«علیرضا سنایی» روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا، اظهار داشت: با اینکه در آمریکا سرمربیگری چند باشگاه را برعهده دارم اما همچنان اسکواش ایران را دنبال میکنم و از تیمهای ملی گرفته تا استانهای مختلف به ویژه استانهای صاحب نام با همه مسئولان و ورزشکاران در تماس هستم. سعی میکنم به هرشکلی تا جایی که از دستم بربیاید به اسکواش ایران کمک کنم.
* مشکلات اقتصادی؛ سرعت پیشرفت اسکواش ایران را کند کرده است
بهترین مربی اسکواش آسیا در سال ۲۰۱۳ بیان کرد: در سالهای اخیر سرعت پیشرفت اسکواش ایران به دلیل مشکلات اقتصادی کند شده است. گرچه فدراسیون همان سرعت قبل در زمینه عمومی سازی اسکواش را با رواج آن در استانهای مختلف حفظ کرده اما هنوز جای کار بسیاری برای رشد آن وجود دارد.
سنایی خاطرنشان کرد: هزینههای بالای اعزام تیمهای ورزشی به مانعی برای رشد تیم ملی اسکواش ایران تبدیل شده است. ورزشکاران برای پیشرفت نیاز به حضور در مسابقات بین المللی دارند اما در شرایط فعلی اعزام ورزشکاران دشوار است. در اسکواش ورزشکاران با هزینه شخصی برای بهبود جایگاه خود در جهان باید در طول سال حداقل به ۶ مسابقه اعزام شوند که در شرایط فعلی این موضوع مقدور نیست.
عضو کمیته مربیان کنفدراسیون اسکواش آسیا تاکید کرد: دغدغه اول فدراسیون تهیه هزینهها و جذب حامی مالی خواهد بود تا اهداف فدراسیون را تحقق بخشد و در این میان تیمهای ملی هم اگر نتوانند در تورنمنتها شرکت کنند دیگر تیم ملی معنایی پیدا نمیکند. قبلاً بازیکنان در ۶ یا هشت مسابقه پی اس ای (انجمن حرفهای اسکواش بازان جهان) در سال شرکت میکردند، اما اکنون اکثر بازیکنان نمیتوانند از جیب خرج کنند و اثر این موارد به وضعیت تیمهای ملی بازمی گردد. امیدوارم مسؤولان با جذب حامی مالی که دغدغه فدراسیون است، جلوی این مشکلات را بگیرند تا بازیکنان بتوانند مثل گذشته در عرصههای آسیایی و جهانی بدرخشند.
*کادر فنی سه نفره ما، اسکواش ایران را در سطح بین المللی قوی کرد
سرمربی پیشین تیمهای ملی درخصوص کادر فنی تیمهای ملی عنوان کرد: تیم فنی و مربیگیری ما در بخش مردان با حضور من و در کنار «محمدحسین سنایی» و «مسعود ضیا الدینی» سبب قوی شدن اسکواش ایران در سطح بین المللی و به ویژه آسیا شد و بیشتر این مدالها و قهرمانیها در این دوره اتفاق افتاد و تیم سه نفره ما خیلی خوب و مکمل هم بودند. گرچه بعد از رفتن من همچنان باقی اعضای کادر فنی همان مسیر را ادامه دادند و باز هم توانستند پارسال در مسابقات قهرمانی آسیا مقام سوم تیمی را بدست بیاورند و اتفاق خوبی برای اسکواش ایران رقم بزنند.
مدرس جهانی اسکواش، درباره انتخاب ضیاءالدینی به عنوان سرمربی تیمهای ملی یادآور شد: قطعاً سرمربی رکن اساسی یک تیم محسوب میشود. از لحاظ فنی ضیاءالدینی را بسیار قبول دارم اما اکنون تنهایی کار او را دشوار کرده است. اگر دستش را باز بگذارند که بتواند روی تیم تمرکز کند و کارهای بیشتری به او واگذار نشود، میتواند به رشد تیم کمک کند. سختترین کار وی این است که باید دستیار هایی برای خود انتخاب کند تا آنها کمک حال او شوند. سرمربیگری تیمهای ملی کار آسانی نیست و نیازمند وقت زیادی است. امیدوارم افتخارات اسکواش ایران ادامه دار باشد و من به هرشکلی که بتوانم به سرمربیان و اسکواش بازان کمک میکنم و هر جا بتوانم از نفوذ خود در سطح فدراسیون آسیایی و جهانی برای کمک به آنان استفاده خواهم کرد.
* برنامه استعدادیابی باید مدونتر شود
سنایی درخصوص اهمیت برنامههای استعدادیابی گفت: بحث استعدادیابی با توجه به شرایط موجود در عملکرد فدراسیون بسیار مهم و تأثیرگذار است و این برنامه با عملکرد تیمهای ملی مرتبط است. فدراسیون استعدادیابی را صورت جدی شروع کرده و باید تلاش کنند تا جایگزینهای مناسبی برای نسل فعلی تربیت کنند. در استعدادیابی یک سری اردوهای مقطعی وجود دارد اما اینها کافی نیست و البته بخشی از این موضوع به مسائل مالی بازمی گردد. راه میانبری هم برای حل این مسئله وجود ندارد باید هر چه سریعتر زیر پر و بال این بازیکنان به صورت بلند مدت گرفته شود و بازیکنان خوب را به ضیاءالدینی در بخش مردان و حیدری در بخش بانوان وصل کرد تا بتوانند از تجربه آنها و مربیان دیگر بهره ببرند.
