با نزدیک شدن به انتخابات یازدهمین مجلس شورای اسلامی و سیزدهمین ریاست جمهوری، برخی جریانهای سیاسی به دنبال برنامهها و راهکارهایی برای کارآمدی حزب و جناح سیاسی خود در این دوره از انتخابات هستند. با این تفاوت که جریان اصولگرا به طور جدی وارد عرصه میدان شدند اما گویا اصلاح طلبان رویکردشان هنوز مشخص نشده است. به گزارش گروه نشریات خبری، بررسی امروز خبرگزاری ها، روزنامه ها و تارنماهای سه شنبه ۴ تیر ماه نشان میدهد که این رسانه ها، همچنین توجه به فعالیت انتخاباتی جناح رقیب را در دستور کار خود قرار داده اند.
رسانههای اصلاح طلب
برخی از گزارههای به کار رفته در این رسانهها عبارتند از: بازی سیاسی دارای قواعدی است، چرا برخی در زمین خودشان بازی نمیکنند؟؛ سیاسیون به لحاظ اخلاق سیاسی موظفند در زمین خود بازی کنند و از خود بگویند، نه اینکه دیگران را تخریب کنند؛ ناکام «پاستور» در آرزوی بهارستان؛ تکرار شعارهای اصلاحطلبانه از لسان اصولگرایانی همچون قالیباف، عملاً به معنای پیروزی گفتمان اصلاحات است؛ آنچه اهمیت دارد، اصول است، نه اسمهای نو؛ قالیباف توانسته است با میدان داری به نام جوانگرایی اصولگرایی و نواصولگرایی چند هدف را تأمین کند؛ قالیباف میداند دالان منتهی به پاستور ۱۴۰۰، بهارستان اسفند ۹۸ است؛ نظارت استصوابی قابل احترام است اما نهادهای حاکمیتی در مسیر انتخابات فضا را بیشتر باز کنند؛ اگر مسألهای بخواهد موجب عدم تمایل مردم برای انتخابات باشد عملکرد خود مجلس است؛ وقتی مشارکت بالا باشد وضعیت اصلاحطلبان بهتر خواهد بود؛ بعضاً اتفاقهایی باعث میشود برکت انتخابات به انتخابشونده نرسد؛ اصلاحطلبان نمیتوانند مردم را برای شرکت در انتخابات قانع کنند؛ مجلس آنقدر ضعیف شده و همه دندانهایش کشیده شده که به نظرم کارایی خاصی نمیتواند از خودش نشان دهد؛ نظارت استصوابی به سبک هیأت رئیسه.
فراخوان انتخاباتی قالیباف
- به گزارش روزنامه اعتماد با توجه به انتشار فراخوان انتخاباتی اخیر قالیباف و طرح موضوع «نواصولگرایی» از سوی او، جعفرزاده ایمنآبادی، نایبرئیس فراکسیون مستقلین ولایی اظهار داشت: بازی سیاسی دارای قواعدی است؛ چرا در زمین خودشان بازی نمیکنند؟ چرا همواره سعی دارند بازی را به زمین حریف بکشانند؟ (با خنده) البته قواعد این بازی با بازی فوتبال متفاوت است. سیاسیون به لحاظ اخلاق سیاسی موظفند در زمین خود بازی کنند و از خود بگویند، نه اینکه دیگران را تخریب کنند. البته بحثم مشخصاً درباره شخص آقای قالیباف نیست. ایشان فردی محترم است اما به هر حال دغدغه و نگرانی من روشهای تخریبی است که بعضاً از عزیزان اصولگرا میبینیم. شخصاً امیدوارم جوانان وارد عرصه شوند، اصولگرایان بیایند، نواصولگرایان هم بیایند. خیلی هم خوب است. البته اینکه چطور این جوانان را وارد عرصه کنیم باید با ملاحظاتی همراه باشد. به هر حال بحث قانونگذاری نیازمند تجارب در تمامی حوزهها است اما به هر حال گاردی در قبال این فراخوان انتخاباتی ندارم و حتی خوشحال هم هستم.
