«جرمی هانت» در گفت وگو با شبکه رادیویی بی. بی. سی ۴ عنوان کرد هیچ وزیر خارجهای استراتژی خود را فاش نمیکند و «در این شرایط به آنچه بیل کلینتون از آن به عنوان استراتژی گنگ یاد میکرد، نیاز است.»
وزیر خارجه انگلیس پکن را به سرکوب معترضان در هنگ کنگ متهم کرد و افزود: از طریق درک نگرانی معترضان میتوان فهمید که قانون جدید استرداد [معترضان]، حق آزادی آنها را تضعیف خواهد کرد.
او با بیان اینکه هنگ کنگ بخشی از چین است افزود: حرف ما این است که ما با جمهوری خلق چین توافقی را امضا کرده و انتظار داریم که به آن احترام گذاشته شود. چین کشوری است که به میزان زیادی از نظام قانون بین الملل بهره برده است، بنابراین احترام نگذاشتن به این توافق بسیار مهم برای چین و انگلیس تبعات خواهد داشت.
وزیر خارجه انگلیس اوضاع در هنگ کنگ را «خیلی، خیلی جدی» توصیف کرد و مدعی شد که این کشور دفاع از ارزشهای بین المللی را به حفظ روابط تجاری با چین ترجیح میدهد.
در ادامه تنشهای لفظی میان دو کشور، وزارت امور خارجه انگلیس دیروز سفیر چین در لندن را فرا خواند تا مراتب اعتراض خود را به اظهارات سخنگوی وزارت امور خارجه چین اعلام کند.
«گنگ شوانگ» سخنگوی وزارت خارجه چین دیروز اظهارات جرمی هانت درباره حوادث هنگ کنگ را شرم آور و گستاخانه توصیف کرد و به خبرنگاران در پکن گفت: این اظهارات مایه تأسف و نگرانی است و ظاهراً هانت هنوز در توهم دوران استعماری بریتانیا بهسر میبرد.
وی گفت به انگلیس و به خصوص هانت هشدار میدهیم دست از دخالت در امور داخلی هنگ کنگ و ایجاد تنش و نفاق در این منطقه بردارند زیرا این برنامهها محکوم به شکست است.
سخنگوی وزارت امور خارجه چین افزود: شرم آور است که انگلیس از آزادی مردم هنگ کنگ دفاع کند در صورتی که میدانیم در دوران استعمار این کشور بر هنگ کنگ هیچ دموکراسی حاکم نبوده است.
سفیر چین هم دیروز سخنان مقامات لندن درباره تحولات اخیر در هنگ کنگ را مداخله جویانه توصیف و تصریح کرد که این اظهارات به رابطه میان دو کشور آسیب زده است.
«لو شاومینگ» در اظهارنظری تند افزود، انگلیس بایستی به طور جدی درباره عواقب اظهارات و سخنانش تأمل کند. وی از دولت انگلیس خواست دست از مداخله در هنگ کنگ بکشد و به رویکرد یک کشور، دو نظام احترام بگذارد. سفیر چین عنوان کرد که اظهارات مداخله جویانه انگلیس، اعتماد میان پکن و لندن را به شدت تضعیف کرده است.
در سال ۱۹۸۴ میلادی به گفته وزیر خارجه انگلیس، این کشور و چین توافقنامه مشترکی در بازگشت هنگ کنگ به حق حاکمیت چین امضا کردند که هانت میگوید پکن باید به این توافق کاملاً پایبندی نشان دهد در غیر این صورت این موضوع عواقب جدی برای این کشور خواهد داشت.
اعتراضهای اخیر در هنگ کنگ که برای مدت کوتاهی به حضور معترضان در مجلس این منطقه انجامید، سبب شده است که تا انگلیس و آمریکا بارها از چین انتقاد کنند. این اعتراضات پس از اعلام لایحه استرداد برای بازگرداندن مجرمان سیاسی از هنگ کنگ به چین شروع شد.
این لایحه البته پس از اعتراضها مسکوت ماند و رئیس منطقه نیز از مردم هنگ کنگ عذرخواهی کرد اما انگلیس خشونتها علیه معترضان را محکوم کرد و میگوید که علت خشم آنها معلوم است و در این زمینه از چین انتقاد کرده است.
لندن – ایرنا – همزمان با افزایش تنش های لفظی میان پکن و لندن بر سر ناآرامی ها در هنگ کنگ، وزیر امور خارجه انگلیس احتمال تحریم چین یا اخراج دیپلمات های این کشور را رد نکرد.
نظر شما