۴ تیر ۱۳۹۸، ۶:۵۴
کد خبرنگار: 987
کد خبر: 83367784
T T
۰ نفر
 صرفه جویی آب در همه بخشهای اصفهان اجتناب ناپذیر است

اصفهان - ایرنا - معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای اصفهان گفت: صرفه جویی در مصرف آب در همه بخش های این استان و مهم تر با هدف ادامه جریان داشتن آب در زاینده رود ضروری است.

حسن ساسانی روز سه شنبه در گفت و گو ایرنا افزود: صرفه جویی و استفاده بهینه از آب را همه بخش‌ها از جمله شهروندان، صنایع، شهرداری‌ها و به ویژه کشاورزان باید رعایت کنند.

وی اظهارداشت: میزان مصارف در بخش‌های گوناگون باید به حد استاندارد برسد تا بتوان از منابع آبی به درستی بهره برد.

وی خاطرنشان کرد: ورودی فعلی به این سد ۱۰۲ و خروجی از آن ۲۳ مترمکعب بر ثانیه و میزان آب ذخیره شده در آن ۷۹۳ میلیون مترمکعب است و نکته مهم اینکه با وجود بارش‌های مطلوب در ماه‌های گذشته مقدار حجم کنونی سد در مقایسه با متوسط بلند مدت (۴۴ ساله) حدود ۴۰ درصد کاهش داشته است.

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه‌ای اصفهان تصریح کرد: با توجه به اینکه هنوز گزارش میزان ورودی آب به سد نهایی نشده در نخستین جلسه کمیته ۱۵ نفره که متشکل از نمایندگان این شرکت، سازمان جهاد کشاورزی و صنوف کشاورزان استان درباره مقدار، زمان و نحوه توزیع آب برای کشت بهاره تصمیم گیری و سپس تمامی آن مقادیر اعلام خواهد شد.

ساسانی اضافه کرد: با توجه به حجم آب رها سازی شده قبلی و همچنین میزان آبی که در تابستان رهاسازی خواهد شد، باید خط قرمزهای آشامیدنی، صنعت و کشت پاییزه رعایت شود.

کارشناسان معتقدند که با وجود بارندگی‌های سال جاری، بخش اعظمی از کشور منجمله استان اصفهان با تنش آبی مواجه است که با این توصیف راهبرد صرفه جویی باید در همه بخش‌های صنعتی، کشاورزی و آشامیدنی باید به نحو مطلوب اجرایی شود.

به باور این کارشناسان بی آبی بخش اعظم حوضه آبریز زاینده رود در یک دهه اخیر خسارتهای زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی زیادی برجای گذاشته است.

سد زاینده رود به عنوان یکی از اصلی ترین سدهای مرکز کشور در سال ۱۳۴۹ با ظرفیت ۱.۴ میلیارد مترمکعب بهره برداری شد، این سد قوسی شکل در ۱۱۰ کیلومتری غرب اصفهان قرار دارد.
زاینده رود بزرگترین رودخانه منطقه مرکزی ایران است که از کوه‌های زاگرس مرکزی بویژه زرد کوه بختیاری سرچشمه گرفته و در کویر مرکزی ایران به سمت شرق پیش می‌رود و به تالاب گاوخونی در شرق اصفهان می‌ریزد.
این رودخانه در سال‌های به دلیل تغییرات اقلیمی، خشکسالی‌های متوالی، تراکم جمعیت و برداشت‌های بی رویه به یک رودخانه فصلی تبدیل شده است و در پایین دست بخصوص در فصول گرم سال با خشکی مواجه می‌شود.

دریچه‌های سد زاینده‌رود که از ساعت یک بامداد روز دوشنبه هشتم بهمن سال قبل به منظور استفاده کشاورزان برای کشت پاییزه این دوره بازگشایی و آب در بستر این رودخانه در کلان شهر اصفهان جاری شده بود، بامداد یکشنبه ۲۸ بهمن کاهش یافت تا بخش وسیعی از این رود به ویژه در منطقه کلانشهر اصفهان تا نوروز ۹۸ همچون ماه‌های قبل آن با خشکی روبرو شود و قرار شد برای نوبت دوم آبیاری کشت کشاورزان در فروردین امسال دوباره زاینده‌رود بازگشایی شود.

پس از آن ‎رییس جمهوری ۱۳ اسفند امسال به وزارت نیرو دستور داد تا با در نظر گرفتن نیازهای زیست محیطی در ایام نوروز، آب را در زاینده‌رود رها کند و بعد از آن زمان تاکنون آب در بستر زاینده‌رود جاری بوده است و بر پایه اعلام آب منطقه‌ای تا روزهای پایانی خرداد امسال ادامه داشت.

حوضه زاینده‌رود از اصفهان و چهارمحال و بختیاری تشکیل‌شده که ۹۳ درصد از گستره و ۹۸ درصد از جمعیت زیر پوشش این حوضه در اصفهان و هفت درصد از گستره و ۲ درصد از جمعیت زیر پوشش آن در استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد.

زاینده رود به طول بیش از ۳۸۰ کیلومتر به عنوان بزرگترین رودخانه منطقه مرکزی ایران از کوه‌های زاگرس مرکزی سرچشمه می‌گیرد و در نهایت به تالاب بین المللی گاوخونی در شرق اصفهان می‌ریزد.
این رودخانه در دهه‌های اخیر به دلیل خشکسالی، تراکم جمعیت و افزایش برداشت و بارگذاری‌های غیر اصولی، به یک رودخانه فصلی تبدیل شد و در پایین دست در بیشتر ایام سال بویژه فصول گرم با خشکی مواجه می‌شود که این موضوع مشکلات بسیاری را برای بخش‌های آشامیدنی، صنعت، کشاورزی، گردشگری و محیط زیست استان اصفهان بوجود آورده است و اعتراض حقابه داران استان از زاینده رود بویژه ساکنان شرق اصفهان را بدنبال داشت.

مردم بخش‌ها، مناطق و شهرهای شرقی اصفهان از جمله زیار، کرارج، ورزنه، اژیه، براآن و خوراسگان با جمعیتی بالغ بر ۴٣٠ هزار نفر بیشتر به فعالیت کشاورزی مشغولند.

استان اصفهان افزون بر ۵۴۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی دارد.

/ ‏۶۰۲۶/‏۶۰۲۰

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha