روزنامه "لیبراسیون" روز چهارشنبه نوشت: این گفت و گو در شرایط تنشهای بسیار شدید بین واشنگتن و تهران در کمتر از یک هفته پس از آنکه ایران یک هواپیمای بدون سرنشین آمریکا را سرنگون کرد، در مقابل واهمههای موجود از آینده توافق هستهای ایران به دنبال خروج یکجانبه آمریکا از این توافق در سال ۲۰۱۸ انجام شد.
مکرون روز دوشنبه اعلام کرد که او در حاشیه نشست سران گروه ۲۰ در اوزاکای ژاپن با «دونالد ترامپ» همتای آمریکایی خود در مورد موضوع ایران «به صورت خصوصی» گفت و گو خواهد کرد.
لیبراسیون نوشت: روحانی همچنین (در گفت و گوی تلفنی) به رئیس جمهوری فرانسه گفت: ایرانیان همواره به صلح و ثبات منطقهای متعهد بوده و تلاشهای خود را در این زمینه ادامه خواهند داد.
روحانی تاکید کرد که "پایبندی ایران در مذاکرات هستهای سال ۲۰۱۵ وین به تحقق وعدههای طرف اروپایی برای تأمین منافع اقتصادی ایران بستگی دارد که هیچکدام از آنها تحقق نیافته است."
او با یادآوری اینکه ایران هرگز به طور مجدد مذاکره نخواهد کرد، به مکرون گفت "اگر ایران نتواند از (فواید) این توافق بهره مند شود، تعهدات خود را که در متن توافق نامه با آنها موافقت کرده کاهش میدهد."
رئیس جمهوری ایران، دولت آمریکا را به عنوان عامل و مسؤول اصلی ایجاد و تشدید تنشها در منطقه متهم کرد.
«یوروپ ۱» هم نوشت: تنشها در مورد پرونده هستهای ایران به دنبال اعلامی از سوی ایران مبنی برخروج از توافق هستهای سال ۲۰۱۵ در برابر تهدیدهای دونالد ترامپ همچنان در حال افزایش است.
اظهارات حسن روحانی درباره اینکه "ایران به دنبال جنگ با هیچ کشوری حتی آمریکا نیست" همچنین در روزنامه لو فیگارو، تلگرام، لاکروا و … بازتاب داشته است.
رئیس جمهوری اسلامی ایران شامگاه سه شنبه در تماس تلفنی امانوئل مکرون در پاسخ به تهدیدهای مکرر آمریکاییها گفت: اگر آمریکاییها بخواهند دوباره به آبها و حریم هوایی ایران تجاوز کنند، نیروهای مسلح ایران مامور به مقابله با آنها بوده و برخوردی قاطع خواهند داشت.
مکرون هم در این گفت و گو اعمال تحریم علیه ایران و تشدید این تحریمها را مایه تاسف دانست و گفت: فرانسه همواره برای پایداری برجام و قانع کردن طرفهای مذاکره بویژه آمریکا تلاش کرده و آن را دنبال میکند.
رئیس جمهوری فرانسه با اشاره به ضرورت تلاش همگان برای جلوگیری از افزایش تنش و اقدامات تحریک آمیز در منطقه، گفت: بسیاری از اقدامات و تصمیمهای آمریکا مصرف داخلی دارد.
مکرون پیشتر نیز نسبت به تنشهای اخیر در منطقه خلیج فارس هشدار داده و گفته بود: تنشها در این منطقه، هیچ دستاوردی برای هیچ کشوری به ارمغان نخواهد آورد.
رئیس جمهوری فرانسه برای کاهش تنش میان ایران و آمریکا، ۲۸ خردادماه نیز "امانوئل بن "دیپلمات عالی رتبه و مشاور ارشدش را راهی تهران کرد.
پیشتر از آن هم، یک مقام ریاست جمهوری فرانسه گفت: "نقش ما این است که سعی کنیم شرایطی را برای کاهش تنش بین ایران و آمریکا ایجاد کنیم."
این مقام کاخ الیزه که به نام او اشارهای نشده بود در گفت و گو با نشریه "نشنال" امارات به دیدار اخیر «دونالد ترامپ» و «امانوئل مکرون» روسای جمهوری آمریکا و فرانسه اشاره کرده و گفته بود: " بسیار مهم است که در مورد وضعیت بسیار پرتنش با ایران بحث و هدف را برای کاهش تنش و دستیابی به اهداف مشترک فرانسه و آمریکا، بسیار روشن کنیم."
او تاکید کرد: "نقش ما این است که سعی کنیم شرایطی را برای کاهش تنش ایجاد کنیم."
ساعاتی پیش از سخنان مکرون، «سیبت ندیای» سخنگوی دولت فرانسه اعلام کرد: پاریس درخواست خود برای تنش زدایی و مذاکره بین ایران و آمریکا را تکرار میکند. دیپلماتهای فرانسوی در چند هفته گذشته، تماسهای سطح بالایی با مقامهای ایرانی و آمریکایی داشتهاند تا راههایی برای کم کردن تنشها را بررسی کنند.
تنش در منطقه در پی حمله به دو نفتکش خارجی در دریای عمان و سرنگونی یک فروند پهپاد جاسوسی آمریکا از سوی سپاه، که حریم هوایی ایران را نقض کرد، شدت گرفته است.
پهپاد متجاور آمریکایی به حریم هوایی ایران، ساعت ۱۴ دقیقه بامداد پنجشنبه از پایگاه هوایی الظفره امارات برخواست و ارتفاع خود را تا ۳۳ هزار پا (۱۰ کیلومتری زمین) برای عزیمت به سمت مرزهای ایران افزایش داد.
نظر شما