۱۰ تیر ۱۳۹۸، ۲۱:۳۱
کد خبر: 83377320
T T
۰ نفر
توافق‌نامه تجاری اتحادیه اروپا و مرکوسور، تقابل با یکجانبه گرایی ترامپ

تهران- ایرنا- دو دهه مذاکره میان اتحادیه اروپا و بازار مشترک کشورهای آمریکای جنوبی موسوم به «مرکوسور» نهایتاً به انعقاد یک توافق‌نامه تجارت آزاد منجر شد. این پیشرفت بر خلاف حمایت گرایی دولت ترامپ در اقتصاد داخلی و بی اعتنایی او به قراردادهای بین المللی در عرصه خارجی بود.

خبرگزاری دویچه وله روز دوشنبه گزارش داد: توافقنامه اتحادیه اروپا و مرکوسور بیش از ۷۷۰ میلیون نفر را به عنوان بزرگترین منطقه آزاد تجاری در جهان به هم پیوند میزند.

در حالی که ترامپ همچنان دیوار تعرفه‌ها بر کالاهای خارجی را بلندتر می‌کند و یکجانبه گرایی ملی او آشکارا در مقابل قراردادها و توافق‌های بین المللی نمود عینی پیدا کرده، اروپا و چهار کشور بزرگ آمریکای لاتین گام مهمی در زمینه تجارت آزاد برداشتند.

اجلاس دو روزه G20 در اوزاکا نشان داد که رئیس جمهوری آمریکا هیچ تمایلی برای از بین بردن تعرفه‌های تنبیهی ندارد. در حقیقت، چنین مسائلی موجب شده که اروپا راه مستقل خود را در پیش بگیرد. می‌توان گفت که روی کار آمدن دونالد ترامپ و سیاست‌های یک‌جانبه گرایانه او موجب تسریع پیگیری این مذاکرات از سوی اتحادیه اروپا و مرکوسور شد.

شاید در دهه‌های اخیر، اروپا تا بدین اندازه خود را نیازمند یافتن شریک‌های تجاری و هم پیمانان اقتصادی جدید نیافته بود. جنگ تجاری با آمریکا باعث شد بروکسل بیش از هر زمانی در پی یافتن متحدان تجاری جدید باشد. اکنون نگاه آمریکا به اروپا از یک متحد استراتژیک تا سطح یک رقیب عادی تنزل یافته است. دونالد ترامپ در دفاع از جنگ اقتصادی خود با اروپا به فاکس‌نیوز گفته بود: «اتحادیه اروپا به همان بدی چین است، فقط کوچک‌تر؛ کاری که با ما می‌کنند وحشتناک است.»

همان زمان مقام‌های اروپایی از جمله «ژان کلود یونکر» رئیس کمیسیون اروپا اعلام کردند که اتحادیه با اقدامات تلافی‌جویانه ازجمله با افزایش عوارض واردات محصولات کشاورزی، فولاد و دیگر اجناس آمریکایی، پاسخ قاطعی به واشنگتن می‌دهد؛ اروپا بر این اساس بر واردات ۲.۸ میلیارد دلار از محصولات آمریکایی، تعرفه‌های مالیاتی جدید وضع کرد.
یونکر تصریح کرد: واشنگتن باید بداند که اروپایی‌ها برده سیاست داخلی آمریکا نیستند.

چنین مسائلی نهایتاً اروپا را بسوی مرکوسور و بازیگران دیگری سوق داد.

«سیسیلیا مالمستروم» کمیسونر تجارت اتحادیه اروپا در این ارتباط اظهار کرد: پس از فشارهای وارده از سوی ایالات‌متحده آمریکا، اتحادیه اروپا به عقد قرارداد تجارت آزاد با سایر بازیگران تشویق شد. این نهاد ابتدا موافقت‌نامه‌های تجاری با کانادا، ژاپن، مکزیک را به امضا رساند و اکنون نیز با مرکوسور چنین مقصودی را به انجام رساند.

"ژان کلود یونکر" رئیس کمیسیون اروپا نیز در حاشیه نشست سران گروه ۲۰ در شهر اوزاکای ژاپن اظهار کرد: این لحظه‌ای تاریخی است؛ ما و شرکای تجاری مان در مرکوسور امروز در بحبوحه تنش‌های بین‌المللی این پیام را می‌دهیم که به تجارت مبتنی بر قوانین پایبند هستیم.

یونکر با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که توافق تجاری میان اتحادیه اروپا و مرکوسور باعث می‌شود؛ بیش از چهار میلیارد یورو که شرکت‌های اروپایی سالانه بابت عوارض گمرکی پرداخت می‌کنند، پس‌انداز شود.

از سوی دیگر روزنامه تلگراف نیز در شماره روز گذشته خود آورده است که پیش تر مذاکرات میان اتحادیه اروپا و اعضای «مرکوسور» در آمریکای لاتین بارها به دلیل اختلاف بر سر میزان تعرفه‌ها متوقف شده بود.
به نوشته این روزنامه، تجارت کنونی اتحادیه اروپا و مرکوسور معادل ۸۸ میلیارد یورو عرضه کالا و ۳۴ میلیارد یورو در حوزه خدمات است. ۴۵ میلیارد یورو از سهم عرضه کالا متعلق به اتحادیه و ۴۳ میلیارد یورو متعلق به مرکوسور است؛ اما در زمینه خدمات ۲۳ میلیارد یورو سهم اتحادیه اروپا و ۱۱ میلیارد یورو سهم مرکوسور است.

حذف عوارض گمرکی، مهم‌ترین بند این توافقنامه تجاری خواهد بود.

این توافقنامه بتدریج عوارض صادرات مواد غذایی و نوشیدنی از اتحادیه اروپا به کشورهای مرکوسور را لغو خواهد کرد. در مقابل، مقرر شد عوارض گمرکی ۹۲ درصد واردات اتحادیه اروپا از مرکوسور نیز لغو شود.

بازار مشترک کشورهای آمریکای جنوبی موسوم به «مرکوسور» در ماه مارس ۱۹۹۱ (اسفند ۱۳۷۰) با امضای پیمان آسونسیون در پایتخت پاراگوئه میان کشورهای جمهوری فدرال برزیل، جمهوری آرژانتین، جمهوری پاراگوئه، ونزوئلا و جمهوری اروگوئه پایه‌گذاری شد. هدف این بازار منطقه‌ای، ایجاد یکپارچگی ساختاری در آمریکای جنوبی است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha