۱۶ تیر ۱۳۹۸، ۱۷:۲۳
کد خبر: 83384989
T T
۰ نفر

مذاکرات طالبان و آمریکا بدون دستاوردی روشن

۱۶ تیر ۱۳۹۸، ۱۷:۲۳
کد خبر: 83384989
مذاکرات طالبان و آمریکا بدون دستاوردی روشن

تهران- ایرنا- یک کارشناس مسائل افغانستان با اشاره به برگزاری هفتمین دور مذاکرات آمریکا و طالبان در قطر می‌گوید: استراتژی طالبان در شرایط کنونی سهم خواهی از قدرت است.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش‌های خبری ایرنا، دور هفتم نشست هیأت آمریکا و طالبان رو چهارشنبه ۸ تیر ماه با مدیریت «زلمی خلیزاد» نماینده ویژه آمریکا و «عباس استانکزی» هیأت مذاکره‌کننده طالبان در قطر آغاز شد.

«سهیل شاهین»، سخنگوی هیأت طالبان در قطر از پیشرفت در مذاکرات با هیأت آمریکا خبر داده و در حساب توئیتر خود نوشته: مذاکرات روزهای یکشنبه و دوشنبه ۱۶ و۱۷ تیرماه به خاطر گفت‌وگوهای بین‌الافغانی، انجام نمی‌شود و ۱۸ تیرماه دوباره از سرگرفته می‌شود از پیشرفت مذاکرات راضی هستیم امیدواریم کارهای باقی مانده به‌زودی تکمیل شود.

زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا برای صلح افغانستان نیز گفته است مذاکرات با گروه طالبان در دوحه "پیشرفت اساسی" داشته و پس از پایان نشست بین‌الافغانی در نهم جولای / ژوئیه از سر گرفته می‌شود.

وی در حساب توییترش نوشته است: "شش روز گذشته مذاکرات پردستاورد بوده است. ما در هر چهار عرصه پیشرفت اساسی داشتیم؛ مبارزه با تروریسم، خروج نیروها، شرکت در گفت‌وگوهای بین‌الافغانی و آتش‌بس دایمی و همه‌جانبه."

گفت وگوهای بین الافغانی هیأت متشکل از چهره‌های سیاسی، فعالان مدنی و روزنامه‌نگاران افغان قرار است در روزهای یکشنبه و دوشنبه ۱۶ و ۱۷ تیرماه به میزبانی قطر و بنیاد برگهوف آلمان برگزار شود.

طالبان و آمریکا شش بار در قطر گفت وگو کرده‌اند در ششمین دور که هفت روز به طول انجامید هردو طرف اعلام کردند که به پیشرفت‌هایی دست یافته‌اند و این در حالی است که نیروهای طالبان در حمله‌ای علیه نیروهای خیزش مردمی در ولایت شمالی بغلان، حداقل ۲۵ تن را کشته و هشت نفر را زخمی کردند.

تلاش‌های صلح آمریکا در خلال ۹ ماه گذشته از طریق گفت وگوهای مستقیم با طالبان، دیدار با مقام‌های کشورهای همسایه افغانستان و نیز کشورهای غربی و قدرت‌های منطقه‌ای جریان داشته است. زلمی خلیلزاد فرستاده ویژه آمریکا برای صلح افغانستان گفت که در این دور، بر سر تضمین مبارزه با تروریسم، خروج نیروهای خارجی از افغانستان، مذاکرات بین‌الافغانی که منجر به ثبات سیاسی شود و آتش‌بس دائمی و همه‌جانبه، بحث و تبادل نظر خواهد شد.

با توجه به اهمیت موضوع پژوهشگر ایرنا، با «پیرمحمد ملازهی» کارشناس مسائل افغانستان به گفت و گو پرداخت.

نمایش قدرت طالبان برای سهم خواهی قدرت در افغانستان

ملازهی در ابتدای این گفت و گو بیان داشت: مذاکرات صلح بین آمریکا و گروه طالبان در دوحه قطر به مرحله حساسی نزدیک شده است و آمریکایی‌ها در مورد خروج نیروهایش، که خواسته اصلی طالبان است تا حدودی واکنش نشان داده اند، گروه طالبان دولت مرکزی را به رسمیت نمی‌شناسد و بر این باور هست که این کشور توسط آمریکا اشغال شده است و دولت مرکزی افغانستان نیز دست نشانده این کشور است به همین دلیل با دولت آمریکا وارد مذاکره شده اند.

وی افزود: نیروهای طالبان با عملیات انتحاری به دنبال نوعی نمایش قدرت در افغانستان هستند و با ادامه دادن مذاکرات و عملیات انتحاری برای رسیدن به خواسته‌های خود در افغانستان تلاش می‌کنند. طالبان به دنبال این سیاست است که حداکثر امتیاز را برای به دست آوردن قدرت در دولت آینده افغانستان از آمریکا بگیرد و به نمایش گذاشتن قدرت خود برای این است که به طرف آمریکایی ثابت کند که قدرت برتر در افغانستان است.

ملازهی ن اظهار داشت: طالبان دو خصلت انحصار طلب دارند یکی خصلت قومی پشتون می‌باشد که قوم پشتون در چند صد سال گذشته حاکم بودند و در دو مقطع خیلی کم تاجیک‌ها در قدرت بودند و در تیم کاری اشرف غنی نیز نوعی انحصار طلبی قومی وجود دارد و نمی‌خواهند قومیت دیگری را در قدرت شریک کنند.

این کارشناس همچنین اظهار داشت: خصلت دیگر گروه طالبان انحصار طلبی ایدئولوژیک است و معتقد هستند باید اسلام را پیاده کنند و اسلامی همان چیزی است که آنان برداشت می‌کنند و هیچ نوع برداشت دیگری از اسلام را قبول ندارند و این مشکل بزرگی است که اگر بخواهند شریک قدرت شوند و یا طرف‌های دیگر را در قدرت را بپذیرند.

وی همچنین گفت: اما اکنون به نظر می‌رسد که طالبان به شکل تاکتیکی عمل می‌کنند و استراتژیکی کلی آنان این است که قدرت را به طور کامل در دست بگیرند و به شکل تاکتیک با زلمی خلیل زاد در حال انجام مذاکره هستند که بیایند و بخشی از قدرت را در دست بگیرند و وارد روند سازو کار دموکراتیک قدرت شوند.

این کارشناس مسائل منطقه افزود: زلمی خلیل زاد آنان را قانع کرده است که از طریق نظامی نمی‌توانند به اهداف خود در افغانستان برسند و نه دولت مرکزی، نه آمریکایی‌ها و نه شرایط منطقه‌ای اجازه نمی‌دهند که به اهدافشان دست پیدا کنند و نیروهای طالبان در این وضعیت به دنبال این هستند که شریک قدرت شوند و با این امید که برتری و انسجامی بیشتر نسبت به بقیه گروه‌ها دارند قدرت را در دست بگیرند.

ملازهی با اشاره به تعویق انداختن انتخابات در افغانستان بیان داشت: اگر انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان برگزار شود طالبان این آمادگی را دارند که در این انتخابات شرکت کند و به تأخیر انداختن انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان به این دلیل بود که در این مدت شرایط مساعد شود و دولت جدیدی بر روی کار آید که طالبان با آن مشکلی نداشته باشد زیرا این گروه نقش زیادی در سیاست افغانستان دارد.

وی در ادامه یادآور شد: گروه طالبان اگر در انتخابات افغانستان شرکت کند چه بسا که پیروز شود و قدرت را به طور کامل در دست گیرد و به نظر می‌رسد استراتژی طالبان تمامی قدرت است و تاکتیک آنان در شرایط کنونی سهم خواهی از قدرت است و در این فضا هم مذاکره می‌کند و هم فشار نظامی می‌آورد و در بسیاری از مناطق در افغانستان با دولت مرکزی و آمریکایی‌ها در گیر جنگ است.

ملازهی در پایان این گفت و گو بیان داشت: تا توازن قدرت در افغانستان بوجود نیاید خیلی سخت است که صلحی پایدار در این کشور شکل بگیرد زیرا اختلافات درونی در این کشور بسیار عمیق است. نیروهای جهادی در یک طیف و از طرف دیگر روحانیون گروه‌های طالبان، داعش و القاعده هم در زمینه‌های مختلف با هم مشکل و اختلاف جدی دارند به نظر می‌رسد گفت گوی بین الافغانی بهتر می‌تواند صلح پایدار در افغانستان را تضمین کند.

"دوران تلخ حکومت طالبان در افغانستان باعث گردید که خاطره‌ای تلخ از دوران زمامداری آنان در ذهن مردم افغانستان بماند اما به هر حال آینده افغانستان بدون این گروه روزهای خوبی را تجربه نخواهد کرد و دولت‌های منطقه‌ای و فرا منطقه‌ای با برگزاری نشست‌های متعدد به دنبال یک هدف مشترک هستند که صلح پایداری در افغانستان بوجود آید. طالبان در آینده نه چندان دور مجبور است که رویه خود را نسبت به سیاست‌های اعمال شده در افغانستان جهت رسیدن به صلح پایدار تغییر دهد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha