۱۵ تیر ۱۳۹۸، ۱۲:۵۸
کد خبرنگار: 2092
کد خبر: 83381223
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

زنگ خطر تعطیلی پرورش ماهی در شاهرود

۱۵ تیر ۱۳۹۸، ۱۲:۵۸
کد خبر: 83381223
زنگ خطر تعطیلی پرورش ماهی در شاهرود

شاهرود- ایرنا- برخی از پرورش دهندگان ماهیان سردآبی قزل آلا، با اشاره به مشکلات متعدد این شغل، افزایش قیمت‌ها و حذف برخی حمایت های ارزی، ادامه این کار را غیراقتصادی می دانند و از تعطیلی این واحدهای تولیدی خبر می دهند.

چند سال گذشته تشکیل کارگروه رفع موانع تولید و ارایه تسهیلات به واحد های تولیدی موجب رونق کسب و کار برخی تولیدکنندگان شد، اما برخی تولیدکنندگان هنوز با مشکلاتی دست و پنجه نرم می کنند و ادامه فعالیت را به صرفه نمی دادنند.

ظرفیت کنونی شهرستان شاهرود در تولید ماهیان پرورشی بین ۶۰۰ تا ۶۵۰ تن در سال است. پرورش ماهی به عنوان جایگزین محصولات با مصرف آب بالا یکی از پیشنهادهای کارشناسان امر برای استفاده بهینه از آب های موجود است.

در بخش های شمالی و کوهستانی شهرستان شاهرود به دلیل وجود شرایط اقلیمی و منابع آبی مناسب، امکان توسعه آبزی پروری وجود دارد، راه اندازی و فعال سازی واحد فرآوری بسته بندی انجماد ماهی در مجن و همچنین توسعه روش های آبزی پروری نوین و استفاده از تجهیزات به روز مانند سامانه های هواده، سبب افزایش تولید می شود.

پرورش ماهی در قفس هم از مدتی پیش در شاهرود آغاز شده، این کار یکی از سیاست های جدید وزارت جهاد کشاورزی در حوزه آبزی پروری بوده که نخست از استان های ساحلی آغاز شده است.
پرورش ماهی با هدف تولید اقتصادی به چهار شکل انجام می‌شود که شامل پرورش در استخرهای روباز خاکی و پرورش در استخرهای سرپوشیده گلخانه‌ای، در تانک و یا در قفس است که روش آخری بیشتر در نواحی جنوبی کشور قابل استفاده است.


افزایش هزینه های سرسام‌آور برای تولیدکنندگان
یکی از تولید کنندگان ماهیان سردآبی شاهرود در گفت و گو با ایرنا اعلام کرد: نرخ خرید غذا برای پرورش ماهیان سردآبی از هرکیلوگرم ۳۵ هزار ریال در هشت ماه پیش به بیش از سه برابر و حدود ۱۱۵ هزار ریال افزایش یافته است.

رضا کریمی افزود: خرید بچه ماهی ۲ گرمی که پارسال حدود پنج هزار ریال بود اکنون به ۱۱ هزار ریال افزایش یافته که بیانگر افزایش هزینه هاست.

وی با بیان اینکه هرکیلوگرم گوشت ماهی در بازار شاهرود ۳۳۰ هزار ریال به فروش می رسد، ادامه داد: خریداران عمده این ماهیان را به قیمت ۲۴۰ هزار ریال از تولید کنندگان می خرند.

کریمی با اشاره به اینکه افزایش دستمزد کارگر، خطرات احتمالی طبیعی و غیر طیبعی مانند بروز سیلاب، قطع برق، شیوع بیماری های ماهیان و مرگ و میر احتمالی آنها از عوامل تاثیر گذار بر کاهش درآمد و ادامه کار در این حوزه است، ادامه داد: استفاده از ارز دولتی ۴۲ هزار ریالی برای خرید غذای ماهی نیز حذف شده است.


سرمایه گذاری دیربازده و سودی که نصیب دلالان می شود
یکی دیگر از پرورش دهندگان ماهی قزل آلا در شاهرود گفت: در تولید این نوع ماهی سرمایه گذار باید بیش از ۹ ماه در شرایط عادی مکانی و زمانی خواب سرمایه خود را حساب کند.

حسن نوروزی افزود: بیشتر سود فروش گوشت ماهیان به جیب واسطه ها و دلالان می رود و برای تولید کنندگان گاهی اوقات ضرر مالی به دنبال دارد.

وی با بیان اینکه برای یک استخر ۲۰ تنی پرورش قزل آلا سالانه ۴۵۰ میلیون ریال حق بیمه پرداخت کرده ام، ادامه داد: شرکت های بیمه نیز پس از تایید خسارت های وارده به ماهیان تولیدی ۱۵۰ میلیون ریال خسارت پرداخت می کنند که این مبلغ اندکی از خسارت ۴۰۰ میلیون ریالی وارده را جبران می‌کند.

وی تاکید کرد: برای ادامه حیات و حفظ چرخه تولیدات خود به حمل و فروش ماهی قزل آلا به صورت زنده در شهرها و استان های همجوار هم اندیشیده ام.

وی با بیان اینکه با یک کامیونت و قرار دادن یک مخزن آب و تامین اکسیژن مورد نیاز ماهیان را به این شهرها به صورت زنده حمل می کند، ادامه داد: حتی با فروش هر کیلوگرم ۳۷۰ هزار ریال نیز نمی توان هزینه های حمل، کارگر و دیگر مخارج را پرداخت کرد.


ماهی پروری نباید از ارز دولتی محروم بماند
یکی از تولید کنندگان بچه ماهی قزل آلا نیز با بیان اینکه تخم ماهی یا ماهی چشم زده از خارج تامین می شود، گفت: بدون اختصاص ارز دولتی، تولید بچه ماهی در شرایط کنونی به صرفه نیست، اکنون هر بچه ماهی چهار گرمی ۱۱ هزار ریال قیمت دارد.

حسن ملک با اشاره به اینکه قیمت بچه ماهی چهار گرمی در چند ماه گذشته پنج هزار ریال بود، افزود: اکنون یارانه یکهزار و ۹۰۰ ریالی آن حذف شده و با سه هزار و ۲۰۰ ریال افزایش قیمت روبرو شده است.

در شرایط کنونی که کشور با تحریم های بسیار روبرو بوده و حمایت از تولید داخلی مورد تاکید همه مسوولان نظام است، ضرورت توجه بیشتر به این قشر تولید کننده ضرورتی اجتناب ناپذیر است.

برای مصرف ماهی به خاطر خواص مطلوب آن از سوی کارشناسان تغذیه سفارش زیادی می شود. افزایش قیمت این محصول و پایین آمدن قدرت خرید مردم، موجب کاهش تولید و در بعضی مواقع هم به تعیطیلی این واحدهای تولیدی می انجامد.

خبرنگار ایرنا شاهرود برای دریافت پاسخ از مدیر جهاد کشاورزی شاهرود تماس گرفت. مسوول روابط عمومی این اداره، ارایه پاسخ در این باره را به هماهنگی با سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان و موافقت حراست سازمان منوط کرد.

با وجود چند روز پیگیری خبرنگار ایرنا، تا کنون هیچ گونه پاسخی از سوی این سازمان داده نشد.

۷۳۵۸/ ۶۱۶۷/‌۶۱۰۳