دریابان علی شمخانی نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی، بامداد امروز سه شنبه وارد شهر اوفای روسیه شده تا در دهمین اجلاس بینالمللی نمایندگان عالی امور امنیتی کشورهای جهان شرکت کند. این اجلاس امروز و فردا برگزار خواهد شد. اما نباید تصور کرد که این حضور، یک حضور معمولی و روتین است چراکه شرایط زمانی و نیز محتوای اجلاس نشان میدهد که حضور شمخانی در آن دستکم به چهار دلیل، اهمیت ویژهای برای ایران دارد:
۱. مذاکره با روسها: شمخانی به دعوت رسمی نیکولای پاتروشف همتای روس خود راهی روسیه و در بدو ورود، مورد استقبال مشاور ارشد شورای امنیت روسیه و معاون نخستوزیر جمهوری باشقیرستان (که شهر اوفا در آن قرار دارد) قرارگرفته است. در راستای همین استقبال سطح بالا، مذاکرات سطح بالای او با روسها بهخصوص در شرایط امنیتی فعلی منطقه (شدت گرفتن بحران یمن و نیز افزایش تنش در شمال سوریه) اهمیت بالایی خواهد داشت مخصوصاً وقتی بدانیم که روسها در آستانه یک اجلاس امنیتی عالی رتبه با حضور شخص نیکولای پاتروشف، دبیر شورای امنیت روسیه، جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا و مائیر بن شبات، مشاور امنیت ملی رژیم صهیونیستی هستند و لابد در این اجلاس، درباره وضعیت ایران یا جنگ در سوریه نیز بحثهایی خواهد شد.
۲. موضوع کنفرانس: آنطور که خبرگزاری اسپوتنیک خبر داده، موضوع اصلی این اجلاس، «راههای تضمین امنیت ملی، توسعه اقتصادی پایدار و توسعه اجتماعی در مقابله با تهدیدات روزافزون هیبریدی» ذکر شده است. عبارت «تهدیدات جنگ هیبریدی» (Hybrid Warfare Threat)، عبارتی جدید در ادبیات امنیتی - نظامی است و معنای آن این است که کشورها علیه یکدیگر، مجموعهای از اقدامات را در دستور کار قرار دهند. مثلاً روسیه، که میزبان این اجلاس است؛ در تنشی که با اوکراین و بهتبع آن با اتحادیه اروپا دارد از مجموعهای از اقدامات نظیر مباحث اقتصادی، انرژی بهخصوص در حوزه گاز، فشار دیپلماتیک و نیز نبردهای نیابتی استفاده کرده است.
اما اهمیت ویژه این اجلاس برای ما این است که در حال حاضر کشور ما نیز تحت چنین تهاجمی از سوی ایالات متحده آمریکا قرار دارد و آمریکا از تمامی ابزارهای خود علیه ایران، استفاده میکند و به همین دلیل شرکت شمخانی در این اجلاس و سخنرانی او بهعنوان نماینده کشوری که خود قربانی جنگهای ترکیبی است، اهمیت پیدا میکند.
۳. دیدارهای دوجانبه: شمخانی در این اجلاس علاوه بر سخنرانی، به ملاقات با برخی نمایندگان امنیتی کشورها نیز خواهد پرداخت. آنطور که خبرنگار ایرنا از اوفا خبر داده، او قرار است در طی دو روز اخیر با دبیران شورای امنیت بسیاری از کشورها ازجمله افغانستان، ارمنستان و هند دیدار دوجانبه داشته باشد ضمن اینکه انتظار میرود با همتایان خود از کشورهای چین، پاکستان، ونزوئلا، ازبکستان، تاجیکستان و ترکمنستان به تبادلنظر بپردازد. او بعدازظهر امروز هم در نشست شش جانبه ای با دبیران شورای امنیت کشورهای روسیه، چین، هند، پاکستان و افغانستان نیز شرکت خواهد کرد.
در این میان دیدار شمخانی با مثلث چین، هند و پاکستان اهمیت بیشتری خواهد داشت مخصوصاً با توجه به اینکه گفتهشده چین هیاتی سطح بالا به این اجلاس اعزام کرده و ریاست آن با ژو شنگکون، دبیر کمیسیون مرکزی امور سیاسی و حقوقی حزب کمونیست چین است.
۴. بمب خبری پیش از اجلاس: خبر مهمی که قبل از این اجلاس توسط ایران منتشر شد را هم باید در نظر داشت. علی شمخانی، روز قبل از سفر به روسیه، در یک گفتوگوی رسانهای، بهطور رسمی از کشف و نابودی یکی از پیچیدهترین شبکههای جاسوسی سایبری سازمان سیا از سوی دستگاههای اطلاعاتی ایران خبر داد و گفت: بخش مهمی از ظرفیتهای عملیاتی سیا در کشورهای هدف آمریکا با کشف این شبکه از سوی دستگاههای اطلاعاتی ایران کاملاً نابود شد. او ضمناً گفته که «با توجه به همکاری جاری میان ایران و بسیاری از کشورهای جهان در قالب ایجاد شبکه ضد جاسوسی بینالمللی علیه امریکا، ما اطلاعات شبکه کشفشده را که در چند کشور دیگر نیز فعال بود در اختیار شرکایمان قراردادیم که منجر به شناسایی و فروپاشی شبکه افسران اطلاعاتی سیا و دستگیری تعدادی از جاسوسان و مجازات آنها در کشورهای مختلف شد.» شمخانی این را هم گفت که: «آمریکاییها با اعتراف به پیروزی ایران، این اقدام ایران را «شکست مفتضحانه اطلاعاتی» نامگذاری کردند.» و این مستندات امروز در اختیار رسانه های گروهی قرار گرفت.
با توجه به اینکه گفتهشده که آمریکا یک هیات عالیرتبه به این اجلاس فرستاده، به نظر میرسد که ایران، قصد داشت با اعلام رسمی این خبر (که خبرهای غیررسمی آن پیشتر توسط رسانههای خارجی منتشرشده بود) پیش از این اجلاس، ضمن نشان دادن قدرت اطلاعاتی امنیتی خود، به رفتارهای مخاصمهآمیز آمریکا نیز اشارهای روشن داشته باشد و آن را به یک بحث جاری در این اجلاس تبدیل کند.
نظر شما