در ادامه این مطلب آمده است که اردن در میان مخالفتهای مردمی گسترده، فشارهای بین المللی و منطقهای قوی و در مقابل بحران اقتصادی در موضع سختی نسبت به شرکت در نشست اقتصادی منامه در راستای دیکتههای آمریکا برای از بین بردن مساله فلسطین که قرار است در روزهای ۲۵ و ۲۶ ژوئن برگزار شود، قرار گرفته است.
وزارت خارجه اردن در نهایت دیروز (یکشنبه) در بیانیهای به شکل رسمی اعلام کرد که در این نشست اقتصادی در سطح دبیر کل وزارت امور دارایی شرکت خواهد کرد که این مشارکت رسمی به مثابه پذیرش خواسته آمریکا از سوی متحدان منطقهای آن است.
العربی الجدید نوشت: اردن نمیتواند در برابر پیشنهادهای مالی آمریکا به ارزش ۷.۵ میلیارد دلار ابراز بی نیازی کند، همانطور که سخنان «سفیان سلمان» سخنگوی رسمی وزارت خارجه اردن بازتاب دهنده این موضوع بود و اعلام کرد که این کشور هرگونه طرح اقتصادی و سیاسی را بر اساس مواضع ثابت خود و هماهنگی آن با این اصول خواهد پذیرفت و هرگونه طرحی را که با این اصول هماهنگ نباشد، نمیپذیرد و با جامعه بین المللی درباره فلسطین در ارتباط خواهد بود.
تصمیم رسمی اردن برای مشارکت در نشست منامه در بحرین با واکنشهای منفی روبرو بود بخصوص که مردم این کشور خواستار تحریم این نشست و رد دیکتههای آمریکا بخصوص پس از درز اخباری مبنی بر تهدید هویت سیاسی اردن از سوی آمریکا، هستند.
«زکی بنی ارشید» از رهبران «جنبش اسلامی اردن» در واکنش به مشارکت این کشور در این نشست اقتصادی گفت: موضع رسمی امان در میان اذعان به خواستههای آمریکا و قبول معامله قرن یا توجه به منافع ملی و مواضع مردمی این کشور در نوسان بوده در حالی که ابعاد و عواقب معامله قرن خطرناکتر از آن چیزی است که امروز مطرح میشود و موضعگیریهای فلسطین و اردن سنگ بنای به شکست کشاندن این پروژه است، در حالی که حضور اردن در نشست بحرین موافقت صریح با تداوم و تکمیل شدن این معامله است.
وی اضافه کرد که حضور امان در نشست مالی منامه در هر سطح نمایندگی و با هر دلیل و انگیزهای تحقیر مساله فلسطین و بی توجهی به موضعگیریهای فلسطینی و تضعیف آن است.
العربی الجدید ادامه داد: «سعید ذیاب» دبیر کل حزب «اتحادیه دمکراتیک مردمی» اردن نیز در واکنش به تصمیم اردن گفت، این حزب به شکل صریح مشارکت در این نشست را محکوم میکند. وی اعلام کرد که مشارکت در آن به معنی به چالش کشیدن اراده مردمی است که جمعه گذشته در امان و دیگر شهرهای اردن در جریان اعتراضهای شهروندان در رد نشست بحرین، اعلام شد.
وی با بیان اینکه مشارکت در نشست بحرین آغاز چشم پوشی از مسأله فلسطین و همراهی با طرحهای آمریکایی - صهیونیستی در نابود کردن حقوق ملت فلسطین است، افزود: حضور در این نشست وارد کردن اردن به معامله قرن و مشارکت در این طرح برای نابود کردن مساله فلسطین است و ادعای اینکه امان تنها برای شنیدن پیشنهادها و سپس تصمیم گیری در زمینه معامله قرن، به منامه میرود، تلاشی برای سرپوش گذاشتن بر اقدام خود در تسلیم شدن در برابر خواسته آمریکا برای شرکت در این نشست و ناتوانی در رد آن است.
از سوی دیگر حزب «جبهه عمل اسلامی» اردن نیز در بیانیه دیروز، تصمیم دولت اردن برای مشارکت در نشست منامه را به رسمیت شناختن توطئهها علیه اردن و فلسطین و تجاوز به اصول ثابت این کشور از جمله موضع آن در برابر مساله فلسطین و تحریک و مخالفت با موضع مردم این کشور در رد توطئهها علیه مساله فلسطین دانست.
«احمد الشناق» دبیر کل حزب ملی اردن نیز اعلام کرد که امان با فشارهای بین المللی، منطقهای و عربی روبرو است و فرستادن نماینده فنی به این کارگاه به معنی عقب نشینی اردن از اصول ثابت خود درباره مسأله فلسطین نیست و این حق ما است که از منافع ملی خود در این نشست دفاع و دیدارهایی در سطح جهانی در این زمینه داشته باشد.
«أیمن الحنیطی» کارشناس امور اسرائیل نیز با دفاع از مشارکت اردن در نشست بحرین افزود که امان نمیتواند از هیچ رخدادی در دفاع از مسأله فلسطین که عنصر اساسی در سیاست خارجی این کشور است، غایب باشد به همین دلیل باید در هر مناسبتی در ارتباط با نزاع عربی - اسرائیلی حاضر شود.
«عزام الهنیدی» از گروه «اخوان المسلمین» اردن نیز گفت: نشست بحرین به مثابه معامله فروش فلسطین است.
العربی الجدید اشاره میکند که اردن وابسته به کمکهای اقتصادی آمریکا است. واشنگتن توافقی پنج ساله با اردن برای کمک سالانه به ارزش ۱.۲۷۵ میلیارد دلار دارد که از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۲ در مجموع شش میلیارد دلار خواهد بود.
نظر شما