به گزارش خبرنگار ایرنا، عزیزالله شهیدی فر سه شنبه شب در جلسه بررسی ارایه طرح جامع زهکشی و شبکه آبیاری زمینهای کشاورزی مازندران که با حضور معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی در ساری برگزار شد، افزود: تجهیز و نوسازی اراضی شالیزاری، اصلاح و بهسازی و افزایش تراکم شبکههای فرعی آبیاری و زهکشی عمومی، زهکشی زیر زمینی و تلفیقی اراضی کشاورزی برای افزایش راندمان تولید و توسعه کشتهای ثانویه و احیا، مرمت و بهسازی آببندان ها چهار پروژه طرح جامع زهکشی اراضی استان است.
وی با بیان اینکه با عملیاتی شدن این طرح تهدید ناشی از سیلاب در شرایط تر سالی از بین میرود، گفت: در عین حال شور و قلیایی شدن خاک در شرایط خشکسالی به حداقل میرسد، ضریب کشت افزایش می یابد و ارزش افزوده تولیدات محصولات نیز مصاعف خواهد شد.
او افزود: با عملیاتی شدن طرح جامع زهکشی اراضی مازندران ظرفیت خودکفایی محصول استراتژیک برنج با حداقل ۲۰ تا ۲۵ درصد افزایش میزان تولید و ۱۶ درصد کاهش هزینههای تولید محقق میشود.
شهیدی فر ایجاد شرایط کشت کلزا و انواع نباتات روغنی و سبزیجات حداقل در ۱۰۰ هزار هکتار در قالب کشتهای دوم را از دستاوردهای طرح جامع زهکشی در اراضی مازندران عنوان کرد و بیان داشت: اکنون تک کشتی برای کشاورزان استان به صرفه اقتصادی نیست به همین دلیل شاهد تغییر کاربری زمین در استان هستیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران ادامه داد: به دلیل عملیاتی نشدن طرح زهکشی علاوه بر تخریب و آلودگی خاک ناشی از ماندابی بودن آب، برخی از مناطق مرکزی و غرب استان شاهد کاهش محسوس محصول در کشت اول نیز هستیم.
شهیدی فر با اعلام اینکه مطالعه زهکشی اراضی مازندران از دهه ۶۰ در محدوده دشت ۱۱۰ هزار هکتاری حوضه آبریز هراز با همکاری کشور ژاپن آغاز شد، گفت: از دهه ۹۰ نیز مطالعات جامعی از زهشکی در قالب فاز نخست از ساحل شرقی رودخانه بابلرود تا ساحل غربی رودخانه نکا رود در سطح ۱۵۵ هزار هکتار انجام ش.
وی افزود: نتایج مطالعات در دشت هراز نشان میدهد که شبکه آبیاری و زهکشی در این منطقه کاملاً سنتی است و حدود ۱۴ هزار هکتار از اراضی پائین دست این دشت باتلاقی است و به دلیل بالا بودن تراز آب زیر زمینی پس از برداشت برنج در فصول پائیز و زمستان به دلیل غرقابی شدن، زمین قابل کشت محصولات پائیزه نیست.
مشکلات طرح زهکشی در مازندران
رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران عملیاتی شدن زهکشی زیر زمینی در دشت هراز را ضروری دانست و خواستار اختصاص ردیف اعتبار ملی برای آن شد.
وی به چهار حوضه طرح زهکشی در گستره ۱۵۵ هزار هکتاری از ساحل غربی نکا رود تا ساحل شرقی بابلرود اشاره کرد و گفت: ارتقا ضریب کشت، کمیت و کیفیت تولید، توسعه کشت دوم وسوم در فصول سرد و پرباران از نتایج اجرای طرح زهکشی در این بخش است.
شهیدی فر عدم پیوستگی و وجود موانع در مسیر انهار زهکشی، تخریب و تصرف حریم انهار زهکشی، ظرفیت نامتناسب مقاطع انهار اراضی، شرایط نامناسب آبگیری به دلیل فقدان سازههای تنظیم آب و از بین رفتن بافت و ساختمان خاک در نتیجه ماندابی شدن ممتد اراضی را از مهمترین چالشهای وضوع موجود زهکشی در این بخش برشمرد.
وی با بیان اینکه مشکلی اجتماعی در اجرای طرح جامع زهکشی در مازندران وجود ندارد و همه تولید کنندگان و کشاورزان همراه با اجرای این طرح هستند، تاکید کرد: فقط نیاز به عزم ملی برای تامین اعتبار با ردیف ویژه برای رسیدن به خوداتکایی بیشتر محصولات زراعی به ویژه برنج، دانه روغتی کلزا، انواع علوفه و سبزیجات و محصولات باغی شامل مرکبات، گردو، گیلاس، شلیل، هلو و انواع کشتهای گلخانهای نیاز است.
وی گفت: با اجرای کامل طرح زهکشی زمینهای مزاندران حداقل ۴۰ درصد درآمد کشاورزان افزایش و خاک کشاورزی استان همواره حاصلخیز باقی میماند.
۶۹۹۰/۱۶۵۴
نظر شما