به گزارش ایرنا، معضل قطعی آب همه ساله با فرارسیدن فصول گرم سال و بالا رفتن میزان مصرف مشترکان گریبان گیر مردم بیشتر شهرهای سیستان و بلوچستان به ویژه شهروندان زاهدانی میشود، گرمایی که به تناسب شدت آن سبب افت فشار و قطعیهای مکرر آب میشود.
بارندگیهای بهمن و اسفند پارسال و فروردین امسال و جاری شدن سیلاب در رودخانه هیرمند که پس از حدود ۲ دهه خشکسالی سبب آبگیری چاه نیمهها و بخشی از تالاب هامون شد مردم زاهدان و برخی شهرهای شمالی سیستان و بلوچستان را امیدوار به عبور از خشکسالی و کم آبی کرد اما دیری نپایید که از لولهها و شیرهای آب منازل بجای آب هوا خارج میشود و در گرمای ۴۰ درجهای دما بی آبی مردم را کلافه کرده است.
شهروندی میگفت: با حجم بارندگی و آب وارده به رودخانه هیرمند اصلاً فکر نمیکردیم امسال با مشکل کم آبی رو به رو شویم اما هنوز تابستان شروع نشده شدت کم آبی آزار دهنده شده است.
در چند روز گذشته قطعیهای مکرر آب در شهر زاهدان سبب بروز مشکلات عدیده و نارضایتیها و گلایههایی از جانب مردم شده است، مشکلاتی که گویا مردم زاهدان همواره مجبور به تحمل آن هستند.
فصل گرما و نیاز شدید آبی به ویژه در این استان خشک و کویری با گرمای غیر قابل تحمل و پیش از فصل تابستان ایجاب میکند راهکارهای آبی مطمئن و پایدار برای برون رفت از این مشکل ارائه شود، مشکلی که امروزه به یک معضل در شهر زاهدان و سایر شهرهای استان تبدیل شده و نیازمند چاره اندیشی هر چه سریعتر مسئولان دست اندرکار است.
محسن سارانی یکی از ساکنان بلوار انقلاب شهر زاهدان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: چند هفتهای است که با قطعی مکرر آب در طول روز مواجه هستیم مشکلی که علاوه بر شست و شو و نظافت موجب عدم استفاده از کولرهای آبی با توجه به شدت گرما شده است.
وی ادامه داد: شدت گرما و قطعی مکرر آب آن هم بدون اطلاع رسانی قبلی سبب شده تا در حوزه ذخیره سازی آب نیز مشکل داشته و عملاً هیچگونه آبی برای استفاده نداشته باشیم.
سارانی بیان کرد: با توجه به گرمای هوا در سیستان و بلوچستان و استفاده خانوارها از کولر آبی نبود آب باعث شده تا نتوانیم از کولر نیز استفاده کنیم.
حسین علی موسوی یکی دیگر از شهروندان زاهدانی گفت: کمبود آب و افت فشار شبکه از سالها پیش مردم این شهر را مجبور به نصب پمپ آب در منازل کرده است اما این راهکار نیز جوابگوی نیاز نیست زیرا در بسیاری از اوقات شبانه روز آبی در شبکه وجود ندارد که پمپاژ شود.
یدالله شه بخش یکی دیگر از شهروندان زاهدانی ساکن خیابان شهید پهلوانی بیان کرد: مدتی است که شاهد افت شدید فشار و قطعی مکرر آب در این منطقه هستیم، افت فشاری که گاهاً در واحدهای آپارتمانی به هیچ عنوان آب پمپاژ نمیشود.
وی ادامه داد: مشکل افت فشار و قطعی آب سالهاست که باعث مشکلاتی برای مردم مناطق مختلف شهر زاهدان شده اما متأسفانه چارهای برای آن اندیشیده نشده است.
شه بخش تصریح کرد: با توجه به آغاز فصل تابستان و افزایش دمای هوا مسئولان باید چارهای اساسی برای رفع این قطعیهای مکرر بیندیشند.
وی اطلاع رسانی قطعی آب در مناطق شهر را مهم دانست و اظهار داشت: روز گذشته از ساعت ۹ صبح تا ۱۲ شب آب منزل ما و سایر همسایگان قطع بوده بدون اینکه ذخیره آبی وجود داشته باشد.
کمبود آب علت افت فشار و قطعیهای مکرر است
مدیر روابط عمومی شرکت آب و فاضلاب شهری سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: هم اینک شهر زاهدان با کسری ۳۵۰ لیتر آب در ثانیه رو به رو است که این کمبودها با اتمام پروژه خط دوم انتقال آب از سیستان به زاهدان برطرف خواهد شد.
میثم سلیمانی با بیان اینکه چهار هزار اشتراک جدید به تازگی به مجموعه مصرفی آب در شهر زاهدان اضافه شده است تصریح کرد: نداشتن منبع مطمئنی برای تولید عمده آب مشکل این شرکت در حوزه ارائه خدمات به مشترکان است.
وی کولر آبی و استفاده از این وسیله سرمایشی در فصل گرما را مشترک دوم پر مصرف عنوان کرد و افزود: هر کولر آبی در ۲۴ ساعت بیش از ۵۰۰ لیتر آب مصرف میکند که با توجه به کمبود آب بسیار مشکل ساز است.
مدیر روابط عمومی شرکت آب و فاضلاب شهری سیستان و بلوچستان بیان کرد: اتصال پمپهای مشترکین به شبکههای آب رسانی دلیلی دیگر در افت و قطعی آب برخی مناطق است چرا که بهره برداری از آب در ابتدای شبکه توزیع باعث انتقال نیافتن آب به سایر مناطق خواهد شد.