وی ادامه داد: سن این بازیکنان درحال بالا رفتن است و وقتی برای آنان باقی نمانده زیرا یک بازیکن ۱۱ ساله باید از الان در کلی تورنمنت شرکت و تجربه بدست بیاورد. در واقع اولین بازی یک اسکواش باز در ۱۳ سالگی نباید نباشد زیرا این زمان دیر است. از اولویتهای ضیاءالدینی باید اهمیت دادن بسیار به بخش استعدادیابی باشد و به آن ورود پیدا کند، موضوعی که من به هنگام آغاز سرمربیگری تیمهای ملی به آن توجه ویژه کردم. طرح الماس ملی را پیشنهاد دادم تا بتوانم بازیکنان خوبی را وارد تیم ملی کنم که نتیجه آن استعدادیابی، بازیکنان برتری هستند که در آسیا تا رنکینگ ۱ تا ۳ پیش رفتند. این فاصله باید از بین برود و نیازمند یک برنامه استعدادیابی مدونتر و ارتباط مؤثرتر با کمیته تیمهای ملی و استعدادیابی با حضور سرمربی تیم ملی است. باید از تجربه ضیاالدینی در این بخش بیشتر استفاده شود.
* درایت و مدیریت مسیر رشد اسکواش ایران را هموار میسازد
سرمربی پیشین تیمهای ملی درباره پیش بینی خود از آینده اسکواش ایران، بیان کرد: به عنوان بازیکن، مربی و مدرس جهانی در جایی کار میکنم که دغدغهای برای امکانات و هزینهها ندارند. اما باید بگویم که استعدادهای اسکواش ایران خاص هستند. به اسکواش بازان ایرانی بسیار ایمان دارم، اگر حتی امکاناتی شبیه بازیکنان مالزی یا هند را داشتند بی شک میتوانستند بیشتر خود را نشان دهند و در سطح آسیا و جهان بیشتر بدرخشند. با مدیریت و استفاده درست از اعضاها و نیروی انسانی در ایران میتوان این مسیر پیشرفت را مهیا ساخت فقط باید راه درست را برگزید و با آدمهای درست به رشد اسکواش ایران کمک کرد. اما اکنون بیشتر بازیکنان ملی ما با سن بالا، به جای اینکه به دنبال بازی و تمرین باشند دغدغه امرار معاش دارند و مجبورند در باشگاههای مختلف مربیگری کنند که بتوانند هزینههای خود را تأمین کنند. زیرا این بازیکنان از جای دیگری حقوق نمیگیرند و اسکواش تنها شغل آنها است.
وی افزود: درصورتی میتوان به آینده اسکواش ایران امیدوار بود که چند مورد را در آن رعایت کنیم. استعدادیابی و بها دادن بیشتر به تیمهای ملی و بازیکنان برجسته ای چون دانیال قارونی، محمدرضا جعفری، امیرحسین فیض پور، پویا شفیعی، سجاد زارعیان، نوید ملک ثابت، محمدرضا کاشانی، قاصد آبادی، فرزاد شکوهی و دیگر بازیکنان مستعد و جوانتر خیلی میتواند به رشد اسکواش ایران کمک کند. حیف است که این بازیکنان محروم شوند و وقتشان به مربیگری بگذرد و دوران جوانی خود را از دست دهند. الان شرایط سخت است اما با درایت و مدیریت میتوان به آنها کمک کرد و در این صورت آینده اسکواش ایران را روشن می بی نم.
** اسکواش بازان ایرانی مستعد و سخت کوش هستند
سنایی بازیکنان ایران را با اسکواش بازان آمریکایی غیر قابل قیاس دانست و گفت: بازیکنان ایرانی بسیار خاص هستند و استعداد آنها قابل قیاس با اسکواش بازان آمریکا نیست اما در اینجا بازیکنان دغدغه مالی ندارند. اسکواش بازان ما مستعدتر و سخت کوشتر از ورزشکاران آمریکایی هستند. به عنوان نمونه سجاد زارعیان سالهای گذشته مقام ششم جهان را بدست آورد. در واقع نقطه قوت آمریکا امکانات آن است که باعث رشد بیشتر اسکواش و بازیکنان در آنجا شده است.
وی ادامه داد: آمریکا اکنون خانه خیلی از بازیکنان برجسته جهانی شده است. آمریکا با دستمزدهای کلان مربیان خوب دنیا را جذب میکند و این باعث شده چهرههای برتر و شناخته شده همه کشورهای قدرتمند را جذب کند. همچنین بازیکنان بومی آمریکا نیز از این مزیت برخوردار باشند تا همیشه بتوانند از وجود این بازیکنان و مربیان استفاده کنند. خیلی از مربیان در قالب مربی باشگاهی و دانشگاهی فعالیت میکنند و باعث رشد آن دانشگاه یا باشگاه میشوند. این امر باعث شده سطح اسکواش آمریکا بالاتر برود. با تمام این تفاسیر ما باید در ایران از داشتههای محدود و استعدادهای نامحدود خود نهایت بهره را ببربم و با مدیریت صحیح و جذب حامی مالی با کمک به رشد اسکواش بازان حرفهای بیشتری در سطح اسیایی و جهانی داشته باشیم.
نظر شما