۲۹ خرداد ۱۳۹۸، ۸:۱۹
کد خبرنگار: 1926
کد خبر: 83360142
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

جدال بر سر یک توافق

۲۹ خرداد ۱۳۹۸، ۸:۱۹
کد خبر: 83360142
جدال بر سر یک توافق

تهران- ایرنا- اوپک و متحدانش که شامل ۲۴ کشور تولیدکننده نفت هستند باید درباره سرنوشت توافق کاهش تولید و تمدید یا عدم تمدید آن در نیمه دوم سال ۲۰۱۹ تصمیم بگیرند.

روزنامه جهان صنعت در گزارشی آورد: تصمیم مذکور با توجه به وخامت اوضاع اقتصاد جهان و جنگ تجاری که روی قیمت‌های نفت تاثیر منفی گذاشته، اهمیت روزافزونی پیدا کرده است. طبق برنامه اوپک، کشورهای عضو این گروه روز ۲۵ ژوئن در وین دیدار خواهند کرد و سپس روز بعد با روسیه و سایر تولیدکنندگان غیراوپک که در توافق کاهش تولید مشارکت دارند، دیدار می‌کنند. با این حال روسیه که بزرگ‌ترین تولیدکننده غیراوپک مشارکت‌کننده در این پیمان است، تعویق زمان برگزاری دیدار تولیدکنندگان اوپک و غیراوپک به سوم و چهارم ژوئیه را پیشنهاد کرده و عربستان سعودی از این پیشنهاد حمایت کرده است اما ایران با تغییر زمان دیدار رسمی مخالف است.

الجزایر نیز مانند ایران با تغییر زمان نشست به ژوئیه مخالف بود و اعلام کرده بود تاریخ جدید با برگزاری انتخابات در این کشور مصادف می‌شود اما بعداً از مخالفت خود دست برداشت و ایران تنها کشوری شد که با برگزاری نشست رسمی در اوایل ژوئیه مخالف بود. در همین حال الکساندر نواک وزیر انرژی روسیه در سفر خود به تهران به دیدار بیژن زنگنه وزیر نفت رفت تا در مورد تاریخ برگزاری نشست اوپک و غیراوپک گفت‌وگو کنند که در نهایت این نشست بی‌نتیجه به پایان رسید.

بیژن زنگنه وزیر نفت موافقت مشروط خود را با تغییر زمان برگزاری یکصد و هفتاد و ششمین نشست سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) از ۲۵ ژوئن (چهارم تیرماه) به ۱۰ تا ۱۲ ژوئیه (۱۹ تا ۲۱ تیرماه) اعلام کرد. زنگنه گفت: اگر آنها اصرار دارند، من با برگزاری نشست در روزهای دهم و دوازدهم ژوئیه مشکلی ندارم اما نمی‌توانم از سوم تا هفتم ژوئیه در نشستی شرکت کنم و برنامه‌ها و تعهدات دیگری دارم. من اعلام کرده‌ام می‌توانم در زمان دیگری در نشست شرکت کنم اما نه در روزهای سوم و چهارم ژوئیه.

در این میان نواک که برای اجتناب از همزمان شدن نشست اوپک با نشست ۲۸ و ۲۹ ژوئن گروه ۲۰ در توکیو، برای برگزاری نشست در روزهای سوم و چهارم ژوئیه لابی کرده بود پس از ترک تهران به مقصد اصفهان به منظور شرکت در دیدار دوجانبه ایران و روسیه به میزبانی وزارت نیرو با خبرنگاران صحبت نکرد. اما خبرگزاری‌های روسیه به نقل از وزیر انرژی این کشور گزارش داده‌اند که مسکو با تاریخ‌های جدید از جمله ۱۲ ژوئیه برای برگزاری نشست کشورهای گروه اوپک‌پلاس موافق است. با این حال نواک گفته هنوز درباره تغییر تاریخ نشست با همتای سعودی خود گفت‌وگو نکرده است.

زنگنه هم درباره واکنش الکساندر نواک به پیشنهاد وی برای برگزاری نشست در روزهای دهم تا دوازدهم ژوئیه گفت: وی تصمیم‌گیرنده نیست و تصمیم‌گیرنده اوپک است که باید به یک تفاهم برسد. با این وجود وزیر نفت پس از دیدار با الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه گفت: فعلاً نشست عادی ۱۷۶ اوپک در همان زمان تعیین شده، برگزار می‌شود و با تغییر این نشست به سوم و چهارم ژوئیه به‌دلیل مشغله کاری مخالفم. وی افزود: اگر نشست اوپک در تاریخ ۱۰ تا ۱۲ ژوئیه (۱۹ تا ۲۱ تیرماه) برگزار شود با آن مشکلی ندارم و در آن شرکت خواهم کرد.

