«عجمو باراکا» روز دوشنبه در همایش آمریکا و جنایات قرن در سخنرانی ویدئو کنفرانسی افزود: مفهوم حقوق بشر رسالتش را از دست داده است. تغییراتی در مفهوم حقوق بشر رخ داده است و وقتی از حوزه حقوق بشر صحبت میکنیم باید راجع به خوانش استعماری دنیا از این پدیده حرف بزنیم که به بعد از جنگ جهانی دوم برمیگردد.
مؤسس و رئیس شبکه حقوق بشر آمریکا اضافه کرد: زمانی که نهاد سازمان ملل تأسیس و بر منشور آن تاکید میشود، حقوق بشر عامل موجهی برای تشکیل سازمان ملل متحد میشود، در منشور سازمان ملل هم آمده به منظور پاسداشت صلح و ثبات جهانی لازم است نهادهایی ایجاد شود.
وی با بیان اینکه آمریکا با توجه به قدرت برتر خود بعد از جنگ جهانی دوم، توانست مقر سازمان ملل را در کشور خود مستقر کند، اظهار داشت: آمریکا نه تنها با تکیه بر این موقعیت خاص خود توانست اینگونه القا کند که پایگاه حقوق بشر است بلکه توانست گزینههای حقوق بشری را تغییر دهد.
باراکا با اشاره به اینکهآمریکا با کشورهایی که در مقابل استعمار نوین مقاومت میکردند، مقابله کرده است، گفت: با نگاهی به تاریخ تحولات دنیا درمی یابیم قشرهای جهان سعی داشتند بحث نقض حقوق بشر آمریکا را برجسته کنند اما قدرتهای استکباری تلاش کردند در مقابل احقاق این حقوق بایستند.
این فعال حقوق بشری آمریکایی خاطرنشان کرد: این درحالی است که کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل هم برای این شکل گرفت تا فرصتی برای انعکاس صدا و خواستههای مردم مظلوم فراهم کرده و نهادهای خود سازمان ملل، مسائل این مردم را پیگیری کنند.
عضو حزب سبز آمریکا یادآور شد: از دوران روزولت سیاست خاصی با توجه بر حقوق بشر در حوزه جهانی بدین صورت دنبال شد که در ظاهر از گفتمان حقوق بشر حمایت شود اما در عمل با توجه به رویدادهای ١٩٤٦ و ٤٧ در آمریکا و جنبشهای مدنی بعد از آن، چنین اتفاقی نمیافتد.
وی اضافه کرد: سال ١٩٤٨ از منظر حقوق بین الملل به دلیل تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر مهم است و این اعلامیه کشورها را به پایبندی به حقوق بشر الزام میکند اما در همین سال مساله نقض حقوق فلسطینیها در عرصه بین المللی مطرح میشود و نوعی نظامی آپارتایدی با حمایت دولت آمریکا در این منطقه شکل میگیرد.
مؤسس شبکه حقوق بشر آمریکا خاطرنشان کرد: داخل ایالات متحده جریانهایی به نفع حقوق فلسطینیها شکل میگیرد اما همین جریانها هم به اسم اقدامات خرابکارانه سرکوب میشوند. جنبش سرخ پوستان آمریکا پدید میآید و افرادی مانند مالکوم ایکس ظهور میکنند تا پرچم دار حقوق بشر در آمریکا باشند اما نهادهای قضائی امریکا این تلاشها را محدود میکنند.
باراکا با بیان اینکه دامنه این بحث تا مهاجران هم گسترش مییابد، گفت: در عمل مفهوم حقوق بشر یک مفهوم به خطر افتاده حتی داخل جامعه امریکاست و به عنوان یک حربه و ابزار حقوقی از آن استفاده شده و به نوعی توجیه اخلاقی برای امریکا در عرصه داخلی و بین المللی است.
وی افزود: این اقدامات در عرصه سیاست خارجی همسو با پروژه آمریکایی- اروپایی است بدین صورت که با تکیه بر مفاهیم حقوق بشری، منافع آمریکا و اروپا تأمین شود و این میتواند وضعیت خطرناکی را برای حقوق بشر رقم بزند.
نظر شما