه زیبا دنیای شیرین کودکانه را به تصویر کشیده بود.
این آرام و قراری که از لنز دوربینها به یغما رفته بود، نشان داد همه آنها در ثبت هیاهوی پر رمز و راز موغان حریص شده بودند.
پس از گشت و گذار از کوچه پس کوچههای این آیین، استقرار جمعیت بیشماری از گردشگران، مسافران و مردم شهرها و روستاهای فریدن هر رهگذری را میخکوب کرد، مردمی که برای شنیدن آوای خواننده گوش تیز کرده بودند و در این میان شوخ طبعی و لطیفه گویی مجری، طرح زیبای لبخند را بر چهرههای آفتاب سوخته پدیدار کرد.
در سمت راست جایگاه، اجرای بازیهای بومی محلی شور و شعف خاصی را بین تماشاچیان خلق کرده بود، به طوری که همگان از این همه غنای فرهنگی و پیشینه فاخر ورزشی و پهلوانی به وجد آمده بودند.
و در نهایت در میان انعکاس صدای ساز و طبل، این شیهه اسبهای تیزپای فریدن بود که سوارکاری، هنر مردان و زنان این کهن بوم را به تصویر کشاند.
توقفگاه فرهنگی فریدن به اندازهای برای گردشگران جذاب بود که بسیاری از آنان تا ساعتها پس از پایان برنامه در محل برگزاری برنامه همچنین درجوار رودخانه خروشان موغان حضور داشتند.
تکاپو برای جمع آوری تجهیزات، داربستها، صندلیها و وسایلی که برای برگزاری این آیین استفاده شده بود تا پاسی از شب ادامه یافت، موضوعی که بار دیگر همبستگی شانهها و همدلی اهالی فرهنگ برای خلق خاطرههای اصیل و ماندگار را اثبات کرد.
آیین اختتامیه هفته فرهنگی فریدن روز جمعه در روستای هدف گردشگری موغان برگزار شد. علیرضا افتخاری، خواننده ملی و محسن دلیران، مجری شبکه اصفهان اجرای بخشی از این برنامه را بر عهده داشتند.
هفته فرهنگی فریدن امسال به دلیل تقارن با ماه رمضان، از ۱۸ تا ۲۴ خرداد با اجرای برنامههای متنوع برگزار شد.
به گزارش ایرنا، "مهد لالههای غیرت، خطه دین مداری و نجابت"، "جورچین مقصدهای گردشگری"، "خطه دسترنجهای پر برکت، همنشین تلاش و حرکت"، "گنج خفته بر زمین"، "کهن سفره خانه دلپذیر"، "مهد نخبه پرور، افق روشن دانایی"، "دیرینگی شهر نشینی، عصاره همزیستی و همدلی" و "میراث کهن، گنجینه سنتها و قدمتها" عناوین روزهای هفته فرهنگی فریدن بود.
افتتاح مزرعه تحقیقاتی گیاهان دارویی دانشگاه آزاد اسلامی، برگزاری نمایشگاه توانمندیها و قابلیتهای بخش کشاورزی و دامپروری، افتتاح دبیرخانه خلاقیت، ایجاد ایستگاه شهروند آگاه، افتتاح موزه مزرعه و نمایشگاه عکس خاطرات شهر را از جمله طرحهایی است که در هفته فرهنگی فریدن اجرایی شد.
همچنین برگزاری تور فریدن گردی، گذرگاه فرهنگی قومی، جشنواره اقوام، جشنواره بزرگ غذای سنتی، بازدید از موزه شهدا، سمینار تخصصی گیاهان دارویی، المپیاد ورزشی و جشنواره متمرکز بازیهای بومی محلی از دیگر برنامههای شاخص هفته فرهنگی فریدن بود.
بر اساس کتب تاریخی، فریدن تغییر یافته نام 'فریدون' و زادگاه کاوه آهنگر است، دیاری با خصوصیات اجتماعی و نژادی منحصر به فرد که به 'سرزمین شش قوم' معروف است.
فریدن در زمان هخامنشیان ایالتی مهم، آباد و پررونق بوده است و تنها جاده آپادانا به شوش - پایتخت زمستانی هخامنشیان از این منطقه عبور می کرده است.
آب و هوای شهرستان فریدن نیمه مرطوب با تابستانی معتدل و زمستان بسیار سرد است، وجود دسکن های شهر دامنه، شهر زیر زمینی چهار طبقه در روستای موغان و انواع کلیساها و بناهای تاریخی، منطقه نمونه گردشگری به نامهای 'دره بید بالا' و 'تفرج گاههای پلاسجان'، تنوع زیستی و فرهنگی روستاها، مناظر طبیعی بکر، رودخانهها، کوهها و چشم انداز بی نظیر باغها و تاکستانهای این دیار در کنار رویش سخاوتمندانه انواع گیاهان دارویی، تنوع غذاهای محلی از آش و شوربا تا نان و پارنج، و سوغات پر طرفدار از جمله لبنیات خوش طعم و اصیل زمینه بسیار مساعدی را برای بازدید مسافران و گردشگران داخلی و خارجی فراهم کرده است.
این شهرستان دارای ۲ بخش مرکزی و زنده رود و ۲ شهر به نامهای داران و دامنه، ۵ دهستان و ۲۸ روستاست.
فریدن با جمعیت بیش از ۴۹ هزار نفر در ۱۴۰ کیلومتری غرب اصفهان واقع است.
۹۸۶۱/۶۰۲۶
نظر شما