- «ناکام «پاستور» در آرزوی «بهارستان» عنوان گزارش روزنامه اعتماد است.در بخشی از آن میخوانیم: آنچه قرار است از سوی قالیباف با لباسی نو و تحت عنوان «اصولگرایی» به جامعه عرضه شود، نهتنها ارتباطی به این گفتمان سیاسی ندارد، بلکه نوعی خوانش متفاوت از همان گفتمان «اصلاحطلبی» است. هر چه بود و هست، حالا چنانچه از شواهد و قرائن پیداست، قالیباف عزم خود را جزم کرده که این بار به جای آزمودن چهارباره اقبالش برای رسیدن به «پاستور»، اسب خود را به سمت «بهارستان» زین کند. به این بهانه، به سراغ ۲ نماینده از ۲ فراکسیون سیاسی مجلس رفتیم و نظرشان را در ارتباط با این رویکرد جدید انتخاباتی قالیباف جویا شدیم. محمدعلی وکیلی، عضو اصلاحطلب هیأت رئیسه مجلس و ازجمله اعضای ارشد فراکسیون امید معتقد است که تکرار شعارهای اصلاحطلبانه از لسان اصولگرایانی همچون قالیباف، عملاً به معنای پیروزی گفتمان اصلاحات است. احمد امیرآبادی فراهانی، نماینده نزدیک به جبهه پایداری قم، عضو اصولگرای هیأترئیسه مجلس و نایبرئیس فراکسیون نمایندگان ولایی نیز گفته آنچه اهمیت دارد، اصول است، نه اسمهای نو.محمدعلی وکیلی، عضو اصلاحطلب هیأت رئیسه مجلس به روزنامه اعتماد گفت: آقای قالیباف توانسته است با میدان داری به نام جوانگرایی اصولگرایی و نواصولگرایی چند هدف را تأمین کند. هدف نخست این است که خود را به عنوان صاحب و پیشگام این گفتمان مطرح کرده است. هدف دوم این است که برخی مدعیان انتخابات ۱۴۰۰ را از هم اکنون از گردونه خارج کند. هدف یا به بیان دقیقتر نکته سوم این است که خود قالیباف هم میداند دالان منتهی به پاستور ۱۴۰۰، بهارستان اسفند ۹۸ است و بنابراین در این مرحله به دنبال آن است که راه خود را از این دالان باز کرده و از آن عبور کند.
فراهم کردن زمینه برای حضور مشارکتی مردم
- محسن مهرعلیزاده سیاستمدار اصلاحطلب در گفتوگو با خبرگزاری ایلناگفت: نظارت استصوابی قابل احترام است اما نهادهای حاکمیتی در مسیر انتخابات فضا را بیشتر باز کنند تا مردم با احساس اینکه نامزد مورد علاقهشان حضور دارد، علاقه و رغبت بیشتری برای مشارکت نشان دهند.وی درباره حضور و مشارکت مردم در انتخابات آتی گفت: در حال حاضر پیشبینی نمیشود به میزانی که در انتخابات مجلس و دولت فعلی مشارکت وجود داشت، مشارکت وجود داشته باشد اما به نظر میآید در حدی که مردم خودشان را در انتخابات نشان دهند، مشارکت خواهد شد.این فعال سیاسی اصلاحطلب با بر شمردن عوامل مؤثر بر حضور مردم برای مشارکت در انتخابات، گفت: نخست شرایط عمومی کشور از جهت فشارهایی که دشمن میآورد مهم است، دوم اگر اقدامات مثبتی که نهادهای ذیربط انتخابات انجام میدهند، در جهتی باشد که مردم احساس کنند خودشان بر سرنوشت خودشان حاکم هستند و احساس کنند فرد انتخاب شده کسی است که خودشان خواستهاند، انتخابات خوب خواهد بود. وقتی مشارکت بالا باشد وضعیت اصلاحطلبان بهتر خواهد بود.
- روزنامه آرمان مینویسد: فعالان سیاسی و تحلیلگران اینگونه مطرح میکنند که با توجه به فاصله زمانی که تا انتخابات وجود دارد باید شرایطی فراهم شود تا ضمن رضایتمندی مردم بسترهای لازم برای حضور حداکثری آنها در انتخابات فراهم گردد. این در حالی است که مردم مسائل را از یکدیگر تفکیک میکنند یعنی در عین حالی که ممکن است مشکلاتی داشته باشند، اما این مشکلات را با سایر مسائل خلط نمیکنند. گرچه بخش بزرگی از این مشکلات ناشی از تحریمهای آمریکا و بخش دیگر نیز ناشی از عدم پیشبینی روشهای خاص برای مقابله با جنگ اقتصادی است. مردم این دو مقوله را با شرکت در انتخابات مقداری تفکیک میکنند و ضمن عدم ارتباط این مسائل به مشارکت در انتخابات همچنان در انتخابات شرکت میکنند
این روزنامه افزود: اگر مسألهای بخواهد موجب عدم تمایل مردم برای انتخابات باشد عملکرد خود مجلس است که در مواردی قابل دفاع نشان نمیدهد و این است که باعث میشود در انتخابات مجلس عدم تمایلهایی در جامعه پیدا شود. چرا که برخی از نمایندههای مجلس صرفاً درصددند که در حوزههای انتخابیه وجیهالمله شده و خود را دلسوز مردم در حوزههای انتخابیه نشان دهند. در حالی که وظیفه نماینده مجلس قانونگذاری برای حل مشکلات کل کشور است.
