"کان هالینن" روز یکشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا درباره تصمیم های ضد ایرانی ترامپ و اطرافیان وی افزود: به طور یقین دولت ترامپ هیچ راهبردی ندارد، زیرا همه چیز در تاکتیک خلاصه می شود و تاکتیک بدون استراتژی هم ناگزیر منجر به شکست می شود.
وی ادامه داد: ارتش آمریکا می داند که نمی تواند "جنگ" با ایران را برنده شود. آنها دریافته اند که نمی خواهند وارد جنگ بی انتهای دیگری شوند و ترجیح می دهند بر تهدید چین و روسیه تمرکز کنند.
** تاکتیک هایی بدون راهبرد
ستون نویس تارنمای "فارن پالیسی این فاکس" در پاسخ به سوالی درباره اهداف سیاست ضد ایرانی دولت ترامپ و اصرار وی به مذاکره گفت: فهم عملکرد دولت ترامپ بسی دشوار است. بخشی از این مساله به این دلیل است که ترامپ مرتباً حتی گاهی چند بار در یک روز، فکرش عوض می شود. دلیل دیگر این است که این دولتی است که نگاه راهبردی و بلند مدت ندارد.
هالینن تصریح کرد: برای کاخ سفید همه چیز در تاکتیک خلاصه می شود. مثلاً حمله موشکی به سوریه می کند، سپس نیروهای ایالات متحده را در سوریه کاهش می دهد. اینکه اساساً ما چه می خواهیم در سوریه انجام دهیم، مبهم است؟ رفتار دوستانه با کره شمالی داریم و سپس در آخرین لحظات مذاکرات، مجموعه ای از خواسته ها را روی میز قرار می دهیم که همه چیز را متوقف می کند. باز مشخص نیست در خصوص کره شمالی چه می خواهیم انجام دهیم؟
وی افزود: این روش برخورد شبیه فیلم های اکشن تلویزیونی است که مخاطب را در جایگاه حدس زدن و هراس نگاه می دارد و کاربردی در سیاست خارجی ندارد.
این کارشناس مسایل سیاسی به ابهام در رویکرد ترامپ به ایران اشاره کرد و ادامه داد: پس از خروج یک جانبه از توافق هسته ای با ایران و تحریم های گسترده علیه تهران، هنوز مشخص نیست هدف از این سیاست ها چیست؟ واشنگتن فقط متحدان اصلی خود را - فرانسه، انگلیس و آلمان - نگران و از خود دور کرده است و در عین حال دچار انزوا شده است.
هالینن افزود: از سوی دیگر، ایالات متحده می گوید که این توافق را به هم زده است، زیرا می خواهد توافق بهتری را جایگزین آن کند اما ترامپ پاسخ نمی دهد چرا ایرانیان باید دوباره برای لحظه ای به او اعتماد کنند؟
وی یادآورشد: ایده یک تاکتیک باید این باشد که بتوان از قِبل آن به یک راهبرد دست یافت اما تنها راهبرد واشنگتن این است که ایران باید هم در سیاست خارجی و هم در داخل تسلیم شود. هیچ کشوری نمی پذیرد این کار را انجام نمی دهد.
تحلیلگر مسائل بین المللی ادامه داد: از این جهت، اهداف بلند مدت دولت ترامپ کاملاً مشکوک است. واشنگتن می گوید که تغییر رژیم نمی خواهد، اما همزمان جان بولتون مشاور امنیت ملی می گوید که حکومت ایران ادامه نخواهد یافت!
** ناکامی فشار حداکثری
کالینن در پاسخ به اینکه سیاست فشار حداکثری آمریکا علیه ایران را چگونه ارزیابی می کند؟، گفت: روشن است که تحریم های "حداکثری" نتیجه نداده است. این البته تعجب آور نیست: این سیاست ها هرگز کارا نبوده اند. آنها بر روی کوبا اثر نکردند، آنها بر کره شمالی اثر نمی کنند و در عراق هم جواب ندادند. ایران اساساً از سال ۱۹۷۹ (۱۳۵۷) تحت تحریم های آمریکا قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه البته "این تحریم ها به اقتصاد ایران و مردم عادی ایران آسیب می زند"، اظهار کرد: اما تأثیر آنها بر سیاست های ایران صفر بوده است. ایرانی ها در شناسایی راه های دور زدن تحریم ها هوشمند هستند و توانسته اند اقتصاد خود را سر و پا حفظ کنند.