وی در مورد نقص فنی که چندی پیش در یکی از ایستگاههای پمپاژ خط انتقال آب از سیستان به زاهدان اتفاق افتاده بود گفت: این مشکل بر طرف شده و هم اینک نقصی در شبکه انتقال آب به زاهدان وجود ندارد.
سلیمانی با بیان اینکه شی که آبرسانی شهر زاهدان سه ماه در طول سال با پیک مصرف بالا رو به رو است بیان کرد: رعایت میزان مصرف و صرفه جویی آب توسط مردم نقش مهمی در کاهش افت فشار و قطعیهای مکرر دارد.
وی توجه به زمان اوج مصرف که «ظهر و عصر» است و رعایت نکاتی چون نشستن خودرو، حیاط منزل و مواردی دیگر در این زمان را مهم دانست.
توجه ویژه مسئولان به بخش تأمین آب سیستان و بلوچستان
استان سیستان و بلوچستان با توجه به میزان کم نزولات آسمانی یکی از استانهای خشک و کم آب کشور به حساب میآید، استانی که در جنوب با توجه به دسترسی به آبهای آزاد هنوز مردمان آن از این مزیت بی بهره بوده و در شمال همچنان درگیر گرفتن حق آبه از کشور افغانستان است.
مشکل کم آبی در سیستان و بلوچستان به چند سال اخیر خلاصه نمیشود و مدت هاست که مردمان این سرزمین با این مشکل دست و پنجه نرم میکنند مردمانی که گاه نوشیدن جرعهای آب سالم و بهداشتی از جمله آرزوهایشان به حساب میآید.
مردم مهربان و خونگرم و قانع سیستان و بلوچستان قدر آب را به خوبی میدانند و هیچگاه آن را بی رویه مصرف نمیکنند. بسیاری از این مردم راههای مصرف بهینه را در طول سالهای متمادی خشکسالی و کم آبی یافتهاند بطوری که اگر باغچه و درختی در خانه دارند با احتیاط کامل و رعایت زمان آبدهی، آنها را با آب وضو یا شستشوهای دیگر و یا قطرهای آبیاری میکنند. بیشتر مردم خودروهای خود را با یک سطل آب و پارچهای خیس تمییز میکنند. با این وجود با کمبود آب رو به رو هستند.
یکی از شهروندان کارمند میگفت: جلسات و طرحهای زیادی برای حل مشکل کم آبی برگزار و ارائه میشود، مسئولان استان و کشور از دهها سال پیش تاکنون در جریان این مشکل هستند اما هنوز راه حل اساسی برای آن نیافتهاند.
وی که خود را محمدرضا تفتی معرفی کرد، افزود: اگر بجای صرف هزینههای متفرقه برای تامین آب، طرح شیرین سازی آب دریا و انتقال آن به شهرها و روستاهای استان اجرا میشد نه تنها مشکل آب آشامیدنی بلکه آب کشاورزی نیز حل میشد.
این شهروند زاهدانی تصریح کرد: منطقه سیستان از گذشتههای دور برای تامین آب به رودخانه هیرمند و افغانستان وابسته بوده است در حالی که فکر میکردیم این منطقه از وابستگی خارج شود اما متاسفانه شهر زاهدان به عنوان مرکز استان را نیز به کشور بیگانه وابسته کردهایم.
یکی از مهمترین طرحهای تامین آب استان سیستان و بلوچستان و استانهای همجوار انتقال آب از دریای عمان بود که مدتی نیز بر سر زبانها افتاده بود اما بارشهای چند ماه گذشته و جاری شدن سیلابهای فصلی و مقطعی گویا این طرح را به ورطه فراموشی برد.
به هر حال تسهیل و سرعت بخشی به طرح خط دوم انتقال آب از سیستان به زاهدان و تامین حق آبه رودخانه هیرمند و تالاب بین المللی هامون میتواند فعلاً به عنوان مُسکّن موقتی مشکل را حل کند و مردم را از بی آبی و کم آبی کلافه کننده نجات دهد.
تمهیدات لازم و برنامه ریزی منسجم در حوزه آبی سیستان و بلوچستان بسیار مهم و حیاتی است و باید مسئولان به این حوزه توجه ویژه ای داشته و از فرصتهای موجود نهایت استفاده را ببرند.
مردم خود کمک کننده باشند
با وجودی که مردم قدر آب را بخوبی میدانند اما باز هم با توجه به اینکه میزان تولیدی آب کم و کمبودهایی در این حوزه وجود دارد انتظار است شهروندان خود کمک کننده باشد و با رعایت الگوی مصرفی مناسب از هدر رفت آب جلوگیری و صرفه جویی این نعمت الهی را در اولویت قرار دهند.
از اندک شهروندانی که با شستن خودرو، آبیاری درختان و مواردی از این دست با آب آشامیدنی آن هم در شرایطی که در برخی مناطق همین شهر همشهریان مان آبی برای آشامیدن ندارند انتظار است در مصرف آب صرفه جویی کنند و مسئولان نیز در توزیع آب عدالت را بیش از پیش مد نظر قرار دهند.
همکاری و انسجام عمومی و رعایت الگوی مصرف تنها راه حل کنونی برای برون رفت از این مشکل به حساب میآید که امید است بیش از پیش بدان توجه شود.
۹۹۱۴ **۶۰۸۱
نظر شما