براساس برنامه کنونی اوپک، قرار است صدوهفتادوششمین نشست عادی وزیران نفت و انرژی این سازمان با حضور همه اعضا در تاریخ ۲۵ ژوئن (چهارم تیرماه) و ششمین نشست مشترک وزارتی تولیدکنندگان عضو و غیرعضو اوپک ۲۶ ژوئن (پنجم تیرماه) در وین در محل دبیرخانه دائمی اوپک برگزار شود. این در حالی است که روسیه درخواست کرده است تاریخ نشست رسمی اوپک تغییر کند. این کشور که عضو اوپک نیست از سه سال پیش که با این گروه متحد شده است، اعمال نفوذ گسترده‌ای در تصمیمات اوپک داشته است.

روسیه که بزرگ‌ترین تولیدکننده غیراوپک مشارکت‌کننده در این پیمان است، تعویق زمان برگزاری دیدار تولیدکنندگان اوپک و غیراوپک به سوم و چهارم ژوئیه را پیشنهاد کرد و عربستان سعودی از این پیشنهاد حمایت کرد. دیدار قبلی که قرار بود در آوریل برگزار شود نیز بنا به درخواست روسیه لغو شد. اکنون اوپک و یارانش پس از مذاکرات میان روسیه و ایران، در حال بررسی تاریخ اواسط ژوییه برای دیدار بعدی خود به منظور مذاکره درباره توافق کاهش تولید هستند تا به اختلاف‌نظرات درباره تغییر تاریخ نشست رسمی خود پایان دهند. هرگونه تغییر تاریخ نشست اوپک مستلزم موافقت همه ۱۴ عضو این گروه است. نمایندگان متعدد اوپک اظهار کرده‌اند تاریخ پیشنهادی زنگنه را نخستین بار بود که شنیدند.

این گروه تولیدکننده که بیش از نیمی از نفت جهان را تولید می‌کند، یک ماه است درباره تاریخ دیدار رسمی وزیران اختلاف دارد و ناکامی در رسیدن به توافق درباره زمان دیدار، بازار نفت را درباره سرنوشت توافق کاهش تولید دچار ابهام بیشتری کرده است. اوپک و ۱۰ تولیدکننده غیراوپک در دسامبر موافقت کردند برای تقویت قیمت‌ها و کاهش سطح ذخایر، تولیدشان را در نیمه اول سال ۲۰۱۹ به میزان ۲.۱ میلیون بشکه در روز کاهش دهند.

با تداوم روند نزولی قیمت‌ها، بسیاری از تحلیلگران انتظار دارند کاهش تولید تمدید شود حتی با وجود اینکه روسیه پیشنهاد کرده است سهمیه تولید برخی از اعضا افزایش پیدا کند تا تاثیر تحریم‌های آمریکا علیه ایران و ونزوئلا جبران شود. فالح به شدت خواستار تمدید کاهش تولید نفت است و به خبرنگاران در توکیو گفت: کاملاً مطمئن است که پس از مذاکرات بسیار سازنده با نواک در اوایل ماه جاری، ائتلاف به توافق خواهد رسید. وزیر انرژی عربستان سعودی گفت: تولید نفت عربستان سعودی در ژوئن و ژوئیه در سطح مشابه چند ماه گذشته خواهد بود تا سطح ذخایر را به وضعیت قبلی بازگرداند. طبق نظرسنجی پلاتس، این کشور در ماه می ۷۰.۹ میلیون بشکه در روز نفت تولید کرد.

گابریل ام باگا اوبیانگ لیما، وزیر نفت گینه استوایی به پلاتس گفت: شکست در تمدید توافق کاهش تولید، مایه شگفتی بزرگ برای همه خواهد بود. آنچه ما می‌خواهیم ثبات است و ما نوسان نمی‌خواهیم. وی در ادامه افزود: اوپک و متحدانش قیمت نفت در محدوده ۶۰ تا ۷۰ دلار در هر بشکه را مناسب می‌بینند و ما بر این باوریم که تمدید توافق کاهش تولید تا پایان امسال برای رصد بازار نفت حائز اهمیت است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha