حجت الاسلام والمسلمین «محسن قرائتی» روز سه شنبه در نشست هم اندیشی نویسندگان و ناشران حوزه نماز و مهدویت در مؤسسه خانه کتاب، گفت: به استناد آیه «الذین ان مکّناهم فی الارض اقاموا الصلاة» یعنی اینکه «مؤمنان به محض اینکه قدرت پیدا کنند نخستین وظیفهشان اقامه نماز است» برای شما نویسندگان، «مکنا» قلم و بیان شماست. وی افزود: آیه «ثم لتسیٔلن یومیْذٍ عن النعیم» قرآن هم اشاره دارد که روز قیامت از نعمتهای شما پرسیده میشود. آنجا خطاب به شما نویسندگان هم پرسیده خواهد شد که به شما قلم و فکر و ایده و آگاهی داده شد، چه کردید؟
به گفته وی همچنین بنا بر آیه «وامر اهلک بالصلاة» و یا دیگر آیه «یا بنی اقم الصلاة» نخستین کار پیامبران دعوت به صلاح بوده است. بنابراین شما نویسندگان اگر قلمهایتان را در راه قرآن باشد که شایٔبه قدرت و پول و منصبی هم در آن نیست، این کار بیشک برای خدا خواهد بود و خالصانه به او خواهد رسید.
درباره نماز اگر قلم نزنید ضرر کردهاید
مجری برنامه درسهایی از قرآن، اظهار داشت: اگر درباره هر چیزی قلم زدید اما درباره نماز چیزی ننوشتید، بدانید که ضرر کردهاید. همچنان که امام معصوم در قضاوت درمورد شخصی اولین سوال شأن این بود که کیف صلاتُه، نمازش چگونه است؟ بیشترین همت ما و شما باید برای نماز باشد. آیا شما اهل قلم اکثر همتتان درباره نماز بوده است؟
حجت الاسلام قرائتی ادامه داد: برای نماز یکی از کارهای لازم دعا است. چرا که در اینجا خدا هم باید بخواهد. مثال تعلیم رانندگی در این زمینه راهگشاست. کسی که میخواهد رانندگی یاد بگیرد در صورتی که استاد آموزش رانندگی نخواهد، نمیتواند. چرا که او میتواند با ترمز جلوی پایش مانع حرکت ماشین شود. همچنان که اگر مکه که سرزمینی بی آب و علف و داغ است، مرکز پرستش شد، این نتیجه دعای حضرت ابراهیم بود.
در زمینه نماز، قرآن و مهدویت اگر کاری نکردید عذرخواهی کنید
این معلم قرآن تصریح کرد: قرآن میگوید ما به هر کس چیزی دادیم به این علت بوده است که او نیز از چیزی گذشته است. ما تا نگذریم، چیزی به ما داده نخواهد شد. در زمینه نماز و قرآن و مهدویت هم شما اگر کاری نکردید عذرخواهی کنید. و از خود بپرسید برای نماز چه کردید؟ خصوصاً برای نماز نسل نو چه کردید؟
تعبیر رئیس ستاد اقامه نماز از چندنوع انسان
رئیس ستاد اقامه نماز افزود: من تعبیری دارم که میگویم ما پنج نوع انسان داریم. بعضی انسانها مثل توتاند که به راحتی میریزند و به راحتی چیده میشوند. اما برخی شبیه انار اند که دانه دانه باید چیده شوند و برخی دیگر نیز مثل گل اند که هم دانه دانه باید چیده شوند و هم تیغ دارند. برخی هم شبیه نارگیل اند. که بالایند و دست به آسانی به آنها نمیرسد و برای چیدنشان باید حوصله کرد. بعضی هم در نهایت مثل گردویند. ما در حوزه نماز و مهدویت و دین به طور کل برای چهار گروه اخیر کاری نکردیم.
وی خاطرنشان کرد: کتابهای این حوزه را باید تلخیص کنیم. کتاب قطور را کمتر کسی میخواند. به علاوه گاهی قلمها جایی میرود که اتلاف نیرو و توان است. پس کتابها را باید تلخیص کرد. خود من تفسیر نور را در یک جلد فشرده کردم و حدود ۲۵ هزار نکته قرآنی را در همین جلد آوردم.
