نشست منامه را باید زمینه ساز اجرای طرح موسوم به معامله قرن "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا دانست که از سوی "جرد کوشنر" داماد و مشاورش برای اجرایی شدن پیگیری می شود.
جزئیات این طرح تاکنون به صورت کامل اعلام نشده، ولی بخش هایی از آن در جریان اظهار نظرهای مقام های مختلف از جمله کوشنر مطرح شده است.
طرح معامله قرن شامل انضمام کامل قدس اشغالی به رژیم صهیونیستی، انضمام شهرک های موجود در کرانه باختری به این رژیم، نابودی کامل حق بازگشت آوارگان فلسطینی به وطن خود و تعیین منطقه " ابودیس " به عنوان پایتخت کشور فلسطین است.
در همین حال قرار است با برگزاری نشست منامه مرحله نخست از طرح مزبور شامل سرمایه گذاری ۵۰ میلیارد دلاری در اراضی اشغالی فلسطین، مصر، اردن و لبنان شامل ۱۷۹ طرح در حوزه زیرساختها، بخش اشتغال و احداث یک راه ارتباطی از کرانه باختری به نوار غزه با هزینه پنج میلیارد دلار بررسی و پیگیری شود.
پیش از مطرح شدن طرح معامله قرن، آمریکا برخی اقدامات را در ارتباط با فلسطین اشغالی به نفع رژیم صهیونیستی انجام داد که از جمله آنها می توان به انتقال سفارت خود به قدس اشغالی و به رسمیت شناختن حاکمیت این رژیم بر بلندی های جولان سوریه اشاره کرد.
معامله قرن را در واقع می توان آخرین اقدام از سوی آمریکا در راستای منافع رژیم صهیونیستی و برای حل موضوع اشغال فلسطین تلقی کرد که پیش از طرح های مختلف در ارتباط با آن مطرح شده، ولی همگی آنها به خاطر نادیده گرفتن حقوق فلسطینی ها با شکست مواجه شده و اکنون حتی برخی دوستان آمریکا نیز که طرفدار طرح های پیشین بودند، بر شکست آنها اعتراف می کنند.
اکنون با نزدیک شدن به زمان برگزاری نشست منامه که از آن به عنوان "کارگاه" نیز نام برده می شود، موج اعتراض ها از سوی ملت های مختلف در کشورهای منطقه افزایش یافته و هر روز پایتخت های عربی شاهد برگزاری برنامه های اعتراضی هستند.
اولین واکنش ها در این ارتباط را باید در فلسطین اشغالی از سوی مردم و گروه های مقاومت شاهد بود که در صورت هرگونه اقدام برای عملی شدن معامله قرن مانند دیگر طرح های سازش در طول ۷۰ سال گذشته بیشترین زیان را آنان تجربه خواهند کرد.
بیشترین واکنش ها به این طرح از سوی فلسطینیان ساکن در نوار غزه بود که با درگیری نظامیان رژیم صهیونیستی برای مقابله با آن مواجه شد و در همین حال سایر مناطق فلسطین اشغالی نیز از این اعتراض ها دور نماند.
در همین ارتباط قرار است شهرهای مختلف فلسطینی از جمله رام الله همزمان با برگزاری نشست منامه در روزهای دوشنبه، سه شنبه و چهارشنبه این هفته شاهد برگزاری برنامه های اعتراضی و راهپیماییها در مخالفت با نشست مزبور باشد و فلسطینیها نشست منامه را به عنوان بخشی از توطئه آمریکا علیه مبارزات فلسطینیها برای آزادی آن می دانند و پیش بینی می شود با نزدیک شدن به زمان برگزاری نشست، تظاهرات فلسطینی ها نیز افزایش یابد.
حتی در زمان سفر شهریور ماه در سال ۱۳۹۶ کوشنر به فلسطین اشغالی برای دیدار با مقام های صهیونیست و فلسطینی در ارتباط با این طرح نیز مردم در فلسطین با برگزاری تظاهرات حمایت های آمریکا را از صهیونیست ها محکوم کردند.
علاوه بر فلسطین در روزهای گذشته پایتخت های برخی کشورهای عربی از جمله بحرین، تونس، کویت، اردن، سومالی و دیگر کشورهای شاهد برگزاری تظاهرات مردمی در اعتراض به نشست منامه بود که این برنامه ها با برگزاری زمان برگزاری نشست افزایش نیز خواهد یافت.
برگزاری این اعتراض ها به نشست منامه در حالی است که برخی دولت ها از هم اکنون خود را آماده حضور در آن کرده و حتی تعدادی از آنان مانند عربستان آمادگی خود را برای سرمایه گذاری در فلسطین در راستای طرح معامله قرن اعلام کرده اند.
اگر چه سطح مقام های شرکت کننده در نشست منامه از سوی کشورهای مختلف متفاوت است، ولی حضور آنان به عنوان اقدامی در راستای حمایت از طرح آمریکا – به خاطر ترس یا همراهی با سیاست های واشنگتن - و مخالفت با افکار عمومی در جهان به خصوص جهان عرب تلقی می شود که مخالف چنین طرحی هستند.
در همین ارتباط یک مقام سعودی که خواست نامش فاش نشود در گفت وگو با روزنامه صهیونیستی «گلوبس» با دفاع از معامله قرن از آمادگی عربستان برای سرمایه گذاری در این خصوص خبر داد.
وی گفت که ریاض و برخی کشورهای دیگر آماده سرمایه گذاری هنگفت برای اجرای معامله قرن هستند که فلسطینیها فکرش را هم نمی کنند.
این مقام سعودی گفت: برای عربستان، کشورهای خلیج فارس، مصر و اردن زمان جنگ با اسرائیل به سر آمده و تاریخ فرصت واقعی برای عادی سازی روابط با این رژیم را فراهم آورده و امیدواریم که اسرائیل از این فرصت استفاده کند.
سخن آخر اینکه برگزاری نشست منامه بار دیگر از واقعیت موجود در جهان عرب پرده برداشت و آن وجود زاویه بین مردم در این کشورها و دولت های آنان است که هر یک مسیری جداگانه را در ارتباط با موضوع فلسطین طی می کنند.
پیش از این نیز به واسطه سیاست هایی مانند عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی از سوی مقام های برخی کشورهای عرب با سفرهای محرمانه و غیرمحرمانه جریان داشت، اکنون این سفرها حتی رسمی نیز شده و همین سیاست ها شکاف و زاویه موجود بین افکار عمومی در جهان عرب را با دولتمردان این کشورها بشدت افزایش داده و همین امر علاوه بر آنکه باعث شکست طرح های مزبور می شود، زمینه افزایش مخالفت در کشورهای عربی را نیز با حاکمان خود فراهم می کند.
از داود پورصحت
نظر شما