این کارشناس مسائل سیاسی گفت: عقل سلیم می گوید که بولتون و پمپئو باید بفهمند که این سیاست فشار حداکثری جواب نمی دهد. بنابراین منطقی ترین فرض این است که آنها مدتی منتظر می مانند و زمانی که ببینند دولت ایران به التماس مذاکره نخواهد افتاد، فاز بعدی را شروع کنند که شاید اقدام نظامی باشد اما باز هم این سوال باقی است که آیا واقعاً آنها جنگ می خواهند؟
**پنتاگون نگران عواقب جنگ با ایران
هالینن به تاریخ جنگ طلبانه "جان بولتون" اشاره کرد و افزود: یک ژنرال آمریکایی در مجله نیویورکر، بخشی از گفت وگوی خود با بولتون را منتشر کرد که در جریان آن بولتون از او برای گزینه های نظامی علیه کره شمالی توضیح خواسته بود. این ژنرال هم گفته بود که واقعاً هیچکدام از گزینه ها با کمتر از ۵۰۰ هزار تلفات نخواهد بود.
وی ادامه داد: بولتون پاسخ می دهد که "من کاری ندارم. ژنرال ها جنگ می کنند، او هم سیاست می کند". باید گفت ظاهراً بولتون کتاب "کارل فون کلاسویتز" را نخوانده است که "جنگ سیاست ورزی به روشی دیگر است". متاسفانه جان افراد برای بولتون اهمیتی ندارد و من امیدوارم جای ویژه در جهنم در انتظار او باشد.
این روزنامه نگار گفت: ترامپ در آخرین لحظه، حمله به ایران را متوقف کرد، اما نه به دلیلی که ادعا کرد که جان ایرانی ها در خطر بود. بلکه دلیل آن فقدان استراتژی بود. مقام های ارتش به ترامپ گفتند آقای رئیس جمهور، ما می توانیم قایق های تندرو را غرق کنیم و برخی سایت های موشکی ایران را از بین ببریم.
کالینن یادآورشد: ایالات متحده در حال رویارویی با کشوری با ۸۱ میلیون جمعیت و یک اقتصاد مدرن است و پایان جنگ با آن نمی تواند ساده باشد.
وی افزود: همچنین فکر می کنم یکی از دلایلی که ترامپ عقب نشینی کرد این بود که امارات متحده عربی و عربستان سعودی متوجه شده اند که ایران می تواند به سختی آنها را در معرض خطر قرار دهد. سعودی ها و امارات متحده عربی نمی توانند هم با حوثی ها بجنگند و همزمان جبهه ای علیه ایران باز کنند.
**جنگ طلبی شلدن ادلسن
هالینن همچنین درباره رای نیاوردن طرح ضد جنگ ایران در سنای آمریکا گفت: جمهوریخواهان سنا هر چیزی را که ترامپ بخواهد به زیربارش می روند. زیرا آنها می خواهند که او دولت را کاملاً به شرکت های خصوصی واگذار کند و قضات محافظه کار را در دیوان عالی معرفی و تعیین کند. آنها به خاطر اینکه از سوی جریان های جنگ طلب همچون "شلدن ادلسن" تامین مالی می شوند، آماده پذیرش جنگ با ایران به خاطر پول هستند.
**اینستکس
وی، سازوکار مالی اروپا برای تجارت با ایران (اینستکس) را کم ظرفیت دانست و گفت: اروپایی ها زمان زیادی را برای راه اندازی اینستکس تلف کردند. معتقدم مسئولیت کامل ناکامی این سازوکار مالی بر دوش اتحادیه اروپاست.
کارشناس مسائل بین المللی ادامه داد: مطمئن نیستم که اینستکس کار زیادی از پیش ببرد، زیرا آمریکایی ها بر بازار ارز بین الملل کنترل داشته و می توانند هر کس را خواستند، تحریم کنند. حتی کشورهایی چون ترکیه که گفته اند قصد ندارند خرید نفت و گاز ایران را متوقف کنند، تحت فشار بوده اند. با این حال معتقدم نباید به اینستکس کاملاً پشت پا زد، هرچند فکر نمی کنم اثر بزرگی داشته باشد.
نظر شما