باید توجه کرد که مخاطب ما نسل نو باشد. به علاوه در کار فرهنگی ما نباید لزوماً پیرو و مقلد باشیم. بلکه به توصیه قرآن مبنی بر «امام المتقین» میتوانیم جاهایی قالبساز و مبدع باشیم. البته اگر جایی کار خوبی انجام شده بود تقلید هم کنیم. به عبارت دیگر هم قالبساز باشیم و هم قالب پذیر.
برکت ویژه استفاده از آثار ناشران حوزه نماز و مهدویت
حجت الاسلام قرائتی خطاب به ناشران و نویسندگان حوزه نماز و مهدویت گفت: اگر کسی میخواهد از روی کار شما بدون بهره بردن مادی چاپ کند و از آن استفاده کند، اجازه این کار را بدهید که این امر برکت ویژهای دارد. موضوع امسال ما در ستاد اقامه نماز بحث نماز و مدرسه است. ما باید به سوی همه قشرها برویم. بسیاری قشرها هستند که ما به سراغشان نرفتهایم.
در حوزه دین استفاده از داستان و مَثل بسیار پسندیده است. قرآن سرشار از داستان و لطیفه است. محور کارهای دینی باید قرآن باشد.
رئیس سابق نهضت سوادآموزی کشور، افزود: در آیه ۶۸ سوره مائده خطاب به اهل کتاب گفته میشود «یا اهل الکتاب لستم علی شیء» قرآن در اینجا خطاب به فرهیختگان فرهنگی میگوید: «اگر برای کتاب آسمانی کاری نکردید پوک هستید». ما مواجهیم که کسی ۲۰ سال درس خارج رفته، اما قرآن بلد نیست. ما باید سوژههای قرآنی را پیدا کنیم و با آنها قلم بزنیم.
کتاب باید هرکلمه و صفحه اش قابل استفاده باشد
حجت الاسلام قرائتی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به استفاده از شکل سوال و جواب در نگارش کتاب. اظهارداشت: مسائلی را بنویسید که مورد نیاز باشد. خیلی از کتابهایی که نوشته میشود لغو است. خیلی از قلمها اگر نبودند هم اتفاقی نمیافتاد.
کتاب باید به گونهای نوشته شود که هر کلمه و صفحهاش قابل استفاده باشد. شما ضامن وقت خود و وقت خوانندگان کتابتان هستید. من در جای دیگری نوشتم که در عمرم نزدیک به هشت سال به خاطر یک قانون غلط از دست دادم چرا که در حوزه پنجشنبهها تعطیل بود.
این فعال قرآنی ادامه داد: ما در این حوزه حتی باید وارد فضای خنده هم بشویم. ستاد اقامه نماز هزار کلیپ از خندههای من را استخراج و منتشر کرده است. خندههایی که خندههای حکیمانه اند.
لزوم جذب کودکان به نماز
قرائتی در بحث پیرامون لزوم جذب کودکان به نماز گفت: ما در این حوزه باید بدانیم که بچههای خود را چگونه جذب کنیم. طلبهها و روحانیون باید برای این مورد دوره ببینند.
این معلم قرآن و رئیس ستاد اقامه نماز در بخش پایانی سخنان خود گفت: امام صادق (ع) در بستر احتضار به خانوادهاش فرمود هرکس نماز را تخفیف کند مشمول شفاعت ما نمیشود. در این حوزه اگر صدا و سیما، آموزش و پرورش و سایر نهادها نماز را خفیف کردند، باید جبران کنند. نماز نه برای من است و نه من از شما مسلمانترم. منتظر ستاد اقامه نماز نباشید. برخیزید و برای نماز کاری بکنید که در لحظه جان کندن به اقتضای ۷۰ حدیث بحارالانوار که پیامبر (ص) را مشاهده میکنید، ایشان خطاب به شما بگوید «اشهد انک قد اقمت الصلاة»
نظر شما