به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، نخستین ساعات بامداد روز پنجشنبه ۳۰ خرداد یک فروند پهپاد جاسوسی گلوبال هاوک آمریکا پس از تجاوز به حریم سرزمینی جمهوری اسلامی ایران در منطقه روبروی کوه مبارک استان هرمزگان، هدف آتش پدافند نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار گرفت و سرنگون شد.
پیشتر روز پنجشنبه، ۲۳ خرداد دو فروند کشتی نفت کش در دریای عمان مورد حمله خرابکارانه قرار گرفتند. صبح یکشنبه ۲۲ اردیبهشت نیز، اخبار ضد و نقیضی از وقوع یک انفجار مهیب در بندر فجیره در شرق امارات منتشر شد که در ابتدا این خبر از سوی مقامات امارات متحده عربی تکذیب شد اما در ادامه وزارت خارجه این کشور اعلام کرد که چهار کشتی در نزدیکی آب های منطقه ای این کشور مورد اقدامات خربکارانه قرار گرفته است.
اوضاع منطقه خلیج فارس در ماه های اخیر کانون مناقشه و تنش بوده است و آمریکا با ایجاد تنش در منطقه تلاش می کند تا به اهداف خود نزدیک شود اما به باور تحلیلگران ایجاد تنش هیچ دستاوردی برای امریکا به همراه ندارد.
با توجه به اهمیت موضوع پژوهشگر ایرنا، با «علی رحیم پور» کارشناس ارشد جغرافیای سیاسی به گفت و گو پرداخت.
آمریکا با ایجاد تنش در منطقه به دنبال تامین منافع خود می باشد
علی رحیم پور در ابتدای این گفت و گو بیان داشت: امنیت خلیج فارس از دو منظر مورد توجه منطقه و کشورهای جهان قرار گرفت یکی در بحث توسعه اقتصادی و تامین امنیت صادرات نفت و دیگر تبدیل آن به میدان رقابت کشورهای وارد کننده نفت از جمله کشورهای آمریکای شمالی و اروپای غربی. یکی از استراتژی های آمریکا در منطقه این است که تسلط کامل بر حوزه نفت خلیج فارس را داشته باشد. تلاش برای نا امن کردن منطقه از سوی ایالات متحده نیز می تواند به ضرر رقبای آمریکا از جمله چین و کشورهای نوظهور در شرق آسیا باشد.
وی در ادامه بیان داشت: ایالات متحده با فشار حداکثری بر ایران و تبلیغ پدیده ایران هراسی دو هدف عمده در منطقه را دنبال می کند با این سیاست هم نفت ارزانی را از کشورهای حوزه خلیج فارس خریداری می کند و هم تسلیحات نظامی تولید شده در انبارهای خود را به کشورهای منطقه می فروشد و تنش ایجاد شده در منطقه، منافع کشورهای غربی را تامین می کند.
رحیم پور گفت: ایران باید تلاش کند با همفکری کشورهای متحد منطقه ای خود تنش های بوجود آمده در خلیج فارس را کم رنگ کند. استراتژی ما در منطقه، تامین امنیت فراگیر برای کل حوزه خلیج فارس است و نا امن کردن منطقه عملاً هیچ گونه دستاوردی برای آمریکا نداشته است.
راهکار حفظ امنیت خلیج فارس
این کارشناس اظهار داشت: کشورهای وارد کننده نفت و کشورهای غربی به این نتیجه رسیدند که تامین امنیت منطقه خلیج فارس وابسته به کشور ایران است و ناوگان دریایی ما هزینه های زیادی را جهت تامین امنیت متقبل می شود و این در راستای تامین امنیت وحفظ منافع کشورمان در خلیج فارس است.
وی همچنین بیان داشت: با توجه به تحولات منطقه این زمینه فراهم شده که ما نقش اصلی تامین امنیت در خلیج فارس را بر عهده بگیریم در بین کشورهای خلیج فارس از نظر قدرت نظامی و نیروی انسانی هیچ کشوری با ایران برابری نمی کند و هر کشوری که تنش را در منطقه تشدید کند متضرر اصلی خود آن کشور خواهد بود.
رحیم پور گفت: ورود ناوهای ایالات متحده به منطقه برای ما یک هدف استراتژیک می باشد زیرا هر چه به مرزهای دریایی ما نزدیکتر می شوند با توجه به امکاناتی که در حوزه پدافندی و امنیتی داریم برای ما فرصتی را ایجاد می کند و در تیررس نیروهای ما قرار می گیرند خود آمریکایی ها هم می دانند که کشورمان از قدرت بالایی نظامی در منطقه بر خوردار است وگونه تجاوز به حریم کشورمان عواقب جبران ناپذیر را به دنبال دارد.
ایشان همچنین اظهار داشت: ما باید تلاش کنیم در حفظ امنیت منطقه با کشورها حوزه خلیچ فارس همکاری داشته و امنیت این منطقه را با یک زبان مشترک بیان کنیم که بهانه به دیگر کشورها ندهیم. در سیاست خارجی کشورمان نباید اظهار و نظرهای متفاوت و پراکنده داشته باشیم و تصمیم گیری های کلان سیاست خارجی در مورد خلیج فارس از سوی وزارت امور خارجه بیان شود واز اظهارات فیلتر نشده و غیر کارشناسی که بهانه ای برای دشمن می شود جدا پرهیز کنیم.
وی در ادامه بیان داشت: تامین امنیت منطقه باید بر اساس یک تفاهم نامه مشترک با کشورهای همسایه خلیج فارس صورت بگیرد اگرچه شاید دیر به نظر برسد ولی با دیپلماسی و گفت وگو می توان به این مهم رسید کشورهای منطقه هزینه زیادی را به دولت ایالات متحده برای تامین امنیت پرداخت می کنند ما هم راضی نیستیم که این کشورهای مسلمان منابع داخلی و ارزی خود را جهت حضور کشورهای غربی در منطقه پرداخت کنند و در قبال تامین امنیت به کشوری مثل آمریکا باج دهند ما باید سیاستی را دنبال کنیم که اعتمادسازی فراهم شود و رفتن به پیمان های منطقه ای برای ترمیم روابط سیاسی و اقتصادی لازم و ضروری به نظر می رسد.
استقبال از ورود ناو آمریکایی از سوی عربستان
رحیم پور در این زمینه اظهار داشت: کشورهای همانند عربستان و امارات از ورود ناو آمریکایی به منطقه استقبال کردند و این کشورها نیروی نظامی به اندازه کافی جهت حفظ امنیت خود ندارند و نمی توانند سیاست های داخلی خود را هم سو با کشورهای منطقه تنظیم کنند و از جهت سیاست خارجی در حوزه امنیتی و اتکا به بخش داخلی خود ندارند و عمدتاً وابسته به کشورهای خارجی هستند.
وی گفت: شاید بخشی از این جریان هم به دلیل پدیده ایران هراسی می باشد که این کشورها دچار آن شده اند و شاید هم نبود دیپلماسی فعال ما باشد که نتوانستیم اعتماد این کشورها را به خود جلب نماییم در منطقه بعد از دوران ریاست جمهوری اقای خاتمی روابط دیپلماسی ما با کشورهای منطقه به هم ریخت و کشور عربستان نیز بعد از وقایع حمله به سفارت روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کرد و امارات نیز به تبعیت از عربستان اقدام به قطع روابط نمود.
علی رحیم پور در ادامه این گفت و گو یادآور شد: آمریکا به خوبی می داند که نمی تواند در مقابل نیروهای ما و آن بخشی که به عنوان نیروهای مقاومت از آنان یاد می کند مقابله کند و کشورهای حوزه خلیج فارس برای تامین امنیت باید با جمهوری اسلامی به نقطه مشترک برسند و بدون حضور ایران تامین امنیت خلیج سخت به نظر می رسد.
نظر شما