«دومینیک واگورن» در یادداشتی که روز جمعه در تارنمای اسکای نیوز منتشر شد، نوشته است: انگلیس و دولت محلی جبل الطارق با ضبط ۱۲۰ میلیون دلار از نفت ایران، حتی اگر اصرار کنند که چارهای جز توقیف نفتکش را نداشتند با یک دنیا مشکلات دیپلماتیک و حقوقی روبرو هستند.
نفتکش گریس ۱ به رغم تحریم های دولت ترامپ، تاکنون نفت ایران را جابهجا کرده است. اما آمریکا تلاش می کند تا پس از خروج از برجام، مانع صادرات نفت ایران شده و این کشور را به پای میز مذاکره بکشاند.
انگلیس همچنان از توافق هسته ای ایران حمایت می کند و از تحریم های نفتی آمریکا علیه ایران پیروی نمی کند. اما اقدام تازه انگلیس ظن ایرانی ها را نسبت به رویکرد لندن تقویت کرده است.
در حال حاضر، انگلیس و جبل الطارق بایستی ثابت کنند که نفت توقیف شده متعلق به ایران و در راه سوریه بوده است.
اثبات منشاء آن احتمالاً زیاد طول نمی کشد، چون نفت خام دارای مواد شیمیایی است که منبع آن را مشخص می کند.
همچنین جبل الطارق ادعا می کند که از مدارک کافی برای اینکه اثبات کند نفتکش یادشده قوانین اتحادیه اروپا درباره سوریه را نقض کرده برخوردار است. به این ترتیب ایران بایستی این پرونده را به داوری بین المللی ارجاع دهد.
این تحلیل گر سیاسی در پایان عنوان کرد که ۲ میلیون بشکه نفت توقیف شده سرانجام به ایران باز می گردد اما در شرایطی که روابط ایران و انگلیس به دلیل مناقشههای مختلف چندان تعریفی ندارد، این مساله به عنوان اختلاف جدی میان دو کشور باقی خواهد ماند.
دولت محلی جبل الطارق دیروز اعلام کرد که مقامات این منطقه و نیروی دریایی انگلیس یک ابرنفتکش که حامل نفت ایران به سوریه بود را توقیف کرده است.
«جوسپ بورل» سرپرست وزارت امور خارجه اسپانیا در این باره گفت: توقیف نفتکشی که از ایران حرکت کرده بود پس از ارائه درخواست آمریکا از انگلیس صورت گرفته است. وی که به عنوان جانشین «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا معرفی شده است، خاطرنشان کرد: مادرید در حال بررسی توقیف این کشتی و تاثیر آن بر تمامیت ارضی اسپانیا است.
ناظران بر این باورند که اقدام خلاف قانون انگلیس با تحولات برجام و تصمیم ایران برای کاهش تعهداتش در این توافق بی ارتباط نیست.
«الی گرانمایه» عضو ارشد شورای اروپایی روابط خارجی می گوید: آنچه در این مقطع مهم است، این است که ایران و انگلیس سریعاً این حادثه را از طریق روش های دیپلماتیک حل و فصل کنند و اجازه ندهند که روند سیاسی حفظ برجام را تحت تاثیر قرار دهد.
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دیروز با احضار «راب مکر» سفیر انگلیس در تهران، به این اقدام لندن اعتراض و تأکید کرد که این نفتکش در حال گذر از آبهای بینالمللی بوده و جمهوری اسلامی ایران از تمامی ظرفیتهای سیاسی و قانونی خود برای رهاسازی این کشتی و استیفای حقوق خود استفاده خواهد کرد.
در جریان این احضار رئیس اداره سوم غرب اروپا با غیرقابل قبول دانستن این اقدام و اینکه حسب اطلاعات موجود توقیف این نفتکش به درخواست آمریکا صورت گرفته است، خواستار رهاسازی سریع نفتکش مزبور شد.
نظر شما