- محمد غرضی وزیر سابق ارتباطات در گفت و گو با روزنامه همدلی گفت: همه مردم در انتخابات به آینده کشور چشم میدوزند. اما خب! بعضاً اتفاقهایی باعث میشود برکت انتخابات به انتخابشونده نرسد. بعضیها توانایی بهرهبرداری از برکت رأی مردم را ندارند. من همه انتخابات را از دوران مشروطه شاهد بودهام و دیدهام؛ به همین دلیل میگویم آنجایی که مردم استقبال نمیکنند، در واقع این پیام را به حاکمیت میدهند که روشها باید تغییر کند.
ناامیدی مردم از اصلاح طلبان
- روزنامه آرمان نوشت: میگویند مردم با هر کسی باشند او پیروز است. مصداق این مساله را در انتخابات مجلس دهم مشاهده کردیم که با تکرار رئیس دولت اصلاحات لیست اصلاحطلبان در تهران با آرای میلیونی رأی آورد. اکنون ۴ سال گذشته و باز هم در ماههای آتی شاهد همین روند خواهیم بود، اما با یک تغییر این بار مردم رویکرد مثبتی به اصلاحطلبان و بهخصوص دولت ندارند و همین مساله باعث شده کهاصلاحطلبان خطر را بیخ گوش خود احساس کنند و به فکر چارهای برای تغییر رویکرد مردم باشند. مرتضی حاجی فعال سیاسی اصلاحطلب در این باره میگوید: «قصه دایه و مادر را باید در نظر گرفت؛ دایه دامنش میسوزد ولی مادر دلش میسوزد. اصلاحطلبها واقعاً نسبت به انقلاب و سرنوشت کشور احساس مادری دارند و در هر شرایطی هم حتماً باید داشته باشند؛ ولو اینکه حقشان تأمین نشود. چون باید نشان بدهند پای مملکت ایستادهاند.»
- عباس عبدی فعال اصلاح طلب در گفت و گو با روزنامه شرق اظهار داشت: اصلاحطلبان چندین مشکل جدی خواهند داشت و مهمترینش همینجاست که نمیتوانند مردم را برای شرکت در انتخابات قانع کنند…اگر مردم و افکار عمومی حس کنند که از طریق انتخابات نمیتوانند به دستاوردی برسند، دلیلی ندارد که شرکت کنند. بنابراین ریزش عمدهای در انتخابات از طرف اصلاحطلبان خواهد بود. البته از اصولگرایان هم ریزش خواهد بود اما اصلاحطلبان بهدلیل تشتت و اینکه بخشی از حامیانشان حاضر به حمایت نیستند و بیشتر طالب این هستند که مستقل در کنش سیاسی و انتخاباتی شرکت کنند، به نظرم اصلاحطلبان پیشاپیش این بازی را باختهاند. وی افزود: معتقدم با فرض ادامه وضع موجود اصلاحطلبان قادر به شرکت در انتخابات نخواهند بود مگر اینکه اتفاقی در عرصه سیاست رخ دهد. به نظرم این بار حکومت است که باید تغییر نگاهی به فضای سیاسی بدهد. با توجه به شرایط کنونی مطمئن نیستم چقدر این اتفاق بیفتد گرچه ناامید هم نیستم. اگر تغییر ملموسی در فضای عمومی رخ دهد، یعنی حس شود نتایج انتخابات میتواند راهگشا باشد، معتقدم اصلاحطلبان با این ساختارشان نمیتوانند شرکت کنند و نیروهای جدیدتری در آنها شکل خواهد گرفت و در کنار نیروهای قدیمیشان است که میتوانند در انتخابات شرکت کنند. اینکه برنده میشوند یا نه بحث دیگری است. مجلس آنقدر ضعیف شده و همه دندانهایش کشیده شده که به نظرم کارایی خاصی در فضای کنونی نمیتواند از خودش نشان دهد.
انتخابات هیأت رئیسه
- روزنامه اعتماد با تیتر «نظارت استصوابی به سبک هیأت رئیسه» مینویسد: هیأت رئیسه مجلس هماکنون از یک سو شاهد حضور ۸ عضو از فراکسیونهای «مستقلان ولایی» و «ولایی» است، دو فراکسیونی که ائتلاف نانوشته بین آنان علی مطهری را از نایبرییسی مجلس و حشمتالله فلاحتپیشه را از ریاست کمیسیون امنیت ملی کنار زد و از سوی دیگر شاهد حضور ۴ امیدی است، بنابراین با روندی که هیأت رئیسه در پیش گرفته و نظارت استصوابی نانوشتهای که در بهارستان برای رسیدن به کرسی ریاست اصل ۹۰ وجود دارد، معرفی فردی از دو فراکسیونی که باعث حفظ کرسی ریاست لاریجانی شدند به عنوان رئیس این کمیسیون، موضوع چندان عجیبی به نظر نمیرسد.
- عبدالکریم حسینزاده، عضو هیئت رئیسه فراکسیون امید به روزنامه «ابتکار» گفت: «آیا از نظر اعضای هیئت رئیسه مجلس درست است که شورای نگهبان در انتخابات مجلس یا ریاست جمهوری تنها یک نفر را تأیید کند و بگوید تشخیص ما این بوده است؟ آیا با این کار روح دموکراسی و روح مردمسالاری دینی خدشهدار نمیشود و مورد تعرض قرار نمیگیرد؟»
- عبدالکریم حسینزاده به تارنما خبرآنلاین در اعتراض به عدم معرفی تعداد بیشتری نامزد برای ریاست کمیسیون اصل نود و اکتفای هیأت رئیسه به تنها یک گزینه، گفت: «وکلای ملت به تعبیر آقایان همه عصاره فضائل ملت هستند؛ سوال اینجاست آیا عصاره فضائل ملت حق انتخاب بین چند گزاره ندارد؟ یعنی آیا باید تبدیل شود به یک امضاکننده پای انتخاب هیأت رئیسه مجلس که آنها معرفی کنند و دیگران هم تأییدش کنند؟»
-قاسممیرزایی نیکو در گفتوگو با روزنامه «ایران» اظهار داشت: «واقعاً باید تأسف خورد که هیأت رئیسه مجلس حداقلهای استاندارد یک انتخابات یعنی امکان انتخاب گزینههای مختلف برای انتخابکنندگان را به صفر رساند و تنها یک نفر را به صحن معرفی کرد. این روش نه دموکراتیک است و نه آبرومندانه.»اما فرهاد تجری، تک نامزد معرفی شده به صحن علنی که از ۱۸۱ رأی مأخوذه تنها ۸۱ رأی به دست آورد و از رسیدن به کرسی ریاست کمیسیون اصل نود نیز بازماند، خود معتقد به بروز تخلف در این انتخابات بود. او در تذکری در این رابطه گفت که «یک سری از همکاران جلوی چشم من رأی نمایندگان دیگر که نام من نوشته بود را از افراد میگرفتند و آن را خط میزدند. اگر آرای باطله را نگاه کنید تعداد ۵۰ رأی باطله غیر قابل قبول است. بیش از ۵۰ رأی بهنام تجری نوشته شد اما برخی از همکاران آنها را خط زدند.»
رسانههای اصولگرا
برخی از گزارههای به کار رفته در این رسانهها عبارتند از: اگر بخواهیم افزایش مشارکت سیاسی مردم را در انتخابات داشته باشیم باید ائتلاف را مورد توجه قرار دهیم؛ دیگر نباید تنها یک نوع مدیریت اجرایی در قوه مجریه فعال باشد؛ مردم از چپ و راست خسته شدهاند و باید جریان جدیدی شکل گیرد؛ اصولگرا و اصلاحطلب شعار است و فعلاً فقیر و غنی مطرح است.
فراهم کردن زمینه برای حضور مشارکتی مردم
- حسین کنعانیمقدم دبیرکل حزب سبز ایران اسلامی در گفتوگو با روزنامه رسالت اظهار داشت: اگر بخواهیم افزایش مشارکت سیاسی مردم را در انتخابات داشته باشیم باید ائتلاف را مورد توجه قرار دهیم. دبیرکل حزب سبز ایران اسلامی ادامه داد: در صورتی که دولت و مجلس روند کنونی یعنی عدم رسیدگی به شعارهای انتخاباتیشان را ادامه دهند با عدم مشارکت مردمی در انتخابات مواجه خواهند شد و مقصر این موضوع هم تنها گروههای سیاسی هستند، چرا که نتوانستند اعتماد عمومی را جذب کرده و این عدم اعتماد که سرنوشت عمومی ماست ممکن است تأثیری در مشارکت سیاسی مردم در انتخابات داشته باشد.کنعانیمقدم افزود: در حال حاضر تکلیف جدی جناح سیاسی این است که باید یک مشی را اتخاذ کرده تا مشارکت حداکثری در انتخابات آینده را داشته باشد چرا که افزایش مشارکت مردم در انتخابات حتماً بر اقتدار و قدرت ایران برای مقابله با مشکلات در مسائل بینالمللی میافزاید.او گفت: دیگر نباید تنها یک نوع مدیریت اجرایی در قوه مجریه فعال باشد؛ اگر تصورات بر این بود که یک جناح باید در قوه مجریه برای حل مشکلات فعلی باشند باید گفت خیر چنین موضوعی نیست و باید از تمام توان ملی برای حل مشکلات استفاده کرد.
بی صداقتی با مردم در انتخابات
به گزارش تارنمای قدس، حسن کامران، نماینده مجلس، ضمن تاکید بر تأثیر صداقت نمایندگان بر حضور مردم در انتخابات مجلس یازدهم، گفت: مردم برای حضور در انتخابات همیشه فعال هستند. جناحها باید با مردم رو راست باشند. وقتی به این شکل عمل کنند، طبیعی است که رغبت مردم برای حضور در انتخابات افزایش مییابد. او ادامه داد: اصولاً ما در انتخابات بر سر مردم کلاه میگذاریم، شیره سرشان میمالیم و وعدههای بیخود میدهیم. کمااینکه به دلیل همین رفتار در انتخابات مجلس حدود ۸۰ درصد نمایندگان جا میمانند و تنها ۲۰ درصد از دوره قبل به دوره بعد راه مییابند. اگر با مردم رو راست باشند، حضور مردم هم بیشتر میشود.این نماینده مجلس در خصوص اینکه شانس کدام جریان سیاسی در انتخابات مجلس یازدهم بیشتر است، تاکید کرد: فعلاً نمیتوان گفت. مردم از چپ و راست خسته شدهاند و باید جریان جدیدی شکل گیرد. اصولگرا و اصلاحطلب شعار است و فعلاً فقیر و غنی مطرح است.
الکترونیکی شدن انتخابات
به گزارش خبرگزاری تسنیم کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان با بیان اینکه شورای نگهبان مخالفتی با الکترونیکی شدن انتخابات در همه سطوح، ندارد، اظهار داشت: موضوع مهم در این رابطه این است که میبایست امنیت و نیز پاسداری از آرای مردم در روند الکترونیکی شدن انتخابات احراز شود که هنوز دوستان ما در وزارت کشور موفق به این امر نشدهاند.قائم مقام دبیر شورای نگهبان اضافه کرد: در صورتی که مسئله امنیت و نیز حفاظت از آرای رأیدهندگان در جریان الکترونیکی شدن انتخابات برای شورای نگهبان احراز شود، مشکلی از این حیث وجود ندارد، اما این شروط باید رعایت شود.کدخدایی با اشاره به انتخابات یازدهمین دوره مجلس که در روز دوم اسفند امسال برگزار میشود، درباره الکترونیکی شدن این انتخابات، گفت: هنوز چیزی مشخص نیست، البته جلسات برای این امر بین وزارت کشور و شورای نگهبان در حال برگزاری است.
عدم ورود دولت به انتخابات
به گزارش جهان نیوز، حسینعلی امیری معاون پارلمانی رئیسجمهور در پاسخ به این سوال که با توجه به نزدیک شدن به ایام انتخابات مجلس شورای اسلامی برخی عنوان میکنند که دولت نیز وارد جهتگیریهای سیاسی انتخاباتی میشود گفت: خیر؛ معتقد هستیم که برای ورود به بحثهای انتخاباتی زود است و نباید فضای کشور را از اکنون انتخاباتی کنیم.وی با بیان این مطلب که ورود زودهنگام به مقوله انتخابات آسیبهایی را بههمراه خواهد داشت افزود: تا انتخابات زمان زیادی باقی مانده و موضوعات مهمی در کشور مطرح است و نمایندگان قطعاً منافع کشور را درنظر خواهند داشت.
معاون پارلمانی رئیسجمهور تصریح کرد: دولت مجری انتخابات است و مجری کاملاً در انتخابات بیطرف خواهد بود و لذا بنای ورود به بحثهای انتخاباتی ندارد. خود مردم هستند که باید خودشان انتخاب اصلح کنند و دولت تنها تمهیدات لازم برای برگزاری پرشور و باشکوه و رقابتی را فراهم میکند.
